In sake brewing, it usually means buddingyeast.
酒造りにおいては、通常は出芽酵母を指す。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
CRYSTAL OF BUDDINGYEAST APYRASE AND METHOD FOR PRODUCING THE SAME CRYSTAL 出芽酵母アピラーゼの結晶および該結晶の製造方法 - 特許庁
MANUFACTURING METHOD FOR BUDDINGYEAST CHD1 CHROMO-DOMAIN AND USE OF ITS NUCLEAR MAGNETIC RESONANCE SPECTRUM 出芽酵母CHD1クロモドメインの製造方法及びその核磁気共鳴スペクトルの利用 - 特許庁
MUTANT OF PROTEIN BONDING TO Mec1 OF BUDDINGYEAST AND DNA FOR PREPARATION OF THE MUTANT 出芽酵母のMec1と結合するタンパク質の変異体、及びその変異体作製のためのDNA - 特許庁
Among the large number of yeasts, yeasts used for sake brewing are called sake yeast and more than eighty percent of the varieties are Saccharomyces cerevisiae (budding yeast).
また多種多様な酵母のなかで日本酒の醸造に用いられる酵母を清酒酵母といい、種は80%以上がSaccharomycescerevisiae(出芽酵母)である。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
Most of the yeasts are classified under buddingyeast (Saccharomyces cerevisiae), among which strains with a particularly high brewing quality are selected for use.
種としてはほとんどが出芽酵母Saccharomycescerevisiaeで、中でも特に醸造特性の高い株が選抜して用いられることが多い。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
PROTEIN RELATED TO INTRACELLULAR LOCALIZATION OF mRNA DERIVED FROM BUDDINGYEAST, ITS GENE AND UTILIZATION OF THEM 出芽酵母由来のmRNAの細胞内局在に関与するタンパク質、その遺伝子およびそれらの利用 - 特許庁
To provide a plasmid vector for a Schizosaccharomyces microorganism for allowing a Genetic-Tag-of-War (gTOW) method developed by using a buddingyeast to be achieved by a fission yeast. 出芽酵母を用いて開発されたGenetic−Tag−of−War(gTOW)法を分裂酵母でも実現するためのシゾサッカロミセス属微生物用プラスミドベクターの提供。 - 特許庁
To provide a method for fermentative bread yeast, comprising fermenting a buddingyeast and a low temperature fermenting lactobacillus growing in fruits or vegetables by using the fruits or the vegetables themselves as culture media. 果実又は野菜に生育している出芽酵母及び低温発酵性乳酸菌を、その果実又は野菜そのものを培地として発酵させるパン酵母の発酵方法を提供する。 - 特許庁
A yeast is selectively separated by using a pseudohypha-forming phenomenon of a buddingyeast 1 with an agent 2. 特に、醸造用酵母の分離方法に適用して有用かつその方法により得られた醸造用酵母を用いて、芳香豊かで美味な清酒を得ることを目的とする。 - 特許庁
The finding that och1+ having a specific base sequence derived from a fission yeast Schizosaccharomyces pombe is homologous to a glycosyltransferase of a buddingyeast permits producing a protein in which a high mannose-type sugar chain was not added using a fission yeast in which the function of the gene was lost, i.e., och+-destroyed strain. 分裂酵母Schizosaccharomyces pombe由来の特定の塩基配列からなるoch1^+が、出芽酵母の糖転移酵素遺伝子とホモロジーがあることを見出し、och1^+の機能を失わせた分裂酵母、すなわちoch1^+破壊株により高マンノース型糖鎖の付加しない蛋白質を産生することが可能となった。 - 特許庁
To provide a plasmid vector for a Saccharomyces microorganism for allowing a Genetic-Tag-of-War (gTOW) method using a buddingyeast to be applied to wide various target genes. 出芽酵母を用いるGenetic−Tag−of−War(gTOW)法を広く様々な標的遺伝子に適用できるようにするためのサッカロミセス属微生物用プラスミドベクターの提供。 - 特許庁
To provide a mutant of a protein and a DNA for the production of the mutant by searching for a protein bonding to Mec1 of a buddingyeast belonging to the ATM relating factor. ATM 関連因子に属する出芽酵母のMec1と結合するタンパク質を探索し、そのタンパク質の変異体、及びその変異体作製のためのDNAを提供する。 - 特許庁
A protein Khd1 having functions of localizing ASH1mRNA at the tip part of a daughter cell, and a gene KHD1 encoding the protein Khd1 are identified by producing a gene-deleted strain in the buddingyeast. 出芽酵母において、遺伝子欠失株を作製することによって、ASH1mRNAを娘細胞の先端部へ局在させるという機能を有するタンパク質Khd1およびそれをコードする遺伝子KHD1を同定した。 - 特許庁
A factor Pie1 interacting with Mec1 of buddingyeast is separated, the function of check point control of the Pie1 is analyzed and the mutants of the protein pie1-KA and pie1-ΔC are prepared. 出芽酵母におけるMec1と相互作用する因子Pie1を単離し、Pie1のチェックポイントコントロールにおける機能の解析を行うと共に、そのタンパク質の変異体pie1- KAおよびpie1- ΔCを作製した。 - 特許庁
To provide an enzyme having the activity of digesting the cell wall of buddingyeast Saccharomyces cerevisiae, to provide a method for producing the enzyme, to provide a microorganism capable of producing the enzyme, to provide a method for using the enzyme, etc. 出芽酵母サッカロミセス・セレビッシェの細胞壁に対する溶解活性をもつ酵素及びその製造法、該酵素を生産する微生物、該酵素の利用方法などを提供すること。 - 特許庁
To obtain a protein from a buddingyeast and related to the location of a mRNA at cell division, a gene encoding the protein, and to provide a method for utilizing them. 細胞分裂時のmRNAの局在に関与する出芽酵母由来のタンパク質とそれをコードする遺伝子、およびそれらの利用方法を提供する。 - 特許庁
To obtain a protein originating from a buddingyeast and participating in the localization of a mRNA in a cell division, a gene encoding the protein, and to provide a method for the use of the protein, and the like. 細胞分裂時のmRNAの局在に関与する出芽酵母由来のタンパク質とそれをコードする遺伝子、およびそれらの利用方法を提供する。 - 特許庁
The invention provides a Schizosaccharomyces pombe factor cial having a specific amino acid sequence derived from a yeast, a Schizosaccharomyces pombe gene DNA encoding the Schizosaccharomyces pombe factor cial, a cial-depleted Schizosaccharomyces pombe strain free from the Schizosaccharomyces factor cial, and an Asflp transgenic/cial-depleted Schizosaccharomyces pombe strain obtained by introducing a polynucleotide encoding a buddingyeast factor Asflp to the cial-depleted Schizosaccharomyces pombe strain. 酵母由来の特定なアミノ酸配列を有する分裂酵母因子cia1と、この分裂酵母因子cia1をコードする分裂酵母遺伝子DNA、分裂酵母因子cia1を欠損したcia1欠損分裂酵母株、cia1欠損分裂酵母株に、出芽酵母因子Asf1pをコードするポリヌクレオチドを導入したAsf1p遺伝子導入/cia1欠損分裂酵母株。 - 特許庁