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Weblio 辞書 > 英和辞典・和英辞典 > 酵素前処理に関連した英語例文

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酵素前処理の部分一致の例文一覧と使い方

該当件数 : 165



例文

糖化処理が、酵素による酵素糖化処理である記の樹皮原料から糖類を製造する方法。例文帳に追加

The saccharification is enzymatic saccharification with an enzyme in the method for producing the saccharide from a bark raw material. - 特許庁

焼却処理の下水汚泥を酵素処理する酵素処理工程と、酵素処理工程後にアルカリを添加して焼却処理の下水汚泥からリンを抽出するアルカリ処理工程とを含むようにした。例文帳に追加

A phosphorus recovery method includes an enzyme treatment step of treating the sewage sludge before the incineration treatment with an enzyme and an alkali treatment step of extracting phosphorus from the sewage sludge before the incineration treatment by adding alkali after the enzyme treatment step. - 特許庁

このプロポリス製品はプロポリスを酵素を用いて酵素処理することにより製造する。例文帳に追加

The propolis product is produced by treating propolis with the enzyme. - 特許庁

処理物はコーヒー豆を酵素処理した後に焙煎処理を施したものであることが好ましい。例文帳に追加

Preferably, the processed material is such as to subject a coffee bean to enzyme treatment and then to roasting treatment. - 特許庁

例文

廃棄物画分の非加圧−処理酵素加水分解および発酵例文帳に追加

NON-PRESSURIZED PRETREATMENT, ENZYMATIC HYDROLYSIS AND FERMENTATION OF WASTE FRACTION - 特許庁


例文

また、酵素処理液は、さらに、二糖類を含有するのが好ましい。例文帳に追加

It is preferable that the enzyme treatment liquid contains disaccharide in addition. - 特許庁

記微生物は工業的規模での酵素処理の実施に適する。例文帳に追加

The microorganism is suitable for carrying out enzymatic processes on an industrial scale. - 特許庁

これにより、処理後の酵素糖化において反応効率が向上する。例文帳に追加

Thereby, the reaction efficiency in the enzymatic treatment after the pretreatment is improved. - 特許庁

更に、熱水抽出またはヘミセルラーゼ処理に、糖質分解酵素またはセルラーゼにより酵素処理することが好ましい。例文帳に追加

Preferably, an enzyme treatment with a glucide-splitting enzyme or a cellulase is carried out before the hot water extraction or hemicellulase treatment. - 特許庁

例文

処理した野菜原料を過熱水蒸気加工装置を用い過熱水蒸気による加熱処理をした後、チョッパ装置で破砕処理してペースト状とし、これに酵素を添加・混合し、所定時間の酵素反応の後に酵素を失活させる酵素失活処理をすることを特徴とする。例文帳に追加

The method for producing vegetable paste comprises: subjecting pre-treated vegetable raw material to heating treatment with superheated steam using a superheated steam processing device followed by pulverizing the material with a chopper to make the material pasty; admixing enzyme to the pasty vegetable raw material; and subjecting the mixture to enzyme deactivating treatment after the enzymatic reaction for prescribed period of time to deactivate the enzyme. - 特許庁

例文

さらに、天日乾燥、凍結乾燥、酵素処理などの処理を行うことも可能である。例文帳に追加

Furthermore, it is also possible to carry out a pretreatment such as solar drying, freeze drying, and enzyme treatment. - 特許庁

本発明の軟質化方法は、植物性素材を軟質化する方法であり、記植物性素材を飽和蒸気圧下で加熱処理した後、酵素を含有し、記加熱処理の植物性素材の重量に対して10〜50wt%重量の酵素処理液で酵素処理することを特徴とする。例文帳に追加

The softening method for softening vegetable raw material includes heating the vegetable raw material under the saturated vapor pressure followed by adding an enzyme to the raw material to subject the vegetable raw material to enzymatic treatment with 10-50 wt.% of enzyme treatment liquid based on the weight of the vegetable raw material before the heating treatment. - 特許庁

微生物が生産する香気駆体を分解する酵素を植物体に作用させる酵素処理工程を含んでなる植物体の香気増強法。例文帳に追加

The plant aroma enhancing method comprises an enzyme treatment process of making the enzyme decomposing the aroma precursors which are produced by the microorganisms act on plants. - 特許庁

このプロポリス組成物はプロポリスに糖類を加えた混合物に、酵素により、酵素処理することにより製造する。例文帳に追加

The propolis composition is produced by adding the sugar to propolis and then treating the mixture with the enzyme. - 特許庁

