「ゴボウ」を含む例文一覧(82)

1 2 次へ>
  • ゴボウ
    burdock  - 日本語WordNet
  • ゴボウ
    Gobo (burdock root)  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • ゴボウごぼう
    Burdock (gobo)  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • ヤマゴボウ属の多年草
    perennial of the genus Phytolacca  - 日本語WordNet
  • たたきゴボウ
    Tataki-gobo (burdock roots that have been pounded and garnished with a sesame dressing)  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • ゴボウ巻のこと。
    It is Gobo-maki (burdock root roll).  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • ゴボウの栽培方法
    METHOD FOR CULTIVATING BURDOCK - 特許庁
  • ヤマゴボウ科の標準属:ヨウシュヤマゴボウ
    type genus of Phytolaccaceae: pokeweed  - 日本語WordNet
  • ダイコン、ゴボウゴボウ)などの根菜
    Root crops such as daikon (Japanese radish) and burdock root  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • ゴボウの天ぷらを食べました。
    I ate a greater burdock tempura. - Tatoeba例文
  • ゴボウの天ぷらを食べました。
    I ate a burdock root tempura. - Tatoeba例文
  • ゴボウスナックとその製造方法
    BURDOCK SNACK AND METHOD FOR PRODUCING THE SAME - 特許庁
  • ゴボウの曲がり防止調理法
    METHOD FOR COOKING BURDOCK BY PREVENTING ITS BENDING - 特許庁
  • ゴボウチップス製造方法
    METHOD FOR PRODUCING BURDOCK CHIP - 特許庁
  • ゴボウ又はゴボウエキスを誘引成分とする、ワラジムシ用誘引剤。
    The attracting agent for pill bugs contains burdock or a burdock extract as an attracting component. - 特許庁
  • キンピラゴボウという,細く切ったゴボウをしょう油とごま油で調理した日本の料理
    a Japanese food made of chopped burdock root cooked in soy sauce and sesame oil, called {Kinpira burdock root}  - EDR日英対訳辞書
  • いわゆる薩摩揚げの一種で、「ゴボウ天(ゴボ天)」(ゴボウの天ぷらの意)と呼ばれることも少なくない。
    It is a type of Satsuma-age (fried fish cake), often called 'goboten,' meaning tenpura (Japanese deep-fried dish) of burdock root.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 東南アジアおよび中国産のヨウシュヤマゴボウ
    pokeweed of southeastern Asia and China  - 日本語WordNet
  • 米国東部のトウワタで、ヤマゴボウに似た葉を持つ
    milkweed of the eastern United States with leaves resembling those of pokeweed  - 日本語WordNet
  • ゴボウなどある種の植物に含まれる物質。
    a substance found in certain plants, including burdock.  - PDQ®がん用語辞書 英語版
  • エノキタケやゴボウ、ジャガイモなどを入れても良い。
    Enokidake mushroom, burdock roots, potatoes and other ingredients may be used in sukiyaki.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • -穴の中にゴボウなどの野菜を詰めることもある。
    Vegetables such as burdock root may be stuffed in the hole.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • -ゴボウの入ったちくわ状のさつま揚げ。
    Cylinder-shaped Satsuma-age with burdock root stuffed in the hole.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • ごぼう巻き(ごぼうまき)は、ゴボウを使った料理の一つ。
    Gobomaki is a dish using gobo (burdock root).  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • ゴボウを原料とする飲食物原料
    FOOD AND DRINK RAW MATERIAL USING BURDOCK AS RAW MATERIAL - 特許庁
  • ゴボウ繊維粉砕物含有野菜飲料
    VEGETABLE DRINK CONTAINING CRUSHED BURDOCK ROOT FIBER - 特許庁
  • ゴボウ、大黄、ヒメスイバ、アカニレの樹皮を配合したハーブティー。
    an herbal tea mixture that contains burdock root, indian rhubarb root, sheep sorrel, and slippery elm bark.  - PDQ®がん用語辞書 英語版
  • 根菜-エビイモ(サトイモ)・クワイ・堀川牛蒡(ゴボウ
    Root crop varieties: ebiimo (taro-like tuber)/satoimo (taro), kuwai (arrowhead), horikawa-gobo (a variety of burdock)  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 大根締めは両端がつぼまり、ゴボウ締めは片側のみが細い。
    Daikon (giant radish) Shimenawa taper at both ends and, burdock Shimenawa are thinner at just one end.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • アメリカヤマゴボウ由来のレクチンの結晶構造を解明する。
    To determine the crystal structure of lectin derived from pokeweed. - 特許庁
  • 稀に「ウナギのゴボウ巻き」(京都料理の八幡巻)をう巻きと呼ぶこともある。
    It is rare, but 'unagi no gobo maki' (eel rolled with burdock root) (yawata maki in Kyoto cuisine) may also be called umaki.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 魚肉練り製品の一つとして、ゴボウを魚のすり身で包み、油で揚げたものを指すことがある。
    As a boiled fish-paste product, it may refer to burdock root that is wrapped in minced fish and is fried in oil.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 一つへぎへぎ、かき餅・生姜、お盆豆・盆米・盆ゴボウ、摘タデ・摘豆・摘山椒。
    Hitotsu hegi hegi, hegihoshi hajikami, bonmame bongome bongobo, tsumitade tsumimame tsumizansho (together with cracker and ginger, beans, rice, burdock roots for Bon festival; and picked knotweeds, beans and pepper grains are put on a tray).  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • そこに、雑魚、煮付けたニンジン、ゴボウ、シイタケ、鮭などを入れよく混ぜる。
