「辛」を含む例文一覧(2390)

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  • りんご、唐子、大根、玉ねぎ、ニンニク、生姜、ネギ、塩エビ、イワシエキスを原材料とし、この内、りんごを40〜60重量%含むキムチソースの原材料を、常温で約1日なじませ、チルド温度帯で8〜25日熟成するキムチソースの製造方法。
    The method for producing the Kimchi sauce includes using apple, red pepper, Japanese radish, onion, garlic, ginger, Welsh onion, salted shrimp and sardine essence as raw materials, fermenting the raw materials for the Kimchi including 40-60 wt.% apple at normal temperature for one day, and maturing the resultant product for 8-25 days in a chilling temperature range. - 特許庁
  • 高機能化、多機能化により操作部のボタン類が増え、操作が分かりく、且つ複雑になっている事への対策として、誤操作防止、操作性向上、操作するべきボタンの明確化、使用形態に合った操作性にすることが可能な操作部を提供する。
    To provide an operating part capable of preventing an operation mistake, improving operability, clarifying a button to be operated and making operability meeting a use form as countermeasures to the situation that buttons or the like of the operating part are increased due to high functioning and multifunctioning, and that operation is hard to understand and also complicated. - 特許庁
  • テレビ、ビデオ鑑賞において鑑賞者が体を横にした状態では長時間の鑑賞において見く不向きであったがモニター画面を横にすることで画面を見やすくし長時間の鑑賞も楽にできるようにする。
    To provide a technology whereby a watcher at a lying position can easily watch a TV or a video for a long time with the ease of viewing an image by laying down a monitor screen although the watcher at the lying position cannot see well the image normally displayed for a long time and long time viewing at the lying position is not adequate to the watcher. - 特許庁
  • 又、表層を白色化する目的で白色インキ等を用い、蓄光体(顔料・インキ)層と積層とした場合、励起スペクトルは白色(インキ)層に遮られ、蓄光体が励起しく弱き発光輝度となってしまうため、瞬時での判別の容易性が失われてしまう。
    Also, when a front layer is formed by using a white ink etc., for the purpose of whitening the layer and is laminated on the luminous material (pigment, ink) layer, excitation spectra are shielded by the white (ink) layer and the luminous material is eventually made hardly excitable and its luminous brightness is made weak and therefore the ease of the instant discrimination is lost. - 特許庁
  • 従来のものと比べて甘味の食肉への浸透性が向上した、食肉にすっきりとした甘味を付与し、塩さを緩和し、柔らかな食感を付与する食肉加工用調味料組成物および食肉加工食品の製造方法を提供する。
    To provide a seasoning composition for meat processing, improved in sweetness-permeability to meat compared with that of a conventional one, capable of giving neat sweetness to meat, imparting a soft palate feeling to meat, and the saltiness of which is softened, and to provide a method for producing meat processed food. - 特許庁
  • 運動やダンスなどを行っているときに、テンポを判断しい曲が再生されたとしても、ユーザはその曲に合わせて運動やダンスなどを行うことが可能となる演奏装置およびその制御方法を実現するプログラムを提供する。
    To provide a performance device and a program for attaining its control method, by which a user can perform exercise or dance in accordance with a music piece, even when music whose tempo is hard to understand is reproduced, when exercise or dance is performed. - 特許庁
  • 液体が通過する上面シートと液体が通過しない底面シートの間に唐子等の刺激性の高い成分を表面に塗布又は全体に含侵させた吸水素材を挟持し、前記の両シートの周囲縁部を接合させた尿吸収シート。
    This urine-absorbing sheet is obtained by sandwiching a water- absorbing material obtained by coating a highly irritating component such as a red pepper, etc., on the surface or impregnating it in the whole part of the material between an upper surface sheet passing liquid through and a bottom surface sheet no passing through the liquid, and then joining the peripheral edge parts of both sheets. - 特許庁
