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該当件数 : 1161



例文

柑橘果汁と油とを含有する酸性調味料に昆布のだし汁を酸性調味料の1〜80%相当量、あるいは昆布のエキスを酸性調味料の0.01〜20%相当量を添加し、酸性調味料の不快臭と酸味を抑制し、香味をマイルド化する方法に関する。例文帳に追加

A soup stock of a tangle in an amount corresponding to 1-80% based on an acidic seasoning or an essence of the tangle in an amount corresponding to 0.01-20% based thereon is added to the acidic seasoning containing a citrus fruit juice and a soy sauce to suppress an unpleasant smell and sourness of the acidic seasoning and milden the flavor thereof. - 特許庁

大径球体と小径球体の混合体であって、前記混合体のうち少なくとも大径球体は薄い殻体で形成された中空体であり、その表面は実質的に開口がなく比較的滑らかな表面に形成されていることを特徴とする粉末乾燥油。例文帳に追加

The powdery dried soy sauce comprises a mixture of large-diameter spheres and small-diameter spheres, wherein at least the large-diameter spheres in the mixture comprise hollow bodies each formed of a thin shell body, and the surface of the large-diameter sphere body substantially has no opening and formed into a relatively smooth one. - 特許庁

製品に対し好ましくは0.1%以上、より好ましくは1%以上の生(なま)油と、製品に対し好ましくは0.02〜6%、より好ましくは0.05〜6%の海藻を混合した後、加熱処理することを特徴とする酸性液状調味料の製造方法。例文帳に追加

The method for producing acidic liquid seasoning comprises adding raw soy sauce preferably at 0.1%, or more preferably at ≥1%, to a product, and laver at 0.02-6% or more preferably at 0.05-6%, to the product, and thereafter subjecting the mixture to heat treatment. - 特許庁

粒度が8〜30メッシュである煎茶又は抹茶を80重量%以上含む緑茶の粉末50〜95重量%と、食塩、砂糖、L−グルタミン酸ナトリウム、及びグリシンの粉末並びに油のうちの1又は複数を含む調味成分50〜5重量%とを有する。例文帳に追加

This seasoned tea comprises 50-95 wt.% of green tea powder containing80 wt.% of infused tea or powdered tea having 8-30 mesh particle size and 50-5 wt.% of seasoning component containing one or a plurality of salt, sugar, sodium L-glutamate, glycine powder, and soy sauce. - 特許庁

例文

本栄養調味料素材は、味噌、油、納豆等大豆使用の醸造食品製造工程から発生する煮汁成分から由来のエキス分を全エキス分中の10%含み、蛋白濃度が5%以上であることを特徴とする。例文帳に追加

The nutrient seasoning material is characterized in that the seasoning material comprises10% in the whole essence of an essence derived from soup components produced from a production process of brewed product such as Miso (fermented soybean paste), soy sauce, fermented soybeans with Bacillus natto, or the like, using soybeans, and has ≥5% protein concentration. - 特許庁


例文

粉体付着食品1は、所定の形状を有する食品、例えば、干し海苔3の表面に、約10重量%セラック溶液を、スプレー方式で塗布することにより、そのセラック溶液を介して、食用可能な可食粉体、例えば油粉末2を食品の表面側に付着してなるものである。例文帳に追加

This powder-adhered food 1 is obtained by coating the surface of a food having a prescribed shape, such as dried laver 3, with an approximately 10 wt.% shellac solution by a spray method, and then adhering edible powder, such as Soy sauce powder 2, to the surface of the food through the coated shellac solution. - 特許庁

本発明は、従来困難とされてきたDNA量が少ない、味噌、油、納豆、大豆油、大豆蛋白を使用した2次加工品などの大豆加工食品から、PCR法に用いるのに十分な量の大豆DNAを、簡便で且つ効率に抽出する方法を提供することを目的とする。例文帳に追加

To provide a method for simply and efficiently extracting a soybean DNA in an sufficient amount for PCR from a soybean processed foods such as miso, soy sauce, natto, soybean oil, and soy protein that contain small amounts of DNA and are difficult to isolate the DNAs from the foods. - 特許庁

大豆、小麦、空豆、小豆、胡麻、米アレルギー疾患患者が危害なく摂取可能で油代替調味料として十分な風味、香り、色を有する醗酵調味料及びその製造過程で作られる麹、及びそれらの製造方法を提供する。例文帳に追加

