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Weblio 辞書 > 英和辞典・和英辞典 > Aspergillus oryzaeの意味・解説 > Aspergillus oryzaeに関連した英語例文

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Aspergillus oryzaeの部分一致の例文一覧と使い方

該当件数 : 174



例文

This production of a pickle bed is to prepare a mixture by mixing bean-curd lees 1, rice bran 2, common salt 4 and water 3, divide the mixture into halves, add lactobacilli 5 to the one half and Aspergillus oryzae 6 to the other half, ferment these halves separately and mix and agitate the halves after fermentation.例文帳に追加

おから1と米糠2と食塩4と水3とを撹拌混合した混合物を半分ずつに分配し、一方の半部に乳酸菌5を添加し他方の半部に麹菌6を添加してそれぞれ別個に発酵熟成させ、発酵熟成の後に両半部を撹拌混合する。 - 特許庁

This method for producing the functional food comprises using a raw material comprising at least one kind selected from barley and rice, symbiotically fermenting Aspergillus oryzae and yeast to remove ethanol produced by alcohol-fermenting yeast, performing solid-liquid separation of remaining fermented liquid followed by collecting supernatant, and drying and pulverizing the product.例文帳に追加

大麦・米のうちから選ばれる少なくとも一種類からなる原料を使用して、麹菌と酵母とを共生発酵させ、酵母のアルコール発酵により生じたエタノールを除去し、残った発酵液の固液分離を行い上清を回収後、乾燥して粉末化する。 - 特許庁

To provide sweetpotato fermented food comprising complex functional food, produced by fermenting sweetpotato with distilled rice spirit (Awamori) malt, monascus and Aspergillus oryzae, and having various kinds of preventive effects on circulatory system disease so as to correspond to a complex risk mechanism of lifestyle-related disease, and to provide a method for producing the functional food.例文帳に追加

泡盛麹、紅麹および黄麹と紅芋を発酵させてつくる機能性食品とその製造方法に関し、生活習慣病の複合的なリスクメカニズムに対応すべく、循環器系疾患の各種予防効果を奏する複合的機能性食品を実現する。 - 特許庁

A third version of the method involves using the kit that is unifiedly constructed by containing such a selective medium as the free of the "Shochu" feedstock cereals, the "Shochu" feedstock cereals, and the Aspergillus oryzae strain's conidia in separate containers respectively.例文帳に追加

また、上記した選択培地の成分うち焼酎原料穀類を含まないものと、焼酎原料穀類と、麹菌株分生子とをそれぞれ別々の容器に収納して一体に構成した選択キットを使用して麹菌株を選択することも可能である。 - 特許庁

例文

The method for producing liquified saccharified cereal includes swelling cereal by the swelling apparatus, pulverizing the swollen cereal, adding water to the resulting powdery cereal, treating the mixture with the Aspergillus oryzae or enzyme, fermenting the mixture for a prescribed period of time, and liquifying and saccharifying the fermented mixture to thereby obtain the liquified saccharified substance.例文帳に追加

穀類を膨化装置で膨化させ、次にこの膨化物を微粉砕し、得た粉状体に水を加え、麹菌または酵素処理を施し、所定時間発酵および液化糖化させることにより、液化糖化物を得るようにしたことを特徴とする穀類の液化糖化物の製造方法。 - 特許庁


例文

To provide a functional food having barley and rice as the raw material, increased in content which has inhibitory action of allergic symptoms such as hay fever through symbiotically fermenting Aspergillus oryzae and yeast, and safe without concerns for side effects, and to provide a method for producing the functional food.例文帳に追加

大麦や米等を原料とし、麹菌と酵母とを共生発酵させることにより、花粉症などのアレルギー症状の抑制作用を有する成分の含量を高め、副作用の心配がなく安全な機能性食品とその製造方法を提供する。 - 特許庁

To provide a method for producing fermented foods such as Miso by selecting koji mold Aspergillus Oryzae suitable for producing high contents of free fatty acids and fatty acid ethyl esters which are known as biologically active substances exhibiting antimutagenicity, etc., in production of fermented foods such as Miso and then using the koji mold.例文帳に追加

味噌等の発酵食品の製造において、抗変異原性等を示す生理活性物質として知られる遊離脂肪酸や脂肪酸エチルエステルの含有量が高いものを製造するのに適した麹菌アスペルギルス・オリゼを選抜し、該麹菌を用いた発酵食品の製造法を提供すること。 - 特許庁

The method for producing a sphingolipid-enriched malt includes carrying out steps after a Mori-step (a subdivision step) under a condition of75% humidity optionally so that the malt-formation time may reach 46 hr or more in the malt-formation by inoculating Aspergillus oryzae on a steamed malting raw material and culturing the resultant product.例文帳に追加

蒸きょうした製麹原料に麹菌を植菌して培養を行う製麹において、盛り以降の工程を、湿度75%以上の条件下で、場合により製麹時間が計46時間以上となるまで、行うことを特徴とする、スフィンゴ脂質富化麹の製造方法。 - 特許庁

The angiotensin converting enzyme inhibitor is prepared by allowing one or more cereals and beans selected from the group consisting of quinua, Amaranth, Phaseolus vulgaris, Lablab purpureus, Vigna angularis, Psophocarpus tetragonolobus, navy bean, pinto bean, white kidney bean, and Canavalia gladiata to be digested by the Aspergillus oryzae.例文帳に追加

