「カゼイ菌」を含む例文一覧(37)

  • ラクトバチルスカゼイ検出のための塩基配列、および該の検出方法
    BASE SEQUENCE FOR DETECTING LACTOBACILLUS CASEI, AND METHOD FOR DETECTING THE BACTERIUM - 特許庁
  • 前記カゼイン加水分解物は、乳カゼインを麹由来のタンパク質分解酵素で分解して調製することが好ましい。
    The casein-hydrolyzate is preferably prepared by decomposing milk casein with a proteolytic enzyme originated from Aspergillus oryzae. - 特許庁
  • 新型カゼイ菌の亜種(SG96)及びこれを含有する抑制組成物及びその用途
    LACTOBACILLUS PARACASEI SUBSP. PARACASEI (SG96) OF NEW TYPE, MICROBE-INHIBITING COMPOSITION CONTAINING THE SAME AND APPLICATION THEREOF - 特許庁
  • 上記微生物としては、ラクトバチルス・カゼイ等の乳酸を用いる。
    As to the above-mentioned microorganism, a lactobacillus such as Lactobacillus casei and the like may be used. - 特許庁
  • によって引き起こされる歯科疾患を抑えるのに用いられるラクトバチルス・パラカゼイ含有製品を、複数のラクトバチルス・パラカゼイが歯科疾患の細の成育を阻害するかたちで提供する。
    To provide a Lactobacillus paracasei-containing product used for suppressing dental diseases caused by bacteria in a form in which a plurality of Lactobacillus paracasei bacteria inhibit growth of bacteria of dental diseases. - 特許庁
  • 乳酸の新株ラクトバチルス パラカゼイNFRI(7415)(Lactobacillus paracasei NFRI(7415))が課題解決に有効であることを見出した。
    The method for mass-producing γ-aminobutyric acid involves using lactic acid bacteria as its new strain Lactobacillus paracasei NFRI(7415). - 特許庁
  • (A)ラクトバチルス・パラカゼイ(Lactobacillus paracasei)と(B)ビフィドバクテリウム(Bifidobacterium)属の細を含有することを特徴とする免疫バランス調節用組成物。
    The composition for regulating immune balance comprises (A) Lactobacillus paracasei, and (B) a bacterium belonging to the genus Bifidobacterium. - 特許庁
  • 該IL−12産生誘導能を有する細としては、ラクトバチルス・カゼイ又はラクトバチルス・ラムノーサスであることが好ましい。
    The bacterium having an IL-12 production inducing ability is preferably Lactobacillus casei or Lactobacillus rhamnosus. - 特許庁
  • パイナップル果汁をラクトバチルス・カゼイ(Lactobacillus casei)およびラクトバチルス・パラカゼイ(Lactobacillus paracasei)よりなる群から選ばれた乳酸により発酵させて得られる醗酵物またはその抽出物を有効成分として含有することを特徴とする皮膚外用剤。
    The external preparation for the skin includes, as an effective ingredient, a fermentation product or its extract obtained by fermenting pineapple juice with a lactobacillus selected from the group consisting of Lactobacillus casei and Lactobacillus paracasei. - 特許庁
  • コーンスティープリカーとカゼインの加水分解物とを含有する培地を用いて乳酸を培養することにより、免疫賦活効果の高い乳酸を得る。
    The lactic acid bacteria having high immunostimulation effect is obtained by culturing lactic acid bacteria in a medium containing corn steep liquor and a casein hydrolyzate. - 特許庁
  • カゼイン及び高ゲル強度のホエー蛋白質濃縮物を混合したものを、殺又は滅し、冷却することを特徴とする水中油型乳化組成物の製造方法。
    A method for producing the oil-in-water type emulsion composition is characterized by pasteurizing or sterilizing and cooling the mixture of the casein with the whey protein concentrate having a high gel strength. - 特許庁
  • 乳酸を含有する培養物を、カゼイン存在下で遠心分離し、その非沈殿画分を回収することを特徴とするPS−PG1を持つ乳酸の取得方法、分離方法および判別方法。
    There are disclosed methods for obtaining, separating and distinguishing a lactic acid bacterium having PS-PG1, wherein the methods feature that a culture material containing the lactic acid bacterium is centrifuged in the presence of casein and a non-precipitate fraction is collected. - 特許庁
