「糖たんぱく質」を含む例文一覧(23)

  • 赤味噌・白味噌の違いは、大豆や麹のたんぱく質分によるメイラード反応により生まれ、主に熟成期間に由来する。
    The difference between red miso and white miso is created by Maillard reaction caused by protein and sugar in soybean and koji, and mainly arises from a period of maturing.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • ラクトバチルス・ブレビスに属する乳酸菌、たんぱく質、脂質および質を含有する経腸栄養剤。
    The enteral nutrient contains a lactobacillus belonging to Lactobacillus brevis, a protein, a lipid, and a carbohydrate. - 特許庁
  • たんぱく質を豊富に含むたんぱく質原料を主成分とし、実質的に脂質および質を配合しない術後補助食であって、該術後補助食はたんぱく質含量90重量%以上のホエイプロテインアイソレートを95重量%以上配合したものであり、さらにビタミンB6を0.1〜20mg/10gおよび亜鉛を0.1〜30mg/10gを含有することを特徴とする術後補助食。
    The supplementary food after operation, containing a protein material richly containing proteins as a main ingredient and substantially not containing lipids and carbohydrates is characterized by compounding ≥95 wt.% of a whey protein isolate having a postoperative auxiliary protein content of ≥90 wt.% and further containing 0.1 to 20 mg/10 g of vitamin B6 and 0.1 to 30 mg/10 g of zinc. - 特許庁
  • 末端にたんぱく質に結合する類を有する化合物(A)、及びたんぱく質の基板への結合を抑制する部位を有する化合物(B)、からなる混合薄膜を化学的に結合した基板において、化合物(A)の末端類を混合薄膜の表面に突出した状態に形成することにより表面に混合薄膜を設けた基板を得る。
    In the substrate to which the mixed membrane composed of a compound (A), having a saccharide bonded to protein at its terminal and a compound (B) having a region, which suppresses the bonding of protein to the substrate, is bonded chemically, and the terminal saccharide of the compound (A) is formed into a state of protruding from the surface of the mixed membrane. - 特許庁
  • 浄化すべき水の中に、比表面積が大きく吸着効率の良い微小気泡を加え、この微小気泡にたんぱく質類、その他の不純物を吸着させる。
    Fine bubbles having large specific surface area and excellent attracting efficiency are added in water to be purified and the protein, saccharide and other impurities are attracted on the bubbles. - 特許庁
  • 金属イオンをキレ—トするヒドロキサム基を表面に有し、架橋たんぱく質及び架橋多の混合壁を持つ小型粒子、その製造方法、並びに、特に化粧品、医薬品及び農産食糧でのその各種使用
    FINE PARTICLE HAVING SURFACE HYDROXAMIC GROUP CAPABLE OF CHELATING METALLIC ION AND MIXED WALL OF CROSSLINKED PROTEIN AND POLYSACCHARIDE, ITS PRODUCTION, AND ITS APPLICATION, IN PARTICULAR, TO COSMETIC, MEDICINE AND AGRICULTURAL FOOD - 特許庁
  • 海苔の製造作業所で、海苔の抄き水を再利用する際に使用するに適した、主にたんぱく質類等の除去を行なうことができ、かつ小型の水の浄化装置を実現する。
    To provide a small-sized water purifying apparatus suitable for being used for recycling laver making water in a laver making plant and capable of removing protein, saccharide or the like mainly. - 特許庁
  • 哺乳動物の生物学的液体中のC−erbB−2の外部ドメイン、糖たんぱく質gp75の検出およびgp75レベルの定量を行うことにより悪性腫瘍の診断および予防を行うことができる。
    Detecting the external domain of c-erbB-2 and the glycoprotein gp75 and quantitating the level of gp75 in the biological fluids of mammals enable diagnosis and prognosis of neoplastic disease. - 特許庁
  • 乾燥重量当たり、たんぱく質含有量が40〜45重量%、澱粉質含有量が28〜38重量%であるそば粉は、新生の抑制効果と肝グリコーゲン蓄積量の低減作用を発揮する。
    The buckwheat flour containing 40-45 wt.% of protein and 28-38 wt.% of starch based on dry weight exhibits effect of reducing gluconeogenesis and function for reducing a cumulative dosage of hepatic glycogen. - 特許庁
  • 高齢者、入院患者などの栄養補給を必要とする人に対して、たんぱく質、脂肪、質、ビタミン、ミネラル等を効率よく補給できる総合経腸栄養組成物の提供。