  • 耐ピンホール性、シール性等の特性を維持しつつ、液体入浴剤、ワイン、香料等のように強い浸透性や拡散性を有する内容物の長期保管に耐えることができ、且つシールに必要な熱が十分に加わっているか否かを簡単に検査することができる紙容器を提供すること。
    To provide a paper container that is durable for the long storage of contents, such as liquid bathing agent, wine, or spice, which is high in permeability and diffusibility, while maintaining characteristics such as pin-hole resistance, sealability, etc., and that enables easy inspection of whether heat sufficient to form a seal has been applied or not. - 特許庁
  • 織布1又は前記織布より薄い不織布シート2を貼着した靴の裏地材において、前記織布と不織布シートの間に、唐子、茶の葉、ラベンダーの花、みかんの皮、マグネシウム・リン・鉄・亜鉛・銅又はキトサンの粉末、粒体又は破片を一種類又は複数種類配設した。
    In a lining material of the shoe to which the woven fabric 1 or the nonwoven fabric sheet 2 thinner than the woven fabric is stuck, one or more kinds of the powder, granules or debris of red pepper, tea leaves, flowers of lavender, orange peel, magnesium, phosphorus, iron, zinc, copper or chitosan are disposed between the woven fabric and the nonwoven fabric. - 特許庁
  • マルチビュー表示装置の観察者が一方向にのみ存在しているとき、或いは、一方の映像のみ必要とされる場合には、観察位置の如何を問わず二重映像による見さを軽減し、良好で高品位な映像表示を得ることのできる表示制御装置を提供する。
    To provide a display controller capable of obtaining excellent video display of high quality by reducing hardness of seeing due to double- video irrelevantly to an observation position when observers of a multi-view display device are present only in one direction or when only one video is needed. - 特許庁
  • 従来の紙管に比べて直径を小さくした芯管に巻き付けたストレッチフィルム等のシートを巻き戻して繰り出す場合に、握りかったり手を痛めたりすることなく、上記シートを円滑に巻き戻して包装作業等を行うことができる芯管用ホルダーを提供することにある。
    To provide a holder for a core pipe for performing packing work, or the like by smoothly rewinding a sheet, without becoming hard to grasp and without hurting hands, when delivering by rewinding the sheet such as a stretch film wound on the core pipe of making a diameter smaller than a conventional paper tube. - 特許庁
  • 箸、串などの先端部を突き刺すことにより開封可能な材質でつくられ醤油11、子12などの納豆調味料(薬味)が入っている各樹脂製密封パックを、樹脂製容器の内側角部に角部の形状に沿ってそれぞれ接着した納豆容器。
    Sealed packs made of a material capable of being pierced by a chopstick, a skewer or the like to unseal individually contains a fermented bean seasoning (spice) such as soy sauce 11, mustard 12 or the like, and the sealed packs are bonded to the inner corners of a resin made container along the shape of the corners. - 特許庁
  • 一元的にIPアドレスが管理され、特定者以外の第三者が監視端末から監視情報を入手しく、かつ登録された利用者が、きわめて迅速に必要な監視情報を得られるようにした通信回線を用いた情報供給システムを提供する。
    To provide the information supply system using communication lines by which the management of an IP address is performed unitarily, it is difficult for a third-person other than a specified person to obtain a monitoring information from a monitoring terminal and a registered user can very speedily obtain the necessary monitoring information. - 特許庁
  • 副映像として字幕が含まれる映像を再生し、これをディスプレイに表示する際に、映像が明る過ぎて見くならないようにディスプレイの輝度又はディスプレイに表示される映像の輝度を下げる場合でも、字幕を見易くできるビデオ再生装置及びビデオ再生方法を提供する。
    To provide a video reproducer and a video reproducing method in which a title can be made legible even if the luminance of a display or a video image presented thereon is lowered in order to prevent the video image from becoming too bright when a video image including a title as a sub-video image is presented on the display. - 特許庁
