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該当件数 : 1161



例文

本発明は、常温および冷蔵保存でもチアミンラウリル硫酸塩を析出することのない貯蔵安定性と、液状食品に添加したときの塩析抵抗性とを兼ね備え、油、味噌、ソースおよびこれらを用いた食品の、栄養強化剤および日持向上剤として有効に利用されるビタミンB_1誘導体組成物および食品添加物の提供を目的とする。例文帳に追加

To obtain a vitamin B_1 derivative composition having preservation stability without depositing thiamine lauryl sulfate when preserved at room temperature and in a refrigerated state and also having salting out resistance when added to liquid foods, and effectively used as a nutrition enhancer and a duration enhancer for soy sauce, Miso (fermented soybean paste), sauce and foods using those, and a food additive. - 特許庁

つゆ類やポン酢油などの風味に悪影響を及ぼさず、むしろ好まれる風味を付与するような食品素材を用いて、液体食品の消泡効果のある消泡用組成物を提供すること、さらには前記消泡用組成物によって泡立ちの抑制された液体食品を提供することを課題とする。例文帳に追加

To provide a defoaming composition by using a food raw material without affecting the flavor of soup stock, lemon soy sauce or the like, rather giving a flavor being liked and having the defoaming effect of liquid food products, and further, the liquid food products inhibited with foaming by using the defoaming composition. - 特許庁

藻塩に多く含まれるカリウムの作用効果、つまり、細胞内に入った過剰ナトリウムを汲み出し排泄する、いわゆる「ナトリウム−カリウムポンプ」を働かせるカリウムの作用効果、に着目して加工された新しいタイプの減塩用油の提供及びその副産物としての加工藻塩の提供を目的とする。例文帳に追加

To obtain a new type soy sauce for reducing its salt content processed by paying attention to an effect of the action of potassium contained richly in algae salts, i. e., activating so-called "sodium-potassium pump" pumping up excessive sodium in cells and excreting, and to obtain the processed algae salts as a byproduct of the production process of the same. - 特許庁

本発明は、蛋白質原料を加水分解してアミノ酸液を得る段階(1)と、前記アミノ酸液を中和する段階(2)と、前記段階(2)で得られた中和液の臭みを除去する段階(3)と、を有し、前記蛋白質原料としてスイバの地上部を用いる油の製造方法により、上記課題を解決するものである。例文帳に追加

The method for producing soy sauce comprises a step (1) for hydrolyzing the proteinous material to obtain an amino acid liquid, a step (2) for neutralizing the amino acid liquid and a step (3) for removing smell of the obtained neutralized liquid in the step (2), wherein the method uses the above-ground parts of Rumex acetosa as the proteinous material. - 特許庁

例文

本発明の二重甕は、各種キムチ類または類を内蔵する内部容器と、前記内部容器との間に壁空間を形成するための外部容器と、前記内部容器と前記外部容器との間の壁空間に設けられ、冷却水または温水が流れるパイプと、前記内部容器と前記外部容器との間の壁空間に設けられた温度センサと、甕の上部を覆う甕蓋とを含む。例文帳に追加

This double structured jar includes an inner container for storing various types of kimchi or sauce, an outer container for forming a wall space with the inner container, a pipe for flowing cooling or warming water provided in the wall space between the inner container and the outer container, a temperature sensor provided in the wall space and a jar cover covering the top of the jar. - 特許庁


例文

本発明に係る凍結濃縮つゆは、水を溶媒として風味原料からエキスを抽出しただし汁に、油、かえし、アミノ酸液、糖類、発酵調味料、清酒、旨味調味料の少なくとも一つを混合してストレートつゆを生成し、該つゆを50℃〜90℃の範囲で120〜10分加熱して熟成風味を完成させた後、凍結濃縮してなることを特徴とする。例文帳に追加

