「horse mackerel」を含む例文一覧(53)

1 2 次へ>
  • Japanese horse mackerel
     - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • a type of fish called horse mackerel
    鰺という魚 - EDR日英対訳辞書
  • a fish called a horse mackerel
    真鯵という魚 - EDR日英対訳辞書
  • Fish used for this method include saury (Cololabis saira), Japanese horse mackerel, mackerel, hokke (Okhostk Atka mackerel) and Japanese barracuda.
    サンマ、アジ、サバ、ホッケ、カマスなど。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • a type of fish named horse mackerel or saurel
    糸引き鰺という魚 - EDR日英対訳辞書
  • to be able to mince a bonito or a horse mackerel
    鰹や鯵を叩くことができる - EDR日英対訳辞書
  • Spotted shad (and its young fish), halfbeak, young sea bream, mackerel, Japanese horse mackerel, and sardine
    コハダ(とその幼魚)、サヨリ、カスゴ(子鯛)、サバ、アジ、イワシ - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • Try some chopped raw horse mackerel with grated ginger.
    あじのたたきは、おろししょうがでお召し上がりください。 - Weblio英語基本例文集
  • the anal fin of a horse mackerel
    鯵の測線上の尾に近いあたりにある刺のような鱗 - EDR日英対訳辞書
  • The prices of brand-name horse mackerel differ widely.
    ブランドアジの価格は大きく異なる。 - 浜島書店 Catch a Wave
  • Tuna, horse mackerel and mackerel were sold for less than they were at last year's first auction, while yellowtail cost more.
    マグロ,アジ,サバが昨年の初競りより低い値で売られ,一方でブリは高値がついた。 - 浜島書店 Catch a Wave
  • A brand name such as "Seki aji" distinguishes the horse mackerel caught in certain areas from the horse mackerel caught in other fishing areas.
    「関(せき)アジ」のようなブランド名は,特定の地域で捕れたアジを,他の漁場で捕れたアジと区別する。 - 浜島書店 Catch a Wave
  • After the preservation, the Japanese horse mackerel is transferred to a medium-temperature water tank at 16°C water temperature to slowly start moving after about 30 min, the Japanese horse mackerel beings to vigorously swim in a usual posture.
    保存の後、マアジを水温16℃の中温水槽に移すと、徐々に動き出し、約30分後には通常の姿勢で元気良く泳ぎ出した。 - 特許庁
  • Chicken and fish, such as lake smelt, Japanese horse mackerel and sardines, are also used as ingredients.
    鶏肉、ワカサギやアジ、イワシなどの魚類でも作られる。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • - Japanese horse mackerel are cleaned, butterflied, and dried, the smaller fish being dried whole.
    -内臓を取り除いて開き干しにしたり、小型のものは丸干しにも - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • Do you know that there are several brand names for horse mackerel?
    アジにいくつかのブランド名があるのを知っているだろうか。 - 浜島書店 Catch a Wave
  • At this year's first auction, Japanese flying squid, yellowtail and horse mackerel sold at high prices.
    今年の初競りでは,スルメイカやブリ,アジが高値で売れた。 - 浜島書店 Catch a Wave
  • Since they are caught with fine nets, other fish caught at the same time, such as calamari, octopus, Japanese horse mackerel and mackerel are removed.
    細かい網での漁なのでイカ・タコ・アジ・サバ等の仔稚魚が混入しており、これらの異種魚を除く。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • Tuna, bonito, salmon, Pacific saury, sardine, blow fish, mackerel, horse mackerel, crucian carp, and eel
    マグロ(まぐろ)、カツオ(かつお)、サケ(さけ)、サンマ(さんま)、イワシ(いわし)、フグ(ふぐ)、サバ(さば)、アジ(あじ)、フナ(ふな)、ウナギ(うなぎ) - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • Soup broth is made from Konbu, dried bonito, Urume (round herring), dried mackerel, dried sardine, Ajiko (dried Japanese horse mackerel), Ago (dried flying fish), etc. and seasoned with light-colored soy sauce.
    汁は昆布・鰹節・うるめ・鯖節・いりこ・あじこ・あご(トビウオ)等を使用し薄口醤油で仕上げる。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • In addition to spotted shad, sillago, young sea bream, and mackerel, horse mackerel and halfbeak, which are used without being cooked nowadays, were ordinarily marinated in vinegar.