  • 塩蔵鱈子や子明太子等の魚卵を店頭販売等において包装する場合に、魚卵の色調の変色、退色を停止させたり減速させることができ、更に、好気性菌による腐敗を防止または遅延させることのできる魚卵の包装方法および包装体を提供すること。
    To provide a method for packaging fish eggs, capable of stopping or decelerating discoloration of color tone of fish eggs and further capable of preventing or delaying putrefaction of fish eggs due to aerobic bacteria when fish eggs such as salted cod roes or salted cod roes with red pepper are packaged at stores, and provide a packaged body of fish eggs. - 特許庁
  • 本発明の粉末歯磨き剤の組成物は、人体に有益な天然原料である竹塩、小麦粉、枯白礬、松脂、蓮子肉、細、升麻、ビャクシ、桔梗、及びエノキタケを加熱または乾燥して粉砕した後、得られた粉末を一定の比率で配合、混合して製造する。
    The dentifrice powder composition is produced by using natural raw materials beneficial to human body containing bamboo salt, wheat flour, burnt alum, pine resin, seed of Nelumbo nucifera, rhizome of Asiasarum heterotropoides, root of Cimicifuga heracleifolia, root of Angelica dahurica, Platycodon grandiflorus and Flammulina velutipes, heating or drying and pulverizing the raw materials, and mixing the powder components at specific ratios. - 特許庁
  • 医薬品、医薬部外品、食品または飼料等に配合される成分の苦味、味、臭気または香気などの矯味矯臭方法として、コーティングなどの特別な製造工程を踏むことなく、簡便な方法で製造できる圧縮成型物およびその製造方法を提供すること。
    To provide compression molding products produced by a simple method without using a specified production step such as coating, as a taste and smell correcting method of bitterness, hot taste, smell or fragrance of a component which is compounded to medicine, quasi drugs, food, fodder and the like, and to provide a method for producing the products. - 特許庁
  • 野菜飲料に対し、その野菜飲料としての観点から満足を損なうことなく、さらに緑色野菜を原料とした野菜飲料特有の「青臭さ」、「味」、「苦味・エグ味」、「酸味」に代表される異味をフレーバーを用いることなく改善することである。
    To provide a vegetable beverage containing DFA and sugar alcohol, which is improved in offensive taste typified by "grassy smell", "pungency", "bitterness/harshness" and "acidity" peculiar to the vegetable beverage containing dark-green vegetable as raw material without using any flavor so as not to spoil satisfaction to the vegetable beverage. - 特許庁
  • 表示装置の観察者が一方向にのみ存在しているとき、或いは、一方の映像のみ必要とされる場合には、観察位置の如何を問わず二重映像による見さを軽減し、良好で高品位な映像表示を得ることのできる表示装置を提供する。
    To provide a display device by which difficulty in observation by a ghost is relieved regardless of an observation position to obtain successful and high-definition video display when observers of the display device exist only in one direction or only one video image is required. - 特許庁
  • 分岐CD成分を配合することにより、ALAのイオウ臭や味(刺激)を十分にマスキングでき、しかも、分岐CD自身の溶解性がCDに比べて顕著に高いため、ALAを十分に溶解させることができ、上市可能な濁りのない飲料とすることができる。
    The beverage sufficiently masks a sulfur smell and a hot taste (irritation) of ALA by mixing with the branched CD component, sufficiently dissolves ALA due to remarkably high solubility of branched CD itself than that of CD, is sold on the market and has no turbidity. - 特許庁
  • 収穫時期に関係なく、グリーンアスパラガスの鮮やかなグリーンの色合いをそのままに維持でき、シャキシャキとした食感が味わうことができ、わさびの風味とみを効かしたわさび風味のアスパラガスの製造方法を提供すること。
    To provide a method for producing Japanese horseradish-flavored asparagus, capable of sustaining vivid green tone of color of green asparagus as it is, enabling tasting crisply palate feeling and taking the effect of flavor and sharp taste of Japanese horseradish, regardless of the harvest time. - 特許庁
