例文 (303件) |
蒸米の部分一致の例文一覧と使い方
該当件数 : 303件
蒸したもち米例文帳に追加
steamed glutinous rice - EDR日英対訳辞書
糯米を蒸したもの例文帳に追加
steamed glutinous rice - EDR日英対訳辞書
蒸米は強く仕掛ける。例文帳に追加
The steamed rice is fermented strongly. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
米糠有効成分蒸着白米およびその米糠有効成分蒸着白米の製造方法例文帳に追加
POLISHED RICE HAVING DEPOSITED ACTIVE INGREDIENT OF RICE BRAN AND METHOD FOR PRODUCING THE SAME POLISHED RICE - 特許庁
御強(おこわ)とは、もち米を蒸した米飯のこと。例文帳に追加
Okowa refers to rice served as a meal cooked by steaming glutinous rice. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
蒸篭(せいろう)に入れて、糯米を蒸す。例文帳に追加
Then, put the glutinous rice in seiro (a bamboo steamer) and steam it. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
主に水汲み、米洗い、蒸米運び、洗いものなどを担当する。例文帳に追加
Their main duties are drawing water, washing rice, carrying steamed rice, and washing tools and other small things. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
現在の日本では、うるち米は炊き、もち米は蒸す事が多い。例文帳に追加
In modern-day Japan, often times uruchi rice (non-glutinous rice) is boiled and glutinous rice is steamed. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
普通酒などでは自動蒸米機(じどうじょうまいき)という機械で蒸す。例文帳に追加
For futsushu, rice is steamed with a machine called an automatic rice steamer. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
本発明の米菓子製造方法に使用する蒸米整形装置は、容器に入れられた米を蒸す蒸米機構1と、容器内の蒸しあがった米に押圧力を与えて外観において米粒の形状が判別できるような平板状の米菓子板体に整形する整形機構2とを備える。例文帳に追加
This device for shaping steamed rice used in the method for producing the rice confectionary is equipped with a rice-steaming mechanism 1 for steaming rice in a container and a shaping mechanism 2 for shaping the steamed rice by giving a compression force to a rice to a rice confectionary plate body having a flat plate state capable of distinguishing the shape of rice grains in its appearance. - 特許庁
米糖成分を含有させた米糖有効成分蒸着白米において、糠層がきれいに除去された米糠有効成分蒸着白米とするために、米糠有効成分蒸着白米から精米機を用いて糖層を剥離除去するのが、楽に行えるようにして製造し得るようにする。例文帳に追加
To provide a polished rice having deposited active ingredient of rice bran in which a bran layer was cleanly removed and to provide a method for producing the polished rice having deposited active ingredient of rice bran so that the rice bran layer can readily be released and removed by using a rice polisher. - 特許庁
餅をつくったときに,蒸したもち米を入れる,道具例文帳に追加
a mortar in which to pound steamed rice when making rice cakes - EDR日英対訳辞書
たいたり蒸したりした米を乾燥させた保存食例文帳に追加
a type of preserved food made by drying boiled or steamed rice - EDR日英対訳辞書
また仕込むときに三回に分けて蒸米と麹を加える。例文帳に追加
In preparation, steamed rice and koji are added in three steps. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
麹は、酛も添も蒸米の六割にする。例文帳に追加
The amount of "koji-mai" (the rice in which the mold of "koji" [Aspergillus oryzae] is cultivated) is 60% of the steamed rice for both moto and moromi. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
炊けたもち米は蒸し布に包んだまま臼の中に開ける。例文帳に追加
The steamed rice is placed into a mortar still wrapped in the cloth. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
もち米を蒸して搗く(つく)と餅になる。例文帳に追加
If glutinous rice is steamed and pounded, then it becomes a rice cake. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
別に小豆(あずき)を蒸した糯米に合せる。例文帳に追加
Prepare azuki beans separately, and mix them with the steamed rice. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
米焼酎蒸留粕からの乳酸の製造方法例文帳に追加
PRODUCTION OF LACTIC ACID FROM RICE SHOCHU VINASSE - 特許庁
真空蒸米冷却調湿方法およびその装置例文帳に追加
METHOD AND APPARATUS FOR VACUUM COOLING AND HUMIDITY CONTROL OF STEAMED RICE - 特許庁
