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Weblio 辞書 > 英和辞典・和英辞典 > Aspergillus oryzaeの意味・解説 > Aspergillus oryzaeに関連した英語例文

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Aspergillus oryzaeの部分一致の例文一覧と使い方

該当件数 : 174



例文

The bitter melon malt composition increased in the antioxidation activity and ACE inhibition activity is obtained by adding a carbon source to a dried and crushed product of the bitter melon, applying hydrolysis treatment thereto, fermenting the dried and crushed product by the aspergillus oryzae (IFO4079) of the rice malt bacteria or aspergillus awamori (IFO6082), and drying the treated product after the fermentation.例文帳に追加

ゴーヤーの乾燥・粉砕物に炭素源を添加し、加水処理して、麹菌のアスペルギルス・オリゼ(Aspergillus oryzae)(IFO4079)又はアスペルギルス・アワモリ(Aspergillus awamori)(IFO6082)により発酵させ、発酵後の処理物を乾燥させて、抗酸化活性及びACE阻害活性が増強したゴーヤー麹組成物を得る。 - 特許庁

There is also a type of natto called shiokara natto (tera natto), which is made by fermenting soybeans with Aspergillus oryzae, and drying it and then letting mature. 例文帳に追加

その他にも麹菌を発酵させた後乾燥させてから熟成した塩辛納豆(寺納豆)と呼ばれる納豆がある。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

It is mainly made from soybeans, wheat, salt, and is generated through a complicated fermentation process using Aspergillus oryzae, lactobacillus, and yeast. 例文帳に追加

主原料は大豆、コムギ、塩で、麹菌、乳酸菌、酵母による複雑な発酵過程を経て生成される。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

As a result of the research stated below, it was identified that the aflatoxin biosynthesis pathway of Aspergillus oryzae doesn't function. 例文帳に追加

下の研究の結果、麹菌のアフラトキシン生合成経路は機能していないことが明らかとなった。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

In the case where it is kept under relatively high temperature for two weeks after starting the preparation, moromi is liquefied by enzyme of Aspergillus oryzae. 例文帳に追加

仕込み開始から2週間、比較的高温で推移させた場合は、麹菌の酵素により諸味は一応液化する。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス


例文

"Moro-haku" ("moro" means both sides, and "haku" means polishing) was the name of a sake brewing method which used polished rice for both the "koji-mai" (the rice in which the mold of "koji" [Aspergillus oryzae] was cultivated) and the "kake-mai" (also called "fukashi," meaning the steamed rice). 例文帳に追加

諸白(もろはく)とは、日本酒の醸造において、麹米と掛け米(蒸米)の両方に精白米を用いる製法の名。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

As "koji" (Aspergillus oryzae) is cultivated, the rice begins to taste sweet at first because of the saccharification of the starch, before developing a bitter and spicy taste, and this is when soe should be started. 例文帳に追加

麹造りによってデンプンが糖化して甘みを出し、味見を続けて、さらに渋みと辛味が加わったときに添をおこなう。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

This is a brewing method which utilized the saccharification of Aspergillus oryzae and it is similar to the one of modern sake. 例文帳に追加

こちらは麹カビの糖化作用を利用した醸造法であり、現代の日本酒のそれと相通じるものである。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

In this way, the two completely different brewing methods, that is, the one by chewing with mouth and another by Aspergillus oryzae, were recorded around the same time of the Nara period. 例文帳に追加

このように、奈良時代の同時期に口噛みによるものと麹によるものというまったく異なる醸造法が記録されているわけである。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

It is known today that 'hiochi bacteria' which cause the phenomenon called hiochi live on Mevalonic acid (MVA, also known as hiochi acid) created by Aspergillus oryzae. 例文帳に追加

火落ちという現象を起こす「火落ち菌」はコウジカビが生成するメバロン酸(通称「火落ち酸」)を主食とすることが今日ではわかっている。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

While dangake (to have the fermenting mix of 'steamed rice, koji [rice cultivated with a mold, usually aspergillus oryzae] and water' added with more steamed rice, koji and water in batches) is usually conducted three times (i.e. adding rice, koji and water mix in three batches) in the current sake brewing process, it is said that Nara-ryu involved dangake of four to five times. 例文帳に追加

