「glutaminase」を含む例文一覧(41)

  • THERMOSTABLE GLUTAMINASE
    耐熱性グルタミナーゼ - 特許庁
  • GLUTAMINASE AND GLUTAMINASE GENE
    グルタミナーゼおよびグルタミナーゼ遺伝子 - 特許庁
  • NEW GLUTAMINASE AND GLUTAMINASE GENE
    新規なグルタミナーゼおよびグルタミナーゼ遺伝子 - 特許庁
  • GLUTAMINASE, GLUTAMINASE GENE, NEW RECOMBINANT DNA AND METHOD FOR GLUTAMINASE PRODUCTION
    グルタミナーゼ、グルタミナーゼ遺伝子、新規な組み換え体DNA及びグルタミナーゼの製造法 - 特許庁
  • SALT TOLERANT GLUTAMINASE GENE
    耐塩性グルタミナーゼ遺伝子 - 特許庁
  • ALKALI-PROOF GLUTAMINASE
    耐アルカリ性グルタミナーゼ - 特許庁
  • ALKALI-RESISTANT GLUTAMINASE COMPLEX
    耐アルカリグルタミナーゼ複合体 - 特許庁
  • HEAT RESISTANT GLUTAMINASE AND HEAT RESISTANT GLUTAMINASE GENE
    耐熱性グルタミナーゼおよび耐熱性グルタミナーゼ遺伝子 - 特許庁
  • NOVEL GLUTAMINASE, AND ITS PRODUCTION
    新規グルタミナーゼ及びその製造方法 - 特許庁
  • The protein is a new glutaminase.
    このタンパク質は、新規なグルタミナーゼである。 - 特許庁
  • The protein is the new glutaminase.
    この蛋白質は、新規なグルタミナーゼである。 - 特許庁
  • To obtain an entirely new glutaminase.
    全く新規なグルタミナーゼを提供する。 - 特許庁
  • This method for producing the seasoning comprises addition of asparaginase or addition of asparaginase and glutaminase.
    調味料にアスパラギナーゼを添加する。 - 特許庁
  • The thermostable glutaminase comprises a porous body of silica having >8 nm pore diameter, and the glutaminase.
    細孔径が8nmより大きい細孔径を備えたシリカ多孔体と、グルタミナーゼとから成ることを特徴とする耐熱性グルタミナーゼによって達成される。 - 特許庁
  • The protein is the new glutaminase excellent in heat resistance.
    この蛋白質は、耐熱性等に優れた新規なグルタミナーゼである。 - 特許庁
  • GLUTAMINASE ACTIVITY-ENHANCED MICROORGANISM-CULTURED MATERIAL AND ITS USE
    グルタミナ—ゼ活性が増強された微生物培養物及びその利用 - 特許庁
  • The L-glutamine concentration measuring apparatus uses an L-glutaminase immobilization body originating from a bacillus group.
    バチルス属由来のL−グルタミナーゼ固定化体を用いてなるL−グルタミン濃度測定装置。 - 特許庁
  • GENETICALLY ENGINEERED GLUTAMINASE AND ITS USE IN ANTIVIRAL AND ANTICANCER THERAPY
    遺伝学的に操作されたグルタミナーゼ、および抗ウイルスと抗ガン治療におけるその使用 - 特許庁
  • To provide alkali-proof glutaminase which can make glutaminase act very efficiently for the purpose of producing seasoned foods, etc.
    調味食品等を製造する目的の上で極めて効率的にグルタミナーゼを作用させることが可能となる耐アルカリ性グルタミナーゼを提供すること。 - 特許庁
  • The alkali-proof glutaminase consists of a silica porous body having a pore diameter larger than 3 nm as an average pore size and 1-20 mass% of metal contents within the silica porous body, and glutaminase.
    平均細孔径が3nmより大きい細孔径を備え、シリカ多孔体中の金属の含有量が1〜20質量%であるシリカ多孔体と、グルタミナーゼとから構成される耐アルカリ性グルタミナーゼによって達成される。 - 特許庁
  • To provide a thermostable glutaminase enabling the glutaminase to act extremely efficiently for the purpose of the production of a seasoned food or the like.
    調味食品等を製造する目的の上で極めて効率的にグルタミナーゼを作用させることが可能となる耐熱性グルタミナーゼを提供すること。 - 特許庁
  • Theanine can be prepared by synthesis from glutamine and ethylamine or its derivative mixture with a glutaminase enzyme or from an extracted solution of tea leaves.
    テアニンはグルタミンとエチルアミンまたはその誘導体混合物をグルタミナーゼ酵素を用いて合成、または茶葉抽出液より調製できる。 - 特許庁
  • A new glutaminase was obtained from a microorganism (Aspergillus oryzae strain KBN616 or A. sojae strain BA-104).