  • そのため、例えば、製紙パルプ工場や冷却水循環工程のスライムコントロール剤、殺剤、殺洗浄剤、金属加工油剤、カゼイン、澱粉塗工液、樹脂製品の防腐剤、塗料、樹脂、インキ、シーリング剤、目地剤などの工業用殺剤などとして好適に用いられる。
    Therefore, the composition is suitably used, for example, as a slime control agent for paper-making pulp plants and cooling water circulation processes, a bactericide, a bactericidal detergent, an antiseptic agent for metalworking lubricants, caseins, starch coating fluids, and resin products, and an industrial bactericide for paints, resins, inks, sealants, and joint mixtures. - 特許庁
  • 植物性ステロールと、グリセリン脂肪酸エステル、カゼインナトリウム及び微結晶セルロースから選ばれる1種又は2種以上を含有した状態で、均質化及び加熱殺を行う。
    The milk beverage is homogenized and heat-sterilized in a condition of containing vegetable sterol and one kind or at least two kinds selected from glycerine fatty acid ester, sodium caseinate and microcrystalline cellulose. - 特許庁
  • 蛋白質はカゼインが好ましく、牛乳をそのままビスコースに添加混合し定法により紡糸して得られるビスコースレーヨンはすぐれた抗性を発揮する。
    The protein is preferably casein and the viscose rayon obtained by directly adding and mixing cow's milk with the viscose and spinning the resultant viscose according to a conventional method is capable of exhibiting excellent antimicrobial properties. - 特許庁
  • ゴマ種子を180℃以上に加熱した後に摩砕し、水及びアミノ酸を添加し、ラクトバチルス・カゼイ及びラクトバチルス・ロイテリなどの乳酸によって発酵させる発酵ゴマの製造方法である。
    This method for producing the fermented sesame comprises heating sesame seeds to 180°C or higher, followed by grinding and adding water and amino acid, and fermenting the product with lactic acid bacterium such as Lactobacillus casei and Lactobacillus reuteri. - 特許庁
  • 牛乳にカゼインナトリウムをあらかじめ添加し、予備加熱を行なってから、該予備加熱処理牛乳をコーヒーと混合し、殺工程を行なうことにより、沈殿発生が抑制されたことを特徴とする、乳含有コーヒー。
    The milk-containing coffee is inhibited from the generation of precipitation by preceding addition of the casein sodium to the cow milk, preheating the cow milk followed by mixing the preheated cow milk with the coffee, and performing the sterilization process. - 特許庁
  • ココナッツミルク含有飲食品の製造方法において、ココナッツミルク、グリセリン脂肪酸エステル及びカゼインナトリウムを含有した状態で、均質化及び加熱殺を行う。
    The method for producing the coconut milk-containing food and drink comprises conducting homogenization and heat sterilization in such a state that the coconut milk, the glycerol fatty acid ester, and the sodium caseinate are together mixed. - 特許庁
  • カゼインナトリウム0.05重量%以上の存在下で乳含有コーヒー調合液を殺処理することを特徴とする乳含有コーヒーの製造方法。
    The method for producing the milk-containing coffee comprises sterilizing a milk-containing coffee in the presence of ≥0.05 wt.% sodium caseinate. - 特許庁
  • 牛乳にカゼインナトリウムをあらかじめ添加し、予備加熱を行なってから、該予備加熱処理牛乳をコーヒーと混合し、殺工程を行なうことを特徴とする、沈殿発生を抑制する乳含有コーヒーの製造方法。
    The method for producing the milk-containing coffee inhibiting the generation of precipitation comprises the following process: previously adding casein sodium to cow milk; preheating the casein sodium-added cow milk followed by mixing the preheated cow milk with coffee; and subjecting the mixture to sterilization. - 特許庁
  • 蒸留酒原料にラクトバチルス・カゼイグループに属する乳酸を添加することにより、優れた香味を有する蒸留酒を製造できる、蒸留酒の香味増強方法を提供する。