酵素処理されるリグノセルロースは、記ヘミセルロースを糖化して生成された糖を含む。例文帳に追加

The lignocellulose subjected to the enzymic treatment contains the saccharides produced by saccharifying the hemicellulose. - 特許庁

酵素処理槽20は、オゾン処理槽10からの処理対象排水をオーバーフローで受けて一時貯留する処理空間を備え、処理空間には、酵素処理槽20内の処理対象排水を攪拌する散気装置21を備えるとともに、その処理対象排水の水質をモニターする各種センサー22を内蔵し、酵素処理機構として働く。例文帳に追加

An enzyme treatment tank 20 has a treatment space which receives wastewater overflowing from an ozone treatment tank 10 and stores it temporarily, In the space, an diffuser 21 which agitates the wastewater in the tank 20 and various sensors for monitoring the quality of the wastewater are provided to function as a enzyme treatment mechanism. - 特許庁

好ましくは、記可溶化方法が、酵素処理、熱水処理、酸処理であることを特徴とするきのこ類由来エルゴステロールペルオキシドの抽出方法。例文帳に追加

Preferably, the solubilization method is by enzymatic treatment, hot water treatment or acid treatment. - 特許庁

たとえば、酵素としてリグニンパーオキシダーゼを用いた場合には、記各種センサ酵素センサ22に含まれる酵素センサ22aの情報に基づき、記調整液供給部23としての浄化剤供給部23aからの酵素供給量を調整し、酵素処理槽20内の酵素濃度を0.5〜500mg/リットルで均一に維持可能に構成してある。例文帳に追加

For example, when lignin peroxidase is used as an enzyme, on the basis of the information of enzyme sensors 22a included in the sensors 22, the amount of the enzyme to be supplied from a cleaning agent supply part 23a as a conditioning liquid supply part 23 is controlled, and an enzyme concentration in the tank 20 is kept uniformly at 0.5-500 mg/liter. - 特許庁

蛋白結合型糖化蛋白を酵素免疫法で測定するための処理方法例文帳に追加

PRETREATMENT METHOD FOR MEASURING PROTEIN-COUPLED SACCHARIFIED PROTEIN BY ENZYME IMMUNOASSAY - 特許庁

本発明は、モミガラと、分解酵素とを混合して、混合物を得る工程、混合物を攪拌または留置し、モミガラを酵素処理する工程、酵素処理されたモミガラを乾燥し、乾燥物を得る工程、記乾燥物を粉砕して粒状体を得る工程を含む、モミガラ処理方法を提供する。例文帳に追加

The present invention provides the rice hull treating method comprising processes for: obtaining a mixture by mixing the rice hull with a decomposition enzyme; enzyme-treating the rice hull by agitating or settling the mixture; obtaining a dried object by drying the enzyme-treated rice hull; and obtaining particles by crushing the dried object. - 特許庁

試料中に含まれている各種分子を解析するためのサンプル処理技術として必要な複数の各種酵素を固相上に酵素ごとに分離して固定化し、それらを一括して酵素反応させることを特徴とする。例文帳に追加

This method for pretreating the biological sample is characterized by separately immobilizing various enzymes necessary for analyzing various molecules contained in the sample on a solid phase for each enzyme as a sample pretreating technique, and then collectively reacting the sample with the enzymes. - 特許庁

酵素活性が損なわれていない生茶葉又はその処理物と、穀粉と、水とを、原料として少なくとも混合し、その原料に、記生茶葉に由来する酵素酵素的に作用させて穀粉食品を製造する。例文帳に追加

The cereal flour food product is produced by at least mixing the raw tea leaves of which enzyme activity is not damaged, or treated material thereof, the cereal flour and water as the raw materials, and enzymatically reacting the enzyme derived from the raw tea leaves with the raw materials. - 特許庁

ガラクトマンナン分解酵素によるコーヒー液の処理工程を含むコーヒー飲料の製造方法において、処理工程は記コーヒー液の一部に事酵素を溶解してなる酵素液を用いることを特徴とする製造方法。例文帳に追加

This method for producing coffee beverage comprises a process of treating coffee liquid with a galactomannan decomposition enzyme, wherein a part of the coffee liquid comprises an enzyme solution obtained by dissolving the enzyme. - 特許庁