  • 又、表層を白色化する目的で白色インキ等を用い、蓄光体層と積層とした場合、励起スペクトルは白色(インキ)層に遮られ、蓄光体が励起しく弱き発光輝度となってしまうため、瞬時での判別の容易性が失われてしまう。
    When white ink etc., is used to whiten the surface layer, and laminated on the luminous body layer, a stimulation spectrum is blocked by the white (ink) layer and the luminous body is stimulated to barely have low luminous luminance, so that easiness of instantaneous discrimination is lost. - 特許庁
  • 料の入れ物にマジックテープ(登録商標)のような壁面に対して一時的に取り付けることが可能な部材を容器に具備することにより、保管場所のバリエーションを増やし、使用時には簡便に使用することができるようにした装着部材を有した嗜好品容器を提供する。
    To provide a favorite food container having an adhering member in which the container is provided with a member capable of being temporarily fixed to the container for spices against a wall surface such as Magic Tape (a registered trademark), the number of variation of its storing locations can be increased and it can be used conveniently when it is used. - 特許庁
  • デジタルデータの中継時にフレーム中のデータが遅延、欠落した場合であっても、それらを受信復調する端末装置において、聞きい音が出力されることがないようにしたデジタル無線システム、無線基地局装置及び無線中継装置を提供する。
    To provide a digital radio system, a radio base station device and a radio relay device avoiding output of a hard-to-catch sound in a terminal device receiving and modulating data regardless of delay and missing of data in a frame in relay of digital data. - 特許庁
  • この発明は、海苔佃煮とラー油からなる水産加工食品を、両素材が混ざり合わないように容器に収容し、ラー油の油脂皮膜で海苔佃煮の品質を長期保存し、かつ消費者がそれぞれの好みのさ及び風味で食することが出来ることを課題としている。
    To enable a consumer to eat fishery processed food including laver food boiled down in soy and red chili pepper oil, with spiciness and flavor of each preference by holding both materials in a container so as not to be mixed, and conserving quality of the laver food boiled down in soy with the oil and fat coating of the red chili pepper oil over a long period of time. - 特許庁
  • また、違反状況をみると、種実類 382 件(24.5%:総違反件数に対する割合)が最も多く、次いで穀類 138 件(8.9%)、水産動物加工品(魚類、貝類を除く)の 120 件(7.7%)、野菜 66 件(4.2%)、野菜の調整品(きのこ加工品、香料、野草加工品及びを除く)63 件(4.0%)の順であった。
    Grains have the highest number of violations with 382 (24.5% of the total number of violations), followed by cereals 138 (8.9%), processed aquatic animal product (other than fish and shellfish) 120 (7.7%), vegetables 66 (4.2%), preparations of vegetables (other than processed mushroom, spices, processed herb and tea) 63 (4.0%). - 厚生労働省
  • また、違反状況をみると、水産動物加工品(魚類、貝類を除く:違反件数に対する割合)192 件(16.7%)、種実類の97件(8.4%)、穀類の 88 件(7.7%)、野菜の調製品(きのこ加工品、香料、野草加工品及び茶を除く)の 85 件(7.4%)、魚類加工品の 77 件(6.7%)の順になっている。
    processed marine product (excluding fish and shellfish) has the highest number of violations with 192(16.7% of the number of violations),followed by grains, 97(8.4%), Cereal 88(7.7%),and product,processed vegetables (excluding processed mushroom,spices, processed herb and tea) 85(7.4%) , and product processed fish 77(6.7%). - 厚生労働省
  • また、違反状況をみると、水産動物加工品(魚類、貝類を除く)184件(14.6%:総違反件数に対する割合)が最も多く、次いで穀類の167件(13.3%)、種実類105件(8.4%)、野菜の調整品(きのこ加工品、香料、野草加工品及び茶を除く)80件(6.4%)、豆類64件(5.1%)の順であった。
