1153万例文収録!

「食塩溶液」に関連した英語例文の一覧と使い方 - Weblio英語例文検索


小窓モード

プレミアム

ログイン
設定

設定

Weblio 辞書 > 英和辞典・和英辞典 > 食塩溶液の意味・解説 > 食塩溶液に関連した英語例文

セーフサーチ:オン

不適切な検索結果を除外する

不適切な検索結果を除外しない

セーフサーチについて

食塩溶液の部分一致の例文一覧と使い方

該当件数 : 71



例文

食塩溶液[水].例文帳に追加

a saline solution  - 研究社 新英和中辞典

食塩と水からなる溶液例文帳に追加

a solution of salt and water.  - PDQ®がん用語辞書 英語版

目のための緩衝生理食塩溶液例文帳に追加

buffered saline solution for the eyes  - 日本語WordNet

緑色野菜を重曹および食塩を含有する水溶液に浸漬する。例文帳に追加

The green vegetable is immersed in an aqueous solution containing sodium bicarbonate and common salt. - 特許庁

例文

(粘度条件) アクリルアミド系共重合体と食塩4質量%とを含む食塩溶液の粘度が、前記食塩溶液と同じ濃度のアクリルアミド系共重合体の純水溶液の粘度より高いこと。例文帳に追加

The viscosity of a table salt aqueous solution containing the acrylamide-based copolymer and 4 mass% table salt is higher than that of a pure water solution of the acrylamide-based copolymer having the same concentration as that in the table salt aqueous solution (Viscosity conditions). - 特許庁


例文

食塩保持容器16にクエン酸等の有機酸を添加した食塩を収納し、有機酸が溶解した弱酸性の水溶液を生成する。例文帳に追加

Common salt to which an organic acid, such as citric acid, is added is accommodated in a common salt holder 16 to generate a weak acidic solution in which the organic acid is dissolved. - 特許庁

(粘度条件) アクリルアミド系ノニオン性(共)重合体と食塩4質量%とを含む食塩溶液の粘度が、前記食塩溶液と同じ濃度のアクリルアミド系ノニオン性(共)重合体の純水溶液の粘度より高いこと。例文帳に追加

(The viscosity condition) The viscosity of an aqueous solution of common salt containing the acrylamide-based nonionic (co)polymer and 4 mass % common salt is higher than that of a pure water solution having the same concentration of the acrylamide-based nonionic (co)polymer with the concentration of the above aqueous solution of the common salt. - 特許庁

食塩などの電解質溶液を電気分解して得られる液を用いて行なう漂白操作例文帳に追加

a bleaching process performed by using solution obtained from electrolysis of electrolytic solution  - EDR日英対訳辞書

溶液が、食塩を1〜5%、糖類を2〜10%、カルシウム塩類を0.1〜0.5%含有する。例文帳に追加

The aqueous solution contains 1-5 wt.% of salt, 2-10 wt.% of saccharides and 0.1-0.5 wt.% of calcium salts. - 特許庁

例文

好ましくは冷凍前に、NaClおよびNa_3PO_4を含む食塩溶液に懸濁する方法。例文帳に追加

Preferably, the plasminogen is suspended in an aqueous salt solution including NaCl and Na_3PO_4 prior to freezing. - 特許庁

例文

原料エビをトランスグルタミナーゼ溶液、10重量%以上の食塩水又は食塩粉末、リン酸塩溶液に順次浸漬する工程を経た後にレトルト処理する。例文帳に追加

This method for producing the retort shrimp comprises retort-treating raw material shrimp after a process of serially soaking in transglutaminase solution, salt water of10 wt.% or salt powder, and phosphate solution. - 特許庁

浴槽には、生理食塩水、ヒアルロン酸水溶液、エタノール、酢酸、水酸化ナトリウム、EDTA又はホルムアルデヒドなどの液体を満たす。例文帳に追加

The bathtub is filled with the liquid of physiological brine, hyaluronic acid aqueous solution, ethanol, sodium hydroxide, EDTA or formaldehyde, etc. - 特許庁

変性抑制茹卵は、糖類および食塩を含むpH7.0乃至10.0の溶液に殻を剥いた茹卵を浸漬して成る。例文帳に追加

The boiled egg suppressed in denaturation is obtained by soaking a boiled egg with peeled eggshell in a solution with pH 7.0-10.00 containing saccharides and table salt. - 特許庁