段掛けは通常三回であるが、奈良流では四回から五回おこなったという。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

ORNITHINE N5-OXYGENASE GENE WHICH PARTICIPATE IN BIOSYNTHESIS OF FERRICHROME OF ASPERGILLUS ORYZAE OR DEFERRI SUBSTANCE THEREOF例文帳に追加

麹菌のフェリクローム又はそのデフェリ体生合成に関与するオルニチンN5−オキシゲナーゼ遺伝子 - 特許庁

GENES OF β-1,6-GLUCANASE DERIVED FROM ASPERGILLUS ORYZAE AND NEW LECTIN, AND METHOD FOR PRODUCING THE ENZYME OR THE LECTIN例文帳に追加

麹菌由来のβ−1,6−グルカナーゼ及び新規レクチンの遺伝子、並びに該酵素又は該レクチンの製造方法 - 特許庁

And, representatively, the method is effective in production of deferriferrichrysin or lectin by using Aspergillus oryzae.例文帳に追加

また、代表的には、麹菌を用いてデフェリフェリクリシンやレクチンを生産させる場合に有効である。 - 特許庁

The anticoccidial composition contains a fermented and cultured product of Aspergillus oryzae, a cashew nut oil and/or anacardic acids.例文帳に追加

麹菌醗酵培養物と、カシューナッツオイル及び/又はアナカルド酸類と、を含有する抗コクシジウム組成物。 - 特許庁

One kind or a plurality of microorganisms selected from lactic acid bacterium, yeast and Aspergillus oryzae are used as the microorganism used as the fermenting source.例文帳に追加

前記発酵源としての微生物に、乳酸菌、酵母菌、麹菌の中から選択した1種又は複数の微生物を用いる。 - 特許庁

The hyaluronidase activity inhibitor contains a soybean embryo fermented product obtained by fermenting soybean embryo by Aspergillus oryzae.例文帳に追加

本発明のヒアルロニダーゼ活性阻害剤は、麹菌により大豆の胚芽を発酵させた大豆胚芽発酵物を含有する。 - 特許庁

To efficiently produce glucose dehydrogenase derived from Aspergillus oryzae and to provide the more practical glucose dehydrogenase.例文帳に追加

アスペルギルス・オリゼ由来のグルコースデヒドロゲナーゼを効率的に生産しかつ、より実用的なグルコースデヒドロゲナーゼを提供する。 - 特許庁

To breed Aspergillus oryzae having high productivity of various enzymes responding to industries without using a gene recombination technique.例文帳に追加

遺伝子組換え技術を使用することなく、産業に応じた多種の酵素生産能を向上させた麹菌を育種すること。 - 特許庁

A new glutaminase was obtained from a microorganism (Aspergillus oryzae strain KBN616 or A. sojae strain BA-104).例文帳に追加

アスペルギルス属微生物(Aspergillus oryzae KBN616又はAspergillus sojae BA−104)から得られた新規なグルタミーナゼ。 - 特許庁

The casein-hydrolyzate is preferably prepared by decomposing milk casein with a proteolytic enzyme originated from Aspergillus oryzae.例文帳に追加

前記カゼイン加水分解物は、乳カゼインを麹菌由来のタンパク質分解酵素で分解して調製することが好ましい。 - 特許庁

A method for highly secreting the different protein by Pichia yeast uses Taka amylase signal sequence (TAA signal sequence) derived from Aspergillus oryzae.例文帳に追加

アスペルギルス・オリーゼ(Aspergillus oryzae)由来タカ(Taka)アミラーゼシグナル配列(TAAシグナル配列)を使用する。 - 特許庁

The buckwheat plant fermented roasted product is produced by adding Aspergillus oryzae to buckwheat leaves and/or stems, or their processed product to perform fermentation treatment, and roasting the fermented product.例文帳に追加

蕎麦の葉及び/若しくは茎、又はこれらの処理物に麹菌を添加して発酵処理を行い、この発酵処理物を焙煎する。 - 特許庁

The collagenase activity inhibitor contains a soybean embryo fermented product obtained by fermenting soybean embryo by Aspergillus oryzae.例文帳に追加

