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Weblio 辞書 > 英和辞典・和英辞典 > Enterobacteriaceaeの意味・解説 > Enterobacteriaceaeに関連した英語例文

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Enterobacteriaceaeを含む例文一覧と使い方

該当件数 : 34



例文

METHOD FOR DETECTING BACTERIA OF ENTEROBACTERIACEAE GROUP例文帳に追加

腸内細菌科菌群の細菌検出方法 - 特許庁

NEW PLASMID AUTONOMOUSLY REPLICABLE IN MICROORGANISM BELONGING TO FAMILY ENTEROBACTERIACEAE例文帳に追加

腸内細菌科に属する微生物内で自律複製可能な新規プラスミド - 特許庁

METHOD FOR PRODUCING L-HISTIDINE USING BACTERIA OF ENTEROBACTERIACEAE FAMILY例文帳に追加

腸内細菌科の細菌を用いたL−ヒスチジンの製造法 - 特許庁

METHOD FOR PRODUCING L-AMINO ACID USING BACTERIUM OF ENTEROBACTERIACEAE FAMILY, HAVING nir OPERON INACTIVATED例文帳に追加

不活化したnirオペロンを有する腸内細菌科の細菌を用いたL−アミノ酸の製造法 - 特許庁

例文

METHOD FOR PRODUCING AMINO ACID BY USING L-AMINO ACID PRODUCING BACTERIUM BELONGING TO FAMILY ENTEROBACTERIACEAE例文帳に追加

腸内細菌科に属するL−アミノ酸生産細菌を用いるアミノ酸の製造法 - 特許庁


例文

To provide a plasmid useful for breeding and improving a microorganism belonging to the family Enterobacteriaceae.例文帳に追加

腸内細菌科に属する微生物の育種、改良に有用なプラスミドを提供する。 - 特許庁

The plasmid can be used to carry out transformation of the microorganism belonging to the family Enterobacteriaceae.例文帳に追加

このプラスミドを用いて、腸内細菌科に属する微生物の形質転換を行うことができる。 - 特許庁

METHOD FOR PRODUCING ABNORMAL AMINO ACID USING BACTERIUM OF ENTEROBACTERIACEAE FAMILY WHICH HAS ALL ACETOHYDROXY ACID SYNTHASE INACTIVATED例文帳に追加

全てのアセトヒドロキシ酸合成酵素が不活化された腸内細菌科細菌を用いて異常アミノ酸を生産する方法 - 特許庁

To provide a new method for producing L-cysteine by utilizing a gene having L-cysteine-incorporating activity in Enterobacteriaceae bacteria for the breeding of L-cysteine-producing bacterium.例文帳に追加

腸内細菌科細菌においてL−システイン取り込み活性を担う遺伝子をL−システイン生産菌の育種に利用し、新たなL−システインの製造法を提供する。 - 特許庁

例文

To provide a microorganism belonging to the family Enterobacteriaceae and producing an L-amino acid in high efficiency, and a method for efficiently producing an L-amino acid by using the microorganism.例文帳に追加

L−アミノ酸を効率よく生産することのできる腸内細菌科に属する微生物、及び、及び該微生物を用いてL−アミノ酸を効率よく生産する方法を提供する。 - 特許庁

例文

The method for producing the abnormal amino acid such as the norleucine and the norvaline involves using a bacterium of the Enterobacteriaceae family, especially a bacterium of the genus Escherichia in which the whole acetohydroxy acid synthases (AHAS) are inactivated.例文帳に追加

腸内細菌科の細菌、特に全てのアセトヒドロキシ酸合成酵素(AHAS)が不活化されたエシェリヒア属に属する細菌を用いた、ノルロイシン及びノルバリンのような異常アミノ酸を生産する方法が提供される。 - 特許庁

The L-amino acid is produced by culturing a microorganism which has the ability to produce the L-amino acid, belongs to the family Enterobacteriaceae and is modified so as to increase the acetyl-CoA (acetyl-coenzyme A) synthetase activity.例文帳に追加

L−アミノ酸生産能を有し、かつ、アセチルCoA合成酵素活性が増強するように改変された腸内細菌科に属する微生物を培養することによってL-アミノ酸を生産する。 - 特許庁

METHOD FOR SEPARATELY IDENTIFYING AND/OR COUNTING BACTERIUM OF ENTEROBACTERIACEAE AND BACTERIUM OF GENUS AEROMONAS BY IN-SITU HYBRIDIZATION METHOD COMBINED WITH CULTIVATION例文帳に追加