    コハダ、キス、カスゴ、サバの他、今では生で使われることが多いアジやサヨリなども以前はたいてい酢〆にした。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • When the cooking menu "broil with salt for Japanese horse mackerel" needing browning for delicious looking is selected, a halogen lamp unit 10 is driven to start the irradiation of a halogen light to "Japanese horse mackerel", when an atmospheric temperature in the heating chamber 2 is over a temperature to start the drying of the skin surface of "Japanese horse mackerel" as the cooking ingredient.
    その場合、焦げ目を付けた方が美味しそうな調理メニュー「アジの塩焼き」が選択されると、加熱室2内の雰囲気温度が、食材4である「アジ」の皮表面が乾燥し始める温度を超えると、ハロゲンランプユニット10を駆動してハロゲン光の「アジ」への照射を開始する。 - 特許庁
  • a dried opened horse mackerel after being dipped into a salty sauce that has been used many times
    開いたムロアジなどを,何度も使った塩辛い漬け汁につけてから日に干した干物 - EDR日英対訳辞書
  • The ingredients used for this cooking method include bonito, Japanese horse mackerel, pigfish, flying fish, Japanese barracuda and sardines.
    この方法で調理する食材としては、カツオ、アジ、イサキ、トビウオ、カマス、イワシなどが用いられる。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • For people who are not used to smelly food like kusaya (horse mackerel dipped in salt water and dried in the sun), its smell is rather strong.
    くさやなど、臭い食品に慣れてない人にはにおいが比較的強烈。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • Before that, 'Hyuga meshi' in which aji (Japanese horse mackerel) is used was popular, besides sea bream.
    それ以前は素材に鯛のほか鯵などが用いられることもある「ひゅうが飯」であったという。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • The vendor sold other fishes in season including whale meat, the season's first bonito, cuttlefish, whitebait, saury, and horse mackerel.
    魚は他にも、鯨、初鰹、烏賊、白魚、秋刀魚、鯵など旬の物も売られていた。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • Further the driving portion is operated every prescribed seconds to switch an irradiation position of the halogen light to "Japanese horse mackerel".
    さらに、駆動部を所定秒毎に動作させて、ハロゲン光の「アジ」への照射位置を替える。 - 特許庁
  • Slice desired fish such as sea bream, Japanese spanish mackerel, flatfish, Japanese seaperch, horse mackerel and mackerel into about the size of sashimi (slices of raw fish) pieces, soak them in enough vinegar to cover and add a bit of salt, when they are whitened, pull them out and season the left vinegar with sake/mirin and sugar.
    -タイ,サワラ,ヒラメ,スズキ,アジ,サバなど好みの魚を刺身ほどに切ってかぶるくらいの酢につけ,塩を少々くわえ,はぜて白くなったら引き上げ,残り酢を酒または味醂,砂糖などで調味する。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • A group of Oshi-zushi includes, battera (mackerel sushi of Osaka) in Osaka Prefecture which is most popular Saba-zushi (rod-shaped sushi topped with mackerel), Bo-zushi (rod-shaped sushi topped with a large slice of fish) topped with mackerel in Kyoto Prefecture, Masu-zushi (round sushi topped with salmon) in Toyama Prefecture, Oshi-zushi topped with aji (Japanese horse mackerel), Sanma-zushi (sushi bar topped with saury), Gozaemon Zushi in Tottori Prefecture, Kaku Zushi in Hiroshima Prefecture, and Iwakuni Zushi (local pressed sushi in Yamaguchi Prefecture) in Yamaguchi Prefecture.
    最も一般的な鯖寿司である大阪府のバッテラや京都府の鯖の棒寿司、富山県の鱒寿司、鰺の押し寿司、秋刀魚寿司、鳥取県の吾左衛門寿し、広島県の角寿司、山口県の岩国寿司など。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • Three poems composed by TSUMORI no Kunimoto had been selected for "Goshui shu," because TSUMORI no Kunimoto was said to have bribed Michitoshi with horse mackerel to select his poems, so the anthology was nicknamed 'Koaji shu' (a collection of horse mackerel) (according to Fukurozoshi, an essay on tanka poetry compiled by FUJIWARA no Kiyosuke).