本発明のコラゲナーゼ活性阻害剤は、麹菌により大豆の胚芽を発酵させた大豆胚芽発酵物を含有する。 - 特許庁

Specifically, the chemical substance is added to steamed rice when Aspergillus oryzae is inoculated into the steamed rice and an organic acid or a phosphate is used as the chemical substance.例文帳に追加

具体的には、蒸米に麹菌を接種する際に化学物質を添加し、上記化学物質としては有機酸又は燐酸塩が用いられる。 - 特許庁

This vascular endothelial function-improving composition is obtained by adding and mixing an Aspergillus oryzae-cultured product to soybeans and reacting the mixture at 25 to 55°C for 12 to 168 hours.例文帳に追加

大豆に、麹菌培養物を添加、混合し、25〜55℃で、12〜168時間反応させることにより、血管内皮機能を改善する組成物を得る。 - 特許庁

To provide a method for increasing the conidium formation number of Aspergillus oryzae on a solid culture medium culture and a liquid culture medium culture.例文帳に追加

固体培地培養及び液体培地培養での麹菌分生子形成数を増大させる方法を提供する。 - 特許庁

The fermented food, e.g. a fermented health tea, is provided, which is produced by the following process: Aspergillus oryzae, lactic acid bacteria and yeast cells are serially added to raw materials to serially and individually ferment the raw materials.例文帳に追加

黄麹菌、乳酸菌および酵母菌を順次個別に添加して前記原材料を順次個別に発酵させる。 - 特許庁

To obtain a feed of high nutritive value by making use of the heat of fermentation of Aspergillus oryzae to evaporate wastewater at low cost, and to provide a method ford producing the feed.例文帳に追加

麹菌の発酵熱を利用することによって低コストで廃水を乾燥させ、かつそれによって栄養価の高い飼料を生成する。 - 特許庁

To provide an auxotroph of Aspergillus oryzae, and to provide a selected marker gene for introducing a gene to the same.例文帳に追加

アスペルギルス・オリザ(麹菌)の栄養要求性変異株と、それに遺伝子導入するための選択マーカー遺伝子とを提供する。 - 特許庁

It has been suggested from the EST analysis of Aspergillus oryzae that an about 16,000 ESTs are composed of about 5,000 genes.例文帳に追加

アスペルギルス・オリゼのEST解析から、約16,000のESTは、約5,000の遺伝子から構成されていることが示唆された。 - 特許庁

To provide a method and a kit for quickly and easily selecting an Aspergillus oryzae strain suitable to various feedstock cereals for "Shochu".例文帳に追加

各種の焼酎用原料穀類に適した麹菌株を迅速・容易に選択する選択法と選択キットを提供する。 - 特許庁

ASPERGILLUS ORYZAE IN WHICH FUNCTION OF GENE ENCODING creC IS DEFICIENT AND WHICH CAN BE UTILIZED FOR PRODUCTION OF SEASONING, AND UTILIZATION THEREOF例文帳に追加

creCをコードする遺伝子の機能が欠損した調味料の製造に利用可能な麹菌及びその利用 - 特許庁

It was because strains that didn't have aflatoxin biosynthesis function were chosen when high-quality Aspergillus oryzae strains were gained from natural Aspergillus oryzae, or aflatoxin biosynthesis function was assumed to be lost resulting from selection and breeding over hundreds years. 例文帳に追加

麹菌のアフラトキシン生合成能は、天然の麹菌から良質の麹菌株を得た時、もとからアフラトキシン生合成能を持たない株を選抜したか、数百年にわたる選抜および育種の結果、アフラトキシン生産能が欠けてしまったものと考えられる。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

This method for producing a low-alcohol Japanese Sake involves using koji which is produced by sprinkling Aspergillus oryzae for Shochu capable of producing a large amount of citric acid and Aspergillus oryzae for Japanese Sake, on separate steamed rice respectively, and the resultant two kinds of rice are kept at a given temperature for a given time and then mixed together.例文帳に追加

清酒用麹の製造過程において、クエン酸を多く生産する焼酎用麹菌と清酒用麹菌を別々の蒸米に散布して、一定時間、一定温度保温した後、これらを混合して製麹し、得られた麹を用いて低アルコール清酒を製造する方法。 - 特許庁