    Processed aquatic animal product (other than fish and shellfish) has the highest number of violations with 184 (14.6% of the total number of violations), followed by cereals 167 (13.3%), grains 105 (8.4%), preparations of vegetables (other than processed mushroom, spices, processed herb and tea) 80 (6.4%), and pulses 64 (5.1%). - 厚生労働省
  • また、違反状況をみると、種実類157件(13.6%:総違反件数に対する割合)が最も多く、次いで水産動物加工品(魚類、貝類を除く)の133件(11.6%)、穀類111件(9.7%)、野菜80件(7.0%)、野菜の調製品(きのこ加工品、香料、野草加工品及び茶を除く)65件(5.7%)の順であった。
    Grains have the highest number of violations with 157 (13.6% of the total number of violations), followed by processed aquatic animal product (other than fish and shellfish) 133 (11.6%), cereals 111 (9.7%), Vegetables 80 (7.0%), and Preparations of vegetables (other than processed mushroom, spices, processed herb and tea) 65 (5.7%). - 厚生労働省
  • 品目別輸入届出件数をみると、野菜の調製品(きのこ加工品、香料、野菜加工品及び茶を除く)の159,192件(8.6%:届出件数に対する割合)が最も多く、次いでアルコールを含む飲料149,046件(8.0%)、生鮮肉類(内臓を含む)の140,716件(7.6%)、野菜99,680件(5.4%)、魚類98,240件(5.3%)、飲食器具96,201件(5.2%)であった。
    For the number of declarations by product, processed vegetables (excluding processed mushroom, spices, processed herb and tea) accounts for the highest,159,192(8.6% of all declared products), followed by beverage including alcohol, 149,046 (8.0 %) ,fresh meat (including internal organs) 140,716 (7.6%), vegetables, 99,680(5.4%), fish, 98,240 (5.3%), and Tableware , 96,201 (5.2%). - 厚生労働省
  • ・香料(スパイス及びハーブ)の取扱いについて、新たに国際基準(コーデックス基準)が整備されたこと等から、規格基準告示の食品分類においても見直しを行い、新たに「その他のスパイス」及び「その他のハーブ」の食品分類を設けたこと。
    - For spices and herbs, new food categories have been created for “other spices” and “other herbs,” to harmonize with the international standards (Codex standards) since Codex standards have been newly set for these food categories. - 厚生労働省
  • 隠元の法孫に当たる鉄眼道光禅師は艱難苦の末に隠元のもたらした大蔵経を底本とした『鉄眼版(黄檗版)一切経』といわれる大蔵経を開刻・刊行し、これによって日本の仏教研究は飛躍的に進んだばかりか、出版技術も大きく進歩発展した。
    Zen Master Doko TETSUGEN, who was a successor (法孫) of Ingen, carved out a pattern of Daizo-kyo on a woodblock, which is called "Tetsugen-ban Version (Obaku-ban Version) Issai-kyo Sutra," based on the Daizo-kyo introduced by Ingen describing the trials and tribulations, and published it so that not merely the research of Buddhism in Japan would make dramatic process but the technology of publishing did as well.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 一方では、元酒類審議会委員であった上原浩によれば、精米歩合を高めることができなかった時代には、醪末期(日本酒醪の醗酵の最後の段階)で日本酒醗酵が急に進み、酒が薄くなることがあったので、それを補正するために甘酒などを四段目に仕込んでいたという(甘酒四段)。
    On the other hand, Hiroshi UEHAEA, who was the former judge of the alcoholic beverages advisory council, stated that the fermentation becomes more rapid at the last stage of fermenting unfiltered Japanese sake, and sake became less stringent during the period when the rice-polishing ratio techniques was not refined and amazake (Japanese sweet rice wine) was poured in at the fourth stage (amazake yondan) to adjust it.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • また、かつてのさっぱりとした日本食と異なり、食生活の欧米化が進んでバターやオリーブオイルなどを多用する油っこい料理を日常的に食するようになっていた日本人にとって、それらと食卓で合わせる日本酒として、またある意味で白ワインの代替品として、淡麗口が好まれたという理由もある。