食塩水電解槽の性能回復方法ならびに該方法により処理された陰極を用いた生産苛性ソーダ溶液および塩素の製造方法例文帳に追加

METHOD FOR RECOVERING PERFORMANCE IN SALT WATER ELECTROLYTIC CELL, METHOD FOR MANUFACTURING PRODUCED CAUSTIC SODA SOLUTION USING CATHODE TREATED BY THE METHOD AND METHOD FOR MANUFACTURING CHLORINE - 特許庁

前記溶液中のトレハロース濃度は1乃至30質量%、食塩濃度は1.0質量%以下であるものが好ましい。例文帳に追加

It is preferable that a trehalose concentration of the solution is 1-30 mass% and the salt concentration thereof is not more than 1.0 mass%. - 特許庁

前記食塩水の塩素濃度は、50〜200g/Lであり、前記硫酸溶液の硫酸濃度は、5〜15質量%あることを特徴とする。例文帳に追加

The chlorine concentration of the brine is 50 to 200 g/L, and the sulfuric acid concentration of the sulfuric acid solution is 5 to 15 mass%. - 特許庁

また、食塩水の濃度は15重量%以上、特に飽和状態が好ましく、トランスグルタミナーゼ溶液での浸漬は減圧下で行ってもよい。例文帳に追加

A concentration of salt water is15 wt.%, and especially preferably a saturated state, and soaking may be performed in transglutaminase solution under reduced pressure. - 特許庁

生の青紫蘇の葉を、濃度20〜30%の食塩溶液中で、90〜100℃で10〜300秒ブランチング処理後、乾燥する。例文帳に追加

A raw green leaf of perilla is blanched in a salt solution having a concentration of 20-30% at 90-100°C for 10-300 sec and dried. - 特許庁

また、液卵または粉末卵とオリーブオイル及び食塩を混合してなる溶液を加え混練して調製する。例文帳に追加

Preferably, the method for producing the pasta comprises furthermore adding and kneading a solution obtained by mixing liquid egg or powder egg with olive oil and salt. - 特許庁

シリコンチップ2と検出窓23の周壁とで浅い凹部が形成されてそこに生理食塩水等の導電性溶液が充填される。例文帳に追加

Then a shallow recess is formed by both the silicon chip 2 and peripheral wall of the detection window 23, which is filled with conductive solution such as physiological saline. - 特許庁

食品に少なくとも食塩が溶解した水溶液または食塩が懸濁された懸濁液を散布または塗布により付着させた後、該食品を、透水性フィルムを介して吸水性物質に接触させる。例文帳に追加

This method comprises at least spraying or coating a food with an aqueous solution in which the cooking salt is dissolved or a suspension in which the cooking salt is suspended to make the same adhere to the food, and bringing the food into contact with an water absorbing material through a water permeable film. - 特許庁

リンス液には、前記濃度のアルブミンを含有する生理食塩液が用いられ、単核球回収液にはデキストラン生理食塩溶液などが用いられる。例文帳に追加

A physiological salt solution containing the albumin in the above concentration is used as the rinse liquid, and a solution or the like of a dextran in the physiological salt solution is used as the mononucleosis-collecting liquid. - 特許庁

胆汁酸吸着性能を有する架橋性ポリマーであって、胆汁酸濃度6.4mMの生理食塩溶液中における胆汁酸吸着量(A)と、胆汁酸濃度6.4mMかつ脂肪酸濃度9.9mMの生理食塩溶液中における胆汁酸吸着量(B)とが下記式(1)の関係を満たす胆汁酸吸着性ポリマー。例文帳に追加

The bile acid-adsorbing polymer is a crosslinked polymer having bile acid-adsorbing performance. - 特許庁

アルカリ水溶液中に食塩等の塩を共存させ、ゼオライト生成反応を活性化させ、アルカリ水溶液の濃度又は及び反応時間の低下、短縮を図る。例文帳に追加

The zeolite manufacture reaction by the hydrothermal treatment is activated by a coexisting salt in the alkali aqueous solution to produce the artificial zeolite. - 特許庁

抄製された海苔に、溶媒(エタノール等)に溶解したシェラック溶液を塗布するか、抄製された海苔をシェラック溶液に浸漬し(必要に応じ、食塩を片面に分散させ)、該溶媒を蒸発除去することからなる上記海苔の製法。例文帳に追加

The laver is obtained by coating prepared laver with a shellac solution containing a solvent (for example, ethanol) or dipping the prepared laver in the shellac solution (if necessary, salt is further scattered on one surface of the treated laver), and then evaporating the solvent. - 特許庁

