「adzuki‐bean」を含む例文一覧(50)

  • adzuki bean
    小豆 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • a food called adzuki-bean gruel
    小豆粥という食べ物 - EDR日英対訳辞書
  • a large-grained variety of the adzuki bean
    大納言小豆 - EDR日英対訳辞書
  • a bean of an adzuki bean plant
    小豆という豆の実 - EDR日英対訳辞書
  • a plant called an adzuki bean
    小豆という植物 - EDR日英対訳辞書
  • a food called {shaved ice with Japanese sweet adzuki bean soup}
    氷汁粉という食べ物 - EDR日英対訳辞書
  • a Japanese food consisting of a sweet adzuki-bean soup with rice cakes, called 'shiruko'
    汁粉という食べ物 - EDR日英対訳辞書
  • a rice cake found in Japanese 'shiruko', the sweet adzuki-bean soup
    汁粉の中に入れた餅 - EDR日英対訳辞書
  • - Tsubuan (coarsely-mashed sweet bean paste containing pieces of adzuki bean's skin) is used.
    –粒餡を用いている。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • Production of sweet adzuki-bean roll started from this period.
    あんぱんの製造開始 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • Then, the swollen adzuki bean 1a is boiled to afford boiled adzuki bean 2 (step B).
    次いで膨潤した金時豆1aを煮て煮豆2を得る(B)。 - 特許庁
  • POLYPHENOL OF ADZUKI BEAN OR LARGE KIND OF ADZUKI BEAN AND MANUFACTURING METHOD THEREOF
    小豆または金時豆のポリフェノールとその製造方法 - 特許庁
  • ANTIVIRAL AGENT AND METHOD FOR TREATMENT OF ADZUKI BEAN
    抗ウイルス剤、およびアズキの処理方法 - 特許庁
  • To obtain a food by powdering epidermis of adzuki bean to provide epidermis powder, mixing the epidermis powder with adzuki bean flour to prepare excellent prepared adzuki bean flour and utilizing the adzuki bean fluor.
    この発明は、小豆の表皮を粉砕して表皮粉とし、該表皮粉と、小豆粉との混合により優れた調整小豆粉を作り、これを利用した食品を得ることを目的としたものである。 - 特許庁
  • HEAT STERILIZED ADZUKI BEAN PROCESSED FOOD, AND METHOD FOR PRODUCING THE SAME
    加熱殺菌済み小豆加工食品及びその製造法 - 特許庁
  • Unique handmade including manju (bun stuffed with adzuki-bean paste) made with brown sugar from Haterumajima Island in Okinawa Prefecture.
    沖縄県波照間島の黒砂糖の饅頭等独自手造り。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • "Dainagon" is a kind of adzuki bean belonging to the family Fabaceae and genus Vigna.
    大納言(だいなごん)は、マメ科ササゲ属に属するアズキの一種。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • Raw boiled and sweetened adzuki bean 1 is washed, immersed and swollen (step A).
    生の金時豆1を洗浄して水に浸漬して膨潤させる(A)。 - 特許庁
  • METHOD FOR CREATING ADZUKI BEAN SEED HAVING RESISTANCE TO BRUCHIDAE
    マメゾウムシ類に抵抗性を有するアズキ種子の作出方法 - 特許庁
  • METHOD FOR PRODUCING PROCESSED FOOD GIVEN BY MIXING TEMPEH INTO PROCESSED PRODUCT OF SOYBEAN AND ADZUKI BEAN
    大豆及び小豆加工品にテンペ入り加工食品の製法 - 特許庁
  • The soft adzuki-bean jelly-like filling contains 0.1-10.0 mass% of thickening polysaccharide.
    増粘多糖類を0.1〜10.0質量%含有することを特徴とする。 - 特許庁
  • Deep-fried manju (bun stuffed with adzuki-bean paste) is mainly referred to battered and deep-fried Saka-manju (sake liquor bun stuffed with adzuki-bean paste) and some of deep-fried manju have been commercialized as age-manju (deep-fried bun with adzuki-bean paste.) (See the manju section.)
    饅頭の天ぷら主として酒饅頭に衣を付けて揚げたもので、一部は揚げ饅頭として商品化されている(饅頭参照)。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • The adzuki bean flour is obtained by mixing and preparing 10 wt.% epidermis powder obtained by powdering epidermis of adzuki bean with 90 wt.% to 60 wt.% adzuki bean flour.
