意味 | 例文 (23件) |
盛りそばの部分一致の例文一覧と使い方
該当件数 : 23件
(違いについてはざる蕎麦と盛り蕎麦の違いについて)例文帳に追加
(See 'Difference between zaru-soba and mori-soba' for detailed description.) - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
また、盛り蕎麦の「盛り」の語は、現在の掛け蕎麦である「ぶっかけ」の対義語である。例文帳に追加
The term 'mori' for mori soba is an antonym of 'bukkake' which is the kake soba of today. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
したがって、ざる蕎麦の「ざる」の対義語が「盛り」ではない。例文帳に追加
Accordingly, 'mori' is not the antonym of 'zaru' in zaru soba. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
最も一般的な食べ方は、、つゆにつけながら食べる盛りそばやざるそばである。例文帳に追加
The most common way of serving soba is mori-soba or zaru-soba whereby one eats soba with a dipping sauce. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
そば粉本来の香りと喉越しを味わう為には、盛りやざるで食べられることが多い。例文帳に追加
To enjoy the natural scent of buckwheat flour and the sensation when swallowing soba, mori soba, and zaru soba are popular options when eating soba. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
あつもり(熱盛り・敦盛)そば(大阪府・京都府京都市・兵庫県神戸市)例文帳に追加
Atsumori soba (Osaka Prefecture, Kyoto City, Kyoto Prefecture and Kobe City, Hyogo Prefecture) - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
「わりご」という段重ねの朱塗りの器にそばを小分けして盛り、直接薬味やつゆをかけて食べる。例文帳に追加
A small quantity of soba is served in the layered lacquerware to which condiments and soup is added before the noodles are eaten. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
盛りそばやざるそばの場合は、茹でた後にぬめりを取るために冷やしながらそばを洗い氷水等で締める。例文帳に追加
For mori-soba and zaru-soba, after being boiled, noodles are rinsed under the cold running water to remove the viscous film on the surface and then dipped in ice water to bring out its al dente texture before being served. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
同様にざるに乗っていても海苔がかかっていなければ盛り蕎麦である。例文帳に追加
Similarly, if soba is served in a basket, but with no nori on top, it is identified as mori soba. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
「あつもり」(『蒸篭に入れて蒸した麺』、または『敦盛と「厚盛り・熱いもり」を掛けた洒落』)である蕎麦。例文帳に追加
The name 'atsumori' is a pun, meaning; 'noodles steamed in a steamer,' 'thick pile' or 'hot mori-soba.' - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
例えば蕎麦を一口分ずつ掴んでひねりながら輪状に盛り付けた所謂手振りに盛った蕎麦を極めて容易に盛り付けることが可能な極めて実用性に秀れた茹で麺の製造方法を提供する。例文帳に追加
To provide a practically very excellent method for producing boiled noodles, a method by which, for example, boiled buckwheat noodles are very easily dished up by a so-called hand arrangement that each mouthful amount of buckwheat noodles is dished up in a ring shape with twisting. - 特許庁
なお、蕎麦そのもの麺質(粉質や種類など)に違いがあるとする考え方や、ざる蕎麦が「上」で盛り蕎麦が「並」とする考えもある。例文帳に追加
There are additional perspectives that there is a difference in the quality of noodles (such as the quality of buckwheat flour and variety) and that zaru soba is 'fine' while mori soba is 'average' in terms of the noodle rating. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
例えば碗子蕎麦の早食いゲーム用として最適で、低コストかつ小スペースで、1食分の均等な茹で麺を衛生的に自動で盛り分ける茹で麺盛り分け装置を提供する。例文帳に追加
To provide a boiled noodle dividing server that is most suitable for the speed-eating contest of buckwheat noodles that is served in small bowls because this machine costs low, needs a small space and can automatically divide boiled noodles into one-bite size of uniformly weight-equalized pieces to be served to contestants in small bowls. - 特許庁
茹でたそばを水で締め、木製か竹製の四角形の器の底にすのこを敷いた蒸篭(せいろ)や笊(ざる)に盛り付けたもの。例文帳に追加
Mori soba and zaru soba are made by rinsing boiled buckwheat noodles in cold water to bring out the chewy texture that will be served in seiro (steamer), a rectangular wooden or bamboo tray lined with a bamboo mat or basket. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
現在では海苔のかかったものを「ざる蕎麦」、かかっていないものを「盛り蕎麦」と呼んで区別している。例文帳に追加
Today, distinction is made by referring to soba with nori on top as 'zaru soba,' whereas, soba with no nori on top being referred to as 'mori soba.' - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
また、蕎麦粉の節約のため、細切りのダイコン(薬味とは異なる)や、春にはセリなどをゆでて、麺と混ぜて盛りつけて食べることもあった。例文帳に追加
To cut down the amount of buckwheat, daikon radish cut into matchsticks (not as a condiment) and boiled wild spring vegetables such as Japanese parsley were sometimes mixed with the noodles. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
元来、ざる蕎麦と盛り蕎麦の区別は、蕎麦の器(容器)の違い(ざる蕎麦はざるに乗せる)と、蕎麦つゆ(「ざる蕎麦」は通常よりコクのあるつゆ)の違いだった。例文帳に追加
The original differences between zaru soba and mori soba included the serving dishes (with zaru soba being served in a basket) and dipping sauce (with the dipping sauce for zaru soba being richer than ordinary sauce). - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
また、茹でて冷やして締めたそばを暖めて丼に盛り、温かいつゆを張ったかけそばもある(語源は「つゆをぶっかける」が縮まったもの)。例文帳に追加
Another popular way of eating soba is kake-soba (which is a short form of 'bukkakeru' (dump soup on something) whereby soba prepared as mori-soba or zaru-soba above is warmed in hot water before being placed in a bowl and hot soup is poured over the noodles. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
これらは冷やし蕎麦に名の元になる具のみを乗せたものではなく、キュウリ、錦糸玉子、カマボコ、ワカメなどの具とともに、主となる具を綺麗に盛り付けるのが慣例である。例文帳に追加
It is customary to serve the above-referenced cold noodles with various toppings such as cucumber, omelet slivers, kamaboko (steamed fish paste) and wakame seaweed in addition to the respective foodstuffs that they are named after that are all arranged attractively. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
これにより、例えば碗子蕎麦の早食いゲーム用として最適で、低コストかつ小スペースで、1食分の均等な茹で麺を衛生的に自動で盛り分けることができる。例文帳に追加
Thereby the boiled noodle having a uniform weight of one bite amount can be sanitarily produced automatically at a low cost within a small space. - 特許庁
意味 | 例文 (23件) |
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