「トリアシルグリセロール」を含む例文一覧(41)

  • (a)全トリアシルグリセロール中のS3トリアシルグリセロールの含量が0.5〜10質量% (b)全トリアシルグリセロール中のPU2トリアシルグリセロールの含量が15〜45質量% (c)全トリアシルグリセロール中のU3トリアシルグリセロールの含量が10〜55質量%
    (a) The content of S3 triacylglycerol in the whole triacylglycerol is 0.5-10 mass%; (b) the content of PU2 triacylglycerol in the whole triacylglycerol is 15-45 mass%; and (c) the content of U3 triacylglycerol in the whole triacylglycerol is 10-55 mass%. - 特許庁
  • 抗酸化性トリアシルグリセロール及び脂質組成物
    ANTIOXIDANT TRIACYLGLYCEROL AND LIPID COMPOSITION - 特許庁
  • トリアシルグリセロール合成抑制剤
    AGENT FOR SUPPRESSING TRIACYLGLYCEROL SYNTHESIS - 特許庁
  • トリアシルグリセロールの2位に結合したDHAよりもトリアシルグリセロールの1,3位に結合したDHAの含有率が高いトリアシルグリセロール混合物を簡便に効率よく製造する方法の提供。
    To provide a method for producing a triacylglycerol mixture having a higher content of DHA bonding at 1, 3 positions than that at 2 position simply and in a good efficiency. - 特許庁
  • リパーゼを用いるエステル化反応により、DHAを含有する脂肪酸混合物とグリセリンとから、DHAが結合したトリアシルグリセロールを含むトリアシルグリセロール混合物を製造する方法であって、該トリアシルグリセロール混合物中のDHAが結合したトリアシルグリセロールにおいて、トリアシルグリセロールの2位に結合したDHAよりもトリアシルグリセロールの1,3位に結合したDHAの含有率が高いトリアシルグリセロール混合物を製造する方法。
    This method for producing the triacylglycerol containing the triacylglycerol bonded with the DHA by an esterifying reaction by using lipase from a fatty acid mixture containing the DHA with glycerol is provided with that in the triacylglycerol bonded with the DHA in the triacylglycerol mixture, the content of the DHA bonded at the 1, 3 positions of the triacylglycerol is higher than that at the 2 position of the triacylglycerol. - 特許庁
  • 2位よりも1,3位のDHA含有率が高いトリアシルグリセロールの製造方法
    METHOD FOR PRODUCING TRIACYLGLYCEROL HAVING HIGHER DHA CONTENT AT 1, 3 POSITIONS THAN THAT AT 2 POSITION - 特許庁
  • トリアシルグリセロール生成の阻害活性を有する新規な物質を提供する。
    To provide a new substance having an activity for inhibiting the production of a triacylglycerol. - 特許庁
  • 食用油脂に、その主成分であるトリアシルグリセロールの融点近傍の温度で高圧を加えて、前記トリアシルグリセロールの結晶構造を不安定型から安定型へ転移させた。
    The crystal structure of a triacyl glycerol constituting the main component of the oil and fat is converted from an unstable type into a stable type by applying a high pressure to the edible oil and fat at a temperature near the melting point of the triacyl glycerol. - 特許庁
  • 前記脂肪分解酵素は、ホスホリパーゼ活性、ガラクトリパーゼ活性および/またはトリアシルグリセロール活性を有する。
    The lipolytic enzyme has phospholipase activity, galactolipase activity and/or triacyl-glycerol lipase activity. - 特許庁
  • トリアシルグリセロールリパーゼファミリーのLLGポリペプチド、組成物、酵素的加水分解における使用のための方法、タンパク質及び遺伝子治療
    LLG POLYPEPTIDE OF TRIACYLGLYCEROL LIPASE FAMILY, COMPOSITION, METHOD FOR USE IN ENZYMATIC HYDROLYSIS, PROTEIN AND GENE THERAPY - 特許庁
  • 安全性に優れ、高脂血症、とりわけ食後高脂血症の予防あるいは改善に有効なトリアシルグリセロール合成抑制剤の提供。
    To provide an agent for suppressing triacylglycerol synthesis, having excellent safety and effective for the prevention or amelioration of hyperlipidemia, especially postprandial hyperlipidemia. - 特許庁
