麹歩合 koji buai (ratio of koji)
- Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
製麹性 Ease of koji production (malted rice)
- Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
胚芽紅麹 EMBRYO ANKA - 特許庁
朝鮮半島:清麹醤。 Korean Peninsula: 清麹醤
- Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
製麹装置及び製麹方法 APPARATUS AND METHOD FOR PRODUCING KOJI - 特許庁
麹室(こうじむろ)/麹蓋(こうじぶた)/麹箱(こうじばこ)/麹床(こうじどこ) Kojimuro/kojibuta/kojibako/kojidoko (wooden chest for koji making)
- Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
焼酎には白麹・黒麹(黒麹菌)・黄麹、泡盛には黒麹、紹興酒には赤麹が用いられるのが通常である。 Typically, white koji, kuro koji (kuro-koji bacterium) and yellow koji is used for shochu (distilled spirit), kuro koji for awamori (distilled spirit originated in Okinawa), and aka koji (ang-khak) for Shaoxing rice wine.
- Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
粉体麹の製麹方法およびその粉体麹を用いた飲食品 METHOD FOR PRODUCING KOJI COMPRISING POWDERY KOJI, AND FOOD AND DRINK USING THE POWDERY KOJI - 特許庁
麹色という色 a color called orange
- EDR日英対訳辞書
麹黴というかび a mold called aspergillus
- EDR日英対訳辞書
麹菌というかび a mold called {aspergillus oryzae}
- EDR日英対訳辞書
麹漬けという食べ物 a food that is salted in malt
- EDR日英対訳辞書
麹味噌という食品 a food called malted miso
- EDR日英対訳辞書
麹室という設備 a facility called a melting room
- EDR日英対訳辞書
麦麹という食品 germinated grain called malt
- EDR日英対訳辞書
味噌をつくるための麹 malted rice used to make miso
- EDR日英対訳辞書
麹酸の発がん性 Carcinogenicity of kojic acid
- Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
麹菌flh2遺伝子 ASPERGILLUS ORYZAE FLH2 GENE - 特許庁
麹菌npgO遺伝子 ASPERGILLUS ORYZAE npgO GENE - 特許庁
紅麹含有パン MONASCUS ANKA-CONTAINING BREAD - 特許庁
米麹の製造に使用する麹菌として、黄麹菌又は黒麹菌を用いることができる。 As the koji (rice malt) mold used for the production of the malted rice, either yellow koji mold or black koji mold can be used. - 特許庁
麹の製造方法 PRODUCTION OF KOJI - 特許庁
紅麹黒酢ドリンク RED YEAST BLACK VINEGAR DRINK - 特許庁
日本酒の主な原料は、米と水と麹(米麹)である。 Principal raw materials of sake are rice, water and koji (malted rice).
- Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
麹造りは正式には製麹(せいぎく)という。 Officially, the step koji production is called "seigiku" in the Japanese language.
- Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
こうなったら麹室から麹を出す。 Such condition is reached, koji is removed from kojimuro.
- Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
使用される麹はほとんどが米麹。 Malted rice is mostly used for the production.
- Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
麹の製造方法並びに玄米麹及び加工食品 METHOD FOR PRODUCING RICE MALT, BROWN RICE MALT, AND PROCESSED FOOD - 特許庁
日本酒の場合は味噌、みりん、醤油と同じく黄麹(きこうじ)(黄麹菌、黄色麹菌)が用いられる。 In case of sake, ki koji (yellow aspergillus) is used the same as in bean paste, mirin, and soy sauce.
- Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
米麹、乾燥麹又は乾燥粉末麹からなる化粧料成分及びその製造方法 COSMETIC COMPONENT COMPRISING RICE KOJI, DRIED KOJI AND DRIED POWDERY KOJI, AND ITS PREPARATION METHOD - 特許庁
泡盛麹、紅麹および黄麹による紅芋発酵食品とその製造方法 SWEETPOTATO FERMENTED FOOD USING AWAMORI MALT, MONASCUS AND ASPERGILLUS ORYZAE, AND METHOD FOR PRODUCING THE SAME - 特許庁
稲麹病という,稲の病気 A disease of rice named 'inekojibyo'
- EDR日英対訳辞書
清酒造りに使う麹 malted rice used for sake brewing
- EDR日英対訳辞書
麹を蒸しかもす室 in Japan, a room used to steam 'koji' mold in the malting process
- EDR日英対訳辞書
米で作った乳白色の麹 malted rice
- EDR日英対訳辞書
これが麹ができたサインとなる。 This is the sign of completion of koji manufacturing.
- Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
また、麹の種類の問題もある。 In addition, types of rice malt should be discussed.
- Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
麹屋の助手を務める。 This person works as an assistant of a koji-ya.
- Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
「麹塵」とはコウジカビの色である。 Kikujin' is the color of Aspergillus oryzae.
- Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
江戸麹町に住んでいた。 Junan resided in Kojimachi (the district for the residences of local statesmen) of Edo (present Tokyo).
- Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
大豆紅麹およびその製造法 SOYBEAN MONASCUS AND METHOD FOR PRODUCING THE SAME - 特許庁
紅麹健康補助食品 MONASCUS ANKA SUPPLEMENTARY HEALTH FOOD - 特許庁
酒造用原料米を蒸煮したものに、酒造用種麹菌を散布し、製麹装置にて製麹を行い麹を製造する。 Rice malt is produced by spraying seed rice malt bacteria for making liquor to a steamed raw material rice for making liquor and by carrying out rice malt making by a malt making device. - 特許庁
紅麹およびその製造法 MONASCUS PURPREUS AND METHOD FOR PREPARATION OF THE SAME - 特許庁
紅麹色素の製造方法 METHOD FOR PRODUCING MONASCUS COLOR - 特許庁