意味 | 例文 (19件) |
出汁をとるの部分一致の例文一覧と使い方
該当件数 : 19件
出汁を取る例文帳に追加
Taking soup stock - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
一番出汁を取った後の鰹節に再び水を入れ、火にかけて取る出汁を二番出汁(にばんだし)という。例文帳に追加
To get niban-dashi, pour water on the already-used katsuobushi, and then heat the water for some time; finally, strain the extract-seeped hot water. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
吸い物は出汁で味が決まるためよい出汁をとることがなによりも重要である。例文帳に追加
The taste of suimono depends on the soup stock; therefore, it is more important than anything else to prepare good soup stock. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
出汁は当地で獲れるトビウオ(当地の言葉でトビウオという)で出汁をとる。例文帳に追加
Soup broth is made from flying fish (called 'Tobiuo' in the dialect of this region) caught in this region. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
出汁を取るため、水から豚肉を入れ加熱を始める。例文帳に追加
In order to prepare soup stock, place the pork and cold water into a pot and heat. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
厚削りでも短時間で出汁を取ることができる。例文帳に追加
It is possible to take the stock in a short period of time even with the rough dried bonito flakes. - 特許庁
麺つゆの素出汁として使用するのに適した濃い出汁を、出汁素材を熱湯に浸して放置するだけで簡単にとることができる出汁とり用調理器具を提供する。例文帳に追加
To provide a cooking utensil for making soup stock capable of easily making thick soup stock suitable for use as a soup stock for needle soup just by steeping soup stock materials in hot water and leaving them. - 特許庁
エビやロブスターの料理では、むいた殻で出汁を取ることもある。例文帳に追加
When shrimp and lobster are cooked, the shells are occasionally used as materials in the soup stock. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
簡単な操作で、寸胴鍋内の出汁スープをかき混ぜることができ、きれいな出汁スープを掬い出すことができる出汁スープをとる方法を提供する。例文帳に追加
To provide a method for producing stock soup, enabling a user to stir stock soup in a cylindrical pan and to scoop out clear stock soup respectively with a simple operation. - 特許庁
昆布は、主に乾燥させて出汁をとるために日本料理では幅広く使われる。例文帳に追加
After being dried, kelp is widely used for making soup stock in Japanese cuisine. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
基本的に、上の二つとは製法が異なるが、短時間で出汁を取る為の製品である。例文帳に追加
Basically, this type of product employs a different production method than the previous two, but they have the same purpose of extracting the soup stock in a short time. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
鰹節で出汁を取る際には、削った鰹節を投入してすぐ火をとめ鰹節が沈むのを待って漉(こ)して取る。例文帳に追加
To extract the soup stock from katsuobushi, put shaved pieces of katsuobushi into a pot of hot water and then immediately turn off the flame; when the shaved katsuobushi sinks, strain the extract-seeped hot water. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
この状態で室温にて30分以上放置することにより、雑味や濁りのないすっきりとした味を引き出した濃い出汁をとることができる。例文帳に追加
By leaving it for at least 30 minutes at room temperature in the state, the thick soup stock generating a pure taste without miscellaneous tastes nor impurities is made. - 特許庁
鰹節や昆布で出汁をとる技術が高度に発達し、砂糖の普及により、甘い和菓子が食べられるようになった。例文帳に追加
The technique to generate soup stock based upon dried bonito or konbu (a kind of kelp) progressed, and as sugar became used widely, sweet Japanese confectionery became available. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
鰹節、コンブ、魚粉などの材料を紙などのろ過の役割を果たす袋に入れ、熱湯に入れて出汁を取る。例文帳に追加
Put the material, such as katsuobushi, konbu or a fish meal, into a paper bag or the like that serves as a filter, then pour hot water on it to obtain soup stock. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
ちゃんこ鍋は昔からそっぷと呼ばれる鶏ガラで出汁をとることが多いが、これは人間と同じように二本脚で立つ鶏から縁起を担ぐ意味も込められている。例文帳に追加
Soup stock for the chankonabe has been often taken from chicken bones called soppu since early times to bring good luck from a chicken standing on two legs like human beings. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
その上、出汁を取る、などの調理技術が未発達で、各自が塩や酢などで自ら味付けをしていた上に、珍しいものを食べる事によって貴族の権威を見せつけ、野菜を「下品な食べ物」とみなして摂取しなかった。例文帳に追加
Moreover, cooking techniques such as the creation of stock was not developed yet, and each person seasoned his or her meal with salt and vinegar at the table; besides noble people tried to show their power by eating rare foods. They regarded vegetables as 'low-class foods' and did not eat them. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
長期保存に向いており、水で戻して出汁をとる、煮物に用いる、コンブや数の子などと一緒に漬け込む松前漬けなどの料理方法がある。例文帳に追加
Surume has a long shelf life and has various ways of cooking such as to soak in water to make a soup stock, to simmer with seasonings and to pickle with other ingredients including kelp and herring roe to make Matsumae-zuke (Matsumae style pickle). - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
近年では、上記の方法で出汁を取ることが長時間かかる作業であるという理由から、科学的に旨味成分だけを取り出したものが広まっている。例文帳に追加
Because the above-mentioned method of soup-stock extraction took too much time, the good-tasting ingredients in the raw materials have been extracted scientifically and resulted in popular products. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
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