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酵素技術の部分一致の例文一覧と使い方

該当件数 : 70



例文

組換えタンパク質および酵素技術のためのツールとしてのSlpA例文帳に追加

SlpA AS TOOL FOR RECOMBINANT PROTEIN AND ENZYME TECHNOLOGY - 特許庁

糖転移酵素遺伝子の導入による生体内糖鎖伸長の技術例文帳に追加

TECHNOLOGY FOR IN VIVO SUGAR CHAIN EXTENSION BY TRANSFER OF GLYCOSYLTRANSFERASE GENE - 特許庁

小胞体還元酵素によるミスフォールドタンパク質の分解促進技術例文帳に追加

DECOMPOSITION PROMOTION TECHNOLOGY OF MISFOLDED PROTEIN WITH ENDOPLASMIC RETICULUM REDUCTASE - 特許庁

仕込工程初期に酵素剤を添加することで醸造期間を短縮する技術がある。例文帳に追加

The technology of adding enzyme reagent in the early period of the preparation process shortens the brewing period.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

組換えDNA技術によって構築されるデンプン分解酵素産生微生物及びその発酵法用途例文帳に追加

MICROORGANISM PRODUCING AMYLOLYTIC ENZYME, AND CONSTRUCTED BY RECOMBINANT DNA TECHNIQUE, AND ITS FERMENTATION PROCESS USE - 特許庁


例文

部位特異的組換え酵素遺伝子の一過的発現によるマーカー遺伝子の除去技術例文帳に追加

TECHNIQUE FOR EXCISING MARKER GENE BY TRANSIENT EXPRESSION OF SITE-SPECIFIC RECOMBINANT ENZYME GENE - 特許庁

酵素反応を利用して、ピルビン酸からアセトアルデヒドを効率的に製造する技術を提供する。例文帳に追加

To provide a technique for efficiently producing acetaldehyde from pyruvic acid by utilizing an enzyme reaction. - 特許庁

酵素等の液体を正確に計量し、確実に添加できる計量技術の実現。例文帳に追加

To provide a measuring technology capable of accurately measuring a liquid, such enzyme and surely adding it. - 特許庁

本発明の目的は、グルコースデヒドロゲナーゼ及び/又はジアホラーゼの酵素活性を高め、これらの酸化酵素反応の効率を向上させる技術、とりわけ、バイオ燃料電池の出力増加をもたらし得る酵素反応技術を提供することである。例文帳に追加

To provide a technique for enhancing enzymatic activity of glucose dehydrogenase and/or diaphorase and improving efficiency of these oxidase reactions, especially an enzymatic reaction technique to increase output of a biofuel cell. - 特許庁

例文

試料中に含まれている各種分子を解析するためのサンプル前処理技術として必要な複数の各種酵素を固相上に酵素ごとに分離して固定化し、それらを一括して酵素反応させることを特徴とする。例文帳に追加

This method for pretreating the biological sample is characterized by separately immobilizing various enzymes necessary for analyzing various molecules contained in the sample on a solid phase for each enzyme as a sample pretreating technique, and then collectively reacting the sample with the enzymes. - 特許庁

例文

酵素または酵素の機能部を微生物細胞の細胞壁に、組み換え体DNA技術を用いて固定化することを含む酵素固定化方法を提供する。例文帳に追加

To provide a method for immobilizing an enzyme, comprising immobilizing the enzyme or a functional part thereof to the cell wall of a microbial cell using recombinant DNA techniques. - 特許庁

リシン残基特異的酵素に係る遺伝子のクローニングを行い、当該酵素のアミノ酸配列、当該酵素を発現する塩基配列を解明し、これを用いて遺伝子組み換え技術によりリシン残基特異的酵素を効率よく製造する。例文帳に追加

This lysine residue-specific enzyme is obtained in high efficiency by gene recombination technique by the following practice: a gene involved in this enzyme is cloned to elucidate the amino acid sequence of the enzyme and the base sequence capable of expressing the gene, which are used for the purpose. - 特許庁