    The invention relates to the method for production of distilled liquor in which the distilled liquor with excellent flavor can be produced by adding a lactobacillus belonging to the Lactobacillus casei group to the raw material for distilled liquor. - 特許庁
  • カゼインナトリウム0.05重量%以上の存在下で乳含有コーヒー調合液を殺処理することを特徴とする乳含有コーヒーの製造方法。
    The method for producing the milk-containing coffee is characterized in that a prepared solution of the milk-containing coffee is sterilized in the presence of ≥0.05 wt.% sodium caseinate. - 特許庁
  • カゼイン蛋白質を含む酸性のゲル状物中に、果肉等の水分含有固形物が内包されているゲル状食品を製造する際に、加熱殺してもカゼイン蛋白質の凝集・沈殿・層分離等のゲル組織不良が生じることなく、滑らかなゲル組織を有するゲル状食品を製造できるようにする。
    To provide a method for producing acidic gel food having smooth gel texture without causing bad gel texture such as aggregation, precipitation or layer separation of casein protein even when subjected to heat-sterilization when producing such gel food that acidic gel material containing casein protein includes moisture-containing solid matter such as flesh of fruit. - 特許庁
  • 乳酸としてラクトバシラス・ヘルベエティカス、ラクトバシラス・アシドフイラス、ラクトバシラス・カゼイの中から選ばれた少なくとも2種類以上の乳酸で発酵せしめた野菜汁を4〜10重量%含有する野菜汁飲料である。
    The vegetable soup beverage contains 4-10 wt.% of vegetable soup fermented with at least two kinds of lactobacillus selected from lactobacillus helveticus, lactobacillus acidophilus and lactobacillus casei. - 特許庁
  • レッソニア、エクロニア又はコンブのいずれかの海藻粉末とラクトバチラス・プランタルム又はラクトバチラス・カゼイのいずれかの乳酸を、海藻粉末を乳酸発酵することなく添加した抗病性を有する魚介類の養殖用飼料である。
    The fish-farming feed for fish and shellfish, having anti-disease properties is added with marine alga powder either of L. fuscences L., Ecklonia maxima or Laminaria, and lactic acid bacterium either of Lactobacillus plantarum or Lactobacillus casei without lactobacillus-fermenting marine alga powder. - 特許庁
  • カゼインを含有する原料溶解液を、バシラス属細由来のエンドプロテアーゼ及びトリプシンからなる酵素群A、又はバシラス属細由来のエンドプロテアーゼ及びトリプシン及び乳酸由来のペプチダーゼからなる酵素群Bのいずれか一方で加水分解し、得られた加水分解液を限外濾過膜処理し、得られた膜透過画分をナノフィルトレーション膜処理し、膜非透過画分としてカゼイン加水分解物を得る。
    A raw material solution containing casein is hydrolyzed with either an enzyme group A consisting of Bacillus bacteria-derived endoprotease and trypsin or an enzyme group B consisting of Bacillus bacteria-derived endoprotease and trypsin and lactobacteria-derived peptidase; the resultant hydrolyzate liquid is subjected to an ultrafiltration membrane treatment; and the resultant membrane-permeated fraction is subjected to nanofiltration membrane treatment, thus giving a casein hydrolyzate as a non-membrane-permeating fraction. - 特許庁
  • ラクトバチルス ファーメンタム(Lactobacillus fermentum)、ラクトバチルス プランタラム(Lactobacillus plantarum)、及びラクトバチルス パラカゼイ(Lactobacillus paracasei)の何れかに属する乳酸の内、死の乾燥体重量1mg当たり、60容量%エタノール溶液において1.2μg以上のコレステロール吸着量を示し、且つリン酸緩衝液(pH6.8)において33nmol以上の胆汁酸吸着量を示す乳酸を採用する。
    The lactic acid bacterium is a lactic acid bacterium belonging to any of Lactobacillus fermentum, Lactobacillus plantarum and Lactobacillus paracasei and exhibits a cholesterol absorption amount in 60 vol% ethanol solution of ≥1.2 μg and a bile acid absorption amount in a phosphate buffer solution (pH 6.8) of ≥33 nmol per 1 mg dry cell body weight of dead bacteria. - 特許庁