    In addition, there was another reason, Japanese had already been used to having oily dishes using much butter and olive oil which were different from plain Japanese dishes as a result of the Westernization of diet, and that they favored tanrei dry sake to drink on the table with those dishes as an alternative to wine in a certain sense.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • だが、当時の日本には暦学に通じた人材が不足していた(『続日本紀』天平2年3月亥条)ため、実施には慎重な準備が進められた(『続日本紀』天平宝字元年11月癸未条、『類聚三代格』所収同日(11月9日)勅)後に藤原仲麻呂政権下で実現される事になる。
    However, as there were not many people who were versed in astronomy in Japan in those days (according to the "Shoku Nihongi" [Chronicle of Japan Continued], paragraph of April 22, 730), careful preparations had to be made (according to the "Shoku Nihongi," paragraph of December 28, 757, concerning which "Ruiju Sandai Kyaku" (Assorted Regulations from Three Reigns) describes that an imperial decree was issued on the same day [December 28]) before it was implemented under the FUJIWARA no Nakamaro government.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 半山の『当世人物評』は洒脱で口な文章と、次々と繰り出される新語・造語でテンポ良く読ませるスタイルをとっており、他にもチヨム髷党、ピストル党、コスメチツク党、ネクタイ党等々の語が新作されたが、本人曰くこれらは「少しも流行しなかッたが、唯此のハイカラと云ふ一語だけが、馬鹿に大流行を来した」(石川、1912)という。
    Hanzan's "Tosei Jinbutsu Hyo" was made up of unconventional and outpoken expresions and had a style easy to read fast and with full of new and coined words, and he said that he created other new words such as "Chiyomumage Party", "Pistol Party", "Cosmetic Party","Necktie Party" and so on, but he said that "these words did not become popular only with an exception of haikara, which became extraordinarily popular" (ISHIKAWA,1912).  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 北条氏と足利氏との融和策の一環として足利高氏(当時)に嫁ぎ、嫡男千寿王(のちの義詮)を産んだが、北条家への人質として鎌倉に差し出されたり、のちに高氏が鎌倉幕府に反抗したため、結果として兄の守時を含む北条一門が族滅の憂き目にあうなど酸をなめた。
    As a part of measures to reconcile the relationship between the Hojo clan and Ashikaga clan, she married Takauji ASHIKAGA and gave birth to the heir, Senjuo (later, Yoshiakira) and she went through many hardships that Yoshiakira was sent to Kamakura as a hostage for the Hojo family and that as Takauji later turned against the Kamakura bakufu, as a result, the Hojo family including her elder brother, Moritoki was ruined..  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 代表的な著作としては中国史の通史である『支那通史』(1888年-1890年、未完であるが、簡易かつ客観的であったことから中国でも読まれた、岩波文庫全3巻)や、「酉革命説」に基づいて日本の紀年問題を研究した「上世年紀考」(『史学雑誌』発表、三品影英増補『上世年紀考』所収)がある。
    His representative works include "Overview of Chinese History" (1880-1890, three volumes, published by Iwanami bunko: although it is an unfinished work, the book was read also in China due to its concise and objective style), and 'Study of Ancient Calendar' (presented for "History Journal" and collected in "Study of Ancient Calendar," revised book compiled by Kagehide MISHINA), a paper that studied about the Japanese calendar systems base on 'Shinyu-kakumei-setsu' (a prediction of revolution in Kanototori of the Chinese astrological calendar).  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 1334年正月に定められた「建武」の年号は、中国の後漢王朝の25年に劉秀(光武帝)が王莽を滅ぼし漢王朝を復興した際に定めた元号であり、先例に反し、酉革命説により「武」の一字が不吉であると断固反対した公家衆の反対を押し切って定めたものであった。
