意味 | 例文 (125件) |
お粥の部分一致の例文一覧と使い方
該当件数 : 125件
日本でも古くから行われており、『延喜式』には餅粥(望粥・もちがゆ)という名称で七種粥が登場する。例文帳に追加
In Japan, too, there has been this custom through the ages: in the "Engishiki" (an ancient book of codes and procedures on national rites and prayers) there appears Nanakusa-gayu, which is called Mochi-gayu and written as 餅粥 (望粥). - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
お粥およびゼラチン加水分解物例文帳に追加
RICE GRUEL AND GELATIN HYDROLYZATE - 特許庁
粥占という,筒などを中にいれ粥を炊いて行う占い例文帳に追加
a type of fortune-telling called "divination by rice gruel" - EDR日英対訳辞書
中華粥の場合、日本の粥より米が原型を残していない場合が多い。例文帳に追加
It is often the case that the rice in Chinese congee does not retain its shape unlike Japanese kayu. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
高齢者を中心に「お粥さん」と呼ぶ者も多い。例文帳に追加
Many elderly people call it 'okayu-san.' - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
お粥も作ってきました。チンして温めるだけですから。例文帳に追加
I also brought some gruel I made. It just needs warming up. - Tatoeba例文
お粥も作ってきました。チンして温めるだけですから。例文帳に追加
I also brought some gruel I made. It just needs warming up. - Tanaka Corpus
彼らが家に着くと、男は二人分の粥を作った。例文帳に追加
When they reached home the Man prepared two bowls of porridge. - 旅行・ビジネス英会話翻訳例文
卵、ショウガなどで味付けしたタイ王国の米の粥。例文帳に追加
A Thai rice porridge seasoned with egg and ginger. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
粥は、カロリーが少なく、消化しやすいなどのためにヘルシーな食品としてもてはやされており、特に、簡便さから種々多様な粥が市販されているレトルト粥の、粥から水分の分離(離水)がみられず、粥全体が水分のムラのないふっくらとして、ツヤのあるレトルト殺菌処理を施した粥を得る。例文帳に追加
To obtain rice gruel which does not cause water separation from the rice gruel, has no unevenness of water as the whole rice gruel, becomes puffy, has gloss and is subjected to retort sterilization in rice gruel which is in much request as a healthy food due to low calorie, ready digestion, etc., especially in retort rice gruel having various kinds on the market due to convenience. - 特許庁
主水司は水・氷の調達および粥の調理をつかさどった。例文帳に追加
Shusuishi delivered water and ice, and made rice gruel. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
簡略的な方法で、一般に栄養素が高いという評価を得ている繊維(おから)を含有する粥の製造方法及び粥を提供すること。例文帳に追加
To provide a method for producing with a simplified method gruel containing fiber (bean-curd refuse) generally appraised to have high nutriment, and to provide the gruel. - 特許庁
中国においては、古くは冬至の際に小豆粥が食せられた。例文帳に追加
In old China azuki-gayu was eaten on the day of winter solstice. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
餅粥は毎年1月15日(旧暦)に行われ、粥に入れていたのは米・アワ・黍(きび)・稗(ひえ)・みの・ゴマ・アズキの七種の穀物だった。例文帳に追加
Mochi-gayu was served on January 15 (by the lunar calendar) each year, and it contained seven ingredients, such as rice, foxtail millet, panicum miliaceum, Japanese millet, American sloughgrass, sesame and azuki bean. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
電子レンジ調理対応の容器にお粥を充填密封して電子レンジで調理してもお粥が吹きこぼれることがない電子レンジ調理対応の容器入りお粥を提供する。例文帳に追加
To provide rice gruel packaged in a container matching with microwave oven cooking, obtained by packaging and sealing the rice gruel in the container matching with the microwave oven cooking, and hardly causing boiloff of the rice gruel even by the cooking by using the microwave oven. - 特許庁
薄い粥またはスープ(通常、オートミールと肉で味付けされた水)例文帳に追加
a thin porridge or soup (usually oatmeal and water flavored with meat) - 日本語WordNet
授業が終わり、鶏肉と豆の粥の昼食が出される。例文帳に追加
Lessons are over and a lunch of rice porridge with chicken and beans is served. - 旅行・ビジネス英会話翻訳例文
ポリッジよりも薄く水だけで炊いた粥または重湯のこと。例文帳に追加
Thinner than a porridge, it is made using only water and is known as porridge or 'omoyu' in Japanese, - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
