意味 | 例文 (105件) |
みそ豆の部分一致の例文一覧と使い方
該当件数 : 105件
豆の赤味噌は蒸し大豆(或は煮大豆)と豆麹を用いる。例文帳に追加
Soybean red miso is made from steamed soybeans (or boiled soybeans) and soybean koji. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
田楽豆腐という焼いた豆腐の上にみそをかけた食べ物例文帳に追加
tofu that is coated with miso and baked named 'dengakudofu' - EDR日英対訳辞書
豆みそ-大豆を発酵・熟成させたもの。例文帳に追加
Soybean miso - made by fermenting and maturing soybeans. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
豆乳、その製造方法、及び豆乳用甘味組成物例文帳に追加
SOY MILK, METHOD FOR PRODUCING THE SAME, AND SOY MILK SWEET-TASTING COMPOSITION - 特許庁
「金山寺味噌」・「金山寺納豆」例文帳に追加
Kinzanji-miso,' 'Kinzanji-natto' - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
豆腐と白ごまと白みそで野菜をあえた料理例文帳に追加
a Japanese dish of cooked vegetables dressed with soybean curd, white sesame and soybean paste - EDR日英対訳辞書
みそ汁や吸い物などに入れる豆腐や肉や野菜などの具例文帳に追加
tofu, meat, vegetables and other ingredients used in a soup - EDR日英対訳辞書
米みそ-大豆と米を発酵・熟成させたもの。例文帳に追加
Rice miso - made by fermenting and maturing soybeans and rice. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
豆味噌では、八丁味噌が代表的である。例文帳に追加
Representative soybean miso is Haccho miso. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
丸大豆の表皮に傷を付けるという極めて簡便な方法で、たとえ石豆が数%程度混入していても、石豆を含めたすべての丸大豆を十分に吸水させることができるため、醤油、味噌、納豆、煮豆、豆腐等の丸大豆利用食品全般に応用可能な極めて実用的な方法である。例文帳に追加
The very practicable method for treating the soybeans, applicable to the whole soybean-utilizing foods such as soy sauce, Miso (fermented soybean paste), Natto (fermented soybeans), cooked beans and bean curd involves cutting the skins of the soybeans to enable the soybean including the Ishimames to absorb water sufficiently even if the Ishimames in several percentage points are mixed. - 特許庁
大豆を発酵させた味噌で作ります。味噌をお湯で溶かし、その中に野菜や豆腐、海藻を入れます。例文帳に追加
It’s made from miso, or fermented soybean paste. We mix miso with hot water and put vegetables, tofu or seaweed in it. - Weblio英語基本例文集
米味噌は淡色の場合、一般に煮大豆を用いるが、赤みのかなり濃い米味噌は蒸し大豆を用いる。例文帳に追加
Light-colored rice miso is generally made from boiled soybeans, whereas deep-red rice miso is made from steamed soybeans. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
豆腐にテンペ菌又は/及びオンジョム菌を添加すると共に、低塩味噌に漬け込んで豆腐を発酵させた豆腐の味噌漬である。例文帳に追加
The Miso pickles of the Tofu is obtained by adding tempeh bacteria and/or Onjom bacteria to the Tofu, and pickling the resultant Tofu in the low-salted Miso to ferment the Tofu. - 特許庁
味噌の原料となる大豆は、タンパク質を多く含む。例文帳に追加
There's a lot of protein in soybeans which is the raw ingredient for miso. - Weblio Email例文集
大豆オカラの味噌及びその製造方法例文帳に追加
MISO OF BEAN-CURD REFUSE FROM SOYBEAN AND METHOD FOR PRODUCING THE SAME - 特許庁
味噌原料用大豆の高圧処理法例文帳に追加
HIGH-PRESSURE TREATMENT OF SOYBEAN FOR RAW MATERIAL FOR MISO - 特許庁
このため、長期保存や食べる者を飽きさせないといった目的も含めて、味噌、醤油、豆腐、ゆば、豆乳、納豆、油揚げなどが生み出された。例文帳に追加
Thanks to this background, together with the objective of long storage and not tiring people, fermented soybean paste, soy sauce, soybean curd, dried bean curd, soybean milk, natto (fermented soybean) and deep-fried bean curd were created. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
また納豆を叩き刻んで味噌汁に入れた納豆汁は、江戸時代までは納豆ご飯よりも頻繁に食卓に上っていた。例文帳に追加
Natto jiru, which is prepared by adding finely chopped natto to miso soup, was eaten more often that natto gohan during the Edo period. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
第2の製造方法は、原料大豆を水に浸漬する工程と、得られた浸漬大豆を蒸煮する工程と、得られた蒸煮大豆に味噌および納豆菌を添加して混合する工程と、該味噌および納豆菌を添加した蒸煮大豆を発酵させる工程とを含むことを特徴とする。例文帳に追加