腸内細菌科細菌及びエロモナス属細菌を培養併用インサイチュ−ハイブリダイゼーション法により区別して同定及び/又は計数する方法 - 特許庁

To provide a strain belonging to the family Enterobacteriaceae and efficiently producing an L-amino acid, and to provide a method for efficiently producing an L-amino acid using the strain.例文帳に追加

L−アミノ酸を効率よく生産することのできる腸内生菌科に属する菌株、及び該菌株を用いてL−アミノ酸を効率よく生産する方法を提供する。 - 特許庁

Disclosed is a method for producing L-amino acid comprising culturing in a medium an L-amino acid-producing bacterium of Enterobacteriaceae family which is modified for an nir operon to inactivate, and collecting the L-amino acid accumulated in the medium.例文帳に追加

腸内細菌科のL−アミノ酸生産菌であって、nirオペロンが不活化するように改変されている細菌を培地で培養し、培地から蓄積されたL−アミノ酸を回収することを含む、L−アミノ酸の製造法。 - 特許庁

The method for evaluating the bacterial flora in the foods uses a primer for specifically detecting the bacteria belonging to the genus Corynebacterium, the genus Micrococcus, the genus Leuconostoc, Enterobacteriaceae, the genus Pseudomonas and the genus Staphylococcus.例文帳に追加

コリネバクテリウム属細菌、ミクロコッカス属細菌、ロイコノストック属細菌、腸内細菌科細菌、シュードモナス属細菌、バチルス属細菌およびスタフィロコッカス属細菌を特異的に検出するためのプライマーを用いた、食品中における菌叢の評価方法。 - 特許庁

The L-amino acid is produced by culturing microorganisms belonging to Enterobacteriaceae having the ability to produce L-amino acid and modified so as to enhance the expression levels of one or more genes selected from nhaA gene, nhaB gene and nhaR gene.例文帳に追加

L−アミノ酸生産能を有し、かつ、nhaA遺伝子、nhaB遺伝子、及びnhaR遺伝子から選ばれる一種以上の遺伝子の発現量が増強するように改変された腸内細菌科に属する微生物を培養することによってL-アミノ酸を生産する。 - 特許庁

The method for producing the branched chain L-amino acid by using the bacteria of Enterobacteriaceae is provided with that the L-amino acid productivity of the bacteria is reinforced by using the acetolactic acid synthase (AHAS I) having resistance to the feedback inhibition by the L-valine.例文帳に追加

腸内細菌科の細菌を使用して分岐鎖L−アミノ酸を製造する方法であって、当該細菌のL−アミノ酸生産性が、L−バリンによるフィードバック阻害に耐性のアセト乳酸合成酵素(AHAS I)を使用することにより増強されることを特徴とする方法も記載される。 - 特許庁

This method for producing L-amino acid comprises an L-amino acid-producing ability, having bacterium belonging to Enterobacteriaceae in a culture medium containing glycerol, especially crude glycerol, as a carbon source for producing and accumulating L-amino acid in the culture product and then collecting the L-amino acid from the culture product.例文帳に追加

腸内細菌科に属し、L−アミノ酸生産能を有する細菌をグリセロール、特に粗グリセロールを炭素源とする培地に培養し、培養物中にL−アミノ酸を生産蓄積させ、該培養物からL−アミノ酸を採取することにより、L−アミノ酸を製造する。 - 特許庁

The method includes the following process: the bacteria belonging to Enterobacteriaceae having the ability to produce L-lysine and modified so as to increase the expression levels of emrK gene and emrY gene, are cultured in a medium to produce and accumulate L-lysine in the medium or the bacterial cells, from which the objective L-lysine is collected.例文帳に追加

L−リジン生産能を有し、かつemrK遺伝子およびemrY遺伝子の発現量が増大するように改変された腸内細菌科に属する細菌を培地で培養して、L−リジンを該培地中又は菌体内に生成蓄積させ、該培地又は菌体よりL−リジンを採取する。 - 特許庁

The method for producing the L-amino acid comprises: culturing, in a culture medium, a bacterium having an ability for producing the amino acid such as L-cysteine, modified to hold yeaS gene having a specific mutation, and belonging to Enterobacteriaceae to produce and accumulate the L-amino acid in the culture medium; and then collecting the L-amino acid from the culture medium.例文帳に追加

L−システイン等のアミノ酸の生産能を有し、かつ、特定の変異を有するyeaS遺伝子を保持するように改変された腸内細菌科に属する細菌を培地で培養し、L−アミノ酸を培地中に生成蓄積させ、該培地よりL−アミノ酸を採取することにより、L−アミノ酸を製造する。 - 特許庁

An L-amino acid is produced by culturing a bacterium belonging to the family Enterobacteriaceae and having an L-amino acid-producing ability in a culture medium containing, as the carbon source, fatty acids, particularly fatty acids which have been subjected to emulsification or homogenization, to thereby produce and accumulate the L-amino acid in a culture and collecting the L-amino acid from the culture.例文帳に追加

