古酒という酒 Japanese alcohol called aged sake
- EDR日英対訳辞書
熟成酒、古酒、秘蔵酒など。 Jukuseishu, koshu, hizoshu, etc.
- Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
たぐいまれな古酒. a rare old vintage
- 研究社 新英和中辞典
古代のギリシアの酒杯 an ancient Greek drinking cup
- 日本語WordNet
古い友と古い酒が一番いい Old friends and old wine are best. - 英語ことわざ教訓辞典
長く貯蔵した古い酒 alcohol that has been aged for a long time
- EDR日英対訳辞書
米をかみ砕いて作った古代の酒 a chewed rice sake of ancient times
- EDR日英対訳辞書
祭酒という,古代中国の儀式 an ancient ceremony in China called "Saishu"
- EDR日英対訳辞書
友と酒は古いほどいい Old friends and old wine are best. - 英語ことわざ教訓辞典
古い革袋に新しい酒を盛る to put new wine into old wineskins - JMdict
古い革袋に新しい酒を盛る to put new wine into old bottles - JMdict
新しい酒は古い革袋に入れる to put new wine into old wineskins - JMdict
新しい酒は古い革袋に入れる to put new wine into old bottles - JMdict
白酒・黒酒の「き」は酒の古名で、白貴・黒貴とも書く。 The 'ki' of shiroki and kuroki is an old term for sake, and can be written with the characters for alcohol or for precious.
- Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
酒造メーカーによっては、1年以上熟成した酒に古酒・古々酒・大古酒・熟成酒・秘蔵酒などの名称を冠して販売することがある。 Certain sake breweries sell sake, which has been stored for one year or longer, under names such as koshu (old sake), kokoshu (old old sake), daikoshu (very old sake), jukuseishu (matured sake) and hizoshu (treasured sake).
- Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
古酒や大古酒といった語の定義は統一されていないようであるが、蔵人言葉では醸造年度を越したものはすべて「古酒」と呼ぶ。 Terms such as kusu (well-cured sake) or vintage sake are not defined, and all sake that were brewed beyond the Jozonendo are called 'kusu' in brewery lingo.
- Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
だから、6月に造った酒でも9月に出荷すれば「古酒」である。 As a result, even sake that is made in June and shipped in September is considered 'Kusu.'
- Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
古くは「一夜酒(ひとよざけ)」または「醴酒(こさけ、こざけ(「濃い酒」の意))」と呼ばれた。 It was called as "Hitoyo-zake" (literally over-night sake) or "Ko-sake" (thick sake) long ago.
- Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
練酒(ねりざけ)は日本酒の一種であり、古代酒の原型を最も留めているといわれる。 Nerizake is a kind of sake (Japanese liquor), and it is said that it reflects the original form of ancient sake.
- Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
日本酒を燗するのと同様に、紹興酒などの黄酒を燗することも古くから行われてきた。 Like warming Japanese sake, warming Huangjiu such as Shaoxing rice wine has been done from old times.
- Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
貴醸酒は、国立醸造試験所が、日本酒中古の日本酒古文書『延喜式』(927年)に記されている宮内庁造酒司による古代酒の製法「しおり」をもとに考案した。 The concept of kijoshu sake was conceived by the National Brewery Institute based on an ancient description of Japanese sake written by a brewery master of the Sake Brewery Division of the Imperial Household Agency that appears in a legal document of the Heian period, "Engishiki" (an ancient book for codes and procedures on national rites and prayers) (published in 927).
- Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
一昨日、同僚とお酒を飲みに名古屋市に行った。 I went to Nagoya to drink with my coworker the day before yesterday.
- Weblio Email例文集
新しい葡萄酒は古い皮袋に入れてはならない。 Do not put new wine into old bottles. - Tatoeba例文
スズメをかたどった古代中国の酒器 an ancient Chinese goblet shaped like a sparrow
- EDR日英対訳辞書
新しいぶどう酒を古い革袋へ入れるな Don't put new wine into old bottles. - 英語ことわざ教訓辞典
新しい葡萄酒は古い皮袋に入れてはならない。 Do not put new wine into old bottles.
- Tanaka Corpus
古来、酒蔵は川の近くに多い。 From olden times, a majority of the breweries existed in the vicinity of a river.
- Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
古酒などに多い、やや濃く熟成した色調。 A little dark and matured color tone which is often seen in koshu
- Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
古文献では神酒のことを「みわ」と称しているものもある。 In some ancient documents, miki is referred to as 'miwa.'
- Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
酒田、名古屋、大阪、福岡、新潟でも営業をしている。 They also operate in the cities of Sakata, Nagoya, Osaka, Fukuoka, and Niigata.
- Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
酒天童子安綱古押し型と相違 Shuten Doji Yasutsuna: Difference from the old oshigata (mold)
- Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
日本酒は、古くから燗が行われてきた。 Warming Japanese sake has been done from old times.
- Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
「古き革嚢に新しき酒を盛る。」との逍遥の言葉がある。 Shoyo said, "new sake is put in an old kawabukuro (leather bag)."
- Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
酒井氏は、石川氏と並ぶ徳川最古参の宿老。 The Sakai Clan is the longest-serving chief vassal along with the Ishikawa Clan.
- Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
だが、古酒のこととなると本当に真剣なのだ。 but in the matter of old wines he was sincere.
- Edgar Allan Poe『アモンティリャードの酒樽』
しかし、いちいち新酒・古酒・秘蔵酒、新酒・古酒・秘蔵酒といった表示をするのは、吟醸の品格からして無粋であるというような感覚から、そういった表示はラベルにされないのが通常である。 From the feeling that the indication of shinshu (literally, new sake), koshu (old sake), hizoshu (treasured sake), etc. is not suitable for the status of ginjoshu even in such case an indication is not usually printed on the label.
- Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
中世末までの日本酒の新酒の古酒に対する位置づけについては「日本酒安土桃山時代」を参照。 Refer to the publication 'Azuchi Momoyama period Shin-shu' for the position of ancient shin-shu Japanese rice wine until mediaeval times.
- Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
古くは一盃になみなみと酒を満たし、酒席をぐるりとひと回りするのが「一献」であった。 In ancient times, "1 kon" meant to fill a sake cup full with sake and the sake cup was passed around to all members of the drinking party.
- Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
このころ以前は、新酒よりも、古酒が圧倒的に高級とされ値段も高かった。 In the earlier period, the quality of well-cured sake was said to be overwhelmingly higher and the price was more expensive than those of new sake.
- Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
このため古酒が流通しにくくなっていき、人々は新酒をしだいに飲むようになっていった。 For this reason, well-cured sake became less distributed, and people came to drink new sake gradually.
- Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
1968年(昭和43年)に開封された元禄の大古酒のように279年まで行かなくとも、熟成期間100年を超した年代ものは一般に大古酒と呼ばれる。 Aged sake, stored over 100 years is generally called daikoshu, needless to mention about 279 years of daikoshu from the Genroku period opened in 1968.
- Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
古いブドウ酒を飲んで,すぐに新しいブドウ酒を欲しがる者はいない。その者は,『古いのが良い』と言うからだ」。 No man having drunk old wine immediately desires new, for he says, ‘The old is better.’”
- 電網聖書『ルカによる福音書 5:39』
日本では、一般には単に酒(さけ)またはお酒(おさけ)、日本古語では酒々(ささ)、僧の隠語で般若湯(はんにゃとう)と呼ぶ。 In Japan, it is called in general simply "sake" or "osake," and "sasa" in old Japanese and "hannyato" in jargon of Buddhism priests.
- Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
別の説では、日本に古くから存在した練酒、白酒などの甘い酒に腐敗防止策として焼酎が加えられたというもの。 Another theory states that mirin developed from sweet alcoholic beverages that have long existed in Japan such as nerizake and white sake when shochu was added to prevent decay.
- Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
壷銭(つぼせん)とは、酒造役(しゅぞうやく)・酒壷銭(さかつぼせん)とも呼ばれ、酒屋に対する課税のもっとも古い形態である。 Tsubo-sen, which was also called shuzo-yaku and sakatsubosen, was the most ancient form of the tax imposed on "Sakaya", sake dealers.
- Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
キプロスにおけるアフロディテの古代の大酒盛りの崇拝に似ているさま resembling the ancient orgiastic worship of Aphrodite on Cyprus
- 日本語WordNet
古く「一夜酒(ひとよざけ)」と呼ばれたのはこの製法から来たものである。 Amazake was once called as Hitoyo-zake (literally overnight rice wine) because of this production method.
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