    To provide a total enteral nutritious composition that can efficiently supply proteins, fats, sugars, vitamins, minerals and the like to those in need of nutritional supplementation, such as the elderly or inpatients. - 特許庁
  • 浸漬によるたんぱく質質の溶出ロスや浸漬水処理の問題、エクストルーダー処理による大豆形状変化に伴う後工程変更の問題がない丸大豆の吸水性向上手段を提供する。
    To provide a method for improving water absorbency of round soybeans, free from problems of the elution loss of a protein and a glucide caused by soaking, and of the disposal of soaked water, and free from a problem of changing a following step by an extruder treatment according to the change of the shapes of soybeans. - 特許庁
  • 生物抽出物、香辛料、多類、有機酸及びたんぱく質からなる群から選ばれる少なくとも1種を有効成分とする海洋性付着細菌用殺菌剤。
    This sterilizer used for the marine adhesive bacteria contains at least one selected from the group consisting of organism extracts, spices, polysaccharides, organic acids and proteins as an active ingredient. - 特許庁
  • このような鎖化合物を用いた解析を、抗体を結合させたマイクロビーズを用いることにより、鎖と特異的な結合を有するウイルス、毒素、たんぱく質に関して、高感度且つ、特異的な相互作用を解析する手段として利用することができる。
    By using micro-beads bonded to an antibody, such an analysis using a sugar chain compound may be used for analyzing specific interaction of a virus, a toxin and protein specifically bonding to the sugar chain with high sensitivity. - 特許庁
  • 本発明は、たんぱく質を含有する質原料又は質原料にタンパク質を添加した混合物を発酵させて得た、窒素濃度0.7〜5.0%及び塩分濃度0〜1.0%である有機酸発酵物及び本有機酸発酵物からなる調味料素材を提供する。
    The invention provides a fermented organic acid produced by fermenting a sugar raw material containing proteins or a mixture obtained by adding proteins to a sugar raw material and having a nitrogen concentration of 0.7-5.0% and a salt concentration of 0-0.1%, and provides a material for seasonings composed of the fermented organic acid. - 特許庁
  • 前記ノイラミン酸類は卵、牛乳及び燕窩由来もので、当該ノイラミン酸類は卵、牛乳及び燕窩を酸又はカチオン型イオン交換樹脂による加水分解して得られた単類であり、これらの原料に含まれるたんぱく質の加水分解によるアミノ酸を随伴する。
    The neuraminic acids are originated from eggs, cow milk, swallow's nests, are monosaccharides obtained by hydrolyzing eggs, cow milk, swallow's nests, and are accompanied with amino acids produced by hydrolyzing protein contained in these raw material. - 特許庁
  • 豚の原皮から脂肪分を除去して得た皮組織を粉砕した粒状もしくは粉末物と、たんぱく質、リン酸塩、多質等から選ばれたゲル化用添加物との混練物であって、加熱し、成形することによって所定の形状に加工されていることを特徴とするポークルアー。
    This pork fishing lure is a mixed and kneaded material of the ground granular or powdery material of a skin tissue obtained from the rawhide of a pig by removing fatty content, with additives for gellation selected from among proteins, phosphates, polysaccharides or the like, and processed to a prescribed form through heating and forming. - 特許庁
  • 従来の溶融塩であるリン酸塩及び安定剤である多類といった添加物を使用せず、クエン酸塩を除き、ホエイたんぱく質等の乳成分のみを構成要素として、良好な乳化溶融状態を呈し、冷却後良好なはく離性と保形性を有するプロセスチーズを提供する。
    To provide processed cheese assuming a good emulsified molten state, and having good releasability and shape retaining property after cooling by using only a milk ingredient such as whey protein except a citrate as a constituent element without using an additive such as a phosphate which is a conventional molten salt, and polysaccharides that are a stabilizer. - 特許庁