    津守国基の歌が『後拾遺集』に三首も入っているのは、通俊に賄賂として鰺(アジ)を贈った為だと風評され、「小鰺集」の異名を得たという(袋草紙)。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • Japanese horse mackerel, sardine, marlin, bonito, right-eyed flounder (any fish of family Pleuronectidae), amberjack, Konoshiro (classified under the order of Clupeiformes Clupeidae) (spotted shad or shinko (a medium-sized Konoshiro gizzard shad) in Edomae-zushi), salmon, mackerel, great amberjack, saury, Japanese seaperch, sea bream, Hamachi (young yellowtail called in the Kansai area) (adult yellowtail), gold-striped amberjack, flatfish, tuna (fatty portion of tuna belly), swordfish, and rock trout
    アジ、イワシ、カジキ、カツオ、カレイ、カンパチ、コノシロ(江戸前寿司におけるコハダもしくはシンコ)、サケ、サバ、サワラ、サンマ、スズキ(魚)、鯛、ハマチ(ブリ)、ヒラマサ、ヒラメ、マグロ(トロ)、メカジキ、アイナメ - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • The Sushi comprises seasoned fishes that are prepared by heating and cooking the fishes, for example, sardine, horse mackerel, mackerel, Pacific saury in a stock solution containing soy sauce, are again heated and cooked with a seasoning solution containing Nukamiso (a fermented mixture of rice bran and brine used as a pickling medium) and Sushi rice is wound around on the outer side of the seasoned fish.
    醤油を含んだ煮汁で加熱調理されたイワシ,サバ,アジ,サンマ等の煮魚が糠味噌を含んだ調味液で加熱調理された調味魚2と、調味魚2の外側に巻き付けられた寿司飯6と、を備える。 - 特許庁
  • Aside from this, prepare sardine, horse mackerel and spotted shad as regular sushi item and sprinkle salt on them and soak them in vinegar until they are whitened, then drain off the vinegar.
    別にイワシ、小あじ、コハダなどを普通のすしだねのようにつくり、塩をふりかけて酢につけ、肉が白くはぜるころ引き上げて酢をきる。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • It is said that, similar to nanbanzuke (with Japanese sweet and peppery vegetable sauce) using horse mackerel or the like, a recipe for chicken nanban is as simple as lightly dipping frittered chicken in vinegar.
    アジの南蛮漬けなどと同様に、衣を付けて揚げた鶏肉を甘酢にさっと浸しただけの単純なものだとしている。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • It may be specifically called in a 'food and flavor' format such as 'aji no shioyaki' ("aji" is a horse mackerel and "shioyaki" means to broil with salt) and 'buri no teriyaki' ("buri" is a yellowtail and "teriyaki" means to grill with soy sauce and sugar).
    また、味付けによって「鯵の塩焼き」「ブリの照焼き」と「食材名+味付け」で具体的に表現することもある。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • Horse mackerel caught in the Bungo Channel have different names according to the place the fishing boats dock and the type of fishing used.
    豊(ぶん)後(ご)水道で捕れたアジには,漁船が水揚げする場所や使われている漁法に応じて,異なった名前がある。 - 浜島書店 Catch a Wave
  • On May 9, "Donchicchi aji," a new brand-name horse mackerel, was shipped from the Hamada fishing port in Shimane Prefecture to Kanto and other areas for the first time.
    5月9日,島根県の浜田漁港から新しいブランドアジ「どんちっちアジ」が関東やその他の地域へ初めて出荷された。 - 浜島書店 Catch a Wave
  • Taste insatiable even by taking as a daily food can be obtained by cooling the horse mackerel 1 after removing the blood which is an inhibitory factor for taking as a daily food.
    このようにして常食の阻害要因である血液を抜いたアジ1を調理することで、常食しても飽きのこない食味とすることができる。 - 特許庁
  • The processing method for preparing a cut-open and dried horse mackerel comprises cutting it open, removing its scales and internal organs, immersing it in black vinegar, and subjecting it to a pressurized heating treatment.
    鯵を開き、鱗と内蔵を取り除き、黒酢に浸漬し、加圧加熱処理することを特徴とする鯵の開きの加工方法。 - 特許庁
  • In addition to the egg, the Japanese breakfast plate usually includes rice, miso soup, tsukemono (Japanese pickled vegetables), processed seafood (dried horse mackerel, dried seaweed, or tsukudani (boiled in sweetened soy sauce) of seaweed), Japanese style omelet, and natto (fermented soybeans).
    和朝食には卵の他に、飯と味噌汁、漬け物、水産加工品(鯵の干物や乾燥海苔、もしくは海苔の佃煮)、卵焼き、および納豆等が配膳されることが多い。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • To provide a fishhook for fishing squids used when carrying out squid fishing, etc., by using a live bait, capable of instantaneously catching the squid in a stage in which the squid taking a ride on horse mackerel, etc., and surely catching the hung squid.