溶液は、好ましくは、生理学的キャリア(例えば、生理食塩水または乳酸加リンガー溶液)中の希釈濃度で、多発性の疼痛および炎症の阻害性を有する。例文帳に追加

The solution preferably includes multiple pain and inflammation inhibitory at dilute concentration preferably in a physiologic carrier, such as saline or lactated Ringer's solution. - 特許庁

好ましくは、上記水溶液として、重曹濃度が0.1〜0.5質量%および食塩濃度が0.5〜3.0質量%である水溶液を使用する。例文帳に追加

An aqueous solution having a concentration of sodium bicarbonate of 0.1-0.5 mass% and a concentration of common salt of 0.5-3.0 mass% is preferably used as the aqueous solution. - 特許庁

カタクチイワシ、マイワシなどの魚介類をその漁獲時から選別、輸送、搬入、仕込み時から10日間の間に、酢酸などの酸性溶液に接触させ、食塩或いは、食塩及びエタノール共存下、或いは、エタノール存在下で酵素加水分解処理するものである。例文帳に追加

The seafood-fermented seasoning liquid is obtained by making fish and shellfish such as anchovy or sardine come in contact with acidic solution comprising acetic acid or the like within 10 days from the time of selection, transportation, delivery and preparation after being caught, and subjecting the seafood to enzymatic hydrolysis in salt or the coexistence of salt and ethanol, or in the presence of ethanol. - 特許庁

ムコ多糖並びにタンパク質及び/又はその分解物を含有してなる原料組成物、及び酢酸ナトリウム等の食塩塩を含み且つ該食塩の濃度が8〜60重量%である水溶液を調製した後に、当該水溶液とエタノール等の水溶性有機溶媒とを混合して、ムコ多糖を選択的に析出させて高純度化されたムコ多糖を得る。例文帳に追加

The highly purified mucopolysaccharide is produced by preparing an aqueous solution containing a raw material composition containing mucopolysaccharide and protein and/or its decomposition product, sodium chloride and a salt such as sodium acetate and having a sodium chloride concentration of 8-60 wt.%, and mixing the aqueous solution with a water-soluble organic solvent such as ethanol to selectively precipitate the mucopolysaccharide. - 特許庁

ホエーたん白の4〜15重量%水溶液を70〜100℃の温度で30〜120分間加熱処理した水溶液に、油脂を4〜40重量%添加し乳化させた溶液を調製し、ついでこの溶液に0.1〜2重量%の濃度の食塩を添加した調味液を、冷却、凍結、高圧のいずれかの処理によってゲル化させたことを特徴とする油脂含有ホエーたん白質ゲル化食品。例文帳に追加

The seasoning solution is gelled by either one treatment of cooling, freezing and high pressurizing to obtain the gelled food of fat and oil-containing whey protein. - 特許庁

粒状チーズを食酢含有水溶液で酢漬け処理した後、得られたチーズ酢漬け処理物を食酢及び食塩含有水溶液中で加熱処理した粒状加工チーズを配合するチーズ入り液状又はペースト状酸性食品の製造方法。例文帳に追加

The method for producing liquid or pasty acidic food containing cheese comprises adding granulated cheese obtained by subjecting granular cheese to pickling treatment with vinegar-containing water solution followed by heating the thus-obtained pickled cheese in water solution containing vinegar and salt. - 特許庁

粒状チーズを食酢含有水溶液で酢漬け処理した後、得られたチーズ酢漬け処理物を食酢、食塩及びガム類含有水溶液中で加熱処理した粒状加工チーズを配合するチーズ入り液状又はペースト状酸性食品の製造方法。例文帳に追加

The method for producing liquid or pasty acidic food product containing cheese includes adding granulated cheese obtained by subjecting granular cheese to pickling treatment with vinegar-containing water solution followed by heating the thus-obtained pickled cheese in the water solution containing vinegar, salt, and gums. - 特許庁

酸処理するか、あるいは酸処理された食品を、シュクロース、マルトース、フラクトース、グルコースおよびオリゴ糖から選択された少なくとも1種の糖類を含む溶液および食塩を含む溶液とで処理する低pH食品の製造方法およびその方法によって得られた低pH食品。例文帳に追加

This low pH food is produced by treating a food with an acid, or treating a food treated with an acid, with a solution containing at least 1 kind of sugar selected from sucrose, maltose, lactose, glucose and an oligosaccharide and a solution containing table salt. - 特許庁