    アスペルギルス属微生物(Aspergillus oryzae KBN616又はAspergillus sojae BA−104)から得られた新規なグルタミーナゼ。 - 特許庁
  • γ-Aminobutyric acid is produced by fermenting a tea component with lactobacillus in the presence of an active glutaminase.
    活性なグルタミナーゼの共存下で乳酸菌を用いて茶成分を発酵させて、γ−アミノ酪酸を製造する。 - 特許庁
  • To provide a new glutaminase having a new property, to determine its amino acid sequence and gene sequence derived from the same, to prepare a transformant into which the gene was transduced, and to provide a method for producing the glutaminase by culturing the transformant.
    新規な性質を有するグルタミナーゼを提供し、又そのマミノ酸配列と、それにより誘導される遺伝子配列を決定し、この遺伝子を導入した形質転換体の作成、その培養によるグルタミナーゼの製造方法の提供。 - 特許庁
  • After preparing a solution containing degenerated collagen, cell adhesive substance, a cell for tissue regeneration and trans-glutaminase, the solution is gelled by the action of the trans-glutaminase to obtain the medical material including the cell for tissue regeneration in the matrix of the degenerated collagen.
    変性コラーゲンと、細胞接着性物質と、組織再生用細胞と、及びトランスグルタミナーゼとを含む溶液を調製した後、前記トランスグルタミナーゼの作用によってゲル化させることによって、変性コラーゲンのマトリックスに組織再生用細胞が包含された医用材料を得る。 - 特許庁
  • The glutaminase is a protein consisting of a specific amino acid sequence derived from Aspergillus oryzae or a protein consisting of an amino acid sequence obtained by the deletion, substitution or addition of one or plural number of amino acids from/for/to the specific amino acid sequence derived from the Aspergillus oryzae and having glutaminase activity.
    アスペルギルス・オリゼ由来の特定のアミノ酸配列からなる蛋白質、該アミノ酸配列において1若しくは複数のアミノ酸が欠失、置換若しくは付加されたアミノ酸配列からなり、かつグルタミナーゼ活性を有する蛋白質である。 - 特許庁
  • This new glutaminase is (a) a protein consisting of a specific amino acid sequence derived from Aspergillus oryzae or (b) a protein consisting of an amino acid sequence obtained by the deletion, substitution or addition of one or plural number of amino acids from/for/to the specific amino acid sequence derived from the Aspergillus oryzae and having the glutaminase activity.
    (a) アスペルギルス・オリゼ由来の特定なアミノ酸配列からなる蛋白質、又は(b) アスペルギルス・オリゼ由来の特定なアミノ酸配列において1若しくは複数のアミノ酸が欠失、置換若しくは付加されたアミノ酸配列からなり、かつグルタミナーゼ活性を有する蛋白質である。 - 特許庁
  • Theanine is extremely efficiently produced by using glutaminase derived from the bacterium in a mixture of glutamine and ethylamine at pH 9-12 in comparison with a conventional method.
    この生産菌由来のグルタミナーゼをグルタミンとエチルアミンの混合物中にpH9〜12の条件下で用いることにより、従来の方法に比べると非常に効率的にテアニンを製造することができる。 - 特許庁
  • The seasoning material highly containing peptide is obtained by decomposing dried fish and its extract residual substance as raw material using soy sauce malt and glutaminase in the presence of salt and gluten.
    ペプチドを多く含む調味料素材は、魚節や魚節抽出残渣を原料とし、食塩、グルテン存在下にてしょう油麹とグルタミナーゼを用いて分解してなることを特徴としている。 - 特許庁
  • This method for producing the food or food raw material includes adding glutaminase and nuclease to a food material or a food material processed product which contains free glutamine and nucleic acid so as to cause enzyme reaction.
    遊離グルタミン及び核酸を含有する食品素材又は食品素材加工物に、グルタミナーゼ及びヌクレアーゼを添加して酵素反応させることによって、上記の課題を解決する。 - 特許庁
  • The method for producing seasoning material highly containing peptide comprises using dried fish and its extract residual substance as raw material, and decomposing the dried fish and the extract residual substance using soy sauce malt and glutaminase in the presence of salt and gluten.
    また、ペプチドを多く含む調味料素材の製造方法は、魚節や魚節抽出残渣を原料とし、食塩、グルテン存在下にてしょう油麹とグルタミナーゼを用いて分解することを特徴としている。 - 特許庁
  • This method for producing the seasoning comprises crushing the mustard seeds, and preferably further defatting the seeds, treating to remove spicy components and/or glycosides of spicy components, and subjecting treated residue to enzyme treatment with protease, preferably further with glutaminase.
