「煮出し」を含む例文一覧(38)

  • 煮出し
    remains of broth  - EDR日英対訳辞書
  • 料理用の煮出した汁
    soup stock for cooking  - EDR日英対訳辞書
  • 鶏肉で作ったスープ用煮出し
    a stock made with chicken  - 日本語WordNet
  • 煮出し汁でとろ火で煮たミートボール
    meatballs simmered in stock  - 日本語WordNet
  • 昆布を煮出してつくっただし汁
    a soup stock made from tangle seaweed  - EDR日英対訳辞書
  • 鰹節などを入れて煮出した汁
    fish broth made from bonito  - EDR日英対訳辞書
  • 肉を煮出してつくった汁
    juice derived by boiling meat  - EDR日英対訳辞書
  • 鰹節や昆布を煮出して味のついた汁
    a seasoned soup of boiled down dried bonito or tang  - EDR日英対訳辞書
  • 麺(めん)は小麦粉で作られ,肉を煮出したスープで出されます。
    The noodles are made from wheat flour and served in broth.  - 浜島書店 Catch a Wave
  • 細粉化籾殻混合桑煮出し液使用洗浄研磨剤
    CLEANING POLISHING AGENT USING DECOCTED LIQUID OF MULBERRY MIXED WITH FINELY POWDERED CHAFF - 特許庁
  • 「晩年は老紳士としてよく知られた人でしたが、にかわを煮出していました。」
    "commonly known in his later years as the old gentleman, was a glue-boiler."  - James Joyce『死者たち』
  • 固形食物を入れた肉、魚、または野菜の煮出し汁からなる液状の食物
    liquid food especially of meat or fish or vegetable stock often containing pieces of solid food  - 日本語WordNet
  • 乾燥昆布、干し椎茸、鰹節、煮干、等を水に浸したり、お湯で煮出して作る。
    Dried konbu (a kind of kelp), dried shiitake mushroom, katsuobushi and boiled-dried fishes are immersed in water and are boiled to produce stock.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 「煎じ茶」は乾燥させた茶葉を煮出したもので、「煎茶」とはもともとこれを意味していた。
    Senjicha' means tea obtained by decocting tried tea leave and 'sencha' originally meant this type of tea.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 黒曜石とタラの木の一部を水に浸漬し、該水溶液を煮出して飲料水を得る。
    This healthy drink water is obtained by immersing obsidian and a part of Aralia elata in water and decocting with the aqueous solution. - 特許庁
  • 液体調味料の製造方法は、熱水の中に節類1を入れて煮出し煮出した後、煮出した液から、固形分を除去して液体を抽出して製造する液体調味料の製造方法であって、前記熱水に魚節の製造における煮熟工程で生じる煮汁や魚の缶詰製造における蒸煮工程で生じる蒸煮液を含有させる。
    The method for producing liquid seasoning includes putting dried fish 1 in hot water to decoct the fish, followed by eliminating solids from the decoction, and extracting liquid, wherein the hot water is made to contain the stock, produced through the complete boiling process in the production of dried fish, or the steam-boiled liquid produced through a steam boiling process in the production of canned fish. - 特許庁
  • 北海道には冬期間、常時ストーブにかけてあるやかんでほうじ茶を煮出し、それで焼酎を割って呑むという飲み方(番茶割り)がある。
    During the winter in Hokkaido, people make hojicha in a kettle that sits on the heating stove, mix the tea with shochu (distilled spirit), and drink it (this is called bancha-wari).  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 天然の湧水に杜仲木の根、皮、枝を束ねて入れて、時間をかけ繰り返し煮出し杜仲木の天然濃縮抽出液を造る。
    The roots, skins and branches of Eucommia ulmoides are bundled up and put in natural spring water, and repeatedly boiled spending much time, to thereby bring out a natural concentration extract of Eucommia ulmoides. - 特許庁
  • この茶は、桑葉茶に湯を入れて飲むタイプと煮出してペットボトル製品とするタイプとして用いられる。
    The tea is taken through pouring boiling water to the tea as a drinking-type one, and is utilized as a PET bottle product. - 特許庁
  • この茶は、稲茶に湯を入れて飲むタイプと煮出してペットボトル製品とするタイプとして用いられる。
    The tea is taken through pouring boiling water to the tea as a drinking-type one, and is utilized as a PET bottle product. - 特許庁