酵素や抗体の特異的な機能を利用するため,これらの蛋白質に新しい機能を付与したり,機能を向上させるための技術例文帳に追加

technique which gives a new function to the protein and improves its purpose for utilizing its special function of ferme  - EDR日英対訳辞書

遺伝子組換え技術を用いることなく、天然の生物由来の酵素を用いて、α−ケト酸よりアミノ酸を大量に生産する。例文帳に追加

To produce an amino acid from an α-keto acid by using a natural creature-derived enzyme without using a recombinant DNA technology. - 特許庁

遺伝子組換え技術を用いることなく、天然の微生物由来の酵素を用いて、α−ケト酸よりアミノ酸を生産する。例文帳に追加

To produce amino acids from α-ketoacids by using an enzyme originating from a natural microorganism independently of the gene recombination technique. - 特許庁

微生物の分解能力の助けを借りることなく、酵素により食品廃棄物などの生ゴミを分解処理する技術を提供する。例文帳に追加

To provide a technology decomposing and treating a garbage such as food waste with an enzyme dispensing with a decomposing capability of a microorganism. - 特許庁

本発明は、概して、従来の加工技術の実行前に、酵素を使用して、生野菜を分解および軟化することに関する。例文帳に追加

Generally, the method comprises decomposing and softening fresh vegetables using the enzyme before performing a conventional processing technique. - 特許庁

ピルビン酸脱炭酸酵素遺伝子を有する宿主生物中でエタノール生産を制御する技術を提供する。例文帳に追加

To provide a technique for controlling the production of ethanol in a host organism containing a pyruvate decarboxylase gene. - 特許庁

従来の酵素反応を利用する測定技術は、コルチゾールの濃度が高い場合は正確な測定ができないという課題を有しているものである。例文帳に追加

To overcome such a problem with a conventional measurement technique utilizing the enzyme reaction that correct measurement is impossible when the concentration of cortisol is high. - 特許庁

安全に、かつ安価で効率よく、PQQを補欠分子族とする酵素を遺伝子組換え技術により生産するための方法を提供する。例文帳に追加

To provide a method for safely, inexpensively, and efficiently producing an enzyme requiring PQQ as a prosthetic group by the gene recombination technique. - 特許庁

遺伝子組換え技術を使用することなく、産業に応じた多種の酵素生産能を向上させた麹菌を育種すること。例文帳に追加

To breed Aspergillus oryzae having high productivity of various enzymes responding to industries without using a gene recombination technique. - 特許庁

従来の酵素処理技術に比べて優れた精練効果を示し、苛性精練に見劣りしない精練効果を示す方法を提供する。例文帳に追加

To provide a method for expressing a refining effect capable of expressing excellent refining effects compared with conventional enzyme treatment techniques without inferior to a caustic refinement. - 特許庁

安定性に優れたホルムアルデヒド脱水素酵素の提供、当該酵素をコードする遺伝子を単離し、目的とする理化学的性質を備えた当該酵素を組換え体として取得し遺伝子工学的手法による当該酵素の大量生産技術の提供、更には当該酵素の特性を活用したバイオセンサー及び燃料電池の提供。例文帳に追加

To provide a formaldehyde dehydrogenase having excellent stability, a technology for mass producing the enzyme by a genetic engineering procedure for isolating a gene encoding the enzyme and acquiring the enzyme as a recombinant provided with objective physicochemical properties, a biosensor making the best use of characteristics of the enzyme and a fuel cell. - 特許庁

ケール及びニラの緑色野菜を酵素処理技術と機械的微粉砕技術の相乗作用により短時間に効率よくまるごと処理して低分子の機能性まるごと緑色野菜ペースト及びパウダーを製造する。例文帳に追加

Green vegetables comprising kale and leek are efficiently processed as a whole in a short time by the synergistic action of enzymatic treatment technique and mechanical pulverization technique to produce green vegetable paste and powder having low molecular weight while keeping entire functionality. - 特許庁