    この発明は、小豆の表皮を粉砕して得た表皮粉10%(重量)〜40%(重量)と、小豆粉90%(重量)〜60%(重量)とを混合調整したことを特徴とする加工食品用の小豆粉により目的を達成した。 - 特許庁
  • ADZUKI BEAN FLOUR FOR PROCESSED FOOD, METHOD FOR PRODUCING THE SAME AND PROCESSED FOOD USING THE SAME
    加工食品用の小豆粉及びその製造方法並びにこれを使用した加工食品 - 特許庁
  • To provide a novel antiallergic agent derived from an adzuki bean exhibiting higher medicinal effects than existing antiallergic medicines in perception of unutilized effective components of an adzuki bean, and a food containing the same.
    アズキの未利用な有効成分に着目し、新規かつ既存の抗アレルギー薬よりも高い薬効を備えたアズキ由来抗アレルギー剤、及びこれを含有する食品を提供する。 - 特許庁
  • The boiled adzuki bean 2 obtained in steps A and B is immersed into a first sweet syrup 6 (step C) and further, immersed into a second sweet syrup 7 in a sugar concentration lower than that of the first sweet syrup 6 to sweetly season the adzuki bean (step D).
    次いで、(A)、(B)の工程で得た煮豆2を第1甘味シロップ6に浸漬し(C)、更に、第1甘味シロップ6よりも糖度を低くした第2甘味シロップ7に浸漬して甘く味付する(D)。 - 特許庁
  • In the course of the production of confectioneries, it was called 'tempura' to apply coating to the surface of Japanese confectioneries with molasses or Yokan (adzuki-bean jelly.)
    和菓子の製造工程において、製品の表面を糖蜜や羊羹等でコーティングする事を「てんぷら」という。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • Moreover, just as with simple rice cakes, they are cut into a four-sided shape after being stretched, and kusamochi is often eaten toasted or cooked as an ingredient of zoni (a vegetable soup containing pieces of rice cake) or zenzai (sweet adzuki-bean soup containing pieces of rice cake).
    また、普通の餅と同様、延ばして四角く切って切り餅とし、焼き餅や雑煮、ぜんざいとして、食事で食べられることもある。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • He also had such a sweet tooth, ill-matched to his gigantic build, that he cooked a cauldron full of shiruko (sweet adzuki-bean soup) and ate it all up.
    また、その巨漢に似合わぬ大の甘党で、自分で大鍋一杯の汁粉を作り、それを1人でぺろりとたいらげた。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • To provide buckwheat jam and buckwheat sweetened and jellied paste each having living feeling on the tongue, flavor and aroma peculiar to buckwheat flour and having sense of strained adzuki bean without leaving undissolved lump of flour.
    蕎麦粉が持つ特有の舌ざわりや風味、香りが生き、またダマが残ることなく、小豆漉し感触の蕎麦餡、蕎麦羊羹を提供する。 - 特許庁
  • The fading inhibitor comprises the extract of bean selected from the group consisting of mung bean, adzuki bean, Phaseolus vulgaris L. (scientific name), pinto bean, white lupine bean, a large kind of adzuki bean, black soybean, lentil, red lentil, chick-pea, black chick-pea and Daifuku bean, especially the extract of the bean extracted by water, a polar organic solvent or their mixture.
    緑豆、小豆、とら豆、うずら豆、白花豆、金時豆、黒豆、レンズ豆、赤レンズ豆、ひよこ豆、黒ひよこ豆及び大福豆よりなる群から選択される豆の抽出物、特に水、極性有機溶媒またはこれらの混合液による上記豆の抽出物を退色抑制剤として用いる。 - 特許庁
  • Determination of the grade of the adzuki bean raw material is made possible by detecting whether or not Phare-1 retrotransposon is inserted at a specific position of genome of an objective adzuki bean grade by determining whether or not the amplified products exist by using a nucleic acid amplifying reaction using DNA extracted from the processed food as the template.
    判定対象アズキ品種のゲノムの特定部位にPhare-1レトロトランスポゾンが挿入されているか否かを、アズキ加工食品から抽出したDNAを鋳型とする核酸増幅反応を用いて、増幅産物の有無を検出することによりアズキ原料品種の判定が可能となる。 - 特許庁
  • The antiallergic agent derived from an adzuki bean is obtained by separating a supernatant liquid from broth obtained by boiling an adzuki bean in boiling water, causing the supernatant liquid to adsorb on a synthetic adsorbent, and subsequently adding 10-40% ethanol aqueous solution to the synthetic adsorbent after the adsorption to elute the extracts, and exhibits activities on a type I allergic reaction.