  • トリアシルグリセロールなどの脂質を高含量で含む真核微生物変異株を取得するとともに、これを用いて脂質を効率よく製造する。
    To obtain an eukaryotic microorganism variant containing lipids such as a triacylglycerol, etc., in a high content, and also produce the lipids in a good efficiency by using the same. - 特許庁
  • 芳香族ポリサルホン樹脂組成物は、芳香族ポリサルホン樹脂とトリアシルグリセロールとを溶融混練してなるペレットであることが好ましい。
    The aromatic polysulfone resin composition is preferably in the form of pellet obtained by subjecting the aromatic polysulfone resin and the triacylglycerol to melt-kneading. - 特許庁
  • 芳香族ポリサルホン樹脂に、トリアシルグリセロールを配合して、芳香族ポリサルホン樹脂組成物とする。
    An aromatic polysulfone resin composition is prepared by compounding a triacylglycerol with an aromatic polysulfone resin. - 特許庁
  • この物質は細胞内トリアシルグリセロール生成の阻害作用を有し、肥満の予防または治療に有用である。
    The FKI-3864 substance has an action for inhibiting the production of the triacylglycerol in cells and is useful for preventing and treating obesity. - 特許庁
  • ヒトのトリアシルグリセロール蓄積に起因する疾病の予防および治療に有用なローズリピン誘導体を得る。
    To obtain a roselipin derivative useful for prevention and treatment of diseases caused by accumulation of triacylglycelol in human. - 特許庁
  • 脂質組成物はα-リノレン酸のような不飽和長鎖脂肪酸及びピルビン酸のような抗酸化剤部分を含むトリアシルグリセロールからなり、リパーゼ触媒を用いて、原料油又はトリアシルグリセロールを非脂肪族カルボン酸とエステル交換させる。
    The lipid composition comprises triacylglycerols containing unsaturated long chain fatty acids such as α-linolenic acid and antioxidant moieties such as pyruvic acid, and is made by interesterification of a raw material oil or triacylglycerols with a non-aliphatic carboxylic acid using a lipase catalyst. - 特許庁
  • トリアシルグリセロールを水および酵素と反応させて、ジアシルグリセロール、モノアシルグリセロールおよび遊離脂肪酸を含む混合物を得、脱水により混合物中の水分を除去し、モノアシルグリセロール、遊離脂肪酸および残存するトリアシルグリセロールを少なくとも1つの分離法により分離して、高純度のジアシルグリセロールを得る。
    This method for producing the diacylglycerol is provided by: reacting triacylglycerol with water and an enzyme to obtain a mixture containing diacylglycerol, monoacylglycerol and free fatty acids; removing water in the mixture by dehydration; and separating the monoacylglycerol, free fatty acids and remaining triacylglycerol by at least one separating method to obtain the high purity diacylglycerol. - 特許庁
  • 上記チョコレート類を構成する油脂は、S_2E(S:炭素数16〜22の飽和脂肪酸、E:エライジン酸)で表されるトリアシルグリセロールを2〜12質量%含有することが好ましく、また、SOS(S:炭素数16〜22の飽和脂肪酸、O:オレイン酸)で表される対称型トリアシルグリセロールを55〜92質量%含有することが好ましい。
    The oil and fat composing the chocolate preferably contains 2-12 mass% of triacylglycerol represented by S_2E (S: 16-22C saturated fatty acid, and E: elaidic acid ), and preferably contains 55-92 mass% of symmetric triacylglycerol represented by SOS (S: 16-22C saturated fatty acid, and O: olein acid). - 特許庁
  • 肥育中食用哺乳動物体内部におけるトリアシルグリセロールの分子種組成に基いてその食用哺乳動物の肥育状態および仕上がり時期を判定することを特徴とする肥育仕上がり判定方法。
    The method for determination of fattening finish includes determining the fattening state and the finishing time of edible animals based on the molecular species composition of triacylglycerol in the body of an edible mammal on fattening. - 特許庁
