意味 | 例文 (34件) |
耐熱性芽胞菌の部分一致の例文一覧と使い方
該当件数 : 34件
耐熱性芽胞の殺菌方法例文帳に追加
METHOD FOR STERILIZING HEAT RESISTANT SPORE - 特許庁
耐熱性芽胞形成細菌増殖抑制剤例文帳に追加
PROLIFERATION INHIBITOR AGAINST HEAT-RESISTANT END SPORE- FORMING BACTERIUM - 特許庁
対象物の品質劣化を伴わずに耐熱性芽胞に対する効果的な殺菌を行うことができる耐熱性芽胞の殺菌方法を提供すること。例文帳に追加
To provide a method for sterilizing heat resistant spores effectively sterilizing the heat resistant spores without accompanied by deterioration of objective materials. - 特許庁
耐熱性芽胞形成細菌増殖抑制剤及びその製造方法例文帳に追加
AGENT FOR SUPPRESSING PROLIFERATION OF BACTERIUM FORMING HEAT-RESISTANT SPORE AND METHOD FOR PRODUCING THE SAME - 特許庁
耐熱性芽胞性細菌の増殖抑制剤およびこれを含む飲食品例文帳に追加
AGENT FOR SUPPRESSING PROLIFERATION OF HEAT-RESISTANT SPORE-FORMING BACTERIA AND FOOD AND DRINK CONTAINING THE AGENT - 特許庁
この製法での納豆菌は耐熱性の高い芽胞となって藁に付着している。例文帳に追加
In this manufacturing method, bacillus subtilis natto is adhered to straw as a spore that's highly resistant to heat. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
耐熱性芽胞形成細菌に対して高い増殖抑制作用を有し、しかも生分解性がよく、人体に対する安全性にも優れた耐熱性芽胞形成細菌増殖抑制剤を提供する。例文帳に追加
To provide a proliferation inhibiting agent for thermophilic sporulating bacteria, having activity against the bacteria, having a good biodegradability, and excellent in safety for a human body. - 特許庁
耐熱性芽胞形成細菌に対して高い増殖抑制作用を有し、しかも生分解性がよく、人体に対する安全性にも優れた耐熱性芽胞形成細菌増殖抑制剤及びその製造方法を提供する。例文帳に追加
To obtain an agent for suppressing proliferation of bacterium forming heat-resistant spores, having high proliferation-suppressing action on heat- resistant spore-forming bacteria and good biodegradability and excellent in safety to human bodies and provide a method for producing the agent. - 特許庁
耐熱性芽胞形成細菌に対して高い増殖抑制作用を有し、しかも生分解性がよく、人体に対する安全性にも優れた耐熱性芽胞形成細菌増殖抑制剤を提供する。例文帳に追加
To provide a proliferation inhibitor which is used against heat-resistant end spore-forming bacteria, has a high proliferation inhibiting action against the heat-resistant end spore-forming bacteria, has good biodegradability, and has excellent safety for human bodies. - 特許庁
ポタージュスープにおいて危害危険性を有する細菌として高温耐熱性を有するグラム陽性芽胞形成細菌Thermoanaerobacter属の細菌が挙げられる。例文帳に追加
The high-temperature heat resistant gram-positive spore-forming bacteria which belongs to genus Thermoanoaero bacter is quoted as bacteria having risk of damage in the potage soup. - 特許庁
好熱性好酸性菌アリサイクロバチルス・アシドテレストリスの芽胞耐熱性を迅速かつ簡便に識別する方法を提供すること。例文帳に追加
To provide a method for identifying a thermophilic acidophilic bacterium, by which the spore heat resistance of the thermophilic acidophilic bacterium, Alicyclobacillus acidoterrestris, can quickly and simply be identified. - 特許庁
好熱性好酸性菌アリサイクロバチルス・アシドテレストリスの芽胞耐熱性を迅速かつ簡便に識別する方法の提供。例文帳に追加
To provide a method for identifying a thermophilic acidophilic bacterium, by which the spore heat resistance of a thermophilic acidophilic bacterium: Alicyclobacillus acidoterrestris, can quickly and simply be identified. - 特許庁
加熱処理後の調味液に芽胞子(耐熱性有芽胞細菌)が混入または残存し、酸素透過性の容器に充填された場合であっても、常温下での発芽増殖が抑制された組成を有する液体調味料を提供する。例文帳に追加
To obtain a liquid seasoning which can inhibit the germination and proliferation of sporophyte (heat-resistant sporangium) at the ordinary temperature, even when the sporophyte is contained or left in the liquid seasoning after thermally treated, and then packed in oxygen-permeable containers. - 特許庁
コーヒー生豆を発酵させて得た発酵液を有効成分とすることを特徴とする耐熱性芽胞形成細菌増殖抑制剤。例文帳に追加
This proliferation inhibitor against heat-resistant end spore- forming bacteria, characterized by containing as an active ingredient a fermentation liquid obtained by fermenting raw coffee beans. - 特許庁
3,4−Dihydroxyhydrocinnamic acid及びその塩を含むことを特徴とする耐熱性芽胞形成細菌増殖抑制剤。例文帳に追加
This propagation-inhibiting agent for the heat resistant sporulating bacteria is characterized by containing 3,4-dihydroxyhydrocinnamic acid and its salt. - 特許庁
