例文 (21件) |
糠みその部分一致の例文一覧と使い方
該当件数 : 21件
糠味噌汁という,古い糠味噌を味噌の代わりとして作った料理例文帳に追加
a salted rice- bran soup called 'nukamisoshiru' - EDR日英対訳辞書
米糠と白味噌とを混合して調製された糠床に野菜を漬け込む。例文帳に追加
Vegetables are soaked in rice-bran paste prepared by mixing rice bran and white fermented soybean paste. - 特許庁
糠漬け(ぬかづけ、糠味噌漬け(ぬかみそづけ)とも)とはどぶ漬け、どぼ漬けとも呼ばれ、糠を乳酸発酵させて作った糠床(ぬかどこ)の中に野菜を漬けこんで作る日本を代表する漬物の一つである。例文帳に追加
Nuka-zuke (or nukamiso-zuke), which is also called dobu-zuke or dobo-zuke, is one type of representative pickles in Japan, made by pickling vegetables in nuka-doko (a rice bran bed made by lactic acid fermentation). - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
水の量は糠床が味噌よりもやや固めになるぐらいである。例文帳に追加
Add enough water so that nuka-doko becomes a little harder than miso. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
沢庵漬けのような糠漬けや、糠味噌床も、なれ寿司の穀物を乳酸発酵の基質として利用する技術の延長線上にあり、北陸の「へしこ」や北海道の「糠鰊」などにその中間型を見ることができる。例文帳に追加
Nukazuke such as Takuwan-zuke or Nukamiso-doko is seen as an extension of the technique for making use of grain of nare-zushi as a substance of lactic fermentation; 'Heshiko' in Hokuriku and 'Kasu Nishin' in Hokkaido are seen as being in between. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
だが、戦場の事であり味噌は糠味噌、具は芋の葉や茎が混ざったものであった。例文帳に追加
However, because it was a battlefield, the miso (bean paste) was salted rice-bran paste and the leaves or stems of potatoes were used in the soup. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
漬物-沢庵漬け、梅干し、柴漬、味噌漬け、粕漬け、糠漬け、山葵漬け例文帳に追加
Tsuke-mono (pickles): Takuan-zuke (yellow pickled radish), umeboshi (pickled "ume" - Japanese apricot), shibazuke (salted chopped pickled vegetables), miso-zuke (vegetables pickled in miso (fermented soybean paste)), kasu-zuke (vegetables or/and sliced fish meat pickled in sake lees), nuka-zuke (vegetables pickled in fermented rice bran), wasabi-zuke (wasabi pickled in sake lees) - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
しかしながら糠漬けは現代でもポピュラーな食べ物であり、ご飯、味噌汁、糠漬けの朝食を日本人の原風景の一つと考える人も多い。例文帳に追加
However, nuka-zuke is a popular food even today, so many people consider the breakfast of boiled rice, miso soup and nuka-zuke as an image originating in the Japanese mind. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
シミ、クスミ、ソバカス等の色素沈着から肌を守り、しかも、皮膚の老化を抑制する米糠由来の美肌用組成物を提供する。例文帳に追加
To obtain a rice bran-derived composition for beautiful skin protecting the skin from pigmentation such as dermal stains, dullness and ephelides and suppressing aging of the skin. - 特許庁
本発明による水抜き容器(1)を糠味噌の中に入れて蓋(3)を抜き取ると、野菜から出た水分が網の目を通って水抜き容器(1)の中に溜まる。例文帳に追加
This water removing vessel (1) is put in salted rice-bran paste followed by extracting a lid (3) so as to let water coming from vegetables pass through a net and accumulate in the water removing vessel (1). - 特許庁
醤油を含んだ煮汁で加熱調理されたイワシ,サバ,アジ,サンマ等の煮魚が糠味噌を含んだ調味液で加熱調理された調味魚2と、調味魚2の外側に巻き付けられた寿司飯6と、を備える。例文帳に追加
The Sushi comprises seasoned fishes that are prepared by heating and cooking the fishes, for example, sardine, horse mackerel, mackerel, Pacific saury in a stock solution containing soy sauce, are again heated and cooked with a seasoning solution containing Nukamiso (a fermented mixture of rice bran and brine used as a pickling medium) and Sushi rice is wound around on the outer side of the seasoned fish. - 特許庁
この漬物液として醤油、梅酢、糠、唐辛子又はからし類、アルコール、味噌、塩、砂糖、粕、味醂、麹、等を主体とし、所望により、各種調味料を添加したものが使用される。例文帳に追加
The pickling liquid is mainly composed of soybean sauce, plum vinegar, rice bran, red pepper or mustards, alcohol, soybean paste, salt, sugar, rice liquor lees, sweet rice liquor, and malted wheat, and various kinds of seasonings are, if desired, added to the liquid. - 特許庁
漬物(つけもの)とは、野菜(場合によっては魚や動物)などを食塩、酢、糠味噌、醤油、酒粕、油脂など高い浸透圧を生じたり水素イオン指数を下げる効果を持つ、あるいは空気と遮断する効果を持つ漬け込み材料とともに漬け込み、保存性を高めるとともに熟成させ、風味を良くした保存食品。例文帳に追加
Tsukemono is preserved food that vegetables (fish or meat, sometimes) are pickled together with pickling ingredients having high osmotic pressure, having an effect to decrease hydrogen-ion exponent or having an effect to shut off from the air such as salt, vinegar, rice-bran paste, soy sauce, sake lees or fat and oil, to improve preservation quality as well as to improve taste and flavor by maturing. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
例文 (21件) |
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