To produce 5'-guanylic acid (GMP) in a good efficiency by using microorganisms. 微生物を用いて5’−グアニル酸(GMP)を効率よく製造する。 - 特許庁
To provide a method for producing 5'-guanylic acid from guanosine and polymerized phosphoric acid, by which the production efficiency of the 5'-guanylic acid is improved. グアノシン及び重合リン酸を用いて5’−グアニル酸を製造する方法を改良し、5’−グアニル酸の生成効率を向上させる手段を提供する。 - 特許庁
This method for producing 5'-guanylic acid, comprising reacting guanosine with polymerized phosphoric acid in the presence of an enzyme catalyst such as acidic phosphatase to phosphorylate the guanosine, thus producing the 5'-guanylic acid, is characterized by performing an enzyme activity-lowering treatment such as the lowering of reaction temperature, the addition of an enzyme reaction inhibitor, the bubbling of a gas, or the like. グアノシンを、酸性フォスファターゼ等の酵素触媒下で重合リン酸と反応させ、グアノシンをリン酸化して5’−グアニル酸を生成させる際に、反応温度の低下、酵素反応阻害剤の添加、気体バブリング等によって酵素活性を低下させる処理を行う。 - 特許庁
In the method, the 2'-deoxyguanosine is produced from guanine, guanosine or 5'-guanylic acid under the similar conditions. ならびに、同様の条件で、グアニン、グアノシンもしくは5’−グアニル酸から2’−デオキシグアノシンを生成する方法。 - 特許庁
The salivation promotor characterized by comprising at least one of nucleotide selected from among the group consisting of adenylic acid, guanylicacid, cytidylic acid, and uridylic acid is provided. アデニル酸、グアニル酸、シチジル酸およびウリジル酸からなる群から選ばれた少なくとも1種のヌクレオチドを含有することを特徴とする唾液分泌促進剤を提供する。 - 特許庁
The peptide-containing food composition is used for liquid food or drink, and is reduced in bitterness/astringency of the peptide containing shiitake extract, sodium inosic acid and sodium guanylicacid. ホエイペプチドと共に、椎茸エキス、イノシン酸ナトリウム及びグアニル酸ナトリウムを含有するホエイペプチドの苦味・渋味が低減された液状食品又は飲料のための食品組成物。 - 特許庁
The dairy product seasoning contains yeast extract which contains ≥3 wt.% of 5'-guanylic acid sodium, and preferably has ≥90 wt.% of peptide based on the total amino acid in the yeast extract, and powdered skim milk and/or defatted milk. 5’−グアニル酸ナトリウムを3重量%以上含有する酵母エキス、好ましくは酵母エキス中の全アミノ酸に対するペプチドの割合が90重量%以上、と、脱脂粉乳及び/又は脱脂乳を含む乳製品用調味料。 - 特許庁
The agricultural products, etc., are irradiated with blue visible light (central wavelength region: 450 nm) to increase contents of antioxidative substances such as polyphenols, physiologically active substances such as GABA or nucleotides such as inosinic acid, guanylicacid, etc., other than amino acids. 青域(中心波長域450nm)の可視光線を照射することによって、アミノ酸以外のポリフェノールなどの抗酸化性物質もしくはGABAなどの生理活性物質もしくはイノシン酸、グアニル酸などのヌクレオチド量を増大させること。 - 特許庁
Functional gastrointestinal disorders and dysphagia are improved without inducing systemic adverse effects, as concentrations of NO and serotonin are increased solely in the gastrointestinal tract and the movement of the gastrointestinal tract is enhanced by administering at least one species out of 5'-nucleotide and its salts of amino acids such as inosinic acid, guanylicacid, adenylic acid, cytidylic acid, uridylic acid, xanthylic acid and the like to a patient to be administered. 5’−ヌクレオチド及びそれらの塩として、イノシン酸、グアニル酸、アデニル酸、シチジル酸、ウリジル酸、キサンチル酸等のアミノ酸塩のうち少なくとも一種を投与対象に投与すると、消化管内でのみNO及びセロトニンの濃度が上昇して消化管運動が亢進されるため全身性の副作用を誘発することなく機能性消化管障害、嚥下障害が改善される。 - 特許庁
The yeast extract containing ≥20 wt.% of pyrimidine nucleotide (5'-uridylic acid, 5'-cytidylic acid and the salt thereof) and having <5 wt.% of the content of purine nucleotide (5'-guanylic acid, 5'-inosinic acid, 5'-adenylic acid and the salt thereof) is obtained by making activated carbon adsorb an yeast extract solution containing 5'-nucleotide, and liquating the extract with water. 5’−ヌクレオチドを含有した酵母エキス溶液を、活性炭に吸着し、次いで水で溶離し、ピリミジン系ヌクレオチド(5’−ウリジル酸、5’−シチジル酸及びそれらの塩)を20重量%以上含有し、プリン系ヌクレオチド(5’−グアニル酸、5’−イノシン酸、5’−アデニル酸及びそれらの塩)の含有量が5%未満の酵母エキスを得る。 - 特許庁
This seasoning composition is formulated with 0.2-5 wt.% of sugar alcohol, 1-7.5 wt.% of sodium glutamate, 1-10 wt.% of sucrose, 0.05-1 wt.% of sodium inosinate and/or guanylicacid sodium based on 100 wt.% of potassium chloride. 塩化カリウムの重量を100として、糖アルコールを0.2〜5、グルタミン酸ナトリウムを1〜7.5、スクロースを1〜10、イノシン酸ナトリウムおよび/またはグアニル酸ナトリウムを0.05〜1の重量比にて配合した調味料組成物。 - 特許庁
To prepare a sauce of a new Umami in which synergistic effects of three kinds of Umamis by glutamic acid, inosinic acid and guanylicacid are caused to provide finish by mixing cheese which is a fermented food of proteins of cow's milk with Miso and soy sauce which are fermented foods of soybean proteins and a Japanese style broth. 発明の課題牛乳のタンパク質の醗酵食品であるチーズと大豆タンパク質の醗酵食品である味噌と醤油並びに和風出汁の混合により、グルタミン酸、イノシン酸及グアニル酸による三種のうま味の相乗効果が起きて出来上がる新しいうま味のソースを作る事が課題である。 - 特許庁
The yeast extract as raw material is desirable to contain ≥4 wt.% of a 5'-guanylate salt in terms of 5'-guanylic acid sodium, ≥4 wt.% of a 5'-inosinate salt in terms of 5'-sodium inosinate, and also has ≥90 wt.% of peptide in the whole amino acid the yeast extract contains. 原料の酵母エキスとしては、5’−グアニル酸塩を5’−グアニル酸ナトリウム換算で4重量%以上、5’−イノシン酸塩を5’−イノシン酸ナトリウム換算で4重量%以上含有量し、かつ含有する全アミノ酸に占めるペプチドの割合が90重量%以上のものが望ましい。 - 特許庁
This improving agent of the quality of taste for the tea beverage is obtained by including as an active component a yeast extract or the extract of Candida or Saccharomyces yeast containing per solid content at least 1 wt.% of 5'-inosinic acid and 5'-guanylic acid and ≥20 wt.% of peptide. 味質改善剤の有効成分として、酵母抽出物、もしくは5’ーイノシン酸および5’ーグアニル酸含有量が対固形分あたり1%以上、ペプチド含有量が対固形分あたり20%以上含有するキャンディダ属またはサッカロマイセス属酵母の抽出物を含有させることにより、お茶飲料用味質改善剤を提供できる。 - 特許庁