本発明の製造方法は、ケイ皮酸類化合物をアルカリ物質共存下で酸化させることにより、耐熱性芽胞形成細菌に対する増殖抑制効果を発現する耐熱性芽胞形成細菌増殖抑制剤を製造することを特徴とする。例文帳に追加
This method for producing the above agent comprises producing an agent for suppressing proliferation of heat-resistant spore-forming bacteria, capable of developing proliferation-suppressing effect on heat-resistant spore-forming bacteria by oxidizing a compound of an analogous compound of cinnamic acid in the presence of an alkali substance. - 特許庁
耐熱性芽胞菌まで含めて短時間且つ確実に殺菌することができ、食品等の被殺菌素材の品質を損なわず、安価に殺菌できる断熱圧縮殺菌方法を提供することを目的とする。例文帳に追加
To provide a adiabatic compression sterilization method capable of surely sterilizing microorganisms including a heat-resistant spore bearing bacterium in a short time and being inexpensively sterilizable without impairing the quality of a material to be sterilized, e.g. a food. - 特許庁
発泡性に優れ、耐熱性芽胞形成菌に対する殺菌効果及び有機物汚れ除去効果を有すると共に、アルミニウムに対する侵食を防止する殺菌洗浄剤組成物を提供する。例文帳に追加
To provide a bactericidal detergent composition having excellent foamability, bactericidal effects on thermoduric spore-forming bacteria, and effects for removing organic stain, and preventing corrosion on aluminum. - 特許庁
特に食品等の微生物災害を引き起こす耐熱性芽胞形成細菌(枯草菌(Bacillus subtilis)、セレウス菌(Bacillus cereus)等)に顕著な効果を示すことから、飲食品等の保存剤として好適である。例文帳に追加
Since especially it shows a marked effect on thermodulic spore-forming bacteria (such as Bacillus subtilis, Bacillus cereus, and the like), it is suitable as a preserving agent of a food, beverage, or the like. - 特許庁
菌床3としての処理媒質として、リグニン分解菌、耐熱放線菌、白色腐朽性担子菌、セルロース分解菌、嫌気性有芽胞桿菌群、糸状菌、蛋白分解菌及び枯草菌の混合物をおがくずに定着させたものを使用する。例文帳に追加
A material obtained by fixing a mixture of lignin-decomposing bacterium with heat-resistant actinomyces, white decay basidiomycete, cellulose decomposing bacterium, anaerobic spore-bearing bacillus, mold, Proteolytic bacterium and Bacillus subtilis on the sawdust is used as a treating medium as the microbial bed 3. - 特許庁
デンプン及び/又は脂質含有固形分を含むポタージュスープに、グリシンからなる静菌剤を添加することにより高温耐熱性を有するグラム陽性芽胞形成細菌に対して安定なポタージュスープを製造する。例文帳に追加
The stabilized potage soup containing starch and/or fat-containing solid is obtained by addition of a bacteriostatic agent comprising glycine to be stable to gram-positive spore-forming bacteria. - 特許庁
乳性炭酸飲料中で増殖する耐熱性芽胞形成細菌であると認められたSporolactobacillus属菌を、抗原−抗体反応を利用した微生物検出技術によって特異的に且つ迅速に検出し判定するようにした。例文帳に追加
The Sporolactobacillus genus bacterium recognized to be a heat-resistant spore-forming bacterium proliferating in the milk-based carbonated drink is specifically and quickly detected and judged by a microorganism detection technique utilizing an antigen-antibody reaction. - 特許庁
乳性炭酸飲料中で増殖する耐熱性芽胞形成細菌であるSporolactobacillus属菌を的確かつ迅速に検出し判定することができる手法を提供する。例文帳に追加
To provide a method for judging the deterioration bacterium of a milk-based carbonated drink, by which a Sporolactobacillus genus bacterium that is a heat-resistant spore-forming bacterium proliferating in the milk-based carbonated drink can accurately and quickly be detected and judged. - 特許庁
本発明の発芽玄米餅は、特に耐熱芽胞菌が通常の精白米(粳米、糯米)と同程度なので、生餅への加工適性に優れており、加熱殺菌後の餅よりも風味、保存性が優れている。例文帳に追加
The rice cake of the germinate brown rice grains bears the same level of thermally resistant spore bearing bacterium as those of usual polished rice grains (non-glutinous rice or glutinous rice) and has the excellent profitability to produce raw soft rice cake. - 特許庁
食品加工現場などにおけるオゾンナノバブル水を利用した耐熱性を有する芽胞細菌の効果的な殺菌乃至不活化方法を提供すること。例文帳に追加
To provide a method for effectively sterilizing or inactivating a spore bacterium having heat resistance using ozone nanobubble water at a food processing place etc. - 特許庁
煮干の製造工程において、乾燥時の乾燥温度を50℃以上の高温にすることで、耐熱性芽胞菌の増殖を抑制し、一般生菌数300個/g以下の煮干製品を得ることができるようになる。例文帳に追加
The method for producing dried small sardine comprises raising drying temperature during drying time in a production process of the dried small sardine to a high temperature of ≥50°C so as to inhibit proliferation of heat-resistant spore bacteria to obtain a dried small sardine product having ≤300 pieces/g of the general viable bacteria. - 特許庁