腸内細菌科に属し、L-アミノ酸生産能を有する細菌を脂肪酸、特に乳化、均一化処理を施した脂肪酸を炭素源とする培地に培養し、培養物中にL-アミノ酸を生産蓄積させ、該培養物からL-アミノ酸を採取することにより、L-アミノ酸を製造する。 - 特許庁

An L-amino acid is produced by culturing, in a medium, a microorganism belonging to the family Enterobacteriaceae, having L-amino acid producing capacity and modified to increase the expression of the yggG gene thereby producing and accumulating the L-amino acid in the medium or in the bacterial cell and recovering the L-amino acid from the medium or the bacterial cell.例文帳に追加

L−アミノ酸生産能を有し、かつ、yggG遺伝子の発現が増大するように改変された腸内細菌科に属する微生物を培地で培養して、L−アミノ酸を該培地中又は菌体内に生成蓄積させ、該培地又は菌体よりL−アミノ酸を回収することにより、L−アミノ酸を製造する。 - 特許庁

This method for producing the L-amino acids is provided by culturing a microorganism belonging to Enterobacteriaceae, having a production capacity of the L-amino acids and modified so as to enhance an iron transporter activity by the enhancement or the like of the expression of ≥1 kinds of genes selected from tonB gene, fepA gene and fecA gene.例文帳に追加

L-アミノ酸生産能を有し、tonB遺伝子、fepA遺伝子、fecA遺伝子から選ばれる1種類以上の遺伝子の発現を増強することなどによって鉄トランスポーターの活性が増強するように改変された腸内細菌科に属する微生物を培養することによってL-アミノ酸を生産する。 - 特許庁

This method for producing the organic acid includes culturing a bacterium belonging to Enterobacteriaceae and having an organic acid-producing ability in a culture medium containing glycerol, especially crude glycerol, as a carbon source to produce and accumulate the organic acid in the culture product, and then collecting the organic acid from the culture product.例文帳に追加

腸内細菌科に属し、有機酸生産能を有する細菌をグリセロール、特に粗グリセロールを炭素源とする培地に培養し、培養物中に有機酸を生産・蓄積させ、該培養物から有機酸を採取することにより、有機酸を製造する。 - 特許庁

L-histidine is produced by culturing in a culture medium an L-histidine producing bacterium of the Enterobacteriaceae family having an enhanced activity of one or more enzymes involved in the conversion of 5'-phosphoribosyl-4-carboxamide-5-aminoimidazole (AICAR) to inosine-5'-monophosphate (IMP) and collecting L-histidine from the culture medium.例文帳に追加

5'−ホスホリボシル−4−カルボキサミド−5−アミノイミダゾール(AICAR)からイノシン−5'−モノホスフェート(IMP)への変換に関与する1又はそれ以上の酵素の活性が増強された腸内細菌科のL−ヒスチジン生産菌を培地で培養し、同培地からL−ヒスチジンを回収することにより、L−ヒスチジンを製造する。 - 特許庁

The method for producing the L-amino acid includes culturing a bacterium belonging to Enterobacteriaceae, having an enhanced fatty acid assimilation ability, and having an L-amino acid production ability in a culture medium using a fatty acid or a fat hydrolysis product as a carbon source to produce and accumulate the L-amino acid in the culture product, and then collecting the L-amino acid from the culture product.例文帳に追加

腸内細菌科に属し、脂肪酸の資化能力が高められ、L-アミノ酸生産能を有する細菌を脂肪酸または油脂の加水分解物を炭素源とする培地に培養し、培養物中にL-アミノ酸を生産蓄積させ、該培養物からL-アミノ酸を採取することにより、L-アミノ酸を製造する。 - 特許庁

A bacterium belonging to the family Enterobacteriaceae is modified so that activity of a protein having L-cysteine productivity and encoded by yhaM gene, for example, activity of a protein described in the following (A) or (B) is lowered, and the bacterium is cultured in a medium, and L-cystine, L-cysteine or a derivative thereof or a mixture thereof is collected to produce these compounds.例文帳に追加

L−システイン生産能を有し、かつ、yhaM遺伝子によりコードされるタンパク質、例えば下記の(A)または(B)に記載のタンパク質の活性が低下するように改変された腸内細菌科に属する細菌を培地中で培養し、該培地からL−システイン、L−シスチン、もしくはそれらの誘導体、又はこれらの混合物を採取することによって、これらの化合物を製造する。 - 特許庁