処理液を固液分離し、処理物を解繊して得られる繊維を多糖分解酵素によって分解して木本植物の樹皮を糖化する。例文帳に追加

Fibers obtained by the solid liquid separation of the pre-treated liquid and loosening of the pre-treated material are decomposed by a polysaccharide degradative enzyme to saccharify the bark of the arboreous plant. - 特許庁

酵素処理オニオンエキスの製造において、剥皮した生のタマネギを原料とし、酵素反応に生タマネギの加熱を行わず、未粉砕のまま、あるいは最小限の裁断を行った後、水および細胞壁破壊酵素を加え、酵素反応を行う。例文帳に追加

A method for producing the onion extract subjected to enzyme treatment comprises using peeled raw onion as the raw material, leaving the raw onion unground as it is or cutting at minimum without heating the raw onion before enzyme reaction, and adding water and cell wall destructing enzyme to the product to perform enzyme reaction. - 特許庁

この処理槽10に対して、当該処理槽10内の生ごみスラリーにセルロース分解酵素を添加するための酵素添加ライン12が設けられている。例文帳に追加

An enzyme addition line 12 for adding a cellulose decomposing enzyme to the garbage slurry in said pretreating vessel 10 is equipped to the pretreating vessel 10. - 特許庁

排水処理施設より生じる余剰汚泥に、加水分解酵素添加処理を行い、加水分解酵素による余剰汚泥の分解効率及びリン放出効率を高めるようにする。例文帳に追加

Excess sludge generated from wastewater treatment facilities is pretreated before the addition of hydrolytic enzyme to enhance the decomposition efficiency of excess sludge by hydrolytic enzyme and the phosphorus discharge efficiency. - 特許庁

本発明の軟質化方法は、植物性食材を軟質化する方法であり、記植物性食材を、酵素と、高融点(90℃以上)の寒天と、記寒天とは異なる少なくとも1種の多糖類とを含有する酵素処理液で酵素処理することを特徴とする。例文帳に追加

The softening method is a method for softening a vegetable food material and includes enzyme-treating the vegetable food material with an enzyme treatment liquid containing enzyme, agar with a high melting point (not less than 90°C), and at least one kind of polysaccharides different from the agar. - 特許庁

草本系バイオマスの酵素加水分解処理処理方法及び草本系バイオマスを原料とするエタノール製造方法例文帳に追加

PRETREATMENT METHOD FOR ENZYMIC HYDROLYSIS TREATMENT OF HERBACEOUS BIOMASS, AND METHOD FOR PRODUCING ETHANOL BY USING HERBACEOUS BIOMASS AS RAW MATERIAL - 特許庁

上記目的を達成するために、本発明は破砕処理した萎凋処理の生茶葉と、茶葉組織破壊酵素の溶解液とを混合し、発酵(タンニン酸化反応)、茶葉組織破壊酵素処理、および抽出処理を単一工程で行うことを特徴とする発酵茶葉抽出液の製造方法を提供する。例文帳に追加

The fermented tea-leaf extract is produced in a single process comprising mixing crushed but unwithered fresh tea leaves with a solution of tea-leaf organization breaking enzyme, fermenting the mixture (tannic oxidation reaction), treating the fermented mixture with the tea-leaf organization breaking enzyme, and extracting the tea leaves. - 特許庁

ペースト状食用藻類を、α−アミラーゼ、不溶性セルロース分解酵素群、水溶性セルロース分解酵素群、プロテアーゼ、ペクチナーゼ及びヘミセルラーゼからなる複合酵素群で酵素処理した後、限外濾過膜で濾過処理することを特徴とする無色・透明な液状食用藻類の製造方法、並びに記方法により製造された無色・透明な液状食用藻類を提供する。例文帳に追加

This method for producing a colorless transparent liquid edible alga comprises treating a pasty edible alga with a composite enzyme group comprising α-amylase, an insoluble cellulolytic enzyme group, a water-soluble cellulolytic enzyme group, a protease, a pectinase, and a hemicellulase and then filtering the treated product with an ultrafiltration membrane. - 特許庁

また、記微生物細胞又は該細胞破砕液を酸化した後、生成した酸化型補酵素Q_10を回収するか、或いは、記微生物細胞又は該細胞破砕液から還元型補酵素Q_10を回収した後に酸化処理に付す、酸化型補酵素Q_10の製造方法である。例文帳に追加

The process for producing reduced coenzyme Q_10 includes recovering oxidized coenzyme Q_10 after oxidizing the microbial cells or disrupted cell liquid, or recovering reduced coenzyme Q_10 from the microbial cells or disrupted cell liquid and then oxidizing the obtained reduced coenzyme Q_10. - 特許庁