  • レシチン及び/又はW/O型乳化剤を添加したジアシルグリセロール及び/又はトリアシルグリセロール系食用油より選ばれた溶媒の油に生薬の粉末を加えて加熱し、生薬成分を抽出又は溶解させる。
    A crude drug powder is added to an oil as a solvent selected from the diacylglycerol mixed with lecithin and/or a W/O emulsifer, and/or a triacylglycerol-based cooking oil, and heated to extract or solve the crude drug component. - 特許庁
  • 不飽和トリアシルグリセロールを原料として、過酸化水素を酸化剤として用い、モノカルボン酸、ジカルボン酸、及びトリカルボン酸を効率的に合成する方法を提供することを目的とする。
    To provide a method for producing a carboxylic acid, by which the carboxylic acid selected from monocarboxylic acids, dicarboxylic acids and tricarboxylic acids can efficiently be synthesized from an unsaturated triacylglycerol as a raw material with hydrogen peroxide as an oxidizing agent. - 特許庁
  • トリグリセリド(トリアシルグリセロール)を含有せず、難油溶性の粉末状物質を分散性よく、且つ、高い配合割合で含有させることができるソフトカプセル用の充填組成物を提供する。
    To provide such a filling composition for use in soft capsules which contains no triglyceride (triacyl glycerol) and which allows to contain a slightly oil-soluble powdery substance with a good dispersion and a high blend ratio. - 特許庁
  • 通常の食事を取りながら、肥満の大きな原因となる脂質(トリアシルグリセロール)が体内に吸収されることを防ぐ抗肥満剤を提供する。
    To provide an anti-obesity agent for preventing the absorption of a lipid (triacylglycerol) constituting a big cause of obesity being absorbed inside of the body, while take a normal meal. - 特許庁
  • 芳香族ポリサルホン樹脂組成物におけるトリアシルグリセロールの含有量は、ポリサルホン樹脂100重量部に対して、0.02〜4重量部であることが好ましい。
    A content of the triacylglycerol in the aromatic polysulfone resin composition relative to 100 pts.wt. of the aromatic polysulfone resin is preferably 0.02 to 4 pts.wt. - 特許庁
  • 抗酸化剤部分及び栄養学的に有益な脂肪酸を含むトリアシルグリセロールを含有する脂質組成物、並びにそのような脂質組成物を高収率で形成する方法の提供。
    To provide a lipid composition comprising triacylglycerols which contain antioxidant moieties and sitologically useful fatty acids, as well as to provide a method for forming such a lipid composition in a high yield. - 特許庁
  • 不飽和トリアシルグリセロールと過酸化水素とを、タングステン酸、ヘテロタングステン酸及びそれらの塩から選ばれる一種以上、並びに第四級アンモニウム多塩基酸水素塩の存在下で反応させることを特徴とする。
    This method for producing the carboxylic acid is characterized by reacting the unsaturated triacylglycerol with the hydrogen peroxide in the presence of one or more compounds selected from tungstic acid, heterotungstic acid and their salts, and a quaternary ammonium polybasic acid hydrogen salt. - 特許庁
  • ジアシルグリセロールと酵素反応してトリアシルグリセロールを生成する機能を有するジアシルグリセロールアシルトランスフェラーゼをコードする遺伝子の機能を不活性化してジアシルグリセロールを種子中に蓄積するジアシルグリセロールの生産方法。
    This method for producing diacylglycerol is provided by inactivating the function of the gene encoding the diacylglycerolacyltransferase which has a function of producing triacylglycerol by performing an enzymatic reaction with diacylglycerol, for accumulating diacylglycerol in seeds. - 特許庁