  • 類及び乳脂肪を含み、前記乳脂肪固形分に対するたんぱく質固形分の含量が、重量比で約43%以下である水性媒体を調製する工程と、前記水性媒体を90〜180℃の温度で加熱する工程と、前記加熱後の水性媒体を乾燥する工程を含む。
    The method for producing caramel-flavored powder includes steps of: preparing an aqueous medium containing saccharides and milk fat, wherein a content of protein solids is 43% or less by a weight ratio to the milk fat solids; heating the aqueous medium at a temperature of 90-180°C; and drying the aqueous medium after being heated. - 特許庁
  • アミノ酸,ペプチド,たんぱく質,核酸あるいはおよびその他の物質(生体分子化合物)について、複数の電荷を有する官能基、即ちプローブ、を温和な条件で多数付加することにより生体高分子の1価または2価以上の多価イオンを生成し、質量分析に供する。
    To amino acid, peptide, protein, nucleic acid, or sugar, and other substances (biomolecular compounds), a plurality of functional groups having electric charge, that is probes, are added in large numbers on temperate conditions, thereby generating multivalent ions of monovalence, bivalence, etc. which are provided to mass analysis. - 特許庁
  • 卵黄と、砂と、乳たんぱく質と、グリセリン脂肪酸エステルと、クエン酸塩および/またはリン酸塩と、増粘多類を含む第1の原料液を、加熱してゲル化させた後、破砕して破砕物を得、該破砕物に、冷却によりゲル化するハイドロコロイドを添加して第2の原料液を得、この第2の原料液を冷却してゲル化させることを特徴とするゲル状食品の製造方法。
    The method for producing the gel-like food comprises heating a first raw material liquid containing yolk, sugar, milk protein, fatty acid ester of glycerin, and citrate and/or phosphate, and thickening polysaccharides for gelling, crushing the resultant product to obtain a crushed material, obtaining a second raw material liquid through adding hydrocolloid gelling by cooling to the crushed material and cooling the second raw material liquid for gelling. - 特許庁
  • 焼き色を極力つけることなく焼き上げたクラストが白いパン、すなわち白焼パンにおいて、アルコールや高甘味度甘味料を多く使用した場合や、たんぱく質を減量したパン生地を使用した場合であっても、彩度の高い白色の表皮(クラスト)と内相(クラム)を有する白焼パンの製造方法を提供すること。
    To provide a method for producing a white-baked bread having high-chroma white crust and inner phase (crumb), i.e. white-crust bread baked without imparting baked color to the utmost thereto, even in case a sugar alcohol and high-sweetness sweetener are used much, and/or in case bread dough with reduced amount of protein is used. - 特許庁
  • カルボン酸を含む泳動液を用いた生体関連物質、例えばたんぱく質、ペプチド、DNA、RNA、質、及び薬品のごく微少量の検出に対して、安定して高い分離能力で多成分の同時分離(網羅的分析)を可能にした電気泳動方法、電気泳動方法用分離分析用液体組成物及び前記組成物を用いたキット。
    The electrophoretic method enabling stable simultaneous separation of multiple components (exhaustive analysis) with high-separability for detecting a very small quantity of biological substance using an electrophoresis liquid containing carboxylic acid, e.g. protein, peptide, DNA, RNA, carbohydrate, chemicals; a liquid composition for separation analysis therefor; and a kit using the composition are provided. - 特許庁
  • 100kcalあたり、少なくともビタミンD 70〜150IU、ビタミンC 50〜150mg、ビタミンA 350〜700IU、ビタミンK 9〜1000μg、カルシウム 80〜120mg、亜鉛 1.8〜3.5mg、およびたんぱく質 3〜6gを含有し、かつカロリー源として質および脂質を含有した栄養組成物である。
    This nutritional composition contains, per 100 kcal, at least 70-150 IU vitamin D, 50-150 mg vitamin C, 350-700 IU vitamin A, 9-1,000 μg vitamin K, 80-120 mg calcium, 1.8-3.5 mg zinc and 3-6 g protein and contains a carbohydrate and a lipid as calorie sources. - 特許庁

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