無臭化処理皮付きニンニク球を酵素技術と機械的微粉砕技術の相乗作用により外皮を有するニンニク球を短時間に効率よくまるごと処理して風味のよい機能性まるごとニンニクペースト及びパウダーを製造する。例文帳に追加

The method for producing the flavorful functional whole garlic paste and powder includes efficiently wholly treating deodorized garlic balls with skin in a short time by the synergism of enzyme technique and mechanical pulverizing technique. - 特許庁

一対のらせん状フィラメントタウのリン酸化発生に関与する酵素、およびそれらの酵素によってリン酸化される部位の同定は、当技術分野で重要な懸案事項となっている。例文帳に追加

To identify enzymes responsible for phosphorylation of paired helical filament tau and sites to be phosphorylated by those enzymes. - 特許庁

本発明の目的は、化学発光基質又は発色基質を化学発光又は発色させる酵素反応において、酵素反応性を高め、化学発光効率又は発色効率を向上させる技術を提供することである。例文帳に追加

To provide a technique for increasing chemiluminescence efficiency or coloring efficiency by increasing enzyme reactivity in an enzyme reaction by which a chemiluminescent substrate or a chromogenic substrate is made to cause chemiluminescence or color. - 特許庁

固体基板上に膜結合型P450を酵素活性な状態で安定に固定化することで、多様な基質分子に対する酵素活性を高効率で検出する技術を提供する。例文帳に追加

To provide a technology for detecting the enzyme activities for various substrate molecules in a high efficiency by stably immobilizing a membrane-binding type cytochrome P450 in a state of holding an enzyme activity on a solid substrate plate. - 特許庁

本発明の目的は、耐熱性酵素のみが活性を維持した状態で固定化された固定化耐熱性酵素を、簡便な手法で製造する技術を提供することである。例文帳に追加

To provide a technique for producing an immobilized thermostable enzyme immobilized in a state to keep activity of only the thermostable enzyme with a simple method. - 特許庁

植物等におけるω3脂肪酸不飽和化酵素の発現量や活性を、遺伝子操作等によって人為的に制御するための技術に利用できるω3脂肪酸不飽和化酵素遺伝子等を提供すること。例文帳に追加

To obtain a gene of desaturase for an omega-3 fatty acid and the like usable for a technique artificially controlling an expression amount or an activity of the desaturase for the omega-3 fatty acid of a plant or the like by a gene manipulation technology or the like. - 特許庁

澱粉がα化されることのない温度帯で生澱粉粒にきわめてよく作用し、かつ熱失活せしめ得る生澱粉分解酵素、および該酵素生産菌株からの該遺伝子のクローニングによる、該酵素の効率的な製造技術の完成。例文帳に追加

There are provided: a raw starch decomposing enzyme which extremely efficiently acts on raw starch granules in a temperature zone in which starch is not gelatinized and can be inactivated with heat; and a completed and efficient production technique of the enzyme based on cloning a gene thereof from a bacterial strain producing the enzyme. - 特許庁

本発明は、夏茶と甘草またはキノコのβ−グルカンをまるごと微粉砕技術酵素分解処理技術の相乗作用により低分子化、溶出して、更に溶菌酵素を添加し、高カテキン、抗酸化ビタミン、グリチルリチン酸、食物繊維、溶菌酵素、またβ−グルカンを含有した健康と環境にやさしい機能性抗酸化茶の製造方法。例文帳に追加

The method for producing functional antioxidation tea containing high catechins, antioxidation vitamins, glycyrrhizinic acid, dietary fibers, lytic enzymes and β-glucan and friendly to health and environment comprises lowering the molecular weights of summer tea, licorice or β-glucan of the mushroom by synergistic action of fine pulverization technique and enzymatic decomposition technique, eluting the product and adding the lytic enzyme. - 特許庁

