「catabolic」を含む例文一覧(28)

  • To provide a catabolic enzyme for catabolizing sweet black bean paste lees which are industrial wastes, and to provide catabolic enzyme-producing bacteria.
    産業廃棄物である黒餡粕の分解と分解酵素および分解酵素生産菌。 - 特許庁
  • UNCOUPLED PRODUCTIVE AND CATABOLIC PATHWAY OF HOST CELL
    宿主細胞の分離した生産及び異化経路 - 特許庁
  • NEW GLUCIDE AND GLUCIDE CATABOLIC ENZYME INHIBITOR USING THE SAME
    新規糖質誘導体及びそれを用いた糖質分解酵素阻害剤 - 特許庁
  • CONTROL OF CATABOLIC REACTION OF PROTEIN BY METHOD FOR ROASTING COFFEE BEAN WITHOUT CRUSHING AND METHOD FOR PREVENTING THE SAME FROM OXIDIZING
    コーヒー豆の非破砕焙煎法によるタンパク質の異化反応制御及びその酸化防止方法 - 特許庁
  • To provide a new cyclic nucleotide analogue that is relatively stable in vivo and has tolerance to in vivo catabolic enzymes.
    生体内で比較的安定であり、生体内の分解酵素に耐性を有する新規サイクリックヌクレオチドアナログを提供すること。 - 特許庁
  • USE OF GLUCAGON-LIKE PEPTIDE-1 (GLP-1) OR ANALOG THEREOF TO PREVENT CATABOLIC CHANGE AFTER SURGERY
    グルカゴン様ペプチド−1(GLP−1)またはその同族体における外科処置後の異化変調を防止するための使用 - 特許庁
  • REGULATOR GENE IN MANDELATE CATABOLIC ENZYME SYSTEM AND ITS EXPRESSION PRODUCT, AND DNA REGION BINDING WITH THE EXPRESSION PRODUCT
    マンデル酸分解酵素系の調節遺伝子及びその発現産物、並びにその発現産物と結合するDNA領域 - 特許庁
  • A urea concentration time profile distribution can be analyzed in order to determine the urea removal, KT/V, URR, SRI, and normalized protein catabolic rate (nPCR) indices.
    尿素濃度時間の分布を分析して、尿素除去、KT/V、URR、SRIおよび標準化タンパク質異化速度(nPCR)指数を決定できる。 - 特許庁
  • The method for producing stickiness-removing agent for fermented soybeans comprises adding a stickiness-removing agent using protein catabolic enzyme or vegetables, fruit vegetables, fruit juice, fruit extract and fruit powder containing the protein catabolic enzyme, to popular fermented soybean soy sauce-taste seasoning, dressing, water solution or the like so as to facilitate breakage of thread of the fermented soybeans.
    一般的な納豆用醤油味調味液やドレッシングや水溶液等に例えば、蛋白質分解酵素や蛋白質分解酵素を含む野菜、果菜、果物の搾汁、エキス、粉末を用いた納豆用除粘剤を添加することにより、納豆の糸切れを容易にする。 - 特許庁
  • Preferably, the content of the uncompetitive inhibitor of sugar catabolic enzyme is 4-20 wt.% of sugar, the uncompetitive inhibitor of sugar catabolic enzyme is selected from a group consisting of L-arabinose, D-tagatose, D-xylose and their mixtures and the blood sugar level increase suppressor is a form of food or drink.
    好ましくは、砂糖分解酵素の不拮抗阻害剤の含有量は、砂糖の4〜20重量%であり、砂糖分解酵素の不拮抗阻害剤は、L−アラビノース、D−タガトース、D−キシロース及びこれらの混合物からなる群から選択され、血糖値上昇抑制剤は食品又は飲料の形態である。 - 特許庁
  • The method for producing the mushroom irradiated with ultraviolet rays comprises an ultraviolet ray-irradiating step for irradiating a mushroom as a raw material with ultraviolet rays and a decomposing step for adding a catabolic enzyme capable of selectively decomposing intercellular substances of plants, etc., without decomposing cell walls of plants, etc. and a catabolic enzyme capable of decomposing the cell walls to a mushroom irradiated with ultraviolet rays and making the mushroom pulpy or liquid.