摂食時に粥に加えたとき、粥上の一定の位置で静止することができ、流れ落ちたり、内部に浸透してしまうことがなく、かつ軽くかき混ぜるだけで、粥と自然に混ざるような特性を持った粥用液状粘性調味料を開発すること。例文帳に追加
To develop a viscous liquid seasoning for rice gruel able to put over a desired part on the rice gruel without flowing downward and penetrating into the rice gruel at the time of eating, and capable of easily being mixed with the gruel. - 特許庁
江戸時代には15日すなわち「望(もち)の日」の粥という語が転じて「餅(の日)」の粥と解せられ、小豆粥に餅に入れて食べる風習も行われるようになった。例文帳に追加
In the Edo period, porridge eaten on the 15th day, namely "望の日" (mochi-no-hi: mochi written as 望 means a full moon, and mochi-no-hi means the day of the full moon, i.e. every 15th day of the lunar months) was somehow differently interpreted as porridge of "餅(の日)" (mochi(-no-hi): mochi written as 餅 means rice cake), and people started a new custom of eating azuki-gayu with rice cakes in it. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
粥は、カロリーが少なく、消化しやすいなどのためにヘルシーな食品としてもてはやされており、とりわけ茶粥は、健康のイメージが強いことから、お茶が本来有する香りと味に富み、かつ、お茶の緑色が鮮やかな健康感を感じる茶粥を得る。例文帳に追加
To provide a tea rice gruel which has the rich original aroma and taste of tea and has the brilliant green color of the tea to give a healthy appearance, because rice gruel is lionized as a healthy food due to a low calorie and easy digestibility, especially because a tea rice gruel has a strong healthy image. - 特許庁
中国ではお粥に乗せる事が多いが、卵焼きに混ぜ込むこともある。例文帳に追加
In China, rou sing is often eaten with rice porridge but is sometimes added to eggs when making an omelet. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
易しく作れるがおねば(粘り気のある汁)が出易く、炊き粥にくらべると味が落ちる。例文帳に追加
It is easy to make but it tends to produce more oneba (sticky paste), and it is not as flavorful compared to takigayu (cooked thin rice porridge). - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
しかし、白粥の場合は炊くときにかき混ぜると米が崩れ、おねばが出て味が落ちる。例文帳に追加
However, in shirogayu (white rice porridge), stirring makes the grains of rice fall apart, producing oneba and making the kayu less flavorful. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
お湯を注ぐだけで、ただちに粥状ないし重湯状の食品に復元することができ、しかも、食味がすぐれている新規な即席粥の素とその新規な製造方法及び安価な即席粥状食品とその簡便な製造方法を提供すること。例文帳に追加
To provide a new stock for instant rice porridge capable of being directly reconstituted into a rice porridge or a thin rice porridge food simply by pouring hot water thereon and having an excellent taste, a new method for producing the stock, and inexpensive instant rice porridge food and a simple method for producing the instant rice porridge food. - 特許庁
粥を受ける最も大きな器は、釈迦の頂骨であるとされ、頭鉢(ずはつ)と呼ばれる。例文帳に追加
The largest bowl is deemed to be the skull of Sakyamuni (the founder of Buddhism), and the bowl is called "zuhatsu." - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
粥の水分を少なくすればプディング、多くすればスープに近くなる。例文帳に追加
If the water content is reduced, a porridge becomes a pudding, and if it is increased it becomes closer to a soup. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
この段階において、元就は逆に粥を炊き出して城内の兵士の降伏を誘った。例文帳に追加
At this point, Motonari had porridge cooked in hopes of inciting the soldiers inside the castle to surrender. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
大豆の抽出成分を摂取することになり、栄養価の高いお粥を得ることができる。例文帳に追加
To obtain rice gruel with high nutritive value containing soybean extract ingredients. - 特許庁
過熱水蒸気による密封容器内の豆乳粥を殺菌および調理加工の方法例文帳に追加
METHOD FOR STERILIZING AND COOKING AND PROCESSING SOYBEAN MILK GRUEL IN HERMETICALLY SEALED CONTAINER WITH SUPERHEATED STEAM - 特許庁
本発明は炊き上げ時の粥が有する食感,風味を、いつでも,忠実に再現できると共に、風合いの異なる粥を随意かつ容易に調製可能であり、従って,これらの粥を、必要に応じ,常に迅速に対応し、提供することができる。例文帳に追加