The glutaminase is a protein consisting of a specific amino acid sequence derived from Aspergillus oryzae or a protein consisting of an amino acid sequence obtained by the deletion, substitution or addition of one or plural number of amino acids from/for/to the specific amino acid sequence derived from the Aspergillus oryzae and having glutaminase activity.例文帳に追加

アスペルギルス・オリゼ由来の特定のアミノ酸配列からなる蛋白質、該アミノ酸配列において1若しくは複数のアミノ酸が欠失、置換若しくは付加されたアミノ酸配列からなり、かつグルタミナーゼ活性を有する蛋白質である。 - 特許庁

This seasoned cod roe-flavored food seasoning rich in the flavor ingredients including essential amino acids and having high nutritive value is efficiently obtained by enzymolysis of the pickle after aging seasoned cod roe with a fish meat proteolytic enzyme produced by Bacillus subtilis and/or a proteolytic enzyme produced by Aspergillus oryzae.例文帳に追加

明太子熟成後の漬け汁をパチルス属(Bacillus subtilis)が生産する魚肉蛋白分解酵素及び絲状菌(Aspergillus oryzae)が生産する蛋白分解酵素で処理することにより、必須アミノ酸等旨味成分を多く含み栄養価の高い明太子風味の食品調味料を効率よく製造した。 - 特許庁

This new glutaminase is (a) a protein consisting of a specific amino acid sequence derived from Aspergillus oryzae or (b) a protein consisting of an amino acid sequence obtained by the deletion, substitution or addition of one or plural number of amino acids from/for/to the specific amino acid sequence derived from the Aspergillus oryzae and having the glutaminase activity.例文帳に追加

(a) アスペルギルス・オリゼ由来の特定なアミノ酸配列からなる蛋白質、又は(b) アスペルギルス・オリゼ由来の特定なアミノ酸配列において1若しくは複数のアミノ酸が欠失、置換若しくは付加されたアミノ酸配列からなり、かつグルタミナーゼ活性を有する蛋白質である。 - 特許庁

The Aspergillus oryzae is a strain belonging to the genus Aspergillus, has a large-scale genome duplication of900 kb and highly produces a group of various kinds of enzymes such as protease, necessary for production of soy sauce.例文帳に追加

アスペルギルス属に属する菌株であって、900kb以上の大規模なゲノム重複をもつ麹菌で、プロテアーゼ等の醤油製造における必要な多種の酵素群を高生産する菌株。 - 特許庁

To provide an Aspergillus oryzae variant highly producing deferriferrichrysin, to provide a method for efficiently producing siderophore by using genus Aspergillus microorganism, and to provide a medium suitable for the method.例文帳に追加

デフェリフェリクリシンを高生産するアスペルギルス・オリゼ変異株、アスペルギルス属微生物を用いてシデロフォアを効率よく生産することができる方法、及びこの方法に適した培地を提供する。 - 特許庁

This carboxypeptidase is (a) a protein consisting of a specific amino acid sequence derived from Aspergillus oryzae or (b) a protein consisting of an amino acid sequence obtained by the deletion, substitution or addition of one or plural number of amino acids from/for/to the specific amino acid sequence derived from the Aspergillus oryzae and having the carboxypeptidase activity.例文帳に追加

(a) アスペルギルス・オリゼー由来の特定なアミノ酸配列からなるタンパク質、又は(b) アスペルギルス・オリゼー由来の特定なアミノ酸配列において1若しくは複数のアミノ酸が欠失、置換若しくは付加されたアミノ酸配列からなり、かつカルボキシペプチダーゼ活性を有するタンパク質である。 - 特許庁

The Aspergillus oryzae strain having not only improved protease activities but also improved amylase activity and xylanase activity achieving important functions at the brewing as well as the above, and extremely suitable for the brewing can be created by causing defects of creC gene in the Aspergillus oryzae usually used in the production of the seasoning.例文帳に追加

調味料製造に通常用いられる麹菌アスペルギルス・オリーゼにおいてcreC遺伝子を欠損させることによって、プロテアーゼ活性のみならず、同様に醸造時に重要な機能を果たすアミラーゼ活性及びキシラナーゼ活性をも向上させることができ、醸造にきわめて適した麹菌株を作製できる。 - 特許庁