To provide a fermented seasoning which soy bean-, wheat-, broad bean-, red bean-, sesame- and rice-allergic patients can ingest harmlessly and which has a sufficient taste, flavor and color as alternative soy sauce, malt produced in the production process, and a production method thereof. - 特許庁

鮭、鱒など水産品の筋子、いくらは塩、油での味付けがなされ、その需要は増加しているものの、それらの製造方法は従来バッチ式であったが、その経験を有さなくても連続式に製造できる調味方法とその装置を提供する。例文帳に追加

To provide a seasoning method and an apparatus therefor for continuously producing fishery products such as salmon roe and trout roe seasoned with salt and soy sauce without necessitating a skilled person in contrast with conventional batch process which cannot meet the increasing demand. - 特許庁

例文

本発明は、油類にみりん、甘味糖類等を添加して混合物を得た直後の吸光度(波長420nmにおける)を1としたとき、かえしの吸光度(波長420nmにおける)を1.5〜1.7(ただし1.5を除く)となるように調整することを特徴とするかえしの製造方法に関する。例文帳に追加

The method for producing Kaeshi comprises regulating absorbancy (at its wavelength of 420 nm) to be <1.5 to 1.7 when absorbancy (at its wavelength of 420 nm) just after obtaining the mixture through adding Mirin, sweet sugar or the like to soy sauce is defined as 1. - 特許庁

例文

スルメ1を調味液2中に浸すことにより、魚2aに含まれた成分で、味がスルメ1の内部へ瞬間的に浸み込み、それが生状態に戻る前に取り出して焼成することにより、浸み込んだ味が身の外へ逃げずに残る。例文帳に追加

This method for producing the dried cuttlefish delicacy comprises immersing the dried cuttlefish 1 into a seasoning liquid 2 for infiltrating a taste from a component contained in a fish saurce 2a instantaneously into the inside of the dried cuttlefish, taking it out before it returning to a raw state and roasting for reserving the in filtrated taste without its escaping to the outside of the meat. - 特許庁

鰹節を所定の時間煮出してだし汁を作り、これにみりん等とともに適量の塩を加えて沸騰させ、これを自然放熱で冷ました後、冷蔵庫で少なくとも一晩寝かせて熟成させ、これを油を使わない付け汁、かけ汁のつゆとして用いる。例文帳に追加

This salted soup is prepared by boiling dried bonito for a prescribed time to form broth, adding an appropriate amount of salt together with sweet sake, etc., boiling, then cooling by a natural heat radiation and then maturing at least one night in a refrigerator, and is used as the dipping or pouring soup without using the soy sauce. - 特許庁

成形シャリ11を素焼きして成る素焼きおむすび1の外面に油2とゲル化原料3を順次コーティングして素焼きおむすび1の表面にシャリの劣化、老化防止用のコロイド被膜3aを形成してなるものである。例文帳に追加

This method for producing the rice food comprises forming a colloid coating film 3a for preventing deterioration and aging on the surface of a baked rice ball of cooked rice by successively coating the outer surface of the baked rice ball 1 obtained by baking formed cooked rice 11 with say sauce 2 and a gelling raw material 3. - 特許庁

マグロ1として、キハダマグロ、またはメバチマグロのシモ12より尾ひれ3a側の筋身のマグロ肉を110℃から130℃の油で、一人前200gを2分間揚げた後に、油ソースと炒めた野菜を絡めて和風の鉄板焼きとして提供する。例文帳に追加

This method for cooking tuna 1 comprises frying 200g per person of tuna muscular flesh from the lower half 12 to the fin 3a of yellowfin tuna or bigeye tuna as tuna 1 in oil at 110-130° for 2 min and twining the tuna with vegetables stir-fried with soy sauce so as to provide as Japanese flesh roasted on a hot plate. - 特許庁

内臓を取り除いた後の鯖の三枚おろしのフィレを塩水に漬けて、油、砂糖、塩からなるタレ成分溶液に漬け込み、その後生干ししてから1時間程度の短い燻煙処理を施すことにより生干しフィレに燻製風味を付与する。例文帳に追加

A fillet obtained by dividing a mackerel into three parts after removing internal organs is soaked in salt water, immersed in a sauce component solution composed of soy sauce, sugar and salt, subsequently half-dried and then subjected to a short-time smoking treatment for around 1 hr to impart a smoky flavor to a half-dried fillet. - 特許庁