  • ジアシルグリセロール、トリアシルグリセロールまたはおよび植物ステロール等の食用油脂の適当量を鶏用飼料に混合して得られる混合飼料を適当な期間において採卵鶏に給餌することを特徴とする鶏卵の生産方法および改良方法。
    This method for producing and improving the eggs includes feeding mixed feed which is obtained by mixing a proper amount of edible oil and fat such as diacylglycerol, triacylglycerol and/or vegetable sterol with hen feed, to laying hens for a suitable period. - 特許庁
  • シュウ酸及び分子中に2個以上の−OSO_3基を有する化合物(不飽和脂肪酸の重合物を硫酸化した化合物若しくはトリアシルグリセロールを硫酸化した化合物及又はそれらの塩が例示される。)を含有する水溶液からなる透明導電膜用のエッチング液組成物。
    The composition of the etchant for the transparent conductive film comprises an aqueous solution containing oxalic acid and a compound having two or more -OSO_3 radicals in a molecule (a compound with unsaturated fatty acid polymer sulfurized or a compound with tri-acyl glycerol sulfurized or their salt for example). - 特許庁
  • 不飽和モノアシルグリセロール1.3〜5質量%と、ジアシルグリセロール5〜60質量%と、トリアシルグリセロール35〜90質量%とを含有し、上昇融点が20〜50℃である油相成分を有するベーカリー用油中水型乳化組成物。
    The water-in-oil emulsion composition for a bakery contains: 1.3 to 5 mass% of an unsaturated monoacylglycerol, 5 to 60 mass% of a diacylglycerol, and 35 to 90 mass% of a triacylglycerol, and has an oil phase component with an open-tube melting point of 20 to 50°C. - 特許庁
  • モノアシルグリセロールを0.1〜5重量%、トリアシルグリセロールを4.9〜84.9重量%、及び構成脂肪酸中の不飽和脂肪酸含量が80〜100重量%かつトランス酸含量が5重量%以下であるジアシルグリセロールを15〜95重量%含有する電子レンジ調理用油脂。
    This oil and fat for microwave cooking comprises 0.1-5wt.% of a monoacylglycerol, 4.9-84.9wt.% of a triacylglycerol and 15-95wt.% of a diacylglycerol, which contains 80-100wt.% of unsaturated fatty acids and ≤5wt.% of trans acids in the constituent fatty acids. - 特許庁
  • 脂質合成抑制遺伝子が破壊または機能低下している変異株に、トリアシルグリセロール合成系酵素遺伝子を少なくとも一種以上導入して形質転換体を得、該形質転換体を培養して該形質転換体から脂質を採取する。
    This method for obtaining the lipids is provided by obtaining a transformed body by introducing at least one kind triacylglycerol synthase-based enzyme gene into a variant of which lipid synthesis inhibitory gene is destroyed or function-decreased to obtain the transformed body, and culturing the transformed body to collect the lipids from the transformed body. - 特許庁
  • 油相中に、S_LOS_L(S_L:炭素数16〜22である飽和脂肪酸残基、O:オレイン酸残基)で表わされるトリアシルグリセロールを60重量%以上含有する油脂を、10〜100重量%含有することを特徴とするシュー用油脂組成物。
    This oil and fat composition comprises 10-100 wt.% of oil and fat containing in oil phase ≥60 wt.% of triacylglycerol expressed by S_LOS_L (S_L: 16-22C saturated fatty acid residue, O:oleic acid residue). - 特許庁
  • 全飽和脂肪酸中、炭素数18以上の飽和脂肪酸を50重量%以上含有し、SUS(S:炭素数16以上の飽和脂肪酸残基、U:不飽和脂肪酸残基)で表されるトリアシルグリセロールを60重量%以上含有する油脂を用いたフライ用油脂組成物。
    This composition for fried food includes oil-and-fat containing ≥50 wt.% of ≥18C saturated fatty acids in the total saturated fatty acid and containing ≥60 wt.% of a triacyl glycerol shown by SUS (S is a ≥16C saturated fatty acid residue; and U is an unsaturated fatty acid residue). - 特許庁