また、記微生物細胞又は該細胞破砕液を酸化した後、生成した酸化型補酵素Q_10を回収するか、或いは、記微生物細胞又は該細胞破砕液から還元型補酵素Q_10を回収した後に酸化処理に付す、酸化型補酵素Q_10の製造方法。例文帳に追加

In addition, a method for producing oxidized coenzyme Q_10 is to oxidize the microbial cells or the suspension of the disrupted cells, subsequently collect the oxidized coenzyme Q_10 thus formed, or collect the reduced coenzyme Q_10 from the microbial cells or the suspension of the disrupted cells as described above, subsequently oxidize the same. - 特許庁

キウイフルーツとコラーゲンなどを混合して、コラーゲンなどをキウイフルーツ由来の酵素処理することにより加水分解する工程と、工程で得られた被処理液を加熱処理することにより酵素を失活する工程とを含み、少なくとも記加水分解工程と酵素失活工程は不活性ガス下で行われることを特徴とする、コラーゲンペプチド含有組成物の製造方法。例文帳に追加

The method for producing collagen peptide-containing composition comprises a process of hydrolyzing collagen and the like through mixing kiwi fruit with collagen and the like to treat the collagen and the like with kiwi fruit-derived enzyme, and a process of deactivating the enzyme through heating the treatment liquid obtained in the process described above, wherein the hydrolyzing process and the enzyme-deactivation process are carried out in an inert gas atmosphere. - 特許庁

また、酵素処理液は、記多糖類として、カラギーナンおよびローカストビーンガムの双方を含有するのが好ましい。例文帳に追加

The enzyme treatment liquid contains preferably both carrageenan and locust bean gum as the polysaccharides. - 特許庁

本発明は、原料茶類から茶エキスを抽出する時及び/又は抽出した後、多糖類分解酵素処理を行う茶エキスの製造方法であって、多糖類分解酵素処理時の茶エキスのpHが3〜7であり、処理時間が3〜48時間である、記製造方法を提供する。例文帳に追加

The method for producing the tea extract comprises performing a treatment with a polysaccharide-degrading enzyme simultaneously with and/or after the extraction of a tea extract from a starting tea material, wherein, in the treatment with the polysaccharide-degrading enzyme, the pH of the tea extract is 3-7 and the treatment time is 3-48 hours. - 特許庁

堆積発酵茶葉を常圧の蒸気で処理し、この常圧の蒸気で処理した堆積発酵茶葉に酸化還元酵素を添加して発酵させた後、加熱処理して記酸化還元酵素による発酵を停止させ、次いで、乾燥させる構成とした。例文帳に追加

This method for producing the pu-erh tea comprises treating accumulated fermented tea leaves with normal pressure steam, adding oxidation-reduction enzyme to the accumulated fermented tea leaves treated with normal pressure steam followed by fermenting, heat-treating the product to stop fermentation with the oxidation-reduction enzyme, and drying the product. - 特許庁

記方法では、穀類に、(1)アルカリ性水溶液による処理、(2)酸性水溶液による処理、(3)タンパク質分解酵素による処理、及び(4)水による洗浄処理をこの順に実施する。例文帳に追加

The other objective method for producing such cereals comprises subjecting cereals to (1) treatment with an alkaline aqueous solution, (2) treatment with an acidic aqueous solution, (3) treatment with a protease and (4) washing treatment with water, in this order. - 特許庁

構造安定性を備え、酵素直径の1.5倍以上の内径を有する構造ユニットに酵素を固定化し、かつ、この固定化酵素に対してゾルゲル反応処理を行って、記構造ユニットの開口部及び/又は内部の空隙にゲル化物質による網状構造を形成する。例文帳に追加

This method for immobilizing the enzyme is to immobilize the enzyme on a structural unit equipped with a structural stability, and having ≥1.5 folds inner diameter with the diameter of the enzyme, and performing a sol/gel reaction treatment to the immobilized enzyme to form a network structure with a gelled material at the opening parts and/or gaps at the inside of the above structural unit. - 特許庁

生体試料の分解酵素を支持体上に固定化された複数の固定化酵素をそれぞれ別の反応部で記生体試料と反応させる処理装置と、処理から得られる反応物をそれぞれMS/MS解析するLC-MS装置からなることを特徴とする。例文帳に追加

