「魚・肉」を含む例文一覧(83)

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  • 食性淡水・塩水
    carnivorous fresh and salt water fishes  - 日本語WordNet
  • ・畜・野菜加工廃棄物の処理方法
    METHOD FOR TREATMENT OF WASTE OF FISH/MEAT/VEGETABLE PROCESSING - 特許庁
  • 貝・野菜・海草類等ヘルシーパック
    HEALTHY PACK OF MEATS, FISHES AND SHELLFISHES, VEGETABLES, SEA GRASSES, AND THE LIKE - 特許庁
  • 類の体色・質改善剤及び体色・質の改善方法
    FISH BODY COLOR-MEAT QUALITY-IMPROVING AGENT AND METHOD FOR IMPROVING BODY COLOR-MEAT QUALITY - 特許庁
  • 咀嚼困難者用固形状・畜食品の製造方法
    PREPARATION METHOD OF SOLID FISH/MEAT FOOD FOR PERSON WITH DIFFICULTY IN MASTICATION - 特許庁
  • スナック風・畜加工品及びその製造方法
    SNACK-LIKE PROCESSED FISH OR MEAT PRODUCT AND METHOD FOR PRODUCING THE SAME - 特許庁
  • 刃物で・獣のを解体する
    to cut and divide fish or animal with cutlery  - EDR日英対訳辞書
  • 調味料及び魚・肉の料理方法
    SEASONING AND METHOD FOR COOKING FISH/MEAT - 特許庁
  • タマネギ・セロリー・細かく切ったを入れた中華風オムレツ
    omelet containing onions and celery and chopped meat or fish  - 日本語WordNet
  • 釣用リールの部品を薄・軽量・高精度に加工する。
    To work parts for fishing reels to a thinness, light weight and high accuracy. - 特許庁
  • 西大西洋・西インド諸島の海にすむ色鮮やかなで、キントキダイ科のの一種
    brightly colored carnivorous fish of western Atlantic and West Indies waters  - 日本語WordNet
  • ・典型的なメニューは、ご飯、野菜炒め、スープに類か類。
    - A typical dinner has rice stir-fried vegetables soup and meat or fish dishes.  - 経済産業省
  • を一切食べないベジタリアン、に加え土の中に出来る作物を食べないジャイナ教徒等が一定割合で存在する。
    Certain segments of the population include vegetarians who eat no meat or fish at all and followers of Jainism who, in addition to meat and fish, do not eat anything that grows underground.  - 経済産業省
  • ・豆腐などの生鮮食料品は外部の業者が移動販売に来るのを利用する。
    Users can buy perishable food such as meat, fish, and tofu (soy-bean curd) from vendors who come around.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 食品販売店、外食店において養殖・類・類を省いて商う食品販売
    FOODSTUFF SALE HANDLED BY FOODSTUFF STORE OR FOOD SERVING STORE BY EXCLUDING FARMED FISHES AND MEAT - 特許庁
  • 円筒状の茶碗にミツバ・干し椎茸・ギンナン・ユリ根・蒲鉾(主に板蒲鉾)・鶏・エビ・アナゴ・貝などの具材と、溶き卵に薄味の出し汁を合わせたものを入れ、蒸し器で蒸す。
    When you cook Chawan-mushi, you put all ingredients such as mitsuba (Japanese honewort), dried shiitake (mushroom), ginkgo nuts, lily bulbs, slices of kamaboko (boiled fish paste) (mainly ita-kamaboko (fish paste on a wooden board)), some pieces of chicken and fish meat, shrimp, conger eel, and shell into a cylindrical bowl, pour beaten egg mixed with bland soup, and steam it in a steam cooker.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 摺身に澱粉や調味料などを加えて混練し薄板状に加熱成形・乾燥させることで得たシートに、糖類を溶解した食酢を吸収させた後に可食性チップや可食性粉末をそのシートの表面全体に付着させたシート食品を提供する。
    The fish meat sheet food is constituted by kneading ground fish meat with starch, seasoning, and the like, hot forming the mixture in a thin sheet form, drying the sheet, absorbing vinegar that has sugar dissolved in the fish meat sheet and attaching edible chips and edible powder on the whole surface of the fish meat sheet. - 特許庁
  • 介類又は食類へのダメージ・変性を最小限に制御でき、介類又は食類の本来の風味に影響を与えることがなく、かつ化学薬品を使用せずに安全に介類又は食類の菌数を低減できる介類又は食類の処理方法を提供すること。
    To provide a method for treating fish and shellfish meat or meat, capable of controlling to a minimum damage on/denaturation of the fish and shellfish meat or the meat and safely decreasing the number of germ of the fish and shellfish meat or the meat without influencing flavor inherent in fish and shellfish meat or meat and using chemicals. - 特許庁
  • の消費の歴史を考えるうえでは、介類・獣類全体の流通・消費形態の変化を理解することが不可欠である。