  • たんぱく質が平均分子量500〜10000ダルトンのカゼイン加水分解物を使用し、乳化剤が有機酸モノグリセライドを0.2〜1重量%配合し、加熱殺後の経腸栄養剤の粘度が3〜30mPa・sである酸性タイプ液状経腸栄養剤である。
    The acidic type liquid enteral nutrition uses a casein hydrolyzate whose protein has an average molecular weight of 500-10,000 Da, comprises 0.2-1 wt.% organic acid monoglyceride as an emulsifier, and has viscosity of the enteral nutrition after heat sterilization of 3-30 mPa s. - 特許庁
  • ガジュツの乾燥粉末を90重量%以上含有する培養基に、ラクトバチルス・ペントサス、ラクトバチルス・プランタラム及びラクトバチルス・カゼイの乳酸を用いて発酵処理してα−アミラーゼ阻害活性作用を有する醗酵処理物を製造する。
    The fermentation-treated product of the Curcuma zedoaria, having the α-amylase-inhibiting activities, is produced by carrying out the fermentation treatment of a culture medium containing a dried powder of the Curcuma zedoaria of ≥90 wt.% by using lactic bacteria of Lactobacillus pentosus, Lactobacillus plantarum and Lactobacillus casei. - 特許庁
  • オキナワモズクに水又は機能性野菜の煮汁と糖類を加え、これに漬物から分離されたテトラジェノコッカス・ハロフィルス、ラクトバチルス・プランタラム、ラクトバチルス・プレビス、ラクトバチルス・サンフランシスコ、ラクトバチルス・カゼインから選ばれた乳酸を接種し醗酵する。
    Water or stock of functional vegetables and saccharides are added to Okinawa Nemacystus decipiens, to which a lactobacillus selected from among Tetragenococcus halophilus separated from pickles, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus brevis, Lactobacillus San Francisco, and Lactobacillus casein is inoculated into the Nemacystus decipiens, and the Nemacystus decipiens is fermented. - 特許庁
  • 本発明による豆乳発酵乳酸飲料の製造方法は、ラクトバチルス・ブルガリクス(Lactobacillus bulgaricus)とラクトバチルス・アシドフィルス(Lactobacillus acidophilus)からなる群から選択される株1種と、ラクトバチルス・カゼイ(Lactobacillus casei)及びストレプトコッカス・サーモフィルス(Streptococcus thermophilus)で構成された3種の乳酸を豆乳に接種し、この豆乳を発酵させる段階を含む。
    The method for producing the fermented soya milk lactobacillus beverage includes a step of inoculating a soya milk with three kinds of lactobacillus strains comprising a lactobacillus strain selected from Lactobacillus bulgaricus and Lactobacillus acidophilus in combination with one strain selected from the group consisting of Lactobacillus casei and Streptococcus thermophilus, and fermenting the soya milk. - 特許庁
  • 原料乳からチーズホエーとして除去される画分を精密濾過処理又は限外濾過処理により予め除去してこれを濃縮し、得られたカゼイン濃度の高い濃縮原料乳を加熱殺後、容器にスターターとともに密封して醗酵させることで密封容器入り軟質ナチュラルチーズを得る。
    The method for producing soft natural cheese comprises the following process: previously eliminating fractions from raw material milk as cheese whey via microfiltration or ultrafiltration; and concentrating the fractions, heat-sterilizing the concentrated raw material milk with high casein concentration followed by sealing the raw material milk with a starter in a container to ferment the milk. - 特許庁
  • ラクトバチルス・パラカゼイを含有する食品、口腔衛生製品または口腔治療薬が、ユーザーに投与されるか塗布される場合に、ユーザーの口腔内の齲歯および歯周病の多数の病原を阻害および減少させることができ、それによって齲歯および歯周病といった歯科疾患を有効に予防することができる。