一般的な納豆用油味調味液やドレッシングや水溶液等に例えば、蛋白質分解酵素や蛋白質分解酵素を含む野菜、果菜、果物の搾汁、エキス、粉末を用いた納豆用除粘剤を添加することにより、納豆の糸切れを容易にする。例文帳に追加

The method for producing stickiness-removing agent for fermented soybeans comprises adding a stickiness-removing agent using protein catabolic enzyme or vegetables, fruit vegetables, fruit juice, fruit extract and fruit powder containing the protein catabolic enzyme, to popular fermented soybean soy sauce-taste seasoning, dressing, water solution or the like so as to facilitate breakage of thread of the fermented soybeans. - 特許庁

濾過性能が優れており、食品への毛羽混入がなく、作業性が良好で繰り返し使用に耐える食品濾過用布帛、特に油などのもろみ絞り濾過工程において珪藻土濾過なみの濾過性能を有する布帛とその製造方法を提供すること。例文帳に追加

To obtain a fabric for food filtration which has excellent filtration performances, no admixture of fluff in a food and excellent workability and stands repeated uses, especially a fabric having the same filtration performances as those of filtration by diatomaceous earth in a press filtration process of unrefined soy sauce, etc., and to provide a method for producing the same. - 特許庁

本発明に係る汎用凍結濃縮しらだしは、発酵調味料、清酒又は油の少なくとも一つを混合した水を溶媒として用いて風味原料からエキスを抽出した汎用しらだしを凍結濃縮してなることを特徴とする。例文帳に追加

The freeze-concentrated soup stock is produced by extracting a tasty extract from tasty raw materials by using water containing a fermented seasoning, Japanese rice wine and/or soy sauce as an extraction solvent and freeze-concentrating the obtained general-purpose soup stock. - 特許庁

本発明の調味料は、油を10%〜59%(重量/重量)、柑橘果汁を1%〜13%(重量/重量)、塩分を5重量%〜15重量%、酢酸を0.05重量%〜2.5重量%含有する保存容器入りの液体調味料である。例文帳に追加

The liquid seasoning packed in a storage container contains 10-59% (weight/weight) of soy sauce, 1-13% (weight/weight) of citrus fruit juice, 5-15 wt.% of salinity, and 0.05-2.5 wt.% of acetic acid. - 特許庁

本発明は、油類にみりん、甘味糖類等が添加された混合物から得られるかえしの波長420nmにおける吸光度の、原料調合直後と比較した増加率が1.5を超えた場合であってもかえしとして好適なものを製造できる条件を見出すことを目的とする。例文帳に追加

To provide a method for producing Kaeshi (a seasoning for noodle) obtained from mixture produced by adding Mirin (a liquor for cooking), sweetener or the like to soy sauce, and favorable as Kaeshi even when increase ratio of absorbancy at its wavelength of 420 nm exceeds 1.5 based on that just after mixing raw materials. - 特許庁

調味料は、糖、アミノ酸液、油、呈味調味料および食品添加物の一部または全てを用いて活性酸素消去能が高くなるように配合したもの、好ましくは少なくとも高濃度の糖とアミノ酸を含むアミノ酸液を用いて配合したものである。例文帳に追加

The seasoning is obtained by formulating part or the whole of sugar, hydrolyzed vegetable protein, soy sauce, a gustatory seasoning and a food additive so as to make the active oxygen-scavenging ability high and preferably, at least the hydrolyzed vegetable protein containing high density sugar and amino acid is formulated with the seasoning. - 特許庁

容器本体に直接手を触れることなく、帯部を箸等で左右に広げることにより、注出口に差し込まれた栓を容易に抜くことが出来、箸等で容器本体を押圧して内容物を簡単に抽出することが出来ることを特徴とする油等調味料容器。例文帳に追加

Thereby, the plug inserted into the spout opening can be pulled out easily and the contents can be extracted simply by pressing the container body with the chop-sticks or the like. - 特許庁

重水素減少水(スーパーライトウォーター)を原料として使用した油によるガン、糖尿病、白血病、再生不良性貧血、不眠症の治療、重症急性呼吸器症候群(SevereAcuteRespiratorySyndrome=SARS)の治療、予防および若返り、細胞の活性化、免疫細胞の増加の促進、および製造方法。例文帳に追加