To provide a method for making rice gruel by which palate feeling and flavor each inherent in steamed rice can truly be reproduced at any time, and different textured rice gruels can easily be prepared at will, and thereby a user can rapidly serve these kinds of rice gruels at all times as required with prompt action. - 特許庁
しかし粥と茶漬けは、音を立ててすするとマナーに反する場合もあるので注意が必要である。例文帳に追加
However, it should be noted that slurping a bowl of kayu (rice porridge) or chazuke can be a breach of manners. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
餅米の粥と塩辛の汁を混合し、これを冷凍乾燥方法により乾燥させて粉末化する。例文帳に追加
A glutinous rice gruel is mixed with a soup of salted fish guts, dried and powdered by a freeze-drying method. - 特許庁
水或いはお湯を加えるだけで容易に優れた食味と物性の安定性及び優れた咀嚼・嚥下特性を付与した粥状食品を調製できる即席粥状食品の素を提供すること。例文帳に追加
To provide a material for instant rice gruel-like foods, which requires only water or hot water to be mixed therein to easily prepare the rice gruel-like food having excellent taste, physical property stability, and chewing-swallowing characteristics. - 特許庁
レトルト処理により過度に加熱されているにも拘わらず、鍋等で炊飯した手作りお粥と同様の風味を有するレトルト粥の製造方法を提供する。例文帳に追加
To provide a method for producing retort porridge having a similar flavor to that of hand made porridge cooked in a pot, or the like, even though it is overly heated by a retort treatment. - 特許庁
レトルト粥類を製造するにあたり、少なくとも米と水とを、耐熱性がある容器へ充填し密封した後に行われる加圧加熱殺菌処理を、123〜135℃で5〜20分間行うことを特徴とする、レトルト粥類の製造方法。例文帳に追加
The method for producing retort-pouch rice gruel includes performing pressurization and heat-sterilization for 5-20 minutes at 123-135°C after filling and sealing at least rice and water in a container having heat resistance. - 特許庁
湯又はスープを注ぐだけで、短時間で復元し、かつ復元直後の良好な食感が維持される、粥、雑炊、リゾット、クッパ、お茶漬け等の粥類用乾燥米飯を提供する。例文帳に追加
To provide dry cooked rice for rice gruel such as porridge of rice and vegetables, risotto, Korean porridge or hot tea-poured rice, restored in a short time only through pouring boiling water or soup, and kept in good palate feeling right after restored. - 特許庁
余熱が加わり、白くなるが、生の魚の切り身である「魚生」を熱々の粥に入れ、「魚生粥」(ユーサーンチョッ)として食べることは、広州市や香港でも行われている。例文帳に追加
In Guangzhou and Hong Kong, yu sang, slices of raw fish, are added to hot congee (yu sang juk), which causes the flesh to turn white. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
このような受講料を得て講義することを粥講(いくこう)というが、以降駒込にて塾を行うものはすべて金峨に倣ってこの粥講(売講)をして生計を立てた。例文帳に追加
Giving a lecture for earning money (tuition fee) was called iku-ko (literally, rice porridge lecture), and after Kinga, everyone who opened a private school ('juku' in Japanese) at Komagome followed Kinga's way of making a living by providing the iku-ko (lectures for sale). - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
本発明の即席粥状食品の素により、水或いはお湯を加えるだけで容易に優れた食味と物性の安定性及び優れた咀嚼・嚥下特性を付与した粥状食品を調製することができ、粘度などの物性、又はカロリーを調節することが可能であるとともに、喫食中に状態の変化を生じることがない即席粥状食品を調製することができる。例文帳に追加
The material for the instant rice gruel-like foods requires only water or hot water to be mixed therein to easily prepare the rice gruel-like food which has the excellent taste, physical property stability, and chewing-swallowing characteristics, whose calorie or physical properties such as viscosity can be adjusted, and which does not change the state during eating. - 特許庁
中欧や北欧では、最も量の多い食事を昼に食べる習慣があると夕食は粥で軽く済ませることも多い。例文帳に追加
In the central and northern Europe, where there is a custom of eating the largest meal of the day at lunchtime, congee is often served as a light supper. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
米が十分に膨潤して、米粒の大きさの大きいレトルト粥類を製造する方法を提供することを目的とする。例文帳に追加
To provide a method for producing retort pouched rice gruel having sufficiently swelling rice and big-sized rice grains. - 特許庁
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