  • チップと新聞紙とを天然素材の紅藻類の海藻を煮出して得られる水溶液の結合材を用いて結合する。
    The resultant chips are bound to newspaper with a binder of an aqueous solution prepared by boiling down seaweeds of red algae which are a natural material. - 特許庁
  • 特に、前記被処理液を含有する植物を水で煮出しすることで前記混合液を生成することにした。
    In particular, the mixture is generated by boiling water added with a plant containing the liquid to be treated. - 特許庁
  • 広義の「煎茶」とは、茶葉を揉まずに乾燥して粉末にした抹茶(てん茶)に対して、茶葉を湯に浸して(煮出して)成分を抽出する「煎じ茶」のことをいう。
    The 'sencha' in the broad sense means 'senji-cha' (tea for decoction) from which the tea is extracted by boiling it in hot water (decoction), in contrast to maccha (powdered green tea, also called tencha), which is made by powdering dried tea leaves without kneading.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 茶葉を煮出して得た茶抽出水のような植物抽出液を、弱塩基性陰イオン交換樹脂と接触させ、弱塩基性陰イオン交換樹脂に茶カテキン類などのポリフェノール類を選択的に吸着させる。
    A plant extract liquid such as extracted tea obtained by decocting tea leaves is brought into contact with a weakly basic anion exchange resin to selectively adsorb the polyphenols such as tea catechin to the weakly basic anion exchange resin. - 特許庁
  • 少なくともナトリウム,カリウム,カルシュウム、マグネシュウムのミネラルを含有する天日塩と、馬油と、ワセリンで煮出して濾過して得た緑茶の抽出物と、を混合して得た化粧料。
    This cosmetic is obtained by mixing solar salt containing at least minerals of sodium, potassium, calcium and magnesium with horse oil and green tea extract obtained by extracting green tea with Vaseline and filtering the extracted solution. - 特許庁
  • 麦茶・甘味料・ホップ(ホップペレット)を合わせて煮出し、炭酸水で割るだけなのでアルコ−ル発酵を伴わず、まったくアルコ−ルを含まない、アルコ−ルレスのビ−ル風味の炭酸飲料の製造方法を発見した。
    The subject method for producing the nonalcoholic carbonated beverage having beer taste without accompanying alcohol fermentation comprises mixing barley tea with a sweetener and hop (hop pellet) and boiling the mixture and only adding carbonated water thereto. - 特許庁
  • これにより、豆類の保有成分による寒天原藻の細胞壁の破壊効果によってアルギン酸を水に効率的に溶け出させることができると共に、短時間の煮出しで十分にアルギン酸を煮溶かすことができる。
    As a result of this, it is possible to efficiently melt alginic acid in water with the destruction effect of the cell wall of the agar seaweed by retained component by soybeans and sufficiently boil and melt alginic acid by short time boiling. - 特許庁
  • ビワの葉及び/又はビワの種子を煮出して得た抽出液を含む,塩分濃度0.5〜20%の浸漬液を得,この浸漬液に食材を10〜360分浸漬する。
    A method for producing the salted food comprises obtaining a soaking solution which contains an extracted solution obtained by boiling loquat leaves and/or loquat seeds and having salinity of 0.5-20%, and soaking a food material in the soaking solution for 10-30 min. - 特許庁
  • 加工米飯1は炊飯した米飯2と、加熱処理された野菜等の副菜(具)3と、煮出した調味料4とは冷却され、冷却後に混ぜ合わせ一体的に成形されて冷凍される。
    The processed cooked rice 1 is obtained by cooling cooked rice 2, side dishes (ingredients) 3 such as cooked vegetables, and decocted seasoning 4 followed by mixing the cooled materials to be integrated, and freezing the mixture. - 特許庁
  • 含水した粉砕大豆を煮出して搾り、豆乳を得る一方、前記搾り工程において得たおからを乾燥し、パウダー状に粉砕したおから粉末とし、このおから粉末を前記豆乳に混合してにがりを添加する。
    The soybean curd is obtained by boiling hydrated crushed soybeans followed by squeezing to obtain soymilk, and on the other hand, drying bean curd refuse obtained in the squeezing process followed by crushing in a powdery state to obtain bean curd refuse powder, and mixing the bean curd refuse powder with the soymilk followed by adding bittern. - 特許庁