    When considering the history of whale meat consumption, it is essential to understand how the ways of distributing and consuming fishes/shells and animal meat as a whole have changed.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • -わさび漬けや粕漬()・奈良漬け(踏込み粕を使う)などの「床」に用いられる。
    Used as 'toko' (fermentation base) for wasabizuke (pickles of Japanese horseradish), kasuzuke (pickles of fish and meat), and narazuke (pickles of gourd; fumikomikasu is used).  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 白身は高たんぱく・低脂肪であるが、フグは白身のなかでも、さらに脂質が少ないという特徴を持つことが知られている。
    White fish are high in protein and low in fat and, among white fish, pufferfish is known for having even less fat.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 輸送時のストレス負荷による質悪化を抑制・改善できる介類用の餌飼料を得ること。
    To provide feed for fish-and-shellfish suppressing/improving meat quality deterioration caused by stress load during live-fish transportation. - 特許庁
  • 品揃えは、類・・果物・野菜などの生鮮食品をはじめ、米や調味料、パン、お菓子、飲料水、洗剤、電池、石けん、ペットの餌など。
    The product lineup includes produce such as meat, fish, fruit, vegetables, and so on, as well as rice, seasonings, bread, snacks, drinking water, cleaning products, batteries, soap, pet food etc.  - 経済産業省
  • まず食毒説については、過度の・獣食が体の状態を悪くし、「癩」になりやすくすると考えられた。
    According to the food poisoning theory, the body could get worse by eating an excessive amount of fish or animal meat, causing the body to be more susceptible to "leprosy." - 厚生労働省
  • ノ ソーセージ、ハム又は特殊包装かまぼこであつて、そのpHが四・六以下又はその水分活性が〇・九四以下であるもの(缶詰又は瓶詰のものを除く。)にあつては、当該pH又は水分活性
    (z) For fish meat sausage, fish meat ham, or specially packaged fish paste whose pH is 4.6 or lower and whose water activity (Aw) is 0.94 or lower (excluding canned or bottled products): said pH or Aw;  - 日本法令外国語訳データベースシステム
  • 介・畜類を洗浄水に晒して洗浄し、使用した洗浄水を水溶性タンパク質および脂質を除去した上で、介・畜類の洗浄に繰り返し再利用することを特徴とする。
    The method includes repeatedly reusing washing water for washing fishery products and meats, after removing water-soluble protein and lipid from the used washing water that fishery products and meats are exposed to and are washed with. - 特許庁
  • 天武4年4月17日(旧暦)(675年5月19日)のいわゆる食禁止令で4月1日(旧暦)(5月3日)から9月30日(旧暦)(10月27日)までの間、稚の保護と五畜(ウシ・ウマ・イヌ・ニホンザル・ニワトリ)の食を禁止する。
    On May 19, 675 the Emperor Tenmu enacted a new law prohibiting a meat diet; conserving alevin was required and eating, beef, horse meat, dog meat, meat of Japanese monkey, and chicken was banned from May 3 to October 27.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 一般に胡瓜・茄子・大根といった水分が多い野菜を漬けこむことが多いが、、ゆで卵、蒟蒻などを漬けてもよい。
    In general, juicy vegetables such as cucumber, eggplant and Japanese white radish are often pickled, but others such as meet, fish, boiled eggs, and konnyaku (a gelatinous food made from devil's-tongue starch) are also pickled.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 日本における介類・獣類の流通・消費形態は、明治期以降著しく変化している。
    The ways of distributing and consuming fishes/shells and animal meat in Japan have changed significantly since the Meiji period.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 本物のの切り身の外観、形状に近い加工食品であって、実際のの切り身より軟らかく、高齢者等の咀嚼・嚥下機能が低下した人であっても容易に食べることができ、視覚的にも本物のの切り身を食べていると感じられるの切り身風の加工食品。
    To provide sliced fish-like fish-meat processed food similar to a slice of real fish in its appearance and shape, softer than the slice of real fish so as to be easily eaten even by a person such as an aged person who has lowered chewing/swallowing function, and also making her (him) visually feel like eating the slice of real fish. - 特許庁
