意味 | 例文 (63件) |
種麹菌の英語
追加できません
(登録数上限)
英訳・英語 seed malt
「種麹菌」の部分一致の例文検索結果
該当件数 : 63件
東洋で使われる麹菌には数々の種類がる。例文帳に追加
There are various type of aspergillus used in the East.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
麹を作る種として,蒸米などに麹菌を繁殖させたもの例文帳に追加
yeast cells bred in a conducive environment, as a seed to produce malt発音を聞く - EDR日英対訳辞書
また、α−アミラーゼ活性が低い麹菌と通常の麹菌の2種類の麹菌の混合物(複菌)により調製し得られた麹を発酵、熟成させて醤油を醸造することを特徴とする醤油の製造法に関する。例文帳に追加
Alternatively, the method comprises obtaining koji by preparing the mixture (multi bacteria) of two kinds of Aspergillus oryzae with less α-amylase activity and normal Aspergillus oryzae, and fermenting and maturing the koji so as to brew soy sauce. - 特許庁
その結果、麹菌の種類も異なる(紹興酒を調理に用いるのもみりんと似ている)。例文帳に追加
Therefore the variety of yeast used is also different (Shaoxing wine is also similar to mirin in its use in cooking).発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
調味料製造に必須の各種酵素の活性が高く、醸造に好適な麹菌を提供する。例文帳に追加
To provide Aspergillus oryzae strain having high activity of each kind of enzyme essential for the production of seasoning, and suitable for brewing. - 特許庁
麹菌のアフラトキシン生合成能は、天然の麹菌から良質の麹菌株を得た時、もとからアフラトキシン生合成能を持たない株を選抜したか、数百年にわたる選抜および育種の結果、アフラトキシン生産能が欠けてしまったものと考えられる。例文帳に追加
It was because strains that didn't have aflatoxin biosynthesis function were chosen when high-quality Aspergillus oryzae strains were gained from natural Aspergillus oryzae, or aflatoxin biosynthesis function was assumed to be lost resulting from selection and breeding over hundreds years.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
水炊きした米に紅麹菌またはこれと黄麹菌を接種し、これを培養、発酵させてγ−アミノ酪酸を製造するにあたり、培養、発酵温度を42〜48℃に維持することを特徴とするγ−アミノ酪酸の製造法。例文帳に追加
This method for producing theγ-aminobutyric acid, comprising injection of Monascus anka or Aspergillus oryzae into boiled rice and then culturing and fermenting the mixture is characterized by keeping temperature for the culturing and fermenting at 42 to 48°C. - 特許庁
-
履歴機能過去に調べた
単語を確認! -
語彙力診断診断回数が
増える! -
マイ単語帳便利な
学習機能付き! -
マイ例文帳文章で
単語を理解!
「種麹菌」の部分一致の例文検索結果
該当件数 : 63件
種切りまだ35℃近くの蒸し米を薄く敷き詰め、篩(ふるい)から種麹(たねこうじ)、すなわち粉状の黄麹菌を振りかけていく。例文帳に追加
"Tanekiri" - In this process, steamed rice, which is as warm as approximately thirty-five degrees centigrade is spread and seed koji, namely powder-like yellow aspergillus is sprinkled using a sieve.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
遺伝子組換え技術を使用することなく、産業に応じた多種の酵素生産能を向上させた麹菌を育種すること。例文帳に追加
To breed Aspergillus oryzae having high productivity of various enzymes responding to industries without using a gene recombination technique. - 特許庁
固体培養基に麹菌を接種し、青色光または赤色光を照射しつつ培養し、種麹を得る。例文帳に追加
A mold starter is obtained by inoculating a koji fungus to a solid culture medium and culturing the inoculated medium by irradiating a blue or red light. - 特許庁
紫外線吸収剤のいずれか1種または複数種、紫外線遮断剤のいずれか1種または複数種、および、玄米の麹菌発酵抽出物あるいは白米の麹菌発酵抽出物を必須成分とすることを特徴とする、日焼け止め化粧料。例文帳に追加
The cosmetic for sun screen contains one or more kinds of the ultraviolet absorbers, one or more kinds of ultraviolet-blocking agents, and an extract of a fermented product of an unpolished or polished rice with Aspergillus oryzae as essential components. - 特許庁
菌体又は分生子内のトレハロースの分解能が欠損した麹菌、特に、中性トレハラーゼ遺伝子等のトレハロースの分解に関与する遺伝子が破壊された麹菌、該麹菌を植物由来あるいは動物由来のタンパク質原料に接種、培養することを特徴とする醸造用麹の製造法。例文帳に追加
The present invention provides the koji mold in which decomposition ability of trehalose in a cell or a conidium is deficient, particularly the koji mold in which a gene involving decomposition of trehalose, e.g., neutral trehalase gene is broken and provides the method for producing the koji for brewing by inoculating the koji mold into a protein raw material derived from a plant or an animal and culturing the koji mold. - 特許庁
大豆と穀類からなる麹原料に黄麹菌と、白麹菌又は黒麹菌のいずれかである種麹を添加して製麹し、次いで大豆と穀類からなる主原料に前記麹と酵母と水とを仕込んで発酵させた後、このもろみの蒸留を行って大豆エキス入り焼酎を得ることを特徴とする大豆エキス入り焼酎の製造方法。例文帳に追加
The method for producing the soybean extract-containing Shochu includes: adding a seed malt selected from either one of yellow Aspergillus, and white Aspergillus or black Aspergillus to malt raw materials composed of soybeans and grains to produce a malt; adding the malt, yeast and water to main raw materials composed of soybeans and grains to ferment the mixture; and then distilling the prepared unrefined Shochu to obtain the soybean extract-containing Shochu. - 特許庁
切り返し種切りから8-9時間経つと、黄麹菌の繁殖熱により水分が蒸発し米が固くなっている。例文帳に追加
"Kirikaeshi" - After eight to nine hours has elapsed from "Tanekiri," the rice has become hard because moisture has evaporated from heat generated by the breeding yellow aspergillus.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
モナスカス・ピローサス(Monascus pilosus) NBRC4520を育種改良して得られる、モナコリンK生産性がより優れた紅麹菌株。例文帳に追加
Provided is a Monascus purpureus strain which is obtained by improvingly breeding Monascus pilosus NBRC4520 and has an excellent monakolin K productivity. - 特許庁
1
seed malt
JST科学技術用語日英対訳辞書
|
意味 | 例文 (63件) |
ピン留めアイコンをクリックすると単語とその意味を画面の右側に残しておくことができます。 |
ログイン |
Weblio会員(無料)になると 検索履歴を保存できる! 語彙力診断の実施回数増加! |
weblioのその他のサービス
ログイン |
Weblio会員(無料)になると 検索履歴を保存できる! 語彙力診断の実施回数増加! |