  • 葉藍の油溶性成分をオリーブ油などの植物油で煮出し、この藍の油溶性成分含有植物油と前述の水溶液をかき混ぜながら混合してケン化し、型枠に入れ、所定温度で静置して固化して石鹸を作る。
    The product is put into a mold and solidified by leaving at rest to obtain the soap. - 特許庁
  • 畜類の所定部位から蒸煮又は煮出し又は圧搾して抽出した溶融コラーゲン中に、所定の呈味成分を添加しゼリー状に保形することとした。
    This jelly-like processed food of collagen, characterized by adding a prescribed taste component to melted collagen extracted from the prescribed parts of a livestock by a steaming or boiling or compressing method and shaping the mixture in a jelly-like state. - 特許庁
  • 材料を水に入れて煮出して得た調味料より材料の旨味を引き出した調味料およびその製造方法と調味料容器を提供する。
    To provide a seasoning, a production method of the same and a seasoning container capable of inducing tastes of materials more than a seasoning obtained by boiling materials in water. - 特許庁
  • 本発明は南米産のタベヴイアアベラネダエの如きノウゼンカズラ科植物樹皮よりの抽出物顆粒及びその製造方法に関し、煮出し作業を伴うことなくノウゼンカズラ科植物樹皮の有効成分のみインスタントに喫食することができるようにすることを目的とする。
    To provide extract granules from the barks of a Bignoniaceae plant such as Tabebuia avellanedae from South America, and to provide a method for producing the extract granules, whereby only the active ingredient of the barks of a Bignoniaceae plant can instantly be eaten without accompanying a decocting work. - 特許庁
  • 鰹節を所定の時間煮出してだし汁を作り、これにみりん等とともに適量の塩を加えて沸騰させ、これを自然放熱で冷ました後、冷蔵庫で少なくとも一晩寝かせて熟成させ、これを醤油を使わない付け汁、かけ汁のつゆとして用いる。
    This salted soup is prepared by boiling dried bonito for a prescribed time to form broth, adding an appropriate amount of salt together with sweet sake, etc., boiling, then cooling by a natural heat radiation and then maturing at least one night in a refrigerator, and is used as the dipping or pouring soup without using the soy sauce. - 特許庁
  • 好ましくは,前記抽出液を,凍結又は乾燥したビワの葉及び/又はビワの種子を粉砕して,海水,塩水又は真水100〜200ccに対して2gの割合で添加し,80〜98℃の温度で当初の水量に対し,水量が5〜10%減少するまで煮出して得る。
    The extracted solution is preferably obtained, by crushing frozen or dried loquat leaves and/or loquat seeds, adding 2 g of the product to 100-200 cc of seawater, salt water or fresh water, and boiling the product at 80-98°C until to decrease 5-10% of a water quantity, based on the initial water quantity. - 特許庁
  • 植物油100重量部に対して刻み唐辛子を2重量部以上入れて、常温で1時間漬け込み、これを50〜90度に加熱して15分間煮出し、その後常温で1時間放置し、さらにその植物油から刻み唐辛子の小片を濾過除去して唐辛子エキス入り植物油を得る。
    Chopped Guinea pepper is added in an amount of ≥2 pts.wt. to 100 pts.wt. of a vegetable oil, immersed for 1 hour at normal temperature, decocted at 50-90°C for 15 min, left for 1 hour at normal temperature and filtered to remove the pieces of chopped Guinea pepper to obtain a vegetable oil containing Guinea pepper extract. - 特許庁
  • その製造方法として、電気分解によって作り出された活性水素を有する電解還元水に柑橘類の果皮を入れて水蒸気を発散させる状態で煮詰めることによって得た煮出し液を冷却した後に濾過し、この濾過によって得た抽出エキスにさらに電解還元水を加えたことを特徴とする。
    The method for producing the same is characterized by putting the pericarp of the citruses into the electrolytically reduced water produced by the electrolysis and having active hydrogen, boiling down in a state of generating steam, cooling the obtained boiled down liquid and filtering, and adding further the electrolytically reduced water to the extract obtained by the filtration. - 特許庁

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