    アズキを熱湯で煮沸し生じた煮汁から上清を分離し、前記上清を合成吸着剤に吸着させた後、前記吸着後の合成吸着剤に10%〜40%エタノール水溶液を添加し、抽出物を溶出したことを特徴とするアズキ由来抗アレルギー剤であり、I型アレルギー反応に対する活性を呈する。 - 特許庁
  • If the moisture content of the wagashi is less than 20 %, it is called higashi (干菓子 or 乾菓子, dried or desiccated wagashi) and, ones above 40 % (yokan (adzuki-bean jelly) is over 30 %) is nama-gashi (fresh wagashi), ones from 20 % to 40 % is hannama-gashi (soft, semi-baked wagashi).
    水分量20%以下の和菓子を干菓子(ひがし)または乾菓子(ひがし)、40%以上の和菓子(羊羹は30%以上)を生菓子、その中間を半生菓子という。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • In these regions, it is considered taboo to eat an adzuki bean (or red food in general, including meat) during the period from New Year's Day until Koshogatsu.
    これらの地域では、元日から小正月の期間中に小豆(あるいは、獣肉を含む赤い色をした食品全般)を食することが禁忌とされている場合が多い。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • To provide an antiviral agent based on adzuki proanthocyanidin and having high antiviral activity and low cytotoxicity and an adzuki bean treating method for getting the antiviral agent.
    抗ウイルス活性が高くて細胞毒性が低いアズキプロアントシアニジンベースの抗ウイルス剤と、そのような抗ウイルス剤を得るためのアズキ処理方法を提供すること。 - 特許庁
  • To obtain a general purpose combine excellent in working efficiency of grain ejection, especially beans such as soy bean, Adzuki bean or the like by installing a reversal mechanism of a driving system on the grain exhausting device installed on the bottom of a grain tank.
    グレンタンク底部に連設された穀粒排出装置に駆動系の逆転機構を取付け、穀粒、特に大豆、小豆等のビーン類の取出し作業効率のよい汎用コンバインを得ることを目的とするものである。 - 特許庁
  • A small amount of Tempeh which is a soybean fermented food is mixed into the processed food of the soybean and the Adzuki bean, when the processed food, namely, the bean jam used for the Manjyu bun or the processed bread, is processed.
    大豆及び小豆の加工食品すなわち,饅頭や加工パンに用いる餡を加工する際に、少量の大豆発酵食品テンペを混入する。 - 特許庁
  • The frozen croquettes are obtained by boiling in water one kind or a plurality of kinds of starting materials of adzuki bean, pea, white lupine bean, field pea, purple lupine bean, green soybean, Kintoki bean, pinto bean, Phaseolus vulgaris L., black soybean, soya bean and Daifuku bean and crushing into a pasty condition.
    出発素材である、あずき、えんどう、白花豆、きぬさや、紫花豆、えだまめ、大正金時、うずら豆、とら豆、黒豆、大豆、大福豆、等の中の1種又は複数種を水茹でした後に潰してペースト状にする。 - 特許庁
  • To provide soft adzuki-bean jelly-like bean jam filling becoming delicious by cooling, having excellent smooth feeling in the throat, easily usable for sweet bun, and enabling obtaining a product excellent in visual aspect, palate feeling and taste.
    冷やして美味しく、喉越しの良い水羊羹の様な餡フィリングを、簡便に菓子パンに使用出来、視覚的、食感・食味的に良好な製品を得る。 - 特許庁
  • To provide a coffee-like food and drink composition having a flavor and a color feeling resemble to a coffee obtained by using a black soybean, a soybean and an adzuki bean as a raw material and a method for producing it.
    黒豆、大豆及び小豆を原料として製造され、コーヒーと類似の風味及び色感を有するコーヒー様飲食用組成物及びその製造方法を提供する。 - 特許庁
  • Kai' means commandments Buddhist priests should keep and 'mokujiki' means a strict commandment not to eat the five main cereals (rice, wheat, foxtail millet, Japanese millet, and millet) or the ten main cereals (the five main cereals plus corn, buckwheat, soybean, adzuki bean and black bean) and to eat only wild vegetables and raw nuts.
    「戒」とは仏教者として守るべき規律のことであり、「木食」とは五穀(米、麦、アワ、ヒエ、キビ)あるいは十穀(五穀+トウモロコシ、ソバ、大豆、小豆、黒豆)を絶ち(穀断ち)、山菜や生の木の実しか口にしないという、厳しい戒律である。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • The antiviral agent comprises an adzuki extract component containing adzuki proanthocyanidin (APA)extracted from adzuki bean and one or more reducing agents selected from vitamin C, tocopherol, cysteine, glutathione and tristrimethylsilane.
