意味 | 例文 (17件) |
hiochi bacteriaの部分一致の例文一覧と使い方
該当件数 : 17件
It is known today that 'hiochi bacteria' which cause the phenomenon called hiochi live on Mevalonic acid (MVA, also known as hiochi acid) created by Aspergillus oryzae. 例文帳に追加
火落ちという現象を起こす「火落ち菌」はコウジカビが生成するメバロン酸(通称「火落ち酸」)を主食とすることが今日ではわかっている。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
It can be justly said that sake is the ideal environment for hiochi bacteria to live. 例文帳に追加
まさに日本酒は火落ち菌にとって理想的な生活環境といえる。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
Therefore, hiire is conducted to sterilize or make lose active yeast, enzyme, and hiochi bacteria and to stabilize sake quality. 例文帳に追加
そこで火入れにより、これら酵母・酵素・火落菌を殺菌あるいは失活させて酒質を安定させる。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
The study on hiochi bacteria was launched by Teizo TAKAHASHI of Tokyo University in 1906. 例文帳に追加
火落ち菌についての研究は、1906年に東京大学の高橋偵造によって開始された。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
In addition, although the technique of pasteurization itself had been used since the Middle Ages, it was after this period when putrefaction, which occurred when pasteurization was not done, became to be called hiochi and the bacteria which caused it came to be called hiochi bacteria. 例文帳に追加
また、火入れの技法そのものは中古からあったものの、それを施さなかったときに起こる腐造のことを火落ち、あるいはそれを起こす菌を火落ち菌と呼ぶようになったのは、このころ以降のことである。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
It is a smell caused by the breeding of hiochi bacteria and, although manner differs depending upon the type of bacteria, it is similar to tsuwarishu. 例文帳に追加
火落ち菌が繁殖することによって生じる臭いで、菌の種類によって様態は異なるが、おおむねつわり香と似ている。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
He discovered that there were bacteria which would not grow in the ordinary culture media, but grew when sake was added, and he named them genuine hiochi bacteria. 例文帳に追加
彼はふつうの細菌用培地には育たないが日本酒を入れてやると生育する菌がいることを発見し真性火落菌と命名した。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
Even in the middle of the Meiji period, it was brewed under the assumption that 10 percent of moromi (raw unrefined sake) were supposed to putrefy (putrefaction), be damaged by hiochi bacteria (hiochi), be deteriorated (deterioration) and become sour (acidification) before sake was completed. 例文帳に追加
明治時代中期でも、仕込んだ醪のうち10%はできあがる前に腐ったり(腐造)、火落ち菌によってだめになったり(火落ち)、おかしくなったり(変調・変敗)、すっぱくなったり(酸敗)することを前提として仕込みを行なっていた。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
Hiochi bacteria are a species of lactobacillus, when they get into sake, sake becomes cloudy, oxidized and has offensive odor. 例文帳に追加
火落ち菌は乳酸菌の一種で、日本酒に入り込むと濁りを生じ、酸化させ、また臭みを帯びさせる。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
Thereafter, the temperature of heating process was 60 degrees Celsius at the time of the discovery of hiochi bacteria, and it is usually from 62 to 68 degrees Celsius today. 例文帳に追加
その後、火入れの温度は火落ち菌の発見当時で約60℃、現在でも62℃から68℃を以って通例とする。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
In particular for sake to be shipped out as namazake (raw sake), because hiire (pasteurization) as a measure against hiochi bacteria is not done, filtration for removing bacteria with high precision (in the order of 0.22 to 0.65 μ) is carried out with this method. 例文帳に追加
とくに生酒(なまざけ)として出荷する場合は、火落ち菌対策として、火入れをしないことから、高精度な(0.22-0.65μ程度の)除菌のための濾過をこれによっておこなう。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
If the heating process has not been done and hiochi bacteria have been left, even today when the safe brewing is guaranteed, it sometimes becomes overripe, sour and gives off hineka (abnormal odor of overripe sake). 例文帳に追加
火入れをせず、日本酒のなかに火落ち菌を放置すると、安全醸造が保障されている現在でも過熟(かじゅく)になって、酒がすっぱくなったり、老ね香を発したりすることがある。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
意味 | 例文 (17件) |
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