意味 | 例文 (5件) |
煮染めを含む例文一覧と使い方
該当件数 : 5件
「煮染め(にしめ)」「煮締め」「お煮しめ」などとも言う。例文帳に追加
Nishime is also written as '煮染め' or '煮締め' and is also called 'onishime.' - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
なお、染物にも「煮染め」といわれる技法があるが、こちらは「にぞめ」と読むことが多く、染色液が残らないほど煮るわけではない。例文帳に追加
Although there is a dyeing method called '煮染め,' this is usually pronounced as 'nizome' and the liquid dye is not simmered in this method. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
近年ではゴボウの煮染めの代わりとして御節料理の一つとして作られることが多い。例文帳に追加
It has often been made as an osechi food (special dish prepared for the New Year) in place of gobo no nishime (burdock root cooked almost to dryness in soy sauce and water) in recent years. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
一般に海産物、とりわけ小魚、アサリなどの貝類、コンブ等の海藻類、山地ではイナゴ等の昆虫類などを醤油・砂糖等で甘辛く煮染めたものをこう呼ぶ(なお、醤油・砂糖等で甘辛く煮染めた、今日で見られるような佃煮を作り始めたのは東京・浅草橋にある「鮒佐」だといわれている)。例文帳に追加
In general the following boiled in sweetened soy sauce are called Tsukudani: seafood, in particular small fish, clams and other shellfish, seaweed such as kelp etc. and in mountainous areas insects such as locusts etc. (Also, the Tsukudani seen these days that is prepared by boiling ingredients in sweetened soy sauce is said to have been first produced at Asakusabashi in Tokyo by Funasa Co. Ltd). - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
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