  • この介類の味噌煮の「杉やき」と、鳥類・類の焼という「鋤やき」という二種類の料理が、牛の鍋物としての「すき焼き」の起源と言われている。
    These two dishes, 'sugiyaki' or boiled fish and shellfish, and 'sukiyaki' or grilled birds and fish meat, are regarded as the origins of current day 'sukiyaki' in the form of nabemono (a dish served in a pot at the table) with beef.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 製造方法は、卵白、山芋を泡立てた後、すり身を入れて撹拌・混合し、食用オイルを入れてすり身がつながった状態にし、得られた混合物を湯でボイルし急冷する。
    Concretely, it is produced by beating albumen and yam, adding fish paste to the beaten albumen, stirring and mixing the mixture, adding food oil to bond the fish paste, boiling in hot water and quenching the product. - 特許庁
  • 澱粉質が分散した動植物性油脂を水と分散・乳化させることなくにインジェクションすることによりの品質を改良する調理加工方法。
    The fish meat processed product is such as to be subjected to cook-processed by injecting fish meat with animal/vegetable fat-and-oil dispersed with starchy matter without dispersing or emulsifying it in water. - 特許庁
  • タラスケトウダラ・サメ・トビウオ・ホッケなどのに塩・砂糖・デンプン・卵白などを加えて練り、竹製や金属製の太い串に棒状に塗りつけ、焼くか蒸し上げる。
    Mix fish meat of suketo cod (Alaska Pollock, or Theragra chalcogramma), shark, flying fish and Atka mackerel with salt, sugar, starch and egg white and knead, then put on thick bamboo or metal sticks to be baked or steamed.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 安定で、節本来のとり立てのだしの好ましい香り・風味、特に節に特有な質的な香りを有し、嗜好性の高い節本来の風味を有した調味素材を提供する。
    To provide seasoning material having stable and favorable aroma/flavor of just-prepared stock inherent in dried fish, specifically fleshy aroma peculiar to the dried fish, and having high palatability and flavor inherent in dried fish. - 特許庁
  • 小さなペストリーの型またはタンバール・シェルで焼かれた濃厚なクリーミーなソースの個々にサーブされる例えばミンチのまたは
    individual serving of minced e.g. meat or fish in a rich creamy sauce baked in a small pastry mold or timbale shell  - 日本語WordNet
  • 介・畜類の洗浄方法、エキス原料の製造方法、及び洗浄水再利用システムを提供する。
    To provide a method for washing fishery products and meats, a method for producing an extract raw materials, and a system for reusing washing water. - 特許庁
  • 素材そのものの鮮度の良い色調を有し、風味・食感共に優れた畜類、介類等の凍結乾燥物の製造方法を提供する。
    To provide a method for producing a frozen dried product of meat and fish and shellfish, having fresh tone of color of a material itself, and excellent in flavor/palate feeling. - 特許庁
  • 宮城県塩釜市の水野水産(株)(従業員280名・資本金2,000万円)は、1937年創業の練製品メーカー。
    Mizuno Suisan Co., Ltd. (280 employees and capital of 20 million yen) of Shiogama City in Miyagi Prefecture is a fish paste product manufacturer established in 1937. - 経済産業省
  • 水溶性抗酸化物質を有効成分として含有する介類用餌飼料にすることで、活輸送時等において介類に対してストレス負荷が生じたとしても、該ストレス負荷に対して前記介類の性状の変化を抑制でき、質悪化を抑制・改善できるようになる。
    The feed for fish-and-shellfish contains water-soluble antioxidant substance as an active ingredient to suppress change in properties of the fish and shellfish caused by the stress load even when the fish and shellfish is suffered from the stress load during live-fish transportation or the like, and prevents/improves the meat quality deterioration. - 特許庁
  • 高齢者などの嚥下・咀嚼困難者でも簡単に咀嚼できる軟らかさと、この嚥下・咀嚼困難者の口腔や咽頭に付着しにくい滑らかさとを兼ね備え、更に高い栄養価を有する秀れた練り製品を製造できる画期的な練り製品の製造方法を提供する。
    To provide a revolutionary method for producing an excellent fish paste product having both softness allowing even a person who has difficulty in swallowing/chewing such as an elderly person to easily chew and smoothness hardly sticking to the oral cavity or throat of the person who has difficulty in swallowing/chewing, and having further high nutritional value. - 特許庁