    アジ等の生き餌を用いてイカ釣り等を行なう際に使用する釣り針であって、アジ等にイカが乗った段階で即座にイカを捕え得るようにするとともに、掛ったイカを確実に取り込み得るようにしようとするものである。 - 特許庁
  • One sheet material 4 is printed with sample cards 1, 2 and 3 displayed by life-size color photographs corresponding to the weights of (a) a common horse mackerel, (b) tomato and (c) milk of 80 kcal.
    1枚のシート材4には、80kcalの(a)真アジ、(b)トマト、(c)牛乳の重量に相当する実物大のカラー写真をもって表示されたサンプルカード1、2、3が印刷されている。 - 特許庁
  • To provide a device for fishing used when carrying out squid fishing by using a live bait such as horse mackerel and capable of surely catching a squid without requiring troublesome operation such as conventional charging of yaen.
    アジ等の生き餌を用いてイカ釣り等を行なう際に使用する仕掛であって、従来のようなヤエンの投入等の面倒な操作を必要とすることなく、確実にイカを取り込むことができるようにしようとするものである。 - 特許庁
  • There is provided the primer specific to sesame and melon in the specific plants liable to cause allergy, and to tuna, yellowtail, horse mackerel, cod, octopus and scallop in specific animals liable to cause allergy as detection targets.
    アレルギーを引き起こす恐れのある特定の植物中のゴマ、メロン及び特定の動物中のまぐろ、ぶり、あじ、たら、たこ、ほたてがいを検出対象とし、それぞれの対象物に特異的なプライマーを提供する。 - 特許庁
  • To send a comparatively small fish body such as a sardine and a small horse mackerel into a fillet machine side while keeping the posture in which the abdomen is directed downward and by which the fish body can be filleted by the fillet machine when the fish body is guided to the fillet machine side.
    鰯や小鰺などの比較的小さい魚体をフィレーマシン側に導出する際に、フィレーマシンにより三枚おろしが可能な腹部を下向きにした姿勢にしてフィレーマシン側に送りこむようにする。 - 特許庁
  • The carotid artery of a horse mackerel 1 of live or apparent dead state is cut together with the neck bone by opening the gill cover 2, and the tail artery (cut line C) is cut at the base of the tail 3 to carry out bleeding.
    活動状態または仮死状態にあるアジ1の頸動脈を、鰓蓋2を広げて頸骨とともに切断し、更に、尾3の付け根部分の尾部動脈(切断線C)を切断して血抜きを行う。 - 特許庁
  • The parasitic disease inhibitor controls parasitic diseases caused by ectoparasites such as Benedenia seriolae, Heteraxine heterocerca, living within marine cultured fishes such as yellow tail, amberjack, Seriola aureovittata, red sea bream, sea bass, flatfish, Sphoeroides rubripes, hardtail, Oplegnathus punctatus, Rachycentron canadum, horse mackerel.
    寄生虫症抑制剤により、ブリ、カンパチ、ヒラマサ、マダイ、スズキ、ヒラメ、トラフグ、シマアジ、イシガキダイ、スギ、クロマグロなどの海産養殖魚類に寄生するハダムシやエラムシなどの外部寄生虫による寄生虫症を抑制する。 - 特許庁
  • To provide a container for holding live baits such as horse mackerel, which is used as a conveying container to a fishing spot and is useful as a live fish basket to be immersed in seawater in use at a fishing spot.
    アジ等の生き餌を入れる容器であって、釣り場への搬送用容器として使用できるようにするとともに、釣り場では、海水に漬けて使用する生かしビクとして使用できるようにすることを目的とする。 - 特許庁
  • To produce Sushi from which unpleasant oiliness and strong fish smells of fishes are removed, for example, sardine, horse mackerel, mackerel, Pacific saury and their fish flesh is softened to give deep taste and causes good texture since the deep taste of cooked fish flesh is increased further and is excellent in storability resistant to putrefaction thereby the resultant Sushi is easy to eat and handle.
    本発明は、脂っこく生臭さの強いイワシ,アジ,サバ,サンマ等の魚肉の脂っこさや生臭さを除去できるとともに、魚肉が軟らかくなり寿司飯との一体感を発現しテクスチャーに優れ、また旨味が魚肉に煮含められ魚の旨味を増すことができるとともに、これまでにない深みのある風味が得られ、また腐敗し難く保存性に優れ、さらに食べ易く取扱性に優れる寿司を提供することを目的とする。 - 特許庁
1 2 次へ>

例文データの著作権について