「まぐろ類」を含む例文一覧(47)

  • マグロ:温血魚
    tunas: warm-blooded fishes  - 日本語WordNet
  • 大西洋まぐろ類保存国際委員会 とも呼ばれます
    The international commission for the conservation of atlantic tunas. - 映画・海外ドラマ英語字幕翻訳辞書
  • マグロ属魚用飼料
    FEED FOR FISHES OF THUNNUS - 特許庁
  • マグロ属魚用飼料、マグロ属魚用摂餌促進物質及びマグロ属魚釣獲用の擬似餌
    FEED FOR FISH OF THUNNUS, BITING PROMOTING SUBSTANCE FOR FISH OF THUNNUS, AND FALSE FEED FOR FISHING FISH OF THUNNUS - 特許庁
  • マグロ属魚用人工配合飼料およびマグロ属魚の飼育方法
    ARTIFICIAL FORMULA FEED FOR FISH OF THUNNUS, AND REARING METHOD OF FISH OF THUNNUS - 特許庁
  • 高品質の冷凍マグロ及びその製造方法
    HIGH QUALITY FROZEN TUNA, AND METHOD FOR MANUFACTURING THE SAME - 特許庁
  • マグロ加工食品及びその製造方法
    PROCESSED FOOD OF TUNAS AND METHOD FOR PRODUCING THE SAME - 特許庁
  • マグロ属魚を飼育するための飼餌料、マグロ属魚の飼育方法、及び当該飼餌料の製造方法
    FEED FOR RAISING THUNNIDAE FISHES, METHOD FOR RAISING THUNNIDAE FISHES, AND METHOD FOR PRODUCING THE RAISING FEED - 特許庁
  • 摂餌行動を高く誘引するマグロ属魚を飼育するための飼餌料と、それを利用するマグロ属魚の飼育方法を提供する。
    To provide a feed which highly induces intake actions and is used for raising Thunnidae fishes, and to provide a method for raising Thunnidae fishes using the same. - 特許庁
  • このような種の肉は1匹のマグロから少ししか得られない。
    Only small pieces of these kinds of meat can be obtained from one tuna.  - 浜島書店 Catch a Wave
  • 生簀等の自然環境下でマグロの産卵を待つのではなく、陸上の飼育水槽内でマグロを飼育し、水槽内の環境を人工的にコントロールすることによってマグロの産卵を確実に誘発させることができるようにしたマグロの産卵誘発方法を提案する
    To provide a method for inducing spawning of tunas, which does not wait for spawning of tunas in a natural environment such as fish preserve, raises tunas in a land raising water tank and artificially controls the environment in the water tank so as to surely induce spawning of tunas. - 特許庁
  • 本発明は、マグロ属魚を高い成長率、肥満率及び生残率で飼育することを可能にするマグロ属魚用人工配合飼料およびマグロ属魚の飼育方法を提供する。
    To provide artificial formula feed for fish of Thunnus and a rearing method of fish of Thunnus each capable of rearing the fish of Thunnus at high growth rate, obesity rate and survival rate. - 特許庁
  • その後、文字検索部20にて、検索を開始すると、検索結果文字として「鮪」、「まぐろ」、「マグロ」の三種の文字を検索し、検索結果表示部30にて表示する。
    Afterwards, when starting retrieval by a character retrieving part 20, the three kinds of characters, that is, Chinese characters, hiragana, and katakana are retrieved, and displayed at a retrieved result display part 30 as retrieved result characters. - 特許庁
  • マグロ属魚の栄養要求を満たすとともに、増重率、増体長率、生残率、飼料効率等の飼育成績が優れるマグロ属魚用の人工飼料を提供することにより、マグロ属魚の種苗生産、養殖、天然資源の増強と管理に貢献すること。
    To provide an artificial feed for fish of the genus Thunnus, satisfying the requirement in nourishment by the fish of the Thunnus, and providing excellent breeding records in a weight-increasing rate, a body length-increasing rate, a survival rate, feed efficiency or the like to contribute to the seedling production and cultivation of the fish of the Thunnus, and to the enhancement and management of natural resource. - 特許庁
  • マグロ属魚の栄養要求を満たすとともに、増重率、増体長率、生残率、飼料効率等の飼育成績が優れるマグロ属魚用の人工飼料を提供することにより、マグロ属魚の種苗生産、養殖、天然資源の増強と管理に貢献すること。