The freeze-concentrated soup is produced by adding one or more components selected from soy sauce, soup stock, amino acid liquid, sugar, fermented seasoning, Japanese rice wine and tasty seasoning to a soup stock produced by extracting a tasty raw material with water, heating the obtained straight soup at 50-90°C for 120-10 min to form the aged taste and flavor and freeze-concentrating the product. - 特許庁

油及び酵素分解調味料等の原料に存在するタンパク質を分解することができる新規プロテアーゼ、該プロテアーゼをコードする新規遺伝子、該遺伝子を含む組換え体DNA、該組換え体DNAを含む形質転換体又は形質導入体及び該形質転換体又は形質導入体を用いたプロテアーゼの製造法を提供する。例文帳に追加

To provide: a novel protease capable of decomposing a protein present in a raw material such as a soy sauce and an enzyme decomposing seasoning; a novel gene encoding the protease; a recombinant DNA including the gene; a transformant or a transductant including the recombinant DNA; and a method for making the protease using the transformant and the transductant. - 特許庁

チーズ様或いはクリーム様の新規な風味を有する調味料として、また、スープ用素材などとして、和食、洋食を問わず広範に適用でき、味噌や油などの醸造調味料より栄養学的に優れると共に機能性が向上又は新たな機能性を有する物質を含む新規な調味料及びその製造方法を提供する。例文帳に追加

To provide a new seasoning having a cheese-like or cream-like new flavor, applicable as a material or the like for soup to a wide range without distinction of Japanese food and Western food, nutritionally superior to a fermented seasoning such as Miso (fermented soybean paste) and soy sauce, and having improved functionality or containing a material having new functionality; and to provide a method for producing the seasoning. - 特許庁

本発明に係る汎用凍結濃縮しらだしは、水を溶媒として風味原料からエキスを抽出しただし汁に、発酵調味料、清酒、油又はアミノ酸液の少なくとも一つを混合して汎用しらだしを生成し、前記汎用しらだしを50℃〜90℃の範囲で120〜10分加熱して熟成風味を完成させた後、凍結濃縮してなることを特徴とする。例文帳に追加

The freeze-concentrated soup stock is produced by adding one or more components selected from fermented seasoning, Japanese rice wine, soy sauce and amino acid liquid to a soup stock produced by extracting a tasty raw material with water, heating the obtained general-purpose soup stock at 50-90°C for 120-10 min to form the aged taste and flavor and freeze-concentrating the product. - 特許庁

例文

成形シャリ11を素焼きして成る素焼きおむすび1の外面に油2とゲル化原料3を順次コーティングして素焼きおむすび表面にシャリの劣化、老化防止用のコロイド被膜3aを形成し、その後、この素焼きおむすび1の上面にピザ用の具4をトッピングし、最後に全体を焼成するものである。例文帳に追加

This method for producing the pizza rice comprises forming a colloid coating film 3a for preventing deterioration and aging on the surface of a baked rice ball by successively coating the outer surface of the baked rice ball 1 obtained by baking formed cooked rice 11 with say sauce 2 and a gelling raw material 3, topping ingredients 4 for pizza onto the upper surface of the baked rice ball 1 and finally baking whole the food. - 特許庁

例文

油麹M_1と塩水M_2を混合した出麹塩水混合物M_3を輸送ポンプで仕込みタンク30へ輸送する装置において、出麹塩水混合物M_3を輸送する配管11に設けた主輸送ポンプ12と、主輸送ポンプ12の二次側配管に対して塩水M_4を送る補助輸送ポンプ15とを備えた出麹塩水混合物輸送装置10を提供する。例文帳に追加

The apparatus 10 for transporting a mixture M_3 of Dekoji M_1 and salt water M_2 to a storage tank 30 by means of transport pumps includes: a main transport pump 12 disposed in the pipe 11 for transporting the mixture M_3 of Dekoji and salt water; and an auxiliary transport pump 15 which feeds salt water M_4 to the secondary pipe of the main transport pump 12. - 特許庁

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