    本発明の抗ウイルス剤は、アズキから抽出されたアズキプロアントシアニジン(APA)を含有するアズキ抽出成分と、ビタミンC、トコフェロール、システイン、グルタチオン、およびトリス・トリメチル・サイレーンの中から選ばれる1種または2種以上である還元剤とを有効成分として含有するものである。 - 特許庁
  • The granular starch used is potato starch, sweet potato starch, banana starch, kanna starch, kidney bean starch, adzuki bean starch, tapioca starch, corn starch or wheat starch and has <35 μm weight average particle size.
    用いる顆粒状デンプンは、ジャガイモデンプン、サツマイモデンプン、バナナデンプン、カンナ(kanna)デンプン、インゲン豆デンプン、小豆デンプン、タピオカデンプン、トウモロコシデンプン、または小麦デンプンであり、35μm未満の重量平均粒度を有する。 - 特許庁
  • This coffee-like food and drink composition is obtained by mixing 10-90 wt.% of black soybean, 5-45 wt.% of soybean and 5-45 wt.% of adzuki bean, roasting the mixture at 120°C for 60 m and extraction-treating with an aqueous solvent at 90°C for 20 m.
    黒豆を10〜90%、大豆を5〜45%、小豆を5〜45%となるように配合し、その後、これを120℃、60分間の条件でローストし、次いで、90℃、20分間の条件で水系溶媒により抽出することにより得られることを特徴とするコーヒー様飲食用組成物。 - 特許庁
  • The easily soluble solid beverage contains 5-30 wt.% of dextrin and 10-50 wt.% of maltose as raw materials of instant powder beverages such as coffee, black tea, Japanese green tea, cocoa, Chinese tea, fruit juice and Oshiruko (adzuki-bean soup with rice cake), and is obtained by compression-molding the raw materials by a tableting machine and solidifying the compression-molded raw materials.
    コーヒー、紅茶、日本茶、ココア、中国茶、果汁、おしるこなどのインスタント粉末飲料の原料として、デキストリンを5〜30重量%、マルトースを10〜50重量%含有し、打錠機により圧縮成型し、固形化して易溶性の固形飲料を得る。 - 特許庁
  • In the method for removing 2,2-bis(4-hydroxyphenyl) propane in the environment, a sorghum, tobacco, a black-eyed bean, a watermelon, a carrot, white sesame, an adzuki bean, a green pepper, corn, a castor-oil plant, wheat and a duckweed are allowed to act on 2,2-bis(4-hydroxyphenyl)propane in the environment.
    この出願発明は、環境中の2,2−ビス(4−ヒドロキシフェニル)プロパンにソルガム、タバコ、ササゲ、スイカ、ニンジン、シロゴマ、アズキ、ピーマン、トウモロコシ、トウゴマ、コムギ、レムナ(アオウキクサ)を作用させることによる環境中の2,2−ビス(4−ヒドロキシフェニル)プロパンの除去方法に関する。 - 特許庁
  • On the day he moved to Kushira Navy Base from Tokushima in advance of a suicide mission, according to Nishimura's remembrance after the war and Sen's books and talks, after flight training all five members of the corps gathered next to their airplanes for a tea party with tools that they had on hand and adzuki-bean jellies from their rations.
    徳島より串良海軍航空基地に移動する、即ち特攻作戦が近日中に行われるであろう日に、飛行訓練後、自分達が乗る飛行機の機体の傍で手持ちの道具と配給の羊羹で5人の隊員全員と茶会を催した事は、戦後西村の述懐・自身の著作や講演など広く知られる。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • The method for removing astringency from fruit containing astringent components includes adding, as edible protein, one, two or more than two of the following: soybean milk, cow's milk, whipped cream, adzuki bean, soybean, and ground fish and shellfish, to a paste of an untreated fruit containing astringent components, such as persimmon fruit or aronia berry processed to the form of a paste.
    本発明の渋味成分含有果実食品の脱渋方法は、ペースト状に加工した柿又はアロニア等の未脱渋の渋味成分含有果実のペーストに、可食性タンパク質として豆乳,牛乳,生クリーム,小豆,大豆,魚介類のすり身の1種又は2種以上を添加することによって実施できる。 - 特許庁
  • Moreover, the method for producing food from fruit containing astringent components includes mixing the paste of a fruit containing astringent components, such as persimmon fruit or aronia berry to which edible protein (one, two or more than two of soybean milk, cow's milk, whipped cream, adzuki bean, soybean, and ground fish and shellfish) has been added, with other optional food material and heating the mixture.
    また本発明の渋味成分含有果実食品の製造方法は、可食性タンパク質(豆乳,牛乳,生クリーム,小豆,大豆,魚介類のすり身の1種又は2種以上)を添加して脱渋した柿又はアロニア等の渋味成分含有果実のペーストを、他の任意の食品素材と混合し、加熱することによって実施できる。 - 特許庁

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