To provide a new selection marker usable for introduction of a disparate gene by using Aspergillus oryzae, a vector including the marker gene, a variant of the Aspergillus oryzae transformable by using the vector, a method for transforming the variant, a transformant obtained by the method, and a method for producing a protein by using the transformant.例文帳に追加

麹菌を用いた異種遺伝子の導入に使用できる新規な選択マーカー遺伝子、このマーカー遺伝子を含むベクター、このベクターを用いて形質転換できる麹菌変異株、この変異株の形質転換方法、この方法により得られる形質転換体、この形質転換体を用いてタンパク質を製造する方法を提供する。 - 特許庁

The yellow Koji mold such as Aspergillus soya and Aspergillus oryzae is irradiated with a heavy ion beam and the yellow Koji mold causing a mutation is selected from among the irradiated material and a cultured product thereof to thereby afford the mutant strain of the yellow Koji mold having desired microbiological characteristics.例文帳に追加

アスペルギルス・ソーヤ及び同・オリゼ等の黄麹菌に重イオンビームを照射し、その照射体及びその培養物から変異の生じた黄麹菌を選択することにより所望の微生物学的特長を有する黄麹菌の変異株を得る。 - 特許庁

If bacillus subtilis natto, which forms highly heat-resistant spores and has an active propagating power, is mixed into steamed rice in the process of producing sake (a Japanese liquor), it may increase faster than Aspergillus oryzae and neutralize the latter. 例文帳に追加

日本酒を作る際に、熱に強い芽胞を形成しかつ繁殖力も旺盛な納豆菌が蒸米に混入すると、コウジカビよりも先に繁殖し駆逐し得る。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

In a similar manner to the production of sake, Aspergillus oryzae is mixed into rice porridge or rice cooked to contain a large amount of moisture, and the mixture is kept overnight (ten to twelve hours) at a temperature of 50-60°C in order to cause the mixture to ferment, thus saccharifying the starch contained within the mixture and creating a sweet taste. 例文帳に追加

日本酒と同様に米こうじを用い、米の粥、または水分を多めに柔らかく炊いた飯を50-60℃程度に保温し、1晩(10-12時間)程度かけて発酵させ、デンプンを糖化することで甘味を得る。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Soy-sauce is a general-purpose liquid fermented seasoning with salty taste and strong savoriness, made from soybeans and wheat using Aspergillus oryzae and yeast, and it is mainly used in Japanese cooking. 例文帳に追加

醤油(しょうゆ)は、主に日本料理で使われる、大豆とコムギを原料とし、麹菌や酵母を利用した、塩味とうま味の強い汎用の液体発酵調味料である。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

The condition of 'honjozo' includes that rice malt which was created using Aspergillus oryzae after steaming crops including soybeans, wheat and rice, is mixed with salt water or kiage (raw soy sauce) for ferment and maturation. 例文帳に追加

「本醸造」の条件は、大豆、麦、米等の穀物を蒸煮し、麹菌を用いて作成した麹に、塩水または生揚げを混合して発酵・熟成させたものを指す。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

It becomes possible to produce the glucose dehydrogenase efficiently and obtain the more practical glucose dehydrogenase by utilizing a glucose dehydrogenase gene isolated from the Aspergillus oryzae.例文帳に追加

アスペルギルス・オリゼより単離したグルコースデヒドロゲナーゼ遺伝子を利用することにより、グルコースデヒドロゲナーゼを効率的に生産しかつ、より実用的なグルコースデヒドロゲナーゼを取得することが可能になった。 - 特許庁

例文

In this case, the soybean embryo fermented product obtained by fermenting soybean embryo by Aspergillus oryzae is a new hyaluronidase activity inhibitor having a component different from the conventional hyaluronidase activity inhibitor.例文帳に追加

ここで、麹菌により大豆の胚芽を発酵させた大豆胚芽発酵物は、従来のヒアルロニダーゼ活性阻害剤とは成分が異なる、新規のヒアルロニダーゼ活性阻害剤である。 - 特許庁

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