    When a food, an oral hygiene product or a therapeutic medicine for oral cavity each containing Lactobacillus paracasei is administered or applied to users, many pathogenic organisms of caries and periodontal diseases in oral cavities of users can be inhibited and decreased and dental diseases such as caries and periodontal diseases can effectively be prevented. - 特許庁
  • BACILLUS属の好アルカリ性株由来のプロテアーゼに対する固体カゼイン分解活性が1.5以上(15℃)であるプロテアーゼの造粒物であって、15℃における酵素活性法による90%溶解時間(T90)が150秒以下であるプロテアーゼ造粒物と、15℃での粒子凝集パラメーターが10,000Pa以下である洗剤造粒粒子とを含有する高嵩密度粒状洗剤組成物。
    This granular detergent composition having high bulkiness comprises granulated substance of protease in which solid casein decomposing activity against a protease derived from alkalophilic bacterium strains of the genus Bacillus is ≥1.5 (at 15°C) and 90% dissolution time (T90) by an enzymatic activity method at 15°C is ≤150 sec and granulated particles of detergent having ≤10,000 Pa particle cohesion parameter at 15°C. - 特許庁
  • 液状経腸栄養剤を酸性にしてもカゼイン加水分解物と特定の乳化剤を使用して調製することにより、製造工程中の均質化処理や加熱殺処理後も乳化安定性が良好に確保され、粘度が低く、チューブ流動性に優れ、栄養補給を必要とする高齢者や患者などへの栄養補給の際に摂取できるようにした酸性タイプ液状経腸栄養剤を提供すること。
    To provide an acidic type liquid enteral nutrition which secures good emulsification stability in the homogenization treatment in the manufacturing process and after heat sterilization by being prepared using a casein hydrolyzate and a specific emulsifier even when a liquid enteral nutrition is rendered acidic, has low viscosity to excel in tube flowability, and can be ingested in supplementing nutrition to the old and patients who require nutrition. - 特許庁
  • ラクトバチルス属およびペクチネイタス属、特に、ラクトバチルス・ブレビス、ラクトバチル・リンドネリ、ラクトバチルスABBC74(FERM P−19330)、ラクトバチルス・カゼイ、ラクトバチルス・コリニフォルミス、ラクトバチルス・プランタルム、ペクチネイタス・フリシンゲンシスおよびペクチネイタス・セレヴィシィフィルスのゲノムDNAを増幅し得るプライマーを組み合わせて、ネスティッドPCRにより各種に極めて特異的なDNA増幅を行う。
    Primers capable of amplifying the genome DNAs of bacteria of genus Lactobacillus and Pectinatus, especially Lactobacillus brevis, Lactobacillus lindneri, Lactobacillus ABBC74 (FERM P-19330), Lactobacillus casei, Lactobacillus coryniformis, Lactobacillus plantarum, Pectinatus frisingensis and Pectinatus cerevisiiphilus are combined and DNA amplification extremely specific to each strain is carried out by a nested PCR (polymerase chain reaction). - 特許庁
  • ラクトバチルス・デルブルエキイ、ラクトバチルス・アシドフィラス、ラクトバチルス・プランタラム、ラクトバチルス・ファーメンタム、ラクトバチルス・カゼイ、ラクトバチルス・ラムノーサス、ラクトコッカス・ラクティス及びストレプトコッカス・サーモフィラスからなる群から選ばれる3〜8種の乳酸とサッカロミセス・セレビシエとの混合培養物から得られる混合体及び/又は培養上清を含有する、炎症性疾患の改善用組成物。
    This composition for improving inflammatory diseases comprises a mixed bacterial cell and/or culture supernatant obtained from a mixed cultured product of three to eight kinds of lactic acid bacteria selected from the group consisting of Lactobacillus delbruckii, Lactobacillus acidophillus, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus fermentum, Lactobacillus casei, Lactobacillus rhamnosus, Lactococcus lactis and Streptococcus thermophilus with Saccharomyces cerevisiae. - 特許庁

例文データの著作権について

  • 特許庁
    Copyright © Japan Patent office. All Rights Reserved.