野菜を、酵母エキスを含有する溶液に4〜50℃で10〜60分間浸した後に殺菌処理することでこれらに付着する微生物、特に耐熱性芽胞菌を、食味および風味を損なわずに低減させることができる。例文帳に追加
This method for decreasing microorganisms adhering to vegetables, especially, heat-resistant spore forming bacteria without spoiling food taste and flavor includes soaking the vegetables in a yeast extract-containing solution at 4-50°C for 10-60 min followed by sterilization treating. - 特許庁
本発明の製造方法は、保存性容器入飲料として調製されるポタージュスープの製造に適用され、高温耐熱性を有するグラム陽性芽胞形成細菌に対しても安定なポタージュスープを提供する。例文帳に追加
The method for producing the potage soup is applied to production of potage soup prepared as a beverage packaged in a preservable container so as to obtain the potage soup stabilized even to the high-temperature heat resistant gram-positive spore-forming bacteria. - 特許庁
殺菌剤を被処理物中に残存させることなく被処理物中に存在する好熱菌及び耐熱性芽胞菌を完全殺菌する方法であって、被処理物を殺菌剤で処理した後、低圧過熱水蒸気で処理することを特徴とする殺菌方法。例文帳に追加
This method for sterilizing harmful microorganism comprises treating a material to be treated with a germicide and then treating the material with low-pressure superheated steam in a method for perfectly sterilizing thermophilic bacterium and heat-resistant spore bearing bacterium which exists in the material to be treated without leaving the germicide in the material to be treated. - 特許庁
特別の装置を必要とせず、加熱による風味の劣化、成分の変性などの品質変化が無く、簡便な方法で、耐熱性菌の芽胞も含めた微生物が実質的に除去された植物エキスの製造方法を提供すること。例文帳に追加
To provide a method for easily producing plant extract substantially freed from microbes including heat-resistant bacteria spores, with no need of any special device, without quality deteriorations including flavor deterioration and ingredient deterioration stemming from heating. - 特許庁
クロロゲン酸などのケイ皮酸類化合物をアルカリ物質共存下で酸化させることにより得られることを特徴とする耐熱性芽胞形成細菌増殖抑制剤。例文帳に追加
This agent for suppressing proliferation of heat-resistant sport- forming bacteria is obtained by oxidizing an analogous compound of cinnamic acid such as chlorogenic acid in the presence of an alkali substance. - 特許庁
実質的に殆ど耐熱性芽胞菌を含まないことで、各種の加工食品の味付け用として使用することができる味噌と同様の調味料を提供する。例文帳に追加
To provide a seasoning having Miso-like taste, substantially hardly containing a heat-resistant spore bearing bacterium and capable of being used as seasoning for various kinds of processed foods thereby. - 特許庁
セレウス菌などの耐熱性芽胞菌に対しても効果を発揮し、更に少ない使用量で十分な抗菌効果を発揮することで、被洗物への過剰残留による黄変問題を解決し、かつ連続式洗濯工程に使用しても洗浄力の低下を抑える。例文帳に追加
To provide an antibacterial agent for sanitary washing which exhibits an effect also to heat-resistant spore bearing bacteria such as Bacillus cereus, exhibits sufficient antibacterial effect with a smaller use amount to thereby solve the problem of yellowing due to an excessive residue on laundry, and suppresses reduction of detergency even if it is used in a continuous washing process. - 特許庁
コーヒー抽出液を高濃度に濃縮し、酸性下、エタノール水溶液またはエタノールにて抽出することにより簡便な方法で効率よく高純度のクロロゲン酸類を精製でき、さらに、耐熱性菌の芽胞も含め微生物が実質的に除去できる。例文帳に追加
An extracted solution of coffee is concentrated in a high concentration, extracted with an aqueous solution of ethanol or ethanol in acidity so that a high-purity chlorogenic acid is purified by a simple method and microorganism including spores of heat-resistant microorganism are substantially removed. - 特許庁
意味 | 例文 (34件) |
Copyright © Japan Patent office. All Rights Reserved. |
本サービスで使用している「Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス」はWikipediaの日本語文を独立行政法人情報通信研究機構が英訳したものを、Creative Comons Attribution-Share-Alike License 3.0による利用許諾のもと使用しております。詳細はhttp://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/ および http://alaginrc.nict.go.jp/WikiCorpus/ をご覧下さい。 |
ログイン |
Weblio会員(無料)になると 検索履歴を保存できる! 語彙力診断の実施回数増加! |
ログイン |
Weblio会員(無料)になると 検索履歴を保存できる! 語彙力診断の実施回数増加! |