The second method for producing the fermented soybeans comprises: a process of soaking raw material soybeans in water; a process of steaming the soaked soybeans thus obtained; a process of adding soybean paste and Bacillus natto to the steamed soybeans thus obtained followed by mixing; and a process of fermenting the steamed soybeans added with the soybean paste and Bacillus natto. - 特許庁
本発明の味噌仕込み納豆の第1の製造方法は、原料大豆を水に浸漬する工程と、得られた浸漬大豆に味噌を添加して混合する工程と、該味噌と混合した浸漬大豆を蒸煮する工程と、得られた蒸煮大豆に納豆菌を植菌する工程と、該納豆菌が植菌された蒸煮大豆を発酵させる工程とを含むことを特徴とする。例文帳に追加
The first method for producing the fermented soybeans fermented in soybean paste comprises: a process of soaking raw material soybeans in water; a process of adding soybean paste to the soaked soybeans thus obtained followed by mixing; a process of steaming the soaked soybeans mixed with the soybean paste; a process of inoculating Bacillus natto to the steamed soybeans thus obtained; and a process of fermenting the steamed soybeans inoculated with the Bacillus natto. - 特許庁
豆腐を長方形に切ってくしにさし,みそをぬって火にあぶった食べ物例文帳に追加
tofu cut into rectangular shapes, coated with miso and baked on skewers - EDR日英対訳辞書
麦みそ-大豆と大麦又ははだか麦を発酵・熟成させたもの。例文帳に追加
Barley miso - made by fermenting and maturing soybeans and barley or rye. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
豆腐づくりやみそづくりなど多彩な活動をしている。例文帳に追加
The NPO is actively involved in various activities including production of tofu (bean curd) and miso (soybean paste). - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
赤だし(あか-)とは八丁味噌などの豆味噌に米味噌を合わせて作った味噌汁。例文帳に追加
Akadashi miso soup is a miso soup made from a blend of Hacho-style (soy bean and rice) miso paste. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
赤味噌は、東北地方(米)・中京圏(豆)を中心に作られている。例文帳に追加
Red miso is produced mainly in the Tohoku region (rice) and Chukyo area (soybean). - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
豆味噌の割合が減り、米味噌の割合が増えると「合せ味噌」など呼び方が変わる。例文帳に追加
By decreasing the proportion of soy bean miso and increasing the rice miso it is called by a different name 'awase miso' (blended miso). - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
全国的に見て、一般的な味噌は米味噌であり、豆味噌(赤)は、中京地域のみで造られている。例文帳に追加
The kind of miso which is widely distributed nationwide is rice miso, and soybean miso (red) is produced only in the Chukyo area. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
本発明は、従来困難とされてきたDNA量が少ない、味噌、醤油、納豆、大豆油、大豆蛋白を使用した2次加工品などの大豆加工食品から、PCR法に用いるのに十分な量の大豆DNAを、簡便で且つ効率に抽出する方法を提供することを目的とする。例文帳に追加
To provide a method for simply and efficiently extracting a soybean DNA in an sufficient amount for PCR from a soybean processed foods such as miso, soy sauce, natto, soybean oil, and soy protein that contain small amounts of DNA and are difficult to isolate the DNAs from the foods. - 特許庁
加熱の際に濃縮を行うものであって、加熱前のO/W型乳化物中に無脂大豆固形分が1重量%以上含む豆乳風味組成物であり、又、当該豆乳風味組成物を使用してなる食品。例文帳に追加
The food is obtained by using the soybean milk-flavor composition. - 特許庁
豆は糖分が少なくアミノ酸の材料である蛋白質が多く含まれているので、豆からは主に赤味噌が造られている。例文帳に追加
Because beans are low in sugar and high in protein which is the material for amino acid, beans are mainly processed into red miso. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
糖アルコール及び味噌を含む粒状大豆たん白に、加熱処理を施す粒状大豆たん白加工食品の製造方法。例文帳に追加
The method for producing the granular soybean protein processed food is characterized by applying a thermal treatment to granular soybean protein containing a sugar alcohol and fermented soybean paste. - 特許庁
格別の味噌を用い、製造工程にも工夫を凝らした豆腐の味噌漬とする。例文帳に追加
To provide Miso (fermented soybean paste) pickles of Tofu (bean curd) by using particular Miso by a devised production process. - 特許庁
豆乳の有する健康増進作用を損なうことなく、菜食主義者などにも悪いイメージを与えず、豆乳の風味とこくが強く付与され、口当たりも良好である、豆乳入り調理味噌を提供する。例文帳に追加