本発明の目的は、水の電気分解または食塩等のアルカリ金属塩化物水溶液の電気分解に使用する場合、水素過電圧が十分に低い陰極を提供することにある。例文帳に追加

To provide a cathode with sufficiently low hydrogen overvoltage, for electrolysis of water or an aqueous solution of alkali metal chloride such as salt. - 特許庁

アルカリ性溶液中に共存する金属水素化錯化合物とその酸化体を分離するに際し、特定の食塩阻止率を有する微多孔膜を用いることにより提供。例文帳に追加

A minutely porous membrane having the specified sodium chloride-impermeable rate is used when separating the metal hydrogenated complex compound and its oxidant which coexist in the alkaline solution. - 特許庁

食塩水電解槽の性能回復方法ならびに該方法により処理された含フッ素陽イオン交換膜を用いた生産苛性ソーダ溶液および塩素の製造方法例文帳に追加

METHOD FOR RECOVERING CAPABILITY OF SALT SOLUTION ELECTROLYSIS CELL, AND METHOD FOR PRODUCING RAW CAUSTIC SODA SOLUTION AND CHLORINE USING FLUORINE-CONTAINING CATION-EXCHANGE MEMBRANE TREATED BY THE METHOD - 特許庁

このようにして得た高分子化合物を、生理的食塩水などに5〜7.5w/w%溶解させ、エチレングリコール6〜7.5M、スクロース0.75Mを含有した溶液としたガラス化液とする。例文帳に追加

The polymer compound thus obtained is dissolved in physiological saline or the like at 5-7.5 w/w% to make a vitrified liquid containing 6-7.5 M of ethylene glycol and 0.75 M of sucrose. - 特許庁

畜肉エキス及び食塩を含む水溶液に油脂を加えて乳化し、その後、乳化液を乾燥することを特徴とする粉末状乳化油脂の製造方法。例文帳に追加

This method for producing the powdery emulsified oil and fat includes emulsifying by adding the oil and fat to an aqueous solution containing a meat extract and salt, and then drying the emulsified liquid. - 特許庁

塩化浴で電解採取された、塩素を含有する銅粉を、洗浄液として、まず食塩水を、次いで硫酸溶液を、最後に温水を用いた洗浄に付すことを特徴とする。例文帳に追加

The method includes subjecting the copper powder which is electrowon in the chlorination bath, and contains chlorine to cleaning using brine first, then a sulfuric acid solution, and finally warm water as cleaning liquid. - 特許庁

色調保持効果や微生物の抑制効果があり、食品として認められているにがりを添加した食塩溶液に魚を浸漬し、浸漬液の水切りを行ってから冷蔵輸送することとした。例文帳に追加

This method for transporting the fish comprises soaking fish in an aqueous salt solution having effects of retaining color of tone and suppressing microorganism and added with bittern recognized as a food, and draining water of the soaking solution followed by cold storage transportation. - 特許庁

食塩を含む水溶液にゼラチンを加熱撹拌溶解し、冷却後エタノールを加えてさらに撹拌してゲル化したゼラチンを溶解することを特徴とする製造方法。例文帳に追加

The method for producing the seasoning liquid comprises dissolving gelatin in salt-containing aqueous solution while heating and stirring the solution, cooling the mixture followed by adding ethanol, and further stirring the mixture to dissolve the gelated gelatine. - 特許庁

C(黒鉛)とcZnをNaCl水溶液食塩水と海水を含む)中に浸漬し、CとcZnを導線で接続すると、Cは正極に、cZnは負極となって起電力が生じて、Cの近くにはNaOHが生成する。例文帳に追加

If C (graphite) and cZn are immersed in NaCl aqueous solution (containing salt solution and sea water) and C and cZn are connected by a conductor, C serves as a positive electrode and cZn as a negative electrode to have electromotive force generated, and NaOH produced near the C. - 特許庁

(1)紫バジルの葉に食塩を添加する工程、(2)工程(1)で得られた紫バジルの葉を脱水する工程、次いで、(3)工程(2)で得られた紫バジルの葉を、有機酸の溶液に漬ける工程、を有する。例文帳に追加

A method for treating the purple basil comprises (1) a step of adding table salt to the leaf of the purple basil, (2) a step of dehydrating the leaf of the purple basil obtained in the step (1), and (3) a step of soaking the leaf of the purple basil obtained in the step (2) in the solution of an organic acid. - 特許庁

所定量のタンニン酸並びに有機酸及び/又は有機酸塩を含む食塩の水溶液で魚卵を処理し、締まりよく、ドリップのない、良好な魚卵としたことを特徴とする魚卵製品。例文帳に追加

