Etymological Dictionaryの部分一致の例文一覧と使い方
該当件数 : 4件
A widely-accepted theory was that the term 'sushi' originated from 'sushi' meaning sourness as described in "Nihon Shakumei" (The Japanese Etymological Dictionary) and "Toga" (an etymological dictionary) compiled during the middle of the Edo period. 例文帳に追加
「すし」の語源は江戸時代中期に編まれた『日本釈名』や『東雅』の、その味が酸っぱいから「酸し(すし)」であるとした説が有力とされている。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
In "Toga," an etymological dictionary written by Hakuseki ARAI in 1719, there is a comment that "Kusamochi is now made by mixing mugwort instead of traditional hahakogusa, which is also called yomogimochi (a mugwort rice cake)." 例文帳に追加
新井白石『東雅』(1719年)にも、かつてはハハコグサを用いたが、今日ではヨモギを用い、草餅とも蓬餅ともいうとある。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
"Shakumei" (Etymological Dictionary) established at the end of the second century described that '鮓' referred to pickled fish (pickled with salt and rice), and was eaten after being fermented.' 例文帳に追加
2世紀末成立の『釈名』では「鮓」は「魚の(塩と飯で漬け込んだ)漬け物、熟してから食べる」とされている。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
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