「玉露」を含む例文一覧(47)

  • 玉露
    Gyokuro (refined green tea)  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 玉露という緑茶
    a Japanese refined green tea called gyokuro  - EDR日英対訳辞書
  • 玉露糖という菓子
    a cake made from white sweetened beans called 'gyoku-ro-to'  - EDR日英対訳辞書
  • 玉露(ぎょくろ)は日本茶の一種。
    Gyokuro is a kind of Japanese tea.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 全国茶品評会に出品されている高品質の玉露は、全て伝統本玉露である。
    Gyokuro of high quality, exhibited at Zenkoku Cha Hinpyokai (the National Fair of Tea), are all Dento-hon-gyokuro.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 最大の玉露産地は福岡県八女地域である。
    The chief production area of gyokuro in Japan is Yame, Fukuoka Prefecture.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • また玉露などから茎茶が採れる事もある。
    Kuki-cha can also be produced from Gyokuro (refined green tea).  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 茶は京都宇治市の玉露を濃く淹れたものを好んだ。
    As for tea, he was fond of dark Gyokuro (refined green tea).  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 茶(宇治茶)の栽培が盛んで、玉露を特産品とする。
    Tea (Ujicha) cultivation is thriving, with Gyokuro as a specialty.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • <上喜撰>とは当時の玉露茶の商品名。
    <Jokisen> was also a name of Gyokuro green tea.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • もまないところが煎茶や玉露との大きな相違点である。
    In contrast to ordinary tea as well as Gyokuro, for the highest grade tea, the tencha does not undergo a crumpling process.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 品揃えは、抹茶、玉露から番茶までをそろえている。
    Their lineup ranges from Matcha (green powdered tea) and Gyokuro (refined green tea) to Bancha (coarse tea).  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 日本人にとっての玉露や抹茶の様な扱いになる。
    They are treated just like Gyokuro, refined green tea, and Maccha, powdered green tea in Japan.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 玉露」の名前は、製茶業者山本山の商品名に由来。
    The name 'gyokuro' came from the trade name of a product sold by a tea manufacturer, Yamamotoyama.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 茶葉については、「伝統本玉露」と呼んで区別している。
    The tea leaves produced as above in the Yame area are called 'Dento-hon-gyokuro' (traditional gyokuro for real) and are treated as distinct from other tea leaves.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 玉露を抽出するには60度前後の湯が適温とされる。
    It is recommended that the suitable temperature of hot water be around 60 degree Celsius to steep Gyokuro.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 駅のある京田辺市は、最高級茶葉である玉露の産地で有名。
    Kyotanabe City is well known for premium refined green tea (gyokuro).  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • つまり煎茶(狭義)のほかに、玉露、番茶、ほうじ茶、玄米茶など全般を指す。
    In other words, it means Gyokuro, Bancha, Hojicha (roasted green tea), Genmaicha (tea with roasted rice) and so on, other than Sencha (in a narrow sense).  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 八女茶(福岡県) -玉露で知られ、品評会の上位を独占する(関連リンク参照)
    Yame-cha (Fukuoka Prefecture) - it is famous for Gyokuro and dominates high ranking in bench shows (See related link).  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 玉露と同様、収穫前に被覆した茶葉を蒸し、碾茶炉で乾燥して製造する。
    Like gyokuro (refined green tea), tencha is made from tea leaves grown shielded from the sunlight before being harvested, which are then steamed and dried in tencha-ro (a special furnace for tencha).  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • その香気は玉露同様独特のかぶせ香があり、適度に香ばしい。
    It has a moderate aroma of its own, like gyokuro, because the tea leaves are covered to shut out the sunlight before harvesting.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • すなわち、玉露の原料となる茶葉は、収穫の前(最低二週間程度)被覆を施される。
    More specifically, gyokuro tea leaves, the raw materials of gyokuro, are cultivated under a cover for at least two weeks before being harvested.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 玉露はその甘みが特徴であり、高温の湯で淹れると苦味成分まで抽出してしまう。
    Gyokuro is characterized by its sweetness, but if you brew it in water at a high temperature, the bitter ingredients of the tea leaves will also leach out.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 茶葉が丸みを帯び、淹れた煎茶の味に渋みが少ない茶葉の事であり、玉露とは関係ない。
    Its leaves are somehow rounded and taste less bitter when brewed, having nothing to do with gyokuro.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 軽く塩味をつけたものや、あられを配合したもの、玉露を加えたものもある。