    To contribute to seedling production and fish farming of fishes of the genus Thunnus and enhancement and control of natural resources by providing an artificial feed for fishes of the genus Thunnus, satisfying the nutrition demands of fishes of the genus Thunnus and having excellent rearing performances such as weight increase ratio, size increase ratio, feed efficiency, etc. - 特許庁
  • マグロやサーモンなどの魚介が酢飯でできた丸い「ケーキ」の上に美しく並べられている。
    Tuna, salmon, and other seafood are beautifully placed on a round “cake” of rice seasoned with vinegar.  - 浜島書店 Catch a Wave
  • 加工食品の製造に使用するマグロ属の魚の赤身肉の処理方法。
    To provide a method for treating dark flesh of Thunnus, used for producing processed food. - 特許庁
  • pHを4.5〜6.5、塩分濃度を1.5〜20重量%とし、かつ糖の含量が5〜15重量%の組成を持ち、これにまぐろ赤身肉を浸漬した場合、まぐろ赤身肉の良好な色調を保つことができ、かつ食品添加物不使用の液体調味用組成物料を得る。
    This composition for liquid seasoning has pH4.5-6.5, salinity of 1.5-20 wt.%, and a formation with saccharide content of 5-15 wt.%, and the composition can retain superior color tone of tuna red meat in the case of soaking tuna red meat in the composition, and uses no food additive. - 特許庁
  • 米国は、1972年海洋哺乳動物保護法(MarineMammal Protection Actof 1972)に基づき、IATTC(全米熱帯まぐろ類条約)水域において、キハダマグロとともに混獲されるイルカの保護を目的として、混獲を行っているメキシコ等からのキハダマグロ及びその製品の輸入を禁止している。
    To reduce the incidental taking of dolphins by yellowfin tuna fisheries, the United States implemented the Marine Mammal Protection Act of 1972 to ban imports of yellowfin tuna and their processed products from Mexico and other countries whose fishing methods result in the incidental taking of dolphins in the Eastern Tropical Pacific. - 経済産業省
  • 蒟蒻に穀、根菜、豆等の野菜を加え鮪や鳥賊、貝などの魚貝の刺身と同じような外観、色合い、食感を持った食品の製造方法
    METHOD FOR PRODUCING FOOD HAVING APPEARANCE, SHADE AND PALATE FEELING SAME AS THOSE OF SASHIMI OF FISH AND SHELLFISH SUCH AS TUNA, SQUID AND SHELLFISH THROUGH ADDING VEGETABLE SUCH AS CEREAL, ROOT VEGETABLE AND BEAN TO KONJAC - 特許庁
  • マグロを飼育する水槽内の水温を所定期間低下させて低水温を経験させた後、急激に水温を上昇させてマグロの個体に温度刺激を与えることにより産卵を誘発することを特徴とする。
    A water temperature in a water tank in which tunas are raised is lowered for a prescribed period so as to make tunas have experience of low temperature, then is rapidly raised, and temperature irritation is applied to individuals of tunas to induce spawning. - 特許庁
  • ブリ、タイ、サバマグロ等の養殖魚の血合肉の色調を改善するための魚餌であって、サッカロマイセス(Saccharomyces)属酵母を6〜30重量%含有する魚餌。
    The fish feed improves color tone of the dark flesh of culture fish such as yellowtail, sea bream, mackerel or tuna, and contains 6-30 wt.% of Saccharomyces yeast. - 特許庁
  • 活用利用されないまぐろの尾の部分の肉身を主とする食料用魚の肉身を有効利用して、魚肉叉焼や結着力のすぐれた加工食品の製造方法を提供する。
    To provide a method for producing roasted fish meat fillet and a processed food excellent in binding capacity through effectively using edible fish meat mainly comprising meat of a tuna tail part which is not practically used. - 特許庁
  • マグロ属に属する魚、ブリ属に属する魚およびフグ目に属する魚に寄生する住血吸虫の駆除、治療方法及び該寄生虫の駆除剤に関する。
    To relate to an extermination and medical treatment method of schistosoma parasitic on fishes belonging to genus thunnus, fishes belonging to genus seriola, and fishes belonging to genus globefish, and an exterminator of a parasite. - 特許庁
  • フェライトマグローラ51の現像極部のピーク幅を希土マグネットブロック54のピーク幅以下とする。