本発明は、高温や強アルカリといった様々な過酷環境下でも酵素の活性を安定化するための技術と、この様な過酷環境下でも活性を示す酵素組成物であり環境浄化や化学合成等に使用できるものを提供することを目的とする。例文帳に追加

To provide a technique for stabilizing the activity of an enzyme even under various severe environments such as high temperatures or strong alkalies and to provide an enzyme composition exhibiting the activity even under the severe environments and usable for environmental clean-up, chemical synthesis, etc. - 特許庁

酵素反応により基質から酵素反応生成物を高収率で得るための技術に関し、詳しくはN-アセチルマンノサミンを高収率で且つ容易に大量・安価で生産することができるN-アセチルマンノサミンの製造法の提供を目的とする。例文帳に追加

To provide a technique for getting an enzymatic reaction product from a substrate by an enzymatic reaction in high yield, more particularly provide a process for easily producing a large amount of N-acetylmannosamine in high yield at a low cost. - 特許庁

イネのP5CS(デルタ^1−ピロリンー5−カルボン酸合成酵素)遺伝子またはシロイヌナズナのP5CS遺伝子とシロイヌナズナのProDH(プロリン脱水素酵素)遺伝子のアンチセンス(逆向きな塩基配列を持つ)遺伝子とを遺伝子操作技術を利用してイネ科植物に導入する。例文帳に追加

P5C-S (Δ^1-pyrroline-5-carboxylic acid synthetase) gene of rice or P5CS gene of Arabidopsis thaliana and an antisense gene (having reverse base sequence) to ProDH(proline dehydrogenase) gene of Arabidopsis thaliana are transduced into a gramineous plant by utilizing gene manipulation technology. - 特許庁

テンダライズによる物理的損傷と、減圧処理やタンブリングなどの酵素浸漬技術を併用して酵素反応を行い、日本介護食品協議会が定めるユニバーサルデザインフードの区分2(物性規格は硬さ上限値が5×10^4 N/m^2)を満たした魚肉および畜肉製品を製造する。例文帳に追加

The fish meat and meat satisfy the Universal design food class 2 standard (physical properties set as upper limit value of hardness: 5×10^4 N/m^2) of the Japan Care Food Conference, by subjecting the fish meat or the meat to physical damage by tenderizing, together with an enzymatic reaction using an enzyme soaking technique such as vacuum treatment and tumbling. - 特許庁

ポリヒドロキシアルカノエート(PHA)の製造技術におてい有用であるPHA合成酵素、該酵素をコードする遺伝子、該遺伝子を含む組換えベクター、該ベクターにより形質転換された形質転換体、該形質転換体を利用したPHA合成酵素の製造方法及び該形質転換体を利用したPHAの製造方法を提供する。例文帳に追加

To produce a polyhydroxyalkanoate(PHA) synthase useful in the PHA production technology, to provide the corresponding gene encoding the PHA synthase, to provide a recombinant vector containing the above gene, to provide a transformant transformed by the above vector, to provide a method for producing the PHA synthase by making use of the above transformant, and to provide a method for producing the corresponding PHA by making use of the above transformant. - 特許庁

それらは、アビジン/ビオチン技術が使用されるいずれのケースにおいても利用可能性を有し、そしてトロンビン様酵素を含有する組成物として特に重要である。例文帳に追加

They have applicability in any case where avidin/biotin technology is used and are particularly important as compositions containing a thrombin-like enzyme. - 特許庁

酵素活性が高く、耐熱性が高くβ−アミラーゼを得るとともに、そのβ−アミラーゼにより、高品質なマルトースを効率よく得る技術を提供すること。例文帳に追加

To provide a technique for obtaining β-amylase having high enzymatic activity and high heat resistance and efficiently obtaining high-quality maltose from the β-amylase. - 特許庁

非侵襲的に、迅速に、特殊な技術を必要とせず、かつ正確に生体内におけるグリシン開裂酵素活性を評価することのできる方法を提供する。例文帳に追加

To provide a method for accurately, quickly and noninvasively evaluating activity of glycine splitting enzyme in vivo without requiring a specific technique. - 特許庁

