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英和・和英辞典で「さば寿司」に一致する見出し語は見つかりませんでしたが、
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「さば寿司」の部分一致の例文検索結果

該当件数 : 26



例文

記事寿司寿司も参照。例文帳に追加

Also see the description of Saba-zushi in the article of Sushi.発音を聞く  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

寿司-バッテラ、鯖寿司例文帳に追加

Sushi: battera (mackerel sushi of Osaka), Saba-zushi (rod-shaped sushi topped with mackerel)発音を聞く  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

夕食に鯖の棒寿司を食べる。例文帳に追加

I will eat rod shaped pressed sushi for dinner. - Weblio Email例文集

さば寿司の一種として押し寿司寿司バッテラやネタにへしこを使ったへしこ寿司や、焼いた鯖を寿司飯の上にのせた焼さば寿司もある。例文帳に追加

There are several types of Saba-zushi such as Oshi-zushi (lightly pressed piece of sushi topped with cooked ingredients) including sushi-battera (mackerel sushi of Osaka) and Heshiko-zushi (rod-shaped sushi topped with Heshiko, a local dish of Wakasa, north of Kyoto, which is salted mackerel in rice-bran paste), and Yakisaba-zushi (rod-shaped sushi topped with roasted mackerel) which places a piece of roasted mackerel on vinegared rice.発音を聞く  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

飯に乗せて寿司としたものはきずしずし、鯖寿司、バッテラなどになる。例文帳に追加

Sushi, having the kizushi on the top of rice is called kizushi zushi, saba zushi, or battera.発音を聞く  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

これが寿司職人によって客の目の前で捌かれ、寿司に調理される。例文帳に追加

They are cut in front of the customers by a sushi chef and made into sushi.発音を聞く  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

最も一般的な鯖寿司である大阪府のバッテラや京都府の鯖の棒寿司、富山県の鱒寿司、鰺の押し寿司、秋刀魚寿司、鳥取県の吾左衛門寿し、広島県の角寿司、山口県の岩国寿司など。例文帳に追加

A group of Oshi-zushi includes, battera (mackerel sushi of Osaka) in Osaka Prefecture which is most popular Saba-zushi (rod-shaped sushi topped with mackerel), Bo-zushi (rod-shaped sushi topped with a large slice of fish) topped with mackerel in Kyoto Prefecture, Masu-zushi (round sushi topped with salmon) in Toyama Prefecture, Oshi-zushi topped with aji (Japanese horse mackerel), Sanma-zushi (sushi bar topped with saury), Gozaemon Zushi in Tottori Prefecture, Kaku Zushi in Hiroshima Prefecture, and Iwakuni Zushi (local pressed sushi in Yamaguchi Prefecture) in Yamaguchi Prefecture.発音を聞く  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

寿司さばずし)とは、サバを用いて作られる棒寿司の一種、または鯖のなれずしのこと。例文帳に追加

Saba-zushi is a type of Bo-zushi (rod-shaped sushi topped with large slice of fish) with mackerel, or means Saba-no-narezushi (sushi fermented with mackerel and vegetables).発音を聞く  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

冷凍焼き鯖寿司及びその製造方法例文帳に追加

FROZEN GRILLED MACKEREL SUSHI AND METHOD FOR PRODUCING THE SAME - 特許庁

大阪のバッテラとは違う鯖寿司は庶民の家庭で作っていた。例文帳に追加

Saba-zushi is different from battera (mackerel sushi of Osaka), and is cooked by common families.発音を聞く  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

寿司は、若狭国地方・京都市や山陰地方の郷土料理である。例文帳に追加

Saba-zushi is one of local dishes in the region of Wakasa Province, Kyoto City and Sanin region.発音を聞く  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

型の収容部にシャリを詰め、その上に焼き鯖を載せて押圧・成型した焼き鯖寿司を冷凍した冷凍焼き鯖寿司であって、解凍しても寿司飯がバサ付くことなく、又酢の含有量が良好で美味しい冷凍焼き鯖寿司の提供。例文帳に追加

To obtain delicious frozen grilled mackerel sushi which prevents vinegared Sushi rice from becoming dry even if thawing and has excellent vinegar content by filling rice in a holding part of a mold, placing grilled mackerel thereon followed by pressing/molding and freezing the grilled mackerel Sushi. - 特許庁

鯖の寿司と違い、酢飯(又は白米)をそのまま高菜の浅漬けの葉で巻き、おにぎりのように持ち運び用に適したものにした寿司例文帳に追加

Differently from sushi topped with mackerel, Mehari-zushi refers to sushi made through processes of wrapping vinegared rice (or white rice) with lightly pickled leaf mustard as it is, and is formed so as to be suitable for carrying like rice balls.発音を聞く  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

現在も国道367号沿線には、鯖寿司を生業とした店が多数存在する。例文帳に追加

Today, many shops dealing in mackerel sushi are found along National Highway Route No. 367.発音を聞く  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

酢飯に酢締めにしたサバを乗せ、さらにコンブ様々な加工品を重ねた押し寿司例文帳に追加

This is a kind of Oshi-zushi made through processes of placing mackerel marinated in vinegar over vinegared rice, and placing various kinds of processed food such as konbu (kelp) over the mackerel.発音を聞く  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

山陰や若狭では焼いた鯖をのせることもあり、特に出雲地方では江戸時代から「焼さば寿司」として日常的に食されていた。例文帳に追加

Roasted mackerel is sometimes used as a topping in Sanin and Wakasa, and especially in the Izumo region, this type has been eaten on a daily basis as 'Yakisaba-zushi' (rod-shaped sushi topped with roasted mackerel) since the Edo period.発音を聞く  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