    Put small fish, boiled and seasoned carrot, burdock root, shiitake mushroom, salmon and so on in the rice, and mix them well.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 注連縄・注連飾りには、大根締め、ゴボウ締め、輪飾りなど色々な種類の形式がある。
    Shimenawa come in many various forms: standard Shimenawa, ornamented Shimenawa, daikon (giant radish) Shimenawa, burdock Shimenawa, ring Shimenawa etc.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • ハート形の葉を持つゴボウで、ヨーロッパ(極北を除く)と小アジアの開けた林地、生垣や草地に見られる
    burdock having heart-shaped leaves found in open woodland, hedgerows and rough grassland of Europe (except extreme N) and Asia Minor  - 日本語WordNet
  • 板チョコを中に入れた「チョコとん」、カツ丼のタマネギをゴボウと山芋の千切りに替えた「松本丼」
    There was a variation called 'choko ton,' tonkatsu with a chocolate bar inside and another called 'matsumoto don,' a variety of katsudon, in which onion slices were replaced with shredded burdock and yam.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 菱葩餅(ひしはなびらもち)は、ゴボウと白味噌餡とピンク色の餅を、餅もしくは求肥で包んだ和菓子である。
    Hishihanabira Mochi (Water chestnut petal sticky rice cakes) are a traditional Japanese confectionary made by wrapping burdock root, white miso paste and pink colored mochi (sticky rice cake) in either sticky rice cake or Turkish delight.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 水気をしぼった豆腐に、すったヤマノイモ、ニンジン、ゴボウ、シイタケ、コンブ、ギンナンなどを混ぜ合わせて丸く成型し、油で揚げたもの。
    After squeezing out excess moisture from tofu, it is mixed with grated Japanese yam, carrots, burdock roots, shiitake mushrooms, kelp, and ginkgo nuts, shaped roundly, and deep-fried.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • ゴボウやキュウリなどを棒で叩いて組織を崩し、食べやすくすることも「たたき」と呼ばれることがある。
    The method in which burdock roots or cucumbers are smashed with a rod so as to break up the fibers, making the food easier to eat, can also be called 'tataki.'  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • うどんの上に笹がきゴボウをかき揚げにした(もしくはバラバラに揚がった)天ぷらが乗っているものである。
    Goboten Udon is topped with tempura of shredded burdock root that is deep-fried in a mass or in pieces.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 蕎麦粉と乾燥させたゴボウの若葉などを混ぜ、小麦粉をつなぎとして加えた後に練り上げて蒸したもの。
    Soba mochi is steamed dough made by kneading together buckwheat flour and other ingredients such as young leaves of burdock with wheat flour as a binding agent.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 近年ではゴボウの煮染めの代わりとして御節料理の一つとして作られることが多い。
    It has often been made as an osechi food (special dish prepared for the New Year) in place of gobo no nishime (burdock root cooked almost to dryness in soy sauce and water) in recent years.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • また、ウナギでゴボウを巻いた物もあり、稀にこれが「う巻き」(本来はウナギの蒲焼を巻き込んだ卵焼き)と称されることもある。
    There is also gobo wrapped in unagi (eel), which is rarely called 'umaki,' though umaki originally referred to a rolled omelet with broiled unagi as a core.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 材料としてはゴボウ、レンコン、ニンジンなどの根菜類が一般的だが、厚めに剥いたダイコンの皮や、ヤーコンなどで作っても美味しい。
    Root vegetables such as burdock roots, lotus roots, and carrots are commonly used as its ingredients, but it also tastes good with thick peel of daikon (Japanese radish) or yacon.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 江戸時代はゴボウは精の付く食べ物と考えられていた為、強力の伝説で知られていた金平に仮託したもの。
    Since a burdock root was thought to be a nutritious food, people borrowed a name from Kinpira who was known for a legend of being strong.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • サトイモを主とし、鶏肉、ニンジン、ゴボウ、油揚げ、イクラ、貝柱、キノコ等を加えた煮物。
    It is a nimono (stewed foods simmered in a soy-and-sake-based sauce) made of mainly taro, and chicken, carrot, burdock, deep-fried bean curd, salmon roe, scallop, mushroom, and so on.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • また煮た後のゴボウを乾燥させることで、ドライフルーツのような甘味と食感を持つ食品を提供できる。
    Drying the burdock after boiled results in producing food having sweetness and palate feeling like those of dry fruit. - 特許庁
  • 飲用可能な天然温泉水に、アロエ、ウコン、ドクダミ、ゴーヤ、ニンニク、ゴボウ、及びショウガから抽出された各々の成分を混合して成る。
    The seasoning is obtained by mixing drinkable natural spring water with respective components extracted from aloe, curcuma, Saururaceae, Balsam pear, garlic, burdock and ginger. - 特許庁
  • 1)キク科ゴボウ等の生薬のエキスと2)ジグリセリンモノラウリン酸エステルとをクレンジング化粧料に含有させる。
    The cleansing cosmetic comprises (1) extracts of herbal medicines, such as Arctium Lappa, and (2) diglycerol monolaurate. - 特許庁
1 2 次へ>

例文データの著作権について