    Kobucha with slight salty taste, Kobucha with small rice biscuits mixed in, and Kobucha with high-quality green tea added are also available.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 京都(関西)では、玉露の白折のことを雁ヶ音(かりがね)と呼び、高級茶として有名である。
    The shiraore of Gyokuro is called karigane in Kyoto city (Kansai Region) and is a well known high-grade tea.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • この道具は日本独特の茶である玉露抽出のための道具である。
    This utensil is a tool to steep Gyokuro (refined green tea leaves) which is unique to Japan.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 錫製の茶托は煎茶、玉露などの高級茶を入れる小さめの茶碗に。
    Tin chataku is used for smaller tea bowl, which is used for high-class tea such as Sencha (green tea of middle grade) and Gyokuro (refined green tea).  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 狭義の「煎茶」とは、玉露(高級品)、番茶(低級品)の中間に位置づけられる、中級品の緑茶という意味(詳細は玉露、煎茶、番茶を参照)。
    'Sencha' in the narrow sense refers to middle class green tea between Gyokuro (refined green tea) (high-quality tea) and Bancha (coarse tea) (low-quality tea) (in detail, see Gyokuro, Sencha, and Bancha).  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 玉露の茶葉から葉脈を取り除き乾燥させて粉末化した「玉露抹」を痴呆症患者に一定期間経口投与したところ、驚くべき治療効果が見られた。
    When 'superior green tea powder' prepared by removing veins from the leaves of superior green tea and then drying and pulverizing the residues is orally administered into a patient of dementia for a constant period, a remarkable therapeutic effect is found. - 特許庁
  • しかし、収穫前に「棚」に寒冷紗などの覆いをかけて日光を遮る玉露とは異なり、終始露天で栽培される。
    However, their tea plants are grown in the open air from the start to the end, as opposed to those of gyokuro, which are shut out from the sunlight by kanreisha (butter muslin or cheesecloth) or other coverings attached to 'tana' (racks or pergola) before harvesting.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 長い蒸し時間によって香りが弱くなるため、玉露などをブレンドして香りを補うことがある。
    Because the long steaming time makes the flavor weaker, it may be blended with other teas such as gyokuro (refined green tea) in order to supplement the flavor.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 白折(しらおれ)は、日本茶の一種で玉露や煎茶の製造過程で取り除かれた茎の部分を集めたもので、茎独特の味がある。
    Shiraore is a type of Japanese tea that consists of tea stems eliminated from Gyokuro (refined green tea) or green tea of middle grade in processing and has an unique flavor derived from stems.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 玉露の呼び名自体に特に規定があるわけではなく、特に茶飲料の「玉露入り」に配合されている茶葉は、棚を作らず化学繊維で茶の木に直接カバーを掛け、かつ被覆日数の浅いかぶせ茶に近い物である場合も多い。
    While the name gyokuro itself isn't specifically defined pertaining to a particular use, there are many cases in which the tea leaves used in tea beverages called 'gyokuro-iri' (containing gyokuro) are similar to those of kabuse-cha (covered tea), which are not cultivated under trellises like real gyokuro but under a synthetic textile sheet that is put directly on the tea plants for fewer days than in the case of genuine gyokuro.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 上喜撰とは玉露茶の商品名で、濃茶を飲むと興奮するように、たった四隻の外国船(蒸気船)に驚き、心配になることを風刺した。
    "Jokisen" was a product name of high-quality green tea, and as cups of strong green tea excite drinkers, this poem satirized those who were frightened and worried by just four jokisen (steam boats) from foreign countries.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 碾茶に用いる茶は煎茶に用いるものとは異なり、葭簀(よしず)と藁(わら)を用いて直射日光を遮り「簀下十日、藁下十日」被覆栽培する(玉露と同様の栽培法)。
    Tea plants that produce tencha leaves, for powdered green tea, are grown in the shade "under reed screens for ten days" and "under straw sheets for ten days" in order to keep them out of direct sunlight, this is the same method used to grow tea plants for the highest quality green tea called gyokuro, and which is very different from the method for growing ordinary tea.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • ただし、一般的には茶道は抹茶を用いる抹茶道を指すことから、急須等を用いて煎茶や玉露などの茶葉に湯を注いで飲む形式を採る煎茶道は、茶道とは別のものとして捉えられている。
    However, while sado generally means art of maccha (green powdered tea) tea ceremony which uses maccha, sencha-do tea service which uses tea leaves such as green tea leaves (of middle grade) and gyokuro leaves (refined green tea) and takes the way to serve tea by pouring hot water into kyusu (small teapot) where tea leaves are placed, is regarded as something different.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 玉露やかぶせ茶は栽培方法で日光を遮る点、また番茶は大きな葉や茎を使用する点において狭義の煎茶と異なる。