D−アミノアシラーゼの処理工程において、酵素活性の高い状態を維持し、高収率で精製DAAを得るための技術を提供すること。例文帳に追加

To provide a technique for keeping a state having high enzyme activity and obtaining refined DAA in a high yield in a process for treating D-aminoacylase. - 特許庁

重合開始剤などの有害な化学薬品を用いて重合反応を行わせる化学合成法に代わって、酵素を用いた付加重合反応によって、ポリマー微粒子を製造する技術を提供する。例文帳に追加

To provide a technique for manufacturing a polymer particulate by means of an addition-polymerization by using an enzyme, instead of a chemical synthetic process to carry out a polymerization reaction by using a harmful chemical such as a polymerization initiator. - 特許庁

抗ウイルス剤及び酵素阻害剤などの製造原料として有用な非天然型1−リン酸化糖誘導体のアノマー選択的な製造に有用な技術を提供すること。例文帳に追加

To provide a technique useful for the selective production of an anomer of non-natural 1-phosphorylated sugar derivative useful as a raw material for producing an antivirus agent, an enzyme inhibitor or the like. - 特許庁

酵素センサーの電極のガード膜等に使用されるのに好適な、特定の気体に対する選択透過性に優れ、迅速な応答を示す超薄膜を得ることのできる新しい技術を提供する。例文帳に追加

To provide a new technique capable of obtaining an ultrathin membrane suitable for use in the guard film of the electrode of an enzyme sensor or the like, having excellent permselectivity against a specific gas and showing a rapid response. - 特許庁

本発明の課題は、歯磨き剤等に有用な、カテプシンC様の作用をする構造的に安定な耐熱性酵素を工業生産する技術を見出すことである。例文帳に追加

To provide a technology to practically produce a heat-resistant enzyme that has cathepsin C-like action that is useful as a component for dentifrice with high heat resistance because of its structural stability. - 特許庁

胃酸及びタン白質分解酵素に耐性を持つドラックデリバリーシステムを応用して各種タン白質製剤の経口投与を可能とするカプセル技術を提供する。例文帳に追加

To perform oral administration of various protein preparations by applying a drug delivery system immune to gastric acids and protein degradation enzymes. - 特許庁

当該酵素は、一本鎖DNAの3'末端を認識して分解するので、DNAの一本鎖と二本鎖の構造上の違いを利用して、任意のDNA鎖を特定の部位で切断する技術開発に利用することができる。例文帳に追加

Since the enzyme recognizes and degrades the 3'-terminus of a single-stranded DNA, the enzyme can be utilized for technical development for cleaving an optional DNA strand in a specific site by utilizing a difference between single strands and double strands of the DNA in structure. - 特許庁

本発明の目的は、植物体内に糖化酵素遺伝子が導入された形質転換植物を用いて高収率に還元糖を生成させる技術を提供することである。例文帳に追加

To provide technologies for producing reducing sugar at a high yield by using a transformed plant with a saccharifying enzyme gene introduced into a plant body. - 特許庁

トウモロコシ胚芽粕などの食用油圧搾残物を、酵素加水分解反応によって糖化およびアルコール発酵を行ない、低環境負荷で低エネルギーのバイオエタノール生産技術を開発する。例文帳に追加

To develop a bioethanol production technology applying low environmental load and consuming low energy by performing saccharification and alcoholic fermentation of a compression residue of an edible oil such as corn embryo cake by enzymatic hydrolysis reaction. - 特許庁

例文

消化管に存在する薬物代謝酵素や、薬物トランスポーターによる医薬の吸収性低下を回避し、医薬の生体内利用性を高める技術を提供すること。例文帳に追加

To provide a technique to improve drug bioavailability by avoiding a drug from lowering its absorbability due to a drug metabolizing enzyme or a drug transporter existing in a digestive tract. - 特許庁

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