This method for producing the L-amino acids is provided by culturing bacteria belonging to Enterobacteriaceae, having an L-amino acid-producing function and modified so as to reduce the activity of ribonuclease G in a medium containing ethanol or the fatty acid as a carbon source, producing/accumulating the L-amino acids in a culturing material and collecting the L-amino acids from the cultured material to produce the L-amino acids.例文帳に追加

腸内細菌科に属し、L−アミノ酸生産能を有する細菌であって、リボヌクレアーゼGの活性が低下するように改変された細菌を、エタノールまたは脂肪酸を炭素源として含む培地に培養し、培養物中にL−アミノ酸を生産蓄積させ、該培養物からL−アミノ酸を採取することにより、L−アミノ酸を製造する。 - 特許庁

The method for producing the L-cysteine, a derivative thereof, a precursor thereof or a mixture thereof includes culturing the bacteria having the L-cysteine-producing ability, modified so that the activity of YdjN protein, or YdjN protein and FliY protein may be reduced, and belonging to the Enterobacteriaceae in a medium; and collecting the compounds or the mixture thereof from the medium.例文帳に追加

L−システイン生産能を有し、かつ、YdjNタンパク質、又はYdjNタンパク質及びFliYタンパク質の活性が低下するように改変された腸内細菌科に属する細菌を培地で培養し、該培地より、L−シスチン、それらの誘導体もしくは前駆体、又はこれらの混合物を採取することにより、これらの化合物を製造する。 - 特許庁

An L-amino acid is produced by culturing a microorganism producing an L-amino acid, which belongs to the family Enterobacteriaceae and is modified so as to have orotate phosphoribosyltransferase activity in a culture medium to produce and accumulate the L-amino acid in the medium or cells, and collecting the L-amino acid from the medium or the cells.例文帳に追加

L−アミノ酸生産能を有し、かつオロト酸ホスホリボシルトランスフェラーゼ活性が増強するように改変された腸内細菌科に属する微生物を培地で培養して、L−アミノ酸を該培地中又は菌体内に生成蓄積させ、該培地又は菌体よりL−アミノ酸を回収することにより、L−アミノ酸を製造する。 - 特許庁

The L-amino acid is produced by culturing bacteria belonging to Enterobacteriaceae, having L-amino acid-producing abilities, and modified so that the activities of ribonuclease G may be reduced in a medium containing the glycerol as a carbon source to produce and accumulate the L-amino acid in a culture product, and collecting the L-amino acid from the culture product.例文帳に追加

腸内細菌科に属し、L−アミノ酸生産能を有する細菌であって、リボヌクレアーゼGの活性が低下するように改変された細菌を、グリセロールを炭素源として含む培地に培養し、培養物中にL−アミノ酸を生産蓄積させ、該培養物からL−アミノ酸を採取することにより、L−アミノ酸を製造する。 - 特許庁

The L-amino acid is produced by culturing bacteria prepared by transforming bacteria of intestional bacteria belonging the Enterobacteriaceae and having L-amino acid-producing abilities with a gene encoding an arabinogalactan protein having a function for imparting at least one of salt stress resistance, water stress resistance and heat stress resistance to the bacteria when expressed in the bacteria belonging to the intestional bacteria in a medium, and collecting the L-amino acid from the medium.例文帳に追加

腸内細菌科に属し、L−アミノ酸生産能を有する腸内細菌であって、腸内細菌に属する細菌で発現させたときに同細菌に塩ストレス耐性、水分ストレス耐性、及び熱ストレス耐性の少なくともいずれかを付与する機能を有するアラビノガラクタンタンパク質をコードする遺伝子で形質転換された細菌を、培地に培養し、該培地からL−アミノ酸を採取することによって、L−アミノ酸を製造する。 - 特許庁

例文

Provided is a method for producing an L-amino acid such as L-phenylalanine and L-histidine by the fermentation with a bacterial strain belonging to the family Enterobacteriaceae and modified by connecting a transferable DNA fragment encoding a peptide of a specific sequence number or its mutant to the 3' terminal of a gene encoding a bacterial enzyme influencing on the biosynthesis of L-amino acids such as chorismic acid mutase/prephenic acid dehydrogenase or phosphoglucose isomerase.例文帳に追加

L−アミノ酸生合成に影響する、コリスミ酸ムターゼ/プレフェン酸デヒドロゲナーゼ又はホスホグルコースイソメラーゼなどの細菌酵素をコードする遺伝子の3’末端に、転写可能であり、特定の配列番号のペプチド又はその変異体をコードするDNA断片を連結することにより改変されている、腸内細菌科に属する細菌を用いる発酵による、L-アミノ酸、例えばL-フェニルアラニン及びL-ヒスチジンの製造法。 - 特許庁

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