    上記課題を解決するために、原料となるきのこに紫外線を照射する紫外線照射工程と、紫外線照射されたきのこに、植物等の細胞壁を分解せず且つ植物等の細胞間物質を選択的に分解することが可能な分解酵素及び細胞壁を分解することが可能な分解酵素を添加し、粥状化または液体化する分解工程と、を含む。 - 特許庁
  • The shiitake mushroom comprises H44 strain highly containing eritadenine, and the coenzyme for the homocysteine catabolic enzyme comprises at least one of vitamin B6, B12, folic acid, betaine and choline.
    シイタケとしてはエリタデニン含有量の高いH44株を用い、ホモシステイン分解系酵素の補酵素としては、少なくともビタミンB6、B12、葉酸、ベタイン、コリンのうち一つまたは二つ以上を用いた。 - 特許庁
  • The homocysteine-reducing food comprises shiitake mushroom (Lentinus edodes) as a homocysteine synthetic enzyme inhibitory raw material, and also a coenzyme for a homocysteine catabolic enzyme.
    本発明のホモシステイン低減用食品は、ホモシステイン合成酵素阻害素材としてシイタケと、これと共にホモシステイン分解系酵素の補酵素とを用いて構成した。 - 特許庁
  • RAW MILK-SUGAR CONJUGATE, FERMENTED SUBSTANCE COMPRISING RAW MILK-SUGAR CONJUGATE, AND WHEAT-STARCH CATABOLIC ENZYME CONTAINED IN THE FERMENTED SUBSTANCE COMPRISING RAW MILK-SUGAR CONJUGATE
    (1)生乳と糖の抱合体(2)生乳と糖の抱合体の醗酵物質(3)生乳糖抱合体の醗酵物質中に含まれる小麦澱粉分解酵素 - 特許庁
  • To provide a suppressor of blood sugar level increase, capable of effectively suppressing increase of postprandial blood sugar level by using sugar and an uncompetitive inhibitor of sugar catabolic enzyme.
    砂糖と砂糖分解酵素の不拮抗阻害剤を用いて食後の血糖値の上昇を効果的に抑制することができる血糖値上昇抑制剤を提供する。 - 特許庁
  • The thermally/thermodynamically stable loop exhibits a resistance to exonuclease (catabolic enzyme) and DNA arriving a nuclei without being decomposed expresses a gene.
    熱的・熱力学的に安定なループは、エキソヌクレアーゼ(分解酵素)に対する抵抗性を示し、分解されずに核に到達したDNAが遺伝子を発現する。 - 特許庁
  • The royal jelly is obtained by adding L-ascorbic acid 2-glucoside after elimination of α-glucosidase and sugar-chain catabolic enzyme via UF (ultra filtration) membrane filtering.
    ローヤルゼリーに含有するα—グルコシターゼ及び糖鎖分解酵素をUF膜濾過により除去した上で、L−アスコルビン酸2‐グルコシドを添加する。 - 特許庁
  • The honey is obtained by adding L-ascorbic acid 2-glucoside after elimination of α-glucosidase and sugar-chain catabolic enzyme via UF (ultra filtration) membrane filtering.
    ハチミツに含有するα—グルコシターゼ及び糖鎖分解酵素をUF膜濾過により除去した上で、L−アスコルビン酸2‐グルコシドを添加したハチミツからなる。 - 特許庁
  • The essence having strong taste is obtained by using the extracted solution of the internals together with various catabolic enzymes to enhance ability for decomposing the soy sauce lees.
    さらに、内臓の抽出液と各種の分解酵素と併用することにより醤油粕を分解する能力が向上し、呈味性の強いエキスを得ることができる。 - 特許庁
  • This method of preparing detritus of seaweed usable for fodder for marine fish and shellfish comprises changing seaweeds into a unicellular particle by a glycosyl catabolic enzyme and fermenting by lactobacillus and/or yeast.
    海藻類を、糖質分解酵素で単細胞性の粒子に変換するとともに乳酸菌及び/又は酵母により発酵させることよりなる魚介類用飼料として利用できる海藻デトライタスの製造法。 - 特許庁
  • The saccharification method comprises recovering plant above-ground parts of rice plant containing starch of ≥5% based on dry weight in the stem and leaf parts, crushing, and performing saccharification treatment using an enzyme solution containing amyloglucosidase and β-glucan catabolic enzyme.