早炊き米等の蒸煮米を製するに際し、米が塊状に結着せず、効率的かつ低コストでの蒸煮処理を可能とする。例文帳に追加
To enable an efficient and inexpensive steam cooking treatment without binding of rice to a lump form when preparing steam cooked rice, such as rapidly cooked rice. - 特許庁
諸白(もろはく)とは、日本酒の醸造において、麹米と掛け米(蒸米)の両方に精白米を用いる製法の名。例文帳に追加
"Moro-haku" ("moro" means both sides, and "haku" means polishing) was the name of a sake brewing method which used polished rice for both the "koji-mai" (the rice in which the mold of "koji" [Aspergillus oryzae] was cultivated) and the "kake-mai" (also called "fukashi," meaning the steamed rice). - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
玄米を水に浸漬して得られた発芽玄米を蒸煮して蒸し米を調製し、大豆を蒸煮して蒸し大豆を調製し、蒸し米と蒸し大豆と麹と水を容器内に仕込み、糖化、アルコール発酵及び酢酸発酵を行なって食酢を得る。例文帳に追加
The vinegar is obtained by the following steps: steaming germinated unpolished rice obtained by soaking unpolished rice in water to prepare steamed rice; steaming soybeans to prepare steamed soybeans; and charging the steamed rice and the steamed soybeans in a vessel followed by conducting saccharification, alcoholic fermentation, and acetic acid fermentation. - 特許庁
蒸し物の袋体4は、可撓性の繊維を米粒を通さない粗さに形成した材料を用い、もち米、うるち米等の生の米類3を詰め、そのまま蒸し器にかけて蒸す蒸し袋1と、蒸し物が入った前記蒸し袋1を封入した密閉構造の外袋2と、を有する構成とした。例文帳に追加
The bag 4 for steaming raw rice is made from flexible fibers woven or knitted in such a fine mesh through which no rice grain passes and the bag is filled with raw rice grains 3, for example, glutinous rice, non-glutinous rice, and the like, and the bag comprises a steaming bag 1 that can be directly steamed in a steamer and an outer bag 2 that includes the steaming bag 1. - 特許庁
原料に蒸米を用いる場合は、加水率が40%〜200%となるように加水した後に蒸煮した米胚芽及び/又は米糠を、蒸米に混合し、次いで該混合物を糖化する。例文帳に追加
When steamed rice is used as a raw material, rice embryo and/or rice bran which is hydrated to have 40-200% water content ratio and then cooked is mixed with steamed rice and the mixture is saccharified. - 特許庁
米を蒸して、その蒸米に調味液を添加して米粒に調味液を吸収させた後再び蒸して粥化させ、粥化した蒸米を水分含量10%以下になるまで乾燥させることを特徴とする即席調味米飯の製造方法。例文帳に追加
This method of producing the instantly cookable seasoned boiled rice comprises steaming a rice, adding a seasoning liquid to the steamed rice to make the rice grain absorb the seasoning liquid, steaming the resultant rice again to form the rice into a rice gruel, and drying the steamed rice formed into the rice gruel so as to have ≤10% water content. - 特許庁
その後、麹の酵素が米のデンプンを分解しやすくさせるために、米を蒸す。例文帳に追加
After that, rice is steamed so that the rice starch will be easily decomposed by the koji enzyme. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
掛米とは、同じく醪造りの工程のためにとっておかれた蒸し米のことである。例文帳に追加
The kakemai is the steamed rice that was left aside for the moromi (sake mash) process. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
甑(こしき)蒸し、釜の焚きつけ、洗米、米量り、仕込み水汲みなど。例文帳に追加
His or her responsibility includes the steaming process of sake rice in a koshiki (rice-steaming pot), kindling a fire for a pot, washing the rice, weighing the rice, and other preparations such as the supply of water. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
米味噌は淡色の場合、一般に煮大豆を用いるが、赤みのかなり濃い米味噌は蒸し大豆を用いる。例文帳に追加
Light-colored rice miso is generally made from boiled soybeans, whereas deep-red rice miso is made from steamed soybeans. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
三日程度置き、甘酸っぱい香りがしてきたら、水(菩提酛)と米を分け、米を蒸す例文帳に追加