This analysis system comprises the pretreatment device for reacting a plurality of immobilized enzymes acquired by immobilizing decomposition enzymes for a biosample on a support body with the biosample on each different reaction part, and an LC-MS device for performing MS/MS analysis of each reactant acquired by the pretreatment. - 特許庁

生体由来試料とこれを分解する酵素との組み合わせの自由度が高く、簡便な操作で多数の生体由来試料を、酵素反応で迅速に並行処理できる生体由来試料の処理方法、並びに該処理方法への適用に好適な生体由来試料の処理キット及び処理システムの提供。例文帳に追加

To provide a method for pretreating living body-originated samples, having high freedom of combining the living body-originated samples with enzymes for decomposing them and processible of many living body-originated samples quickly in parallel by enzymatic reactions with a simple operation, and a pretreating kit and a pretreating system of the living body-originated samples, suitable for the application to the method of pretreatment. - 特許庁

すなわち、ある生体試料と複数種類の酵素とをそれぞれ同一の条件で反応させて、酵素反応によるコンタミネーションを防止し、試料に一定の処理を施す。例文帳に追加

Namely, the biological sample is reacted with the enzymes in the same conditions to apply a constant pretreatment to the sample, while preventing contamination by enzyme reactions. - 特許庁

酵素との反応効率が向上した酵素糖化を可能にし、且つ、液体や高温・高圧を必要としない植物原料の糖化処理方法を提供する。例文帳に追加

To provide a method for saccharification-pretreating a vegetable raw material, enabling an enzymatic saccharification having an improved efficiency of reaction with an enzyme and also without requiring liquid or a high temperature-high pressure. - 特許庁

有機性固形廃棄物を酵素で可溶化処理した後、酵素で可溶化できない非可溶化廃棄物を記有機性固形廃棄物から分別除去することを特徴とする。例文帳に追加

Organic solid waste is solubilized by an enzyme and then the non-solubilized waste which is not solubilized by the enzyme is sorted/removed from the solubilized organic solid waste. - 特許庁

酒粕を、納豆菌、麹菌、及び/又はテンペ菌で発酵し、好ましくは、発酵又は発酵時に酵素加水分解処理を併用して得られる酵素分解発酵物を有効成分として化粧料中に配合する。例文帳に追加

The cosmetic comprises as an effective ingredient an enzymolytic fermented product obtained by fermentation of sake lees with bacillus natto, Aspergillus oryzae and/or tempeh fungus, preferably in combination with an enzymatic hydrolysis treatment before fermentation or during fermentation. - 特許庁

焙煎コーヒー豆を水抽出時および/または水抽出後に酵素処理を施してコーヒーエキスを製造するに当たり、酵素処理の段階における、焙煎コーヒー豆またはコーヒースラリーの段階において水蒸気蒸留を行うことにより香気留出液を回収し、酵素処理後の抽出液に香気留出液を添加することを特徴とするコーヒーエキスの製造方法。例文帳に追加

The method for producing a coffee extract includes, in producing a coffee extract by treating roasted coffee beans with an enzyme when and/or after the roasted coffee beans are extracted with water, in a step before the enzyme treatment, carrying out a steam distillation at a step of roasted coffee beans or a coffee slurry to recover a fragrance distillate and adding the fragrance distillate to the extracted solution after the enzyme treatment. - 特許庁

記ジペプチドは、例えば、酒粕をタンパク質分解酵素処理することによって調製することができる。例文帳に追加

The dipeptide can be prepared, for example, by treating lees of Sake (rice wine) with a protease. - 特許庁

処理を行う界面活性剤と酵素又はカチオン界面活性剤を含有する洗濯用組成物。例文帳に追加

The washing composition comprises a surfactant for carrying out the treatment and an enzyme or cationic surfactant. - 特許庁

(a)加水分解酵素蛋白質、(b)水及び(c)液状キャリア成分を、それぞれ所定比率で含有する洗濯処理剤組成物。例文帳に追加

This washing pre-treating agent composition comprises (a) a hydrolyzable enzyme protein, (b) water and (c) a liquid carrier component in a prescribed ratio. - 特許庁

例文

酵素処理は、揚げ製品の油含量を低減し、硬度を増し、揚げ製品の嵩高さを増す(嵩密度を下げる)こともできる。例文帳に追加

The enzyme treatment also reduces the oil content in the fried product, increase the hardness and bulkiness of the fried product (reduces the bulk density). - 特許庁

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