This roe product is characterized in that the roe is treated with an aqueous solution of a common salt containing a prescribed amount of tannic acid, and an organic acid and/or an organic acid salt to provide the good roe product goodly firmed, and hardly causing the drip. - 特許庁

冷凍野菜おろしが、野菜を、糖類、乳酸カルシウム、食塩およびデキストリンを混合した溶液に浸漬し、高電圧電場ブライン冷凍処理して得た冷凍野菜をすりおろしたものである。例文帳に追加

In the above, the grated frozen vegetables is obtained by the following process: Vegetables are soaked in a solution prepared by mixing together a saccharide, calcium lactate, common salt and a dextrin, and subjected to high-voltage electric field brine freezing, and the resultant frozen vegetables are grated. - 特許庁

陽極に備長炭類、普通濃度の食塩水及び海水等を内部起電溶液として使用せる乾電池方式による、無限寂小起電装置。例文帳に追加

INFINITE DWARF ELECTROMOTIVE DEVICE BY DRY CELL METHOD CAPABLE OF USING BINCHO CHARCOAL OR THE LIKE FOR ANODE, AND USING SALT WATER WITH REGULAR CONCENTRATION AND SEAWATER OR THE LIKE AS INTERNAL ELECTROMOTIVE SOLUTION - 特許庁

サメ肉の臭気を抑制するために、豆乳に乳酸菌を作用させて得られる乳酸菌生成エキスと食塩を含む水溶液に浸漬することにより前処理を施し、シュウマイの具として用いる。例文帳に追加

The shark meat is pre-treated by dipping in an aqueous solution containing a lactic acid bacteria-produced extract obtained by reacting soybean milk with the lactic acid bacteria, and common salt for suppressing the malodor thereof, and is used as an ingredient for shao-mai. - 特許庁

硬化用液剤は、例えば、生理食塩水、液状コラーゲンおよびTCAサイクルの有機酸水溶液からなる群から選ばれた少なくとも1種である。例文帳に追加

The sclerosing solution is, for example, at least one type selected from the group consisting of a physical saline water, a liquid-like collagen and an organic acid aqueous solution of a TCA cycle. - 特許庁

カットりんごを、L−アスコルビン酸水溶液で処理した後、食塩を含有した酸性水中油型乳化液と和えるカットりんごの製造方法。例文帳に追加

This method for producing the cut apple comprises treating the cut apple with an aqueous solution of L-ascorbic acid and then dressing the treated cut apple with an acidic oil-in-water type emulsion containing common salt. - 特許庁

例文

イカ墨を擂潰して200メッシュ以上で濾過し、適量の食塩・ソルビット・エタノールで調整し、アルギン酸塩・ペクチンを含む水溶液に混合した後、乳酸カルシウムを含む水溶液に滴下して、ゲル化皮膜層とし、魚貝エキスその他を含む未ゲル化水溶液を内包せしめ、小粒に造粒することを特徴とした、小型造粒機。例文帳に追加

The resultant composition is dripped in an aqueous solution containing calcium lactate to form the gelled skin layer and the aqueous solution remaining ungelatized and containing fish or shell essence and other components is encapsulated into small particles. - 特許庁

索引トップ用語の索引



  
EDR日英対訳辞書
Copyright © National Institute of Information and Communications Technology. All Rights Reserved.
  
PDQ®がん用語辞書 英語版
Copyright ©2004-2024 Translational Research Informatics Center. All Rights Reserved.
財団法人先端医療振興財団 臨床研究情報センター
  
Copyright © Japan Patent office. All Rights Reserved.
  
研究社 新英和中辞典
Copyright (c) 1995-2024 Kenkyusha Co., Ltd. All rights reserved.
  
日本語WordNet
日本語ワードネット1.1版 (C) 情報通信研究機構, 2009-2024 License. All rights reserved.
WordNet 3.0 Copyright 2006 by Princeton University. All rights reserved.License
こんにちは ゲスト さん

ログイン

Weblio会員(無料)になると

会員登録のメリット検索履歴を保存できる!

会員登録のメリット語彙力診断の実施回数増加!

無料会員に登録する
英→日 日→英
こんにちは ゲスト さん

ログイン

Weblio会員(無料)になると

会員登録のメリット検索履歴を保存できる!

会員登録のメリット語彙力診断の実施回数増加!

無料会員に登録する

©2024 GRAS Group, Inc.RSS