To provide seasoned fermented soybean paste containing soybean milk intensely provided with the flavor and body of soybean milk and good in mouthfeel without impairing the health promotive effect inherent in soybean milk and without giving vegetarians or the like bad image. - 特許庁
無脂大豆固形分、無脂乳固形分、糖類を含むO/W型乳化組成物であって、大豆特有の青臭さみ、えぐみが少なく、強い豆乳風味を持った豆乳風味組成物の製造法及び当該組成物を使用してなる食品の提供。例文帳に追加
To provide a method for producing a soybean milk-flavor composition comprising an O/W-type emulsified composition containing a fat-free soybean solid, a fat-free milk solid and saccharides, having slight grassy smell and harsh taste peculiar to soybean, and having strong soybean milk flavor: and to provide food obtained by using the composition. - 特許庁
蒸した又は煮たにんにくを練り潰した後に、にんにくを熟成した米味噌、麦味噌又は豆味噌等の味噌に所定比で練り合わせる。例文帳に追加
This garlic-containing Miso is obtained by knead-mashing steamed and boiled garlic and kneading the garlic with Miso such as matured rice Miso, wheat Miso or beans Miso in a weight fraction of 5-30 wt.% of each Miso. - 特許庁
京都には大徳寺納豆を添えるなど特徴のある味噌松風が多く作られている。例文帳に追加
Many of the Misomatsukaze in Kyoto have characteristic traits such as Daitokuji natto (natto made in Daitokuji Temple) being added. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
食文化では、味噌、醤油、豆腐など日本料理の基本要素が出揃った。例文帳に追加
In terms of culinary culture, the Muromachi period saw the emergence of many of the most important and iconic staples of Japanese cuisine, including miso paste, soy sauce, and tofu. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
生米と大豆を使用して味噌風の調味食品を製造する方法を提供する。例文帳に追加
To provide a method for producing a soybean-flavored food by using raw rice and soybean. - 特許庁
およびそこから転じて豆味噌をベースに米味噌、調味料(コンブや鰹節の出汁など)を配合した調合味噌。例文帳に追加
Alternatively it is altered from being made of a base of soy bean and rice miso to being made by combining seasonings (kelp and bonito flake stock). - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
大豆に特有な青臭い臭いや苦渋味を格別感じることなく、健康上有効な成分に富む大豆を食べ易い形で高濃度に含み、それによって効率良く、かつ便利に摂取できる食品を提供する。例文帳に追加
To provide a food containing soybean rich in components effective for health, without particularly feeling grassy smell and bitter taste peculiar to the soybean, and thereby capable of being taken in a good efficiency and conveniently. - 特許庁
あらかじめ豆腐工場で焼いた焼き豆腐に、あらかじめ焼いた調味ミソを付ける事で、電子レンジで可熱できるので中まで熱く柔らかで、冷めても温め直しができる田楽豆腐を、コンビニやスーパー等既存の店舖でもいつでも迅速に提供販売する事が可能になる。例文帳に追加
This Tofu dengaku heated not on the charcoal fire but in the microwave oven to be hot and soft up to its inside and also re-heated even on getting cold, always quickly to facilitate sale of the tofu dengaku in the existing stores such as convenience stores, supermarkets, is provided by coating the baked Tofu prepared in a Tofu factory with seasoned Miso (bean paste) baked in advance. - 特許庁
意味 | 例文 (105件) |
Tatoebaのコンテンツは、特に明示されている場合を除いて、次のライセンスに従います: Creative Commons Attribution (CC-BY) 2.0 France |
Copyright (c) 1995-2024 Kenkyusha Co., Ltd. All rights reserved. |
本サービスで使用している「Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス」はWikipediaの日本語文を独立行政法人情報通信研究機構が英訳したものを、Creative Comons Attribution-Share-Alike License 3.0による利用許諾のもと使用しております。詳細はhttp://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/ および http://alaginrc.nict.go.jp/WikiCorpus/ をご覧下さい。 |
Tanaka Corpusのコンテンツは、特に明示されている場合を除いて、次のライセンスに従います: Creative Commons Attribution (CC-BY) 2.0 France. |
Copyright © National Institute of Information and Communications Technology. All Rights Reserved. |
Copyright © Japan Patent office. All Rights Reserved. |
ログイン |
Weblio会員(無料)になると 検索履歴を保存できる! 語彙力診断の実施回数増加! |
ログイン |
Weblio会員(無料)になると 検索履歴を保存できる! 語彙力診断の実施回数増加! |