    The peak width of a developing polar part of a ferrite magnet roller 51 is made smaller than that of a rare earth element magnet block 54. - 特許庁
  • 加工時及び保存時のいずれにおいてもメト化による変色を起こしにくいマグロの加工品の製造方法を提供する。
    To provide a method for producing processed food of tunas hardly occurring discoloration caused by changing to metmyoglobin both in processing and preserving. - 特許庁
  • 北方系の魚としては、ニシン、サケ、マス、タラなどがあり、南方系の魚としてはやや温帯性に属するブリが多いが、代表的な暖水魚であるカツオ、マグロなどはほとんど漁獲されない。
    The northern hemisphere fish include herring, salmon, trout and cod, whereas, among the southern hemisphere fish, there are a large number of yellow tails that somewhat belongs to the temperate zone fish variety but the representative warm water fish such as bonito and tuna are hardly ever caught.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 今まで製造が困難であったカツオやマグロ、サバ、貝など幅広い魚介において、燻煙設備などの大掛かりな施設・設備を使わずに生ハム様の燻製を生産できる。
    In this process, a wide range of fishes, for example, bonito, tuna, mackerel and shells, conventionally difficult to produce smoked products of good quality, can be readily smoked to raw ham-like smoke-cured products in no need of a large scale of smoking facility. - 特許庁
  • マグロ等の大型の魚を長手方向に4つに裁割してなるロインに関して、少ない作業工数で以って身割れ等の発生のない高品質のロインが得られる魚用裁割機を提供する。
    To provide a cutting and carving machine for large-size fish, for example, tuna, that can cut large-size fish into 4 pieces in the longitudinal direction to give loins of high quality having reduced defects, for example, body cracks with reduced working man-hour. - 特許庁
  • さらに、本発明によると、魚で高度に保存されたVasa遺伝子配列の中から、シークエンス解析をすることなく、マグロVasa遺伝子のみを特異的に検出することが可能であるため、レシピエント魚生殖腺中のマグロ由来生殖細胞を確実かつ簡便に識別することができる結果、マグロの増殖や育種を効率よく行うことが可能となる。
    The method enables the specific detection of exclusively tuna Vasa gene from highly preserved Vasa gene sequences of fish without performing a sequence analysis and, accordingly, the tuna-originated reproductive cell in the reproductive gland of a recipient fish is surely and easily discriminated to enable the proliferation and breeding of tuna in high efficiency. - 特許庁
  • タンパク源として脱脂酵素処理魚粉、脂質源として極性脂質を含む動物油脂又は植物油脂、及び糖質源として活性澱粉を含有してなるとともに、ビタミンCを200mg/kg以上、好ましくは400mg/kg以上配合してなるマグロ属魚用飼料、或いはそのエネルギー含量が5190〜5300kcal/kgである前記マグロ属魚用飼料とする。
    The feed for fishes of the genus Thunnus comprises defatted enzyme-treated fish meal as a protein source, animal oils and fats or vegetable oils and fats containing a polar lipid as a lipid source, an active starch as a carbohydrate source and ≥200 mg/kg, preferably ≥400 mg/kg of vitamin C and has its energy content of 5,190-5,300 kcal/kg. - 特許庁
  • 承認手続きは、東部熱帯太平洋海域において巻き網漁業によりキハダマグロを漁獲している国からの輸出承認申請を受け、NOAA が、当該申請国、国務省および全米熱帯マグロ委員会(IATTC)などから提出された書を審査した上で承認を行うこととなっており、輸出承認の申請は5年毎に行われる。
    The US Government accepts license applications for the import of yellowfin tuna every five years. The import license is granted to an applicant after the National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) reviews the application and materials submitted by the Department of State and the Inter-American Tropical Tuna Commission (IATTC) on the applicant's compliance with approved fishing methods. - 経済産業省