    The 'Kenmu' era name, established in the first month of 1334, was the era name chosen in China in the twenty-fifth year of the later Han dynasty, when Liu Xiu (Emperor Guangwu) destroyed Wang Mang and restored the Han dynasty to power; he went against precedent, and despite the fact that it was the fifty-eighth year of the sixty-year cycle and it was taboo to use the character "mu" (samurai) in that year, he overcame the resolute opposition of the nobility and selected 'Kenmu' as the era name anyway.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 『平治物語』では重盛と義平が待賢門で一騎打ちを繰り広げ、御所の右近の橘・左近の桜の間を7度も義平が重盛を追い回した、頼盛が退却中に敵に追いつかれそうになり重代の名刀「抜丸」でくも撃退した、というエピソードが出てくるがこれらは話を盛り上げるための創作と思われる。
    The "Heiji monogatari" describes a scene in which Shigemori and Yoshihira fought in single combat at the Taikenmon gate, Yoshihira driving Shigemori back seven times in an area of the palace between the tachibana on the right and the cherry tree on the left, and meanwhile, Yorimori was staging a fighting withdrawal, but when he came under danger of being overrun by his foes he furiously struck all around him with 'Nukimaru,' his famous and ancient sword; needless to say, this episode is considered to be a literary embellishment to create a stirring climactic scene.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • このため、天武天皇は大陸の礼楽思想を取り入れる意図をもって五節舞を考案したとする見方もある(なお、聖武天皇が元正上皇のために孝謙天皇(孝謙天皇)に五節舞を舞わせた際に、天皇が上皇に対して「天武天皇が天下統治のために礼と楽を整備するために五節舞を考え出された」と述べている(『続日本紀』天平15年5月丑条))。
    Based on this interpretation, a number of people assert that Emperor Tenmu invented the Gosechi no mai with the aim of introducing Reiraku philosophy (ancient Chinese philosophy emphasizing propriety and music) (Incidentally, when Emperor Shomu got Empress Koken to dance in a Gosechi no mai for the Retired Empress Gensho, the Emperor said to the Retired Empress, 'Emperor Tenmu invented Gosechi no mai with the intention to govern the nation and in order to make rei (propriety) and raku (music) take root among the people' ("Shoku Nihongi" - June 3, 743)).  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 通説通り亥年が471年とするとヲワケが仕えた獲加多支鹵大王とは『古事記』『日本書紀』に出てくる大長谷若建(おおはつせわかたける)命・大泊瀬幼武(おおはつせわかたける)・雄略天皇であり、あるいは『宋書』倭国伝にみえる倭王武であると判断され、大王という称号が5世紀から使われたことの確実な証拠となる。
    If the popular theory that the year of Shingai was 471 is true, Wakatakeru no Okimi (the Great King Wakatakeru) whom Owake served would have been Ohatsuse Wakatakeru no Mikoto, Ohatsuse Wakatakeru, Emperor Yuryaku, or Waobu whose name was mentioned in "Sojo" (Sung Shu) Wakokuden, therefore it is a reliable evidence for the title of Okimi to be used since the fifth century.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 第1次山本内閣の時代を含めることにより、この時期の民衆が一方では憲政擁護運動以来の反閥族感情を保ちながらも、他方では1913年7月の亥革命の混乱に際しては、革命派擁護を名目とする対中出兵論に容易に乗るような大正デモクラーの一側面が視野にはいってくる。
    By including the era of the first Yamamoto Cabinet into the Taisho Seihen, we can see another side of Taisho Democracy; since the out set of the Campaign for the Defense of the Constitutionalism, the public in this period retained the anti-clique sentiment, however on the other hand, they easily agreed on dispatching troops to China in the name of supporting the revolutionary group in the turmoil of the Republican Revolution when it broke out in China in July 1913.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