TREATMENT OF CANCER, DIABETES MELLITUS, LEUKEMIA, APLASTIC ANEMIA AND INSOMNIA, TREATMENT AND PREVENTION OF SEVERE ACUTE RESPIRATORY SYNDROME (SARS), REJUVENATION, ACTIVATION OF CELL AND PROMOTION OF INCREASE OF IMMUNE CELL BY SOY SAUCE PREPARED BY USING DEUTERIUM-ATTRITED WATER (SUPER LIGHT WATER) AS RAW MATERIAL, AND METHOD FOR PRODUCING THE SAME - 特許庁

本発明は、1つの機能でなく2つの機能を同時に高めた高機能性乳が得られる点で特徴的であるばかりでなく、油粕には共役リノール酸が含まれていないにもかかわらずそれが乳中に分泌される点で更に特徴的である。例文帳に追加

This method is characteristic, in obtaining high functional milk, simultaneously, in not only a single function but also two functions, but is also characteristic in making the conjugated linoleic acid secreted in the milk, despite of the soy sauce lees containing no conjugated linoleic acid. - 特許庁

しっとりとした食感とサクサクとした食感とを兼ね備えた新食感を持ち、また、油味以外の味付けが可能であると共に、味のバラつきがなく品質管理が容易に行われる見栄えの良い濡れ揚げせんべいを製造できる製造方法を提供すること。例文帳に追加

To provide a method for producing a moist fried rice cracker enabling production of moist fried rice crackers having new palate feeling comprising both of moist palate feeling and crispy palate feeling, allowable to be seasoned with taste other than soy sauce one, having no unevenness in its taste, easy to control its quality and looking good in its appearance. - 特許庁

不快臭がありしかも高塩分であるため食品製造に使用されない油滓を、酒粕と併用することにより好ましいうま味や香りのみを引き出しつつ不快臭を抑え、さらに酒粕の良好な風味も活かした保存性に優れた新規水産食品を製造することである。例文帳に追加

To produce a new fishery food excellent in preservation property by suppressing unpleasant smell while inducing only favorable palatable taste and flavor, and further making most of the good flavor of sake lees by using soy sauce lees which are not used for the production of the food because it has an unpleasant smell and also has a high salt content, together with the sake lees. - 特許庁

食塩等の可食性の強電解質を添加した水溶液を電気分解することにより強アルカリ水を生成し、強アルカリ水を油を主体とした液状の加工食品に混合して油水分離し、得られた水層部分を濃縮した後、乾燥処理によって粉末とする。例文帳に追加

This method for producing the powder seasoning comprises electrolyzing an aqueous solution containing an edible strong electrolyte such as common salt added thereto, thereby producing a strong aqueous alkali, mixing the resultant strong aqueous alkali with a liquid processed food consisting essentially of a soy sauce, separating water from an oil, concentrating the resultant aqueous layer part, subsequently carrying out drying treatment and providing the powder. - 特許庁

油等の消費量変動が顕著である液体製品の消費量が予測でき、液体貯蔵容器内の液体製品の減少傾向が容易に把握することができ、顧客に液体製品を効率よく短時間で確実に配送できる液体製品の受注配送システムを提供する。例文帳に追加

To provide an order-receiving and distributing system of liquid products wherein inconstant amounts of consumption of a liquid product such as soy sauce can be estimated, and a reducing tendency of the liquid products in a liquid storage container can be easily grasped so that liquid products can be delivered to customers reliably and efficiently in a short period of time. - 特許庁

マンネリ化した従来の納豆の食し方ではなく、たまねぎを油で炒め、砂糖と油の調味料を加え、納豆と共に3分弱炒め食することで、ビタミンK2/B2の吸収率が非加熱調理よりも向上する。例文帳に追加

This Natto heat-processed food has such an advantage that the absorption of Vitamins K2/B2 is improved compared to non-heat-cooked one by frying onion with oil, adding seasonings containing sugar and soy sauce and frying the mixture together with Natto for shorter than 3 min, and then eating the food, rather than eating Natto in a stereotyped conventional manner. - 特許庁

うどん・そば店において、従来の油を全く使わない新規な付け汁、かけ汁のメニューを提供可能とし、安価に作成され、防腐効果と品質の均一性に優れ、現在の薄味志向、健康志向に合致した塩味つゆの作成方法を提案する。例文帳に追加