  • 難種苗生産魚種の仔魚を感受性の高い波長のLED光(マグロ仔魚は、主波長として460〜610nmの緑色を含むLED光;ブリ仔魚は、主波長として530〜750nmの赤色を含むLED光)で飼育する。
    The larvae of fishes that are intractable species in seed production are bred by LED light with sensible wavelength (tuna larvae by LED light including a green color of 460-610 nm as domain wavelength; yellowtail larvae by LED light including a red color of 530-750 nm as domain wavelength). - 特許庁
  • マグロ等魚の身部位を除いた頭部、骨、皮など、カルシウム、ミネラル・ビタミン、DHA等の栄養素を豊富に含む非可食部を用い、優れた食感と魚臭を改善して食べやすくした栄養食材、この栄養食材の製造方法及び加工食品。
    To provide a nutrient food material easy to eat by excellent palate feeling and improved fish odor, using non-edible parts richly containing nutrient such as calcium, mineral/vitamin and DHA, such as head, bone and skin excluding flesh parts of fish such as tuna, to provide a method for producing the nutrient food material, and to provide processed food. - 特許庁
  • 輸出承認の有効期限は1年間(4月1日~3月31日)で、2年目から5年目までの継続承認については、毎年、NOAA が、当該申請国、国務省および全米熱帯マグロ委員会(IATTC)などから提出された書を審査した上で行われる。
    The license is valid for one year starting from April 1 to March 31 and subject to annual renewal over a period of five years. Annual renewal requires an updated examination of all previously submitted materials. - 経済産業省
  • 江戸湾内で豊富に採れる魚介は江戸前の名を生ずるほど優れており、近海で穫れるマグロなどの刺身は献立に欠かせぬものとなった。
    The fish and shellfish plentifully available in Edo bay were of high quality and were specifically called "Edomae" (in front of Edo), and sashimi (fresh slices of raw fish) of tuna caught in coastal areas became essential as a menu item.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • トロという言葉には肉の種に明確な定義がなく、マグロのトロが持つ高級品としてのイメージを借りようとする販売戦略に利用されている。
    As the word 'Toro' is not clearly defined in terms of types of meat, sellers use the word 'Toro' as a tool of sales promotion strategies because Toro tuna meat has the image of luxury food.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • また、上記の知見を応用することにより、マグロのみならず、他のスズキ目魚をドナーとして用いた場合にも、ドナー魚由来の生殖細胞を異種レシピエント魚の生殖腺内から効率よく検出できる。
    The reproductive cell derived from a donor fish can be efficiently detected from the reproductive gland of a different kind of recipient fish by the application of the findings in the case of using not only tuna but also other fish of the order Perciformes as the donor. - 特許庁
  • 本発明に係る飼餌料は、マグロ属魚を飼育するための飼餌料であって、外部から視認可能な表面に、490〜640nmを主波長とする光を反射するまたは発する領域を含んでいるものである。
    Provided is the feed for raining the Thunnidae fishes, containing a region for reflecting or emitting light having a main wavelength in 490-640 nm on a surface visible from outside. - 特許庁
  • 詳細には、水槽内の水温を19℃以下にし、マグロの個体に対して1日当り0.2℃以上の平均昇温速度による水温上昇を経験させるようにして温度刺激を与え、産卵を誘発させる。
    In detail, the water temperature in the water tank is adjusted to ≤19°C, the temperature irritation is applied to individuals of tunas so as to have experience of temperature rise of water at an average temperature rise of ≥0.2°C to induce spawning. - 特許庁
  • 鰹、鮪の副生物を原料として、簡素な製造工程にて、しかも自己消化時間を大幅に短縮した方法で魚醤油様調味料を製造する。