  • 受章について,高倉さんは「映画俳優として58年間働いてきて,205本の映画に出演させていただきました。俳優養成所で俳優の仕事を始めたとき,私はどうしようもない落ちこぼれでした。母は私に(しん)抱(ぼう)するように言い,私は母の言葉を一度も忘れたことはありません。さまざまな役の人生を演じることを通して,私は世界について学びました。」というコメントを発表した。
    On receiving the award, Takakura released a statement saying, "I've worked as a movie actor for 58 years and performed in 205 movies. When I started my career at an actor training school, I was a hopeless dropout. My mother told me to have patience and I've never forgotten her words. Through acting the lives of many different characters, I've learned about the world." - 浜島書店 Catch a Wave
  • この出願発明は、イソフラボンおよび/またはイソフラボン配糖体と、味物質、苦味物質又は酸味物質およびコール酸、および/または、シムノールおよび/またはシムノールエステルを含むことを特徴とする栄養剤、消化器剤を投与することにより栄養不良、消化器不全を改善することを目的とする。
    To improve malnutrition and digestive tract insufficiency by administering a nutrient agent or a digestive tract agent containing an isoflavone and/or isoflavone glycoside, a spicy substance, a bitter substance or an acidulant substance and cholic acid and/or scymnol and/or a scymnol ester. - 特許庁
  • キィオワーンカレー(尼緑カレー)、ゲーングデーングペットカレー(口カレー)、ゲーングソムカレー(酸味野菜カレー)、ガリーカレー(タイ式カレー)、パネーングカレー(鳥又は牛肉入りカレー)とマッサマンカレー(回教徒風カレー)を、製品パッケージに入れる前に、ココナッツミルク粉末や牛乳粉末に混ぜ合わせ、乾燥させて調製する。
    This dry powdery curry paste is prepared by admixing coconut milk powder or cow milk powder with a Thailand curry such as Kaeng Som curry and Masaman curry (Islamite-style curry) followed by drying before put into a product package. - 特許庁
  • 上記課題を解決するために、本発明は、香食材を糖質関連酵素と反応させ、得られた反応組成物を用いて食品を製造することを特徴とする食品の製造方法の構成、さらに、前記酵素反応処理後に、糖質関連酵素を失活させる工程を含むことを特徴とする前記記載の食品の製造方法。
    The method for producing food includes allowing the spicy food material to react to carbohydrate-related enzyme and using the thus-obtained reaction composition, and further includes a process of deactivating the carbohydrate-related enzyme after enzyme reaction treatment. - 特許庁
  • この出願発明は、イソフラボンおよび/またはイソフラボン配糖体と、味物質、苦味物質又は酸味物質と、田七人参、およびコール酸、および/またはシムノールおよび/またはシムノールエステルを含むことを特徴とする栄養剤、消化器剤を投与することにより栄養不良、消化器不全を改善することを目的とする。
    To ameliorate malnutrition and digestive organ insufficiency by administering a nutritional supplement or a gastrointestinal preparation, containing isoflavone and/or isoflavone glucoside, a hot-taste material, a bitter-taste material or an acid-taste material, Tienchi ginseng, and cholic acid, and/or scymnol and/or a scymnol ester. - 特許庁
  • 調味料、香料、野菜類、肉類、魚類、ナッツ類、及び果実類から選択される1種以上と、ペクチン、カラギーナン、及びキサンタンから選択される1種以上のハイドロコロイドとを用いて、付与された形状を25℃において保つことができ且つ加熱することによって融解可能な第一の食品組成物を調製する。
    The first food composition capable of keeping an imparted shape at 25°C, and meltable by heating is prepared using one or more selected from among seasonings, spices, vegetables, meats, fishes, nuts, and fruits; and one or more hydrocolloids selected from among pectin, carrageenan, and xanthan. - 特許庁
  • 神経刺激物質、神経活性化物質はカプシコシド類、カプシジオール類、カプサキサンチン、カプサイシン等のカプサイシノイド類、又はパプリカ、赤唐子又はコショウ等の植物抽出物であり、神経媒介物質はサブスタンスP、VIP、CGRP、神経ペプチドY、GRP、アセチルコリン等である。
    The nerve stimulator and nerve activating chemical include capsaicinoids such as capsicosides, capsidiols and capsaxanthin and capsaicin, or a plant extract such as paprika, red hot pepper or pepper, and the nerve mediators include such as substance P, VIP, CGRP, a nerve peptide Y, GRP and acetylcholine. - 特許庁
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