To provide a method for preparing salted soup, capable of providing a menu of a new dipping or pouring soup totally without using conventional soy sauce used in a Japanese noodle and buckwheat noodle store, prepared at a low cost, excellent in an antiseptic effect and the uniformity of its quality and conforming with recent light-seasoning tendency and health intention. - 特許庁

野菜や肉等の具に、出汁や油やお酒等の味付け材をゲル状にして混練していることから、味付け材の味を具内に封じ込めることが可能で、食する時にタレを付けずに味を感じることができ、タレによる塩分を抑え、健康に配慮した餃子を提供することにある。例文帳に追加

To provide a jiao-zi containing a seasoning material such as soup, soy sauce and liquor kneaded into ingredients such as vegetables and meat in a gelatinous form to seal the taste of the seasoning material in the ingredients, and giving the taste in eating without applying a sauce to the jiao-zi to suppress intake of salt of the sauce and beneficial to health. - 特許庁

塩、油、みりん、酒、酢、砂糖、油、だし関連調味料、フォン・ブイヨン類、つゆ・たれ類、ポン酢・合わせ酢、中華調味料、エスニック調味料、ソース類、スパイス・ハーブ類、果汁に、トロミをつけたおいしいく、健康にいい調味料の調整・製造することを目的とする。例文帳に追加

To prepare/produce a tasty seasoning good for health by providing slight viscosity to common salt, soy sauce, sweet Sake, Sake, vinegar, sugar, an oil, a soup stock-related seasoning, fonds/bouillons, soup/sauces, Ponzu vinegar/blended vinegar, a Chinese seasoning, an ethnic seasoning, sauces, spice/herbs, or a fruit juice. - 特許庁

製品に対し好ましくは0.1%以上、より好ましくは0.3%以上の茹卵を原料とする粉末卵と、製品に対し好ましくは0.1%以上、より好ましくは0.3%以上の生(なま)油を混合した後、加熱処理することを特徴とする液状調味料の製造方法。例文帳に追加

This method for producing the liquid seasoning includes mixing with a product, preferably ≥0.1%, more preferably ≥0.3% of powdered egg which has boiled egg as a raw material, and preferably ≥0.1%, more preferably ≥0.3% of raw soy sauce, and then heat treating the product. - 特許庁

18L缶、ペール缶等の容器材料に使用される鋼板として缶加工性、耐衝撃性に優れ、さらに界面活性剤、油等の高腐食物を充填物とした場合でも優れた耐食性を有するポリエステル樹脂ラミネート鋼板を提供すること例文帳に追加

To provide a polyester resin laminated steel panel excellent in can processability and impact resistance as a steel panel used in a container material for a 18L can or a pail can and having excellent corrosion resistance even if a highly corrosive substance such as a surfactant or soy sauce is used as content. - 特許庁

箸、串などの先端部を突き刺すことにより開封可能な材質でつくられ油11、辛子12などの納豆調味料(薬味)が入っている各樹脂製密封パックを、樹脂製容器の内側角部に角部の形状に沿ってそれぞれ接着した納豆容器。例文帳に追加

Sealed packs made of a material capable of being pierced by a chopstick, a skewer or the like to unseal individually contains a fermented bean seasoning (spice) such as soy sauce 11, mustard 12 or the like, and the sealed packs are bonded to the inner corners of a resin made container along the shape of the corners. - 特許庁

製品に対し好ましくは0.1%以上、より好ましくは0.3%以上の卵黄を含んでなる水不溶性乾燥卵粉粒子と、製品に対し好ましくは0.1%以上、より好ましくは0.3%以上の生(なま)油を混合した後、加熱処理することを特徴とする液状調味料の製造方法。例文帳に追加

This method for producing the liquid seasoning includes mixing with a product, preferably ≥0.1%, more preferably ≥0.3% of water insoluble dried egg granules containing yolk, and preferably ≥0.1%, more preferably ≥0.3% of raw soy sauce, and then heat treating the product. - 特許庁

魚体成分のみを培養原料とする高プロテアーゼ活性を有する魚麹及びその製造法、並びにかかる魚麹を用いた魚臭、生臭さ、腐敗臭の抑制された調味料、魚油及びそれらの製造方法を提供する。例文帳に追加

To provide fish koji having high protease activity with only fish body component as culture material, and to provide a method for producing the fish koji, to provide a seasoning and fish soy sauce suppressed in fishy smell and putrefactive smell using such fish koji, and to provide a method for producing the seasoning and/or fish soy sauce. - 特許庁