大阪の立ち喰い寿司店経営者・白石義明が、ビール製造のベルトコンベアをヒントに、多数の客の注文を低コストで効率的にさばくことを目的として「コンベヤ旋廻食事台」を考案し、1958年、大阪府布施市(現・東大阪市)の近畿日本鉄道布施駅北口に最初の回転寿司店である「元禄寿司」を開いた。例文帳に追加

Yoshiaki SHIRAISHI who was a proprietor of a stand-up-eating sushi restaurant in Osaka got an idea from a conveyer belt for beer production and invented 'rotating conveyer belt table' to serve a lot of orders effectively at a lower costs and in 1958 opened the first Kaitenzushi shop 'Genrokuzushi' at the north exit of Fuse Station of Kintetsu in Fuse City of Osaka Prefecture (now Higashi Osaka City).発音を聞く  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

最近では、漁獲量や輸送手段の問題などから、全国に流通していなかった脂質が21%以上ある「八戸前沖鯖」(通称:とろ鯖)などを使用した「とろ鯖棒寿司」など、ユニークな鯖寿司も増えてきている。例文帳に追加

Recently, due to problems of fish hauls and means of transport, one-of-a-kind Saba-zushi has been increasing such as 'Torosaba-bozushi (rod-shaped sushi topped with fatty mackerel) topped with 'Hachinohe mae okisaba' mackerel (mackerel caught in the offing of Hachinone) (commonly called Torosaba) containing at least twenty-on percent fat, which was not distributed across the country.発音を聞く  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

寿司は有名な京料理の一つでもあり、京都の庶民生活の中で祭りや四季の催し物で食されるご馳走である。例文帳に追加

Saba-zushi is one of the famous dishes of Kyo-ryori (local cuisine of Kyoto), and a special meal eaten at the festivals or seasonal events in the life of common people in Kyoto.発音を聞く  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

本発明は、脂っこく生臭さの強いイワシ,アジ,サバ,サンマ等の魚肉の脂っこさや生臭さを除去できるとともに、魚肉が軟らかくなり寿司飯との一体感を発現しテクスチャーに優れ、また旨味が魚肉に煮含められ魚の旨味を増すことができるとともに、これまでにない深みのある風味が得られ、また腐敗し難く保存性に優れ、さらに食べ易く取扱性に優れる寿司を提供することを目的とする。例文帳に追加

To produce Sushi from which unpleasant oiliness and strong fish smells of fishes are removed, for example, sardine, horse mackerel, mackerel, Pacific saury and their fish flesh is softened to give deep taste and causes good texture since the deep taste of cooked fish flesh is increased further and is excellent in storability resistant to putrefaction thereby the resultant Sushi is easy to eat and handle. - 特許庁

京都の場合、冷蔵技術が発達する前は若狭地方から運ばれる塩干物の塩鯖が貴重な海産物であり、この寿司が定着した(詳しくは鯖街道参照)。例文帳に追加

In Kyoto where salted mackerel, part of salted and dried marine products, brought from the Wakasa region was a valuable marine product before cold-storage technology was developed, this sushi was rooted (for details, refer to Saba-kaido Road (the highway used to transport fish such as 'saba' - mackerel - to Japan's ancient capital, Kyoto).発音を聞く  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

アジ、イワシ、カジキ、カツオ、カレイ、カンパチ、コノシロ(江戸前寿司におけるコハダもしくはシンコ)、サケ、サバ、サワラ、サンマ、スズキ(魚)、鯛、ハマチ(ブリ)、ヒラマサ、ヒラメ、マグロ(トロ)、メカジキ、アイナメ例文帳に追加

Japanese horse mackerel, sardine, marlin, bonito, right-eyed flounder (any fish of family Pleuronectidae), amberjack, Konoshiro (classified under the order of Clupeiformes Clupeidae) (spotted shad or shinko (a medium-sized Konoshiro gizzard shad) in Edomae-zushi), salmon, mackerel, great amberjack, saury, Japanese seaperch, sea bream, Hamachi (young yellowtail called in the Kansai area) (adult yellowtail), gold-striped amberjack, flatfish, tuna (fatty portion of tuna belly), swordfish, and rock trout発音を聞く  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

広げた柿の葉の上に鯖・鮭・ブリ・鯛などのネタ、寿司飯の順に載せ、表面にサクラエビ、青藻などを散らし、桶に重ねて重しを乗せて1日~数日おいてから食べる。例文帳に追加

On an unfolded persimmon leaf is put on neta (sliced fish for sushi) including mackerel, salmon, yellowtail and bream; the next, vinegar rice is put on neta; then sakura-ebi (small pink shrimp) and seaweed are sprinkled over the rice, and it is put in a container; after the container filled with them, some weight is put on them and they are preserved for a day to a couple of days; after that they can be eaten.発音を聞く  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

醤油を含んだ煮汁で加熱調理されたイワシ,サバ,アジ,サンマ等の煮魚が糠味噌を含んだ調味液で加熱調理された調味魚2と、調味魚2の外側に巻き付けられた寿司飯6と、を備える。例文帳に追加

The Sushi comprises seasoned fishes that are prepared by heating and cooking the fishes, for example, sardine, horse mackerel, mackerel, Pacific saury in a stock solution containing soy sauce, are again heated and cooked with a seasoning solution containing Nukamiso (a fermented mixture of rice bran and brine used as a pickling medium) and Sushi rice is wound around on the outer side of the seasoned fish. - 特許庁

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