    It differs from gyokuro (refined green tea) and kabusecha (covered tea), which are both made from the leaves of tea plants grown under covers to shutter the sunlight, as well as from bancha (coarse green tea), which is made from large-size leaves and stems.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 天保6年(1835年)に山本山の六代山本嘉兵衛(徳翁)が、宇治市小倉の木下家において茶葉を露のように丸く焙り、これが「玉露」の原型となった。
    In 1835, the sixth owner of Yamamotoyama, Kahei (Tokuo) YAMAMOTO roasted tea leaves and rounded them into dew-like shapes at the house of the Kinoshita family located in Ogura, Uji City, which later became the original form of 'gyokuro' (which literally translates as "jade dew").  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 玉露は日本の煎茶として高級のものと考えて良いが、品評会等では一般的な煎茶とは別のものとして扱われる(煎茶の狭義と広義の説明を参照)。
    Although gyokuro may be categorized as a high-class sencha produced in Japan, it is treated separately from ordinary sencha in fairs, etc. (refer to the articles on "sencha in the broad sense" and "sencha in the narrow sense").  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 飲用に際して、玉露の滋味と香気の特徴を活かすには、60℃程度の低温(茶葉によっては40℃前後まで温度を下げる場合もある)の湯で浸出することが重要である。
    For drinking, it is important to keep the temperature of hot water as low as around 60 degrees (or even 40 degrees, depending on the tea leaves) centigrade in order for the distinct flavor and aroma of gyokuro to leach out.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 茶木の品種についても、煎茶をはじめとする日本茶の多くはヤブキタが使用されているが、玉露は、アサヒ、ヤマカイ、オクミドリ、サエミドリなど、個性の強い品種が使われることが多い。
    As for types of tea plants, while most sencha and other Japanese teas are from the Yabukita variety, gyokuro is often made from special plant varieties with strong characteristics, such as Asahi, Yamakai, Okumidori and Saemidori.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 上質な葉を選りすぐった高価なものもあるが、格は玉露や煎茶より下位、一般に番茶や玄米茶などと同位に位置づけられ、日本茶として高級な部類のものではない。
    Although there is expensive hojicha made with high quality tea leaves, hojicha is regarded as being a lower class tea than gyokuro (refined green tea) or sencha and also is regarded as being in the same class as bancha and genmaicha (tea with roasted rice), and therefore hojicha is not a high-class Japanese tea.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 沿岸のヨシ(アシ)は、京都御所の屋根や簾として用いられ、また周辺地域特産の茶(宇治茶)で碾茶や玉露を作るための覆いとして用いられた。
    Reed growing along the shore was used as material for roofs and blinds at Kyoto Imperial Palace as well as cover for making tencha (powdered green tea) and Gyokuro (refined green tea) with tea (Uji tea) which was the local specialty of the surrounding areas.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • この痴呆症治療経口投与剤は、人が長年口にしてきた玉露を有効成分とするものであるから、人体に安全である上、経口摂取しやすいという利点もある。
    Since containing the superior green tea having been drunk by people for many years as the active ingredient, the oral administration preparation is not only safe for human bodies but also has an advantage that the preparation can easily orally be taken. - 特許庁
  • 静岡茶(静岡県)川根茶・やぶきた茶・沼津茶・富士茶・朝比奈玉露・足久保茶・本山茶・両河内茶・庵原茶・梅ヶ島茶・沼津茶・岡部茶・榛原茶・金谷茶・天竜茶・藤枝茶・掛川茶・菊川茶・小笠茶・袋井茶・渋川茶・ぐり茶(伊東市)など銘柄多数。
    Shizuoka-cha (Shizuoka Prefecture); Kawane-cha, Yabukita-cha, Numazu-cha, Fuji-cha, Asahina-gyokuro, Ashikubo-cha, Honyama-cha, Ryokochi-cha, Ihara-cha, Umegashima-cha, Okabe-cha, Haibara-cha, Kanaya-cha, Tenryu-cha, Fujieda-cha, Kakegawa-cha, Kikugawa-cha, Ogasa-cha, Fukuroi-cha, Shibukawa-cha, Guri-cha (Ito City) and so on.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 現在も玉露や抹茶を中心とした高級茶の代名詞となっているが、近年の食品の表示基準の厳格化の波を受け、京都府茶業会議所が「宇治茶」の定義を当初「京都府内産茶葉が50パーセント、後の50パーセントが滋賀県・奈良県・三重県のいずれかの産地のものであること」と定めたが、全国の茶の生産量に占める「宇治茶」の割合がわずか数パーセントである中、「宇治茶」として販売できる量が少なくなるという業界内の声を受け、「前述の1府3県のいずれかの産地の茶葉を京都府内で仕上げ加工したもの」であると修正された。
    It is still a synonym for high-class tea mainly including gyokuro (refined green tea) and maccha (powdered green tea), but influenced by the recent tightening of standard of displays for food, Kyoto Prefecture Chamber of Tea Industry initially defined 'Uji cha' as 'tea leaves of Kyoto Prefecture produce occupying 50%, and those from any of Shiga Prefecture, Nara Prefecture, or Mie Prefecture occupying the other 50%,' then reflecting opinions in the industry, that this makes the amount to sell as 'Uji cha' decrease, in the situation that the ratio of 'Uji cha' in national tea production is only a few percent, this was modified to 'tea leaves produced from any of the 4 prefectures above and processed in Kyoto Prefecture.'  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

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