丸大豆の表皮に傷を付けるという極めて簡便な方法で、たとえ石豆が数%程度混入していても、石豆を含めたすべての丸大豆を十分に吸水させることができるため、油、味噌、納豆、煮豆、豆腐等の丸大豆利用食品全般に応用可能な極めて実用的な方法である。例文帳に追加

The very practicable method for treating the soybeans, applicable to the whole soybean-utilizing foods such as soy sauce, Miso (fermented soybean paste), Natto (fermented soybeans), cooked beans and bean curd involves cutting the skins of the soybeans to enable the soybean including the Ishimames to absorb water sufficiently even if the Ishimames in several percentage points are mixed. - 特許庁

糖類と塩を含有し、油を含有しない調味液で煮た油揚げ2と、この油揚げの皮の内部に充填されたご飯類とを備え、前記油揚げの表面に焦げ目3が形成されていることを特徴とする焼き稲荷飯1とする。例文帳に追加

The toasted Inari rice 1 comprises a fried bean curd 2 cooked with seasoning liquid containing sugar and salt, but no soy sauce, and boiled rice charged in the inner part of the fried bean curd coat and having scorches 3 formed at the surface of the fried bean curd. - 特許庁

同じ様な紙パック・プラスチック容器・紙容器・ペットボトル・瓶・缶等の容器に入った、牛乳・各種ジュ−ス・コ−ヒ−・アイスクリ−ム・麺つゆ・酒・焼酎・油等が、盲人の方でも中身が判る様に、容器の外部に「点字」で中身の情報を表示するもの。例文帳に追加

DISPLAY OF INFORMATION OF CONTENT IN BRAILLE OUTSIDE CONTAINER SO AS TO ALLOW EVEN BLIND PERSON TO UNDERSTAND CONTENT OF FOOD SUCH AS MILK, VARIOUS JUICE, COFFEE, ICE CREAM, NOODLE SOUP, SAKE, SHOCHU AND SOYBEAN SAUCE IN SIMILAR CONTAINER SUCH AS PAPER PACK, PLASTIC CONTAINER, PAPER CONTAINER, PET BOTTLE, BOTTLE AND CAN - 特許庁

味噌や油等の既存の大豆を用いた調味料の製造工程を利用しつつ、これまでにない風味及び成分の調味料を製造可能とし、様々な要望に応え得る画期的かつ実用的な大豆を用いた調味料の製造方法を提供するものである。例文帳に追加

To provide an epoch-making and practical method for producing seasonings, enabling a seasoning with an unconventional first flavor and ingredients to be produced, making it possible to comply with various requests while utilizing a conventional method for producing a soybean-based seasoning such as Miso (fermented soybean paste) or soy sauce. - 特許庁

赤大豆を常法により加熱変性したものを、そのまま、又はこれに常法により加熱変性した醸造用蛋白質原料及び/又は醸造用澱粉質原料を混和したものを原料として常法により製麹し、これを食塩水と仕込み、発酵熟成させ、課題の油を得る。例文帳に追加

This method for producing soy sauce comprises producing malt with a usual method using as the raw material red soybeans thermal-denatured with a usual method, as they are, or the red soybeans mixed with a protein raw material for brewing and/or a starchy raw material for brewing each thermal-denatured with a usual method, and preparing the resultant malt in salt water to be fermented and ripened. - 特許庁

魚肉のすり身をカッターにて攪拌しながらスープを混入し、同すり身中に、スープ、卵白及び味噌を練り込んだ後、油等をベースに熱加工処理した牛モツの丸腸を混入し、同すり身を所定の大きさに成形したことを特徴とする。例文帳に追加

The fish meat-processed food product is produced by mixing the soup while stirring the ground fish meat with a cutter, kneading the soup, albumen and Miso (fermented soybean paste) with the ground fish meat, mixing the small intestines of the beef giblets subjected to thermal processing using soy sauce or the like as a base therewith, and forming the resultant ground fish meat into a prescribed size. - 特許庁

漬物(つけもの)とは、野菜(場合によっては魚や動物)などを食塩、酢、糠味噌、油、酒粕、油脂など高い浸透圧を生じたり水素イオン指数を下げる効果を持つ、あるいは空気と遮断する効果を持つ漬け込み材料とともに漬け込み、保存性を高めるとともに熟成させ、風味を良くした保存食品。例文帳に追加