  • 柿の葉(Diospyros kaki)、メグスリノキ(Acer nikoense)、甜茶(Rubus suavissimus)、マカ(Lepidium meyenii Walp)及びウイキョウ(Foeniculum vulgare)から選ばれる1種以上の植物体又はその抽出物を有効成分とするトリアシルグリセロール合成抑制剤。
    The agent for suppressing triacylglycerol synthesis contains one or more plants selected from the leaves of Diospyros kaki, Acer nikoense, Rubus suavissimus, Lepidium meyenii Walp and Foeniculum vulgare or its extract as an active component. - 特許庁
  • 引き続いて、ステロールを含む画分に任意のトリアシルグリセロールを主成分とする油脂を加えたものを酵素を触媒としてステロール脂肪酸エステルの合成反応を行い、更に、数段階の精製処理を施して、トランス型脂肪酸をはじめとする劣化した脂肪酸を殆ど含まない、安全性の高い安価な食品用ステロール脂肪酸エステルを酵素的に製造する。
    Thereby, the highly safe and inexpensive sterol fatty acid esters used for foods and scarcely containing deteriorated fatty acids including trans type fatty acids are enzymatically produced. - 特許庁
  • 室温で液状の油脂組成物であって、構成脂肪酸の60質量%以上がオレイン酸であるモノアシルグリセロールを4〜40質量%、ジアシルグリセロールを3〜96質量%、及びトリアシルグリセロールを0〜90質量%含有し、かつモノアシルグリセロールの含有量Y(質量%)と、ジアシルグリセロールの含有量X(質量%)とが、次式(1)の関係を満たす油脂組成物。
    The oil and fat composition which is liquid at room temperature includes 4-40 mass% monoacylglycerol having ≥60 mass% oleic acid in the constituent fatty acid, 3-96 mass% diacylglycerol, and 0-90 mass% triacylglycerol. - 特許庁
  • 植物油供給源からのモノアシルグリセロール、ジアシルグリセロール、トリアシルグリセロール、カロテン、トコール、フィトステロール、スクワレンおよび遊離脂肪酸を含む群から選択される1以上の成分を含有する、パーム油製品をはじめとする植物油製品、ならびにその製造方法を提供する。
    To provide a vegetable oil product including palm oil product which contains more than one component selected from the group consisting of a monoacylglycerol, diacylglycerol, triacylglycerol, carotene, tocol, phytosterol, squalene and free fatty acid from vegetable oil resources, and to provide a method of producing the same. - 特許庁
  • 本発明は、脂質消化酵素であるリパーゼによる加水分解反応の基質となりにくく、摂取後の血中トリアシルグリセロール(中性脂肪)の増加が抑制され、体への蓄積性が少ない、かつ保存安定性及び風味が良好である、アケビ油の1,2-ジアシルグリセロ-3-アセテートを主成分とする食用油脂組成物を提供する。
    To provide an edible oil and fat composition containing 1,2-diacylglycero-3-acetate of Akebia quinata oil as a main ingredient, being difficult to become a substrate for hydrolysis reaction by a lipase which is a lipid digestive enzyme, suppressing increase of blood triacylglycelol (neutral fat) after intake, having less accumulation to bodies and having good storage stability and flavor. - 特許庁
  • 水中油型乳化物を下層とし、上層として油相を積層した分離型液体調味料であって、下層の乳化物を構成する油相がジアシルグリセロールを15質量%以上含む食用油脂を含有し、上層の油相がトリアシルグリセロールを主成分とする食用油脂及び香気成分を含有する分離型液体調味料。
    The separate type liquid seasoning is such that oil-in-water emulsified substance as a lower layer and an oil phase as an upper layer are layered, the oil phase composing the emulsified substance at the lower layer contains edible oil and fat containing ≥15 mass% of diacylglycerol, and the oil phase at the upper layer contains aroma components and edible oil and fat consisting mainly of triacylglycerol. - 特許庁

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