  • パン・クッキー(匂いが移りたくない)・動物等の食物を別々に加熱調理する複数の調理室の機能を有するオーブントースターを提供する。
    To provide an oven toaster having functions of a plurality of cooking chambers for separately heating/cooking foods such as bread and cookies, fish (transfer of the smell is wanted to be prevented) and meat, etc. - 特許庁
  • 文政年間(1818年-1829年)の『長崎名勝図絵』では献立が記されており、牛・豚・アヒルなどの料理やハム、のバター煮、カステラ、コーヒーなどが饗されていたようだが、招かれた日本の役人はほとんど手をつけずに持ち帰ったともいう。
    In the "Nagasaki Meisho Zue" (Encyclopedia of Nagasaki scenic beauty) book of 1818 - 1829, there were some menus recorded which included meat dishes such as beef, pork and duck, ham, fish cooked in butter, Dutch sponge cake and coffee; but most guests of Japanese officials took them back home without eating them on the spot.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • また、農作物、藻類・介類など海産物、食類・卵類・乳類など畜産類、菓子類、調味料及び香辛料、調理加工食品類中の元素を明らかにすることで、食の安全を守ることを可能にする。
    Further, detecting elements contained in agricultural products; marine products such as algae and seafood; livestock products such as meat, eggs, and dairy products; confectionery; seasonings and spices, and cooked and processed foods enable securing food safety. - 特許庁
  • ,家禽及び猟獣。のエキス。保存,乾燥,加工した果物及び野菜。ジェリー,ジャム,フルーツ・ソース。卵,ミルク及びミルク製品:食用油及び油脂
    Meat, fish, poultry and game; meat extracts; preserved, dried and cooked fruits and vegetables; jellies, jams, fruit sauces; eggs, milk and milk products; edible oils and fats.  - 特許庁
  • 実際、鶏加工品やエビ加工品、冷凍といった、日タイEPAで日本側の関税が削減・撤廃された品目については、EPA発効後に日本の対タイ輸入が伸びており、EPAの効果によるものと推測される。
    In fact, processed chicken , shrimp, and frozen fish, on which Japan reduced or eliminated tariffs, have increased in imports from Thailand right after EPA came in effect. It is assumed that EPA has brought the good effects. - 経済産業省
  • 切り身などの通常健常者が食するや畜の形状のまま、まず食塩水に浸漬し、次にこれを水洗後、・畜中に蛋白分解酵素を添加混合した水溶液を直接注入・分散させ、その後に加熱により上記蛋白分解酵素の活性を不活化させるようにしたことを特徴とする。
    Fish or meat of a shape such as a slice that an able-bodied person usually takes is first soaked in a solution of salt, then it is washed with water, an aqueous solution containing protease added is directly injected/scattered in the fish/meat, and then the protease is deactivated by heating. - 特許庁
  • の切り身・鳥の切り身・豚の切り身・牛の切り身等の冷凍加工食品、その他の対象食品に、ソースやマヨネーズ等の粘性のある調味料を自動的に塗布するためのソース類自動塗り装置・ソース類自動塗り方法と、ソース類自動塗り装置を用いた冷凍加工食品の製法を提供する。
    To provide a device and a method for automatically applying sauces, used for automatically applying a seasoning having viscosity, e.g. sauce or mayonnaise to frozen foods such as sliced fish, sliced chicken meat, sliced pork and sliced beef or the other objective foods and a method for producing the frozen foods by using the device. - 特許庁
  • 料理は純日本料理だがその日に応じて野菜・魚・肉など最高のものが準備され数日前から支度がはじまり丹念に仕込まれて当日に出される。
    The cuisine is purely Japanese style foods; in order that the best ingredients such as vegetables, the fish, and meat are available for the day, preparation deliberately starts several days before.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 果物や菓子などの一部の食材・料理は手を使って食べても良いが、食介類などの料理を用具(食器)を用いず手づかみで食べてはいけない。
    Some foodstuffs and dishes such as fruits and sweets may be eaten out of one's hand, but you should not take meat and seafood dishes directly with your hands without using plates and utensils.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
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