Tsukemono is preserved food that vegetables (fish or meat, sometimes) are pickled together with pickling ingredients having high osmotic pressure, having an effect to decrease hydrogen-ion exponent or having an effect to shut off from the air such as salt, vinegar, rice-bran paste, soy sauce, sake lees or fat and oil, to improve preservation quality as well as to improve taste and flavor by maturing.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

これは、17世紀末には江戸十組問屋という10の同業者組合ができ、中でも酒、味噌、油を扱う「酒店組」には、徳川家康が三河を領していた小大名だったころから松平家に出入りしていた(あるいは、そのように自称する)三河出身者が多くまた繁盛したことによる。例文帳に追加

This is due to the following reason: Towards the end of the 17th century, ten guilds called Edo tokumidonya, each for a different kind of business, were established, and in particular, many merchants from the Mikawa Province, who had supplied goods to the Matsudaira family since the era when Ieyasu TOKUGAWA was the daimyo (feudal lord) of the small Mikawa Province (or who said they were such persons), belonged to the 'sake store guild,' which handled sake, miso (fermented soybean paste) and soy sauce, and were prosperous.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

油を用いた場合の食品加工における温度条件の制限、添加物の使用による食品の風味等官能面への影響等の問題を生じることなく、食品を簡便にあるいは更に殺菌や調理などの加熱工程を行いながらも軟化させ、これまでにない新たな食感を有する軟化された加工食品を提供する。例文帳に追加

To provide softened processed food having unconventional new palate feeling, by softening food easily or while further performing a heating step such as sterilization and cooking, without causing problems such as temperature condition limitation in food processing when using raw soy sauce and influence to a sensual aspect such as food flavor by using an additive. - 特許庁

発明の課題牛乳のタンパク質の醗酵食品であるチーズと大豆タンパク質の醗酵食品である味噌と油並びに和風出汁の混合により、グルタミン酸、イノシン酸及グアニル酸による三種のうま味の相乗効果が起きて出来上がる新しいうま味のソースを作る事が課題である。例文帳に追加

To prepare a sauce of a new Umami in which synergistic effects of three kinds of Umamis by glutamic acid, inosinic acid and guanylic acid are caused to provide finish by mixing cheese which is a fermented food of proteins of cow's milk with Miso and soy sauce which are fermented foods of soybean proteins and a Japanese style broth. - 特許庁

電気カーペットの表面材の素材の持ち味を損なうことなく、表面に温かみを感じられる風合いで、食べ物や飲み物、なかでもコーヒーや油などを電気カーペットの上に万一こぼしたりしても、汚れや水分が発熱線を汚すことのない、低コストの電気カーペットを提供することを目的とする。例文帳に追加

To provide an inexpensive electric carpet having a warm texture on the surface without impairing material characteristics of a surface material of the electric carpet and preventing dirt and moisture from soiling a heating wire even if food and drink, in particular, coffee and soy sauce should be spilled on the electric carpet. - 特許庁

魚介類成分、または魚介類成分と穀類を培養原料として、一般汚染細菌が少なく酸性プロテアーゼ活性及び酸性カルボキシペプチダーゼ活性及びクエン酸生産能が高い麹及びその製造方法、並びにかかる麹を用いることによる呈味性良好であると共に減塩の調味料、魚油を提供する。例文帳に追加

To provide a Koji having high acidic protease activity, high acidic carboxypeptidase activity and a high citric acid production ability with little general contaminating bacteria using fishes and shellfishes components or the fishes and shellfishes components and grains as a culturing raw material, to provide a method for producing the Koji, and to provide a low-salt seasoning and a low-salt fish soy sauce with good tastiness by using the Koji. - 特許庁

例文

豆板の製造工程中に、バクテリオシンを存在させ、かつ、除菌された空気を連続的又は簡潔供給しながら、手入れ時を除き密閉された状態の製麹機内で製麹し、得られた固体麹にバクテリオシンを添加した諸味の発酵熟成を食塩濃度が制御された状態で行なう。例文帳に追加

The method comprises allowing bacteriocin to exist in the production process of the Tobanjan, making the Koji (grains germinated with malt) in a Koji-making machine in a sealed state except the time for maintenance while continuously or intermittently feeding degermed air, and carrying out fermentation and maturing of unrefined Tobanjan obtained by adding the bacteriocin to the obtained solid Koji in a regulated common salt concentration. - 特許庁

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