    マスタードシードを破砕し、好ましくは更に脱脂した後、辛味成分及び/又は辛味成分の配糖体を除去する処理を行ない、処理した残渣をプロテアーゼで、好ましくは更にグルタミナーゼで酵素処理した。 - 特許庁
  • To breed a Koji mold having the protease productivity of ≥1,100 U/g Koji and the glutaminase productivity of ≥2.0 U/g Koji, and to provide soy sauce having a high nitrogen utilization ratio, total nitrogen and glutamic acid content using the Koji mold.
    1,100U/g麹以上のプロテアーゼ生産能を有し、2.0U/g麹以上のグルタミナーゼ生産能を有する麹菌を育種する。 - 特許庁
  • The tea extract obtained through the glutaminase action pronounces strong delicious taste and is excellent in body taste, and has such effect as to impart the delicious taste to the food and drink to enhance the deliciousness thereof.
    さらに、グルタミナーゼを作用させることにより得られた茶抽出物は旨味やコク味が強く呈味がすぐれており、飲食品に添加すると旨味を付与・増強する効果を有する。 - 特許庁
  • This method for producing the tea extract comprises subjecting tea raw material to glutaminase action during extraction or after extraction so that theanine is efficiently converted into glutamic acid regardless of existence of an inhibitor such as catechin to obtain the extract pronounced in delicious taste and body taste and suitable for drink.
    茶類原料の抽出時または抽出後にグルタミナーゼ作用させると、カテキン等の阻害物質の存在にもかかわらずテアニンが効率的にグルタミン酸に変換され、旨味やコク味の強い飲用に適した抽出物が得られる。 - 特許庁
  • To provide a mutant strain of yellow Koji mold which has less accompanying mutation and could not be obtained by a conventional mutation method, e.g. a Koji mold having protease productivity of ≥1,100 U/g Koji and glutaminase productivity of ≥2.0 U/g Koji, and to provide a gene-deficient mutant strain (pyrG mutant strain) etc.
    付随変異が少なく、従来の変異方法では獲得できなかった黄麹菌の変異株、例えば、1,100U/g麹以上のプロテアーゼ生産能を有し、2.0U/g麹以上のグルタミナーゼ生産能を有する麹菌、並びに遺伝子の欠失変異株(pyrG変異株)などを得る。 - 特許庁
  • The method for producing excellently flavored seasoning liquid comprises subjecting impermeable liquid (filmy heavy liquid) which is the lees generated as by-products in a soy sauce production process and comprises a thick and viscous film generated when filtering the lees using a film to enzyme decomposition treatment in the decomposition tank using gluten, protease and glutaminase.
    しょう油製造工程で副生するオリで膜を使用してろ過する際に生ずる濃厚粘凋な膜の非透過液(膜重液)にグルテンとプロテアーゼ、グルタミナーゼを使用して請求項1の分解槽で酵素分解して風味の優れた調味液を製造する方法。 - 特許庁
  • The deodorant contains at least one kind of the enzyme selected from the group consisting of amylase, cellulase, xylanase, pectinase, protease, lipase, glutaminase, 5'-phosphodiesterase, catalase, urease, glucose oxidase, oxidase ascorbate and mannase as the deodorization component.
    アミラーゼ、セルラーゼ、キシラナーゼ、ペクチナーゼ、プロテアーゼ、リパーゼ、グルタミナーゼ、5'-ホスホジエステラーゼ、カタラーゼ、ウレアーゼ、グルコースオキシダーゼ、アスコルビン酸オキシダーゼ及びマンナナーゼからなる群より選択されるいずれか少なくとも1種の酵素を消臭成分として含有することを特徴とする消臭剤。 - 特許庁
  • This high-concentration γ-aminobutyric acid-containing natural food material is provided by bringing decarboxylase of glutamic acid and glutaminase into action with a raw material containing glutamine and producing the γ-aminobutyric acid from not only the glutamic acid included in the raw material but also the glutamine without adding a separately produced glutamic acid.
    グルタミンを含有する原料にグルタミン酸脱炭酸酵素およびグルタミナーゼを作用させ、原料中に含まれるグルタミン酸のみならずグルタミンからγ—アミノ酪酸を生産せしめることにより、別途製造されたグルタミン酸を添加することなく、高濃度γ—アミノ酪酸含有天然食品素材を提供する。 - 特許庁
  • This glutamic acid-containing food material having high glutamic acid content and useful for a production raw material of γ-aminobutyric acid and a food additive for reinforcing the deliciousness of a food is obtained by removing catechin from the tea extract by tannin-removing treatment and efficiently producing glutamic acid through making glutaminase act to convert theanine contained in the tea extract into glutamic acid.
    除タンニン処理により茶抽出物のカテキンを除去した後、グルタミナーゼを作用させて茶抽出物に含まれるテア二ンをグルタミン酸に変換することによりグルタミン酸が効率的に生成し、グルタミン酸含量が高くγ−アミノ酪酸の製造原料や食品の旨味を増強する食品添加剤などとして有用なグルタミン酸含有食品素材が得られる。 - 特許庁

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