    茎葉部に乾燥重量あたり5%以上のでん粉を含有する稲の植物体地上部を回収し、粉砕した後に、アミログルコシダーゼおよびβ−グルカン分解酵素を含む酵素液を用いて糖化処理することを特徴とする糖化法を提供する。 - 特許庁
  • There is disclosed a molecular recognition polymer which is a molecular imprint polymer which markedly reduces resorption amount of bile acid from enteric canal, accelerates catabolic action from cholesterol to bile acid in liver and effectively lowers blood cholesterol level.
    胆汁酸の腸管からの再吸収量を顕著に減少させ、肝臓でのコレステロールから胆汁酸への異化作用を促進し、血中コレステロール量を効率的に低下させる分子インプリントポリマーである分子認識高分子。 - 特許庁
  • Therefore monosaccharide is attained by accumulating biological digesting means in which the enzymes included in the raw materials are activated by heating them with an enthalpy effect of super heated saturated steam and derived to "symbiotic returning catabolic enzyme reaction" by utilizing characteristic powers owned by a plurality of auxiliary materials.
    その為に素材を過熱飽和蒸気のエンタルピー機能によって加熱して含有する酵素を活性化し複数の補助資材の持つ特性の力を借りて「共生戻り分解系酵素反応に誘導する生物消化的手段手法を積み重ねて単糖化に到達する。 - 特許庁
  • The seaweed fermented food comprises unicellular particles and has health function properties, and is obtained by the method characterized by comprising the following process: decomposing seaweed using a glycosyl catabolic enzyme to change them into unicellular particles, and fermenting them with a consortium to which lactic acid bacteria and yeast are added.
    海藻類をセルラーゼを含む糖質分解酵素により分解し、単細胞性の粒子に変換するとともに,乳酸菌および酵母を加えたコンソーシアムにより発酵させることを特徴とする単細胞性の粒子よりなり、健康機能性を有する海藻発酵食品およびその製造方法。 - 特許庁
  • The suppressor of blood sugar level increase suppresses increase of postprandial blood sugar level by being orally ingested 10 min to 6 h before eating, wherein the suppressor of blood sugar level increase comprises an uncompetitive inhibitor of sugar catabolic enzyme and 15-75 g/dosage sugar as active ingredients.
    食前10分〜6時間で経口摂取されることによって食後の血糖値の上昇を抑制する血糖値上昇抑制剤であって、砂糖分解酵素の不拮抗阻害剤と、1回の摂取あたり15g〜75gの砂糖とを有効成分として含有することを特徴とする血糖値上昇抑制剤。 - 特許庁
  • The method of attenuating post-surgical catabolic change and insulin resistance involves administering a compound selected from GLP-1, a GLP-1 analog, a GLP-1 derivative, and a pharmaceutically acceptable salt thereof to a patient requiring the attenuation.
    外科処置後の異化変調およびインスリン抵抗性を減弱させる方法であって、それを必要としている患者に、GLP−1、GLP−1同族体、GLP−1誘導体およびそれらの製薬的に許容される塩の中から選ばれる化合物を投与することを特徴とする方法。 - 特許庁
  • This method for concentrating the extracted solution of coffee comprises a step for adding a catabolic enzyme of the galactomannan having 1-50 units based on coffee solid content to the extracted solution of coffee to carry out enzymatic treatment of extracted solution of coffee and a step for concentrating the treated extracted solution of coffee by using the reverse osmosis membrane.
    コーヒー抽出液にコーヒー固形分当たり1〜50unitsのガラクトマンナン分解酵素を添加し、コーヒー抽出液を酵素処理する工程、および酵素処理されたコーヒー抽出液を逆浸透膜を用いて濃縮する工程を含むコーヒー抽出液の濃縮方法。 - 特許庁
  • There are provided host cells which have a modification in nucleic acid encoding an endogenous enzymatic activity that phosphorylates D-glucose at its sixth carbon, and/or host cells having a modification in nucleic acid encoding an endogenous enzymatic activity that phosphorylates D-gluconate at its sixth carbon, including improved host cells genetically engineered to have uncoupled productive and catabolic pathway.
    分離した生産及び異化経路を有するように遺伝子組換えされた改良宿主細胞を含む、6炭素位置でD−グルコースをリン酸化する内生酵素活性をエンコードする核酸に変異を含む宿主細胞、及び/または6炭素位置でD−グルコン酸をリン酸化する内生酵素活性をエンコードする核酸に変異を含む宿主細胞。 - 特許庁

例文データの著作権について

  • 特許庁
    Copyright © Japan Patent office. All Rights Reserved.