    To produce a kind of fermented fish sauce-like seasoning through simple production process with largely shortened autolysis time by using the by-products from bonitos, tunas and the like as raw materials. - 特許庁
  • 寄生虫症抑制剤により、ブリ、カンパチ、ヒラマサ、マダイ、スズキ、ヒラメ、トラフグ、シマアジ、イシガキダイ、スギ、クロマグロなどの海産養殖魚に寄生するハダムシやエラムシなどの外部寄生虫による寄生虫症を抑制する。
    The parasitic disease inhibitor controls parasitic diseases caused by ectoparasites such as Benedenia seriolae, Heteraxine heterocerca, living within marine cultured fishes such as yellow tail, amberjack, Seriola aureovittata, red sea bream, sea bass, flatfish, Sphoeroides rubripes, hardtail, Oplegnathus punctatus, Rachycentron canadum, horse mackerel. - 特許庁
  • 乗せる寿司だねは、マグロ・ネギトロ、ホタテガイ、サケ、イカ、エビ、タコ、イクラ、ウニなどの魚介と、卵焼き、ガリなど寿司の素材に用いられるものが一般的で、ほかに青シソやキュウリの薄切り、茹でたキヌサヤなどで彩りを添え、ワサビを添えることが多い。
    Ingredients used for toppings are typically seafood used for sushi such as tune, negitoro (fatty tuna and leek onion), scallop, salmon, squid, shrimp, octopus, salmon roe and sea-urchin egg, as well as a soy-flavored omelet and vinegared ginger pickles, and often served with such colorful vegetables as green perillas, cucumber slices and boiled snow peas together with wasabi.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • タンパク源として脱脂酵素処理魚粉、脂質源として極性脂質を含む動物油脂又は植物油脂、及び糖質源としてα化澱粉を含有してなるとともに、ビタミンCを200mg/kg以上配合してなるマグロ属魚用飼料
    The feed for the fish of the Thunnus contains a defatted and enzyme-treated fish meal as a protein source, an animal or vegetable oil and fat containing a polar lipid as a lipid source, and a pregelatinized starch as a glucide source, and is obtained by formulating vitamin C of ≥200 mg/kg therewith. - 特許庁
  • 更に詳細には、水槽内の通常水温を20〜21℃とし、所定期間水温を19℃以下にしてから、マグロの個体に対して1日当り0.2℃以上の平均昇温速度による水温上昇を経験させ、最終的に水槽内の水温を23〜27℃とするようにする。
    Further in detail, the water temperature in the water tank is generally adjusted to 20-21°C, ≤19°C for a prescribed period, then individuals of tunas are made to have experience of temperature rise at an average temperature rise of ≥0.2°C per day and finally the water temperature in the water tank is adjusted to 23-27°C. - 特許庁
  • (特に、鰹、鮪、鯖、鰯、鱈、鯛、鰈、平目、鮫、鮭若しくは鱒)の内臓(特に、卵巣、精巣、心臓、肝臓、胃若しくは腸)から抽出した、ドコサヘキサエン酸を構成成分とするリン脂質を有効成分として含むことを特徴とする抗ストレス剤。
    This antistress agent contains, as an active component, a phospholipid composed of docosahexaenoic acid extracted from the inner organs (especially ovary, testis, heart, liver, stomach or intestines) of a fish (especially bonito, tuna, mackerel, sardine, cod, sea bream, flatfish, bastard halibut, shark, salmon or trout). - 特許庁
  • マグロ等の大型の魚を長手方向に4つに裁割してなるロインを製造するにあたり、切断工程における鮮度低下が最小限に抑制されるとともに、ロインの大きさが均一となって凍結効率が向上し、さらには身の剛性が向上して身割れ等の発生のない高品質のロインが得られる魚の裁割方法を提供する。
    To provide a method for cutting and carving a large-size fish, for example, a tuna into 4 loins in which the freshness deterioration is minimized at the dressing step, the size of loins is uniformed to improve their freezing efficiency, additionally the rigidity of the fish meat is increased to give loins of high quality causing no body crack. - 特許庁

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