Leave it for three days or so and when it gives off a sweet-and-sour smell, separate the water (bodaimoto sake mash) from the rice and steam the rice. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
蒸した米を30度程度に冷やしてから米麹を混ぜ、取り置いた菩提酛と水を加える(初添え)例文帳に追加
After cooling down the steamed rice to about 30 degrees, mix malted rice and add the bodaimoto sake mash and water (first addition) - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
原料として、蒸した里芋と、焙煎した里芋と、米と、米麹とを用いて、焼酎を製造する。例文帳に追加
Shochu is produced by using steamed taro, roasted taro, rice and malted rice as raw materials. - 特許庁
餅類や赤飯、団子、ちまき、その他の米加工食品生地となる蒸米の改質方法例文帳に追加
METHOD FOR MODIFYING BOILED RICE TO BE DOUGH OF RICE- PROCESSED FOOD SUCH AS RICE CAKES, RICE BOILED TOGETHER WITH RED BEANS, DUMPLING, RICE-DUMPLING WRAPPED IN BAMBOO LEAVES OR THE LIKE - 特許庁
片白(かたはく)は、平安時代から江戸時代にかけての日本酒の醸造において、掛け米(蒸米)だけに精白米を用い、麹米には精米していない玄米を用いる製法のことである。例文帳に追加
Katahaku is a sake (Japanese rice wine) brewing method from the Heian to Edo periods which uses polished white rice only for the kakemai (steamed rice) and unpolished genmai (unpolished rice) for kojimai (malted rice). - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
米国の発明家で、初の商業ベースの蒸汽船と、初の蒸気戦艦を設計した(1765年−1815年)例文帳に追加
American inventor who designed the first commercially successful steamboat and the first steam warship (1765-1815) - 日本語WordNet
米、ムギなどを原料とし、単式蒸留器で蒸留して作る焼酎である。例文帳に追加
Based on ingredients like rice and barley, it is distilled in a pot still. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
蒸らし足りないと米に芯が残るが、蒸らしすぎるとベチャベチャになってしまう。例文帳に追加
If steaming is inadequate then the rice will not be cooked through, but if steamed too much then the rice will be too pasty. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
芋や米等からなる醪から効率よく焼酎を蒸留できる蒸留器を提供する。例文帳に追加
To provide a distillation apparatus capable of efficiently distilling Japanese distilled liquor from a fermented mash formed out of a sweet potato, rice, etc. - 特許庁
酵母が、麹や蒸米の入れられた環境に慣れたのを見計らって、初添の約2倍量にあたる麹と蒸米と仕込み水を投入する。例文帳に追加
Twice the amount of koji, steamed rice, and water is introduced compared to the hatsuzoe once the yeast familiarized itself with the environment with koji and steamed rice. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
米は、蒸す前に水漬けするのが好ましく、また、蒸し米の熱いうちに調味液に浸漬することが好ましい。例文帳に追加
Preferably, the rice is soaked in water before steaming, and the steamed rice is soaked in the seasoning liquid when the steamed rice is hot. - 特許庁
泡盛蒸留粕もしくはそれを搾汁したもろみ酢原液に、少なくとも通常の泡盛米麹と蒸煮玄米を加えることを特徴とする。例文帳に追加
At least ordinary malted rice of Aspergillus awamori and steamed brown rice are added to distillation lees of Awamori or a stock solution of unrefined vinegar obtained by squeezing the distillation lees. - 特許庁
日本酒は、米と水と酵母で蒸留します。大吟醸に使われる米はほかのお酒に比べ、よく精米されています。例文帳に追加
Sake is brewed from rice, water and yeast. The rice used to make dai-ginjo is more polished than that used in other sake. - Weblio英語基本例文集
米はもち米のみを使い蒸しあげるのが正式だが炊く場合は仕上りがべたつきやすい為、うるち米を1~2割まぜる。例文帳に追加
Officially, only glutinous rice is used for steaming, but in the case of boiling nonglutinous rice is mixed at the rate of ten to twenty percent of the total, since boiled glutinous rice tends to become too soft and sticky. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
加水率が40%〜200%となるように加水した後に蒸煮した米胚芽及び/又は米糠を、米麹及び/又は酵素剤により糖化する。例文帳に追加
Rice embryo and/or rice bran which is hydrated to have 40-200% water content ratio and then cooked is saccharified with malted rice and/or an enzyme agent. - 特許庁
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