キヌア、アマランサス、トラマメ、フジマメ、小豆、四角豆、大手亡、紫花豆、うずら豆、大福豆、およびナタマメからなる群より選ばれる1つ以上の穀類および豆類を麹菌によって消化して得られるアンジオテンシン変換酵素阻害剤。 - 特許庁

例文

There are provided the following a mold, especially a DNA derived from Aspergillus oryzae and a primer set for amplifying a mold gene of a GRAS (generally recognized as safe) grade composed of a nucleotide sequence prepared from the DNA and a probe for detecting the mold gene.例文帳に追加

糸状菌、特にアスペルギウス・オリゼ由来DNA、並びに、該DNAから調製されるヌクレオチド配列からなるGRASグレードの糸状菌遺伝子の増幅用プライマーセット及び糸状菌遺伝子検出用プローブ。 - 特許庁

例文

The cosmetic for sun screen contains one or more kinds of the ultraviolet absorbers, one or more kinds of ultraviolet-blocking agents, and an extract of a fermented product of an unpolished or polished rice with Aspergillus oryzae as essential components.例文帳に追加

紫外線吸収剤のいずれか1種または複数種、紫外線遮断剤のいずれか1種または複数種、および、玄米の麹菌発酵抽出物あるいは白米の麹菌発酵抽出物を必須成分とすることを特徴とする、日焼け止め化粧料。 - 特許庁

The promoter of Pyruvate decarboxylase gene, Fructose-bisphosphate aldolase gene, Pyruvate dehydrogenase gene, Pyruvate kinase gene, Glucose 6-phosphate isomerase gene or Glyceraldehyde-3-phosphate dehydrogenase gene of Aspergillus oryzae is provided.例文帳に追加

アスペルギルス・オリゼのピルベート・デカルボキシラーゼ(Pyruvate decarboxylase)遺伝子、フルクトース-6-ビスホフェート・アルドラーゼ(Fructose-bisphosphate aldolase)遺伝子、ピルベート・デヒドロゲナーゼ(Pyruvate dehydrogenase)遺伝子、ピルベート・キナーゼ(Pyruvate kinase)遺伝子、グルコース-6−ホスフェート・イソメラーゼ(Glucose 6-phosphate isomerase)遺伝子又はグリセルアルデヒド−3−ホスフェート・デヒドロゲナーゼ(Glyceraldehyde-3-phosphate dehydrogenase)遺伝子のプロモーター。 - 特許庁

Hemicellulose high content plants or its sections are treated by using enzyme or β-glucosidase or xylanase high production aspergillus oryzae having hemicellulose decomposition activity, and the tyrosinase activity inhibitor is manufactured, and used as a melanogenesis inhibitor, a cosmetic for bleaching, and a food browning inhibitor.例文帳に追加

ヘミセルロース高含量植物またはその部分をヘミセルロース分解活性を有する酵素またはβ−グルコシダーゼまたはキシラナーゼ高生産麹菌を用いて処理することを特徴とするチロシナーゼ活性阻害剤を製造し、メラニン色素生成抑制剤、美白用化粧料および食品の褐変防止剤として利用する。 - 特許庁

The present invention provides Aspergillus Oryzae AOK138 strain (FERM AP-20550) having ≥15.0 μ/g enzyme activity of lipase and ≥0.75 μ/g enzyme activity of cellulase in rice koji produced by an ordinary method and provides a method for producing the fermented foods by using koji mold as a seed koji.例文帳に追加

常法により製造した米麹の酵素力価がリパーゼ15.0μ/g以上であり、セルラーゼ0.75μ/g以上であるアスペルギルス・オリゼ AOK138株(FERM AP−20550)又はアスペルギルス・オリゼ AOK139株(FERM AP−20 )並びに発酵食品を製造するにあたり、種麹として該麹菌を用いることを特徴とする発酵食品の製造方法。 - 特許庁

To provide an immunostimulator which is obtained by culturing lactobacillus and Aspergillus oryzae in a liquid state, can surely improve both a systemic immunization system immune function and a local immunization system immune function, permits the easy intake of cells as an active ingredient in a concentrated state, and holds the immunostimulating function.例文帳に追加

乳酸菌と麹菌とを液体培養によって培養することにより、全身免疫系および局所免疫系の双方の免疫機能を確実に向上させることができ、しかも有効成分である菌体を濃縮状態として摂取が容易な免疫賦活機能を保有する免疫賦活素材を提供すること。 - 特許庁

The method for enriching a sphingolipid in malted rice comprises producing malted rice in the presence of one or more kinds of inorganic salts selected from the group consisting of a potassium salt, a sodium salt, a magnesium salt, a calcium salt and an iron salt in the production of malted rice by inoculating a steamed raw material for producing malted rice with Aspergillus oryzae and carrying out culture.例文帳に追加

蒸きょうした製麹原料に麹菌を植菌して培養を行う製麹において、カリウム塩、ナトリウム塩、マグネシウム塩、カルシウム塩及び鉄塩からなる群から選択される1種又は2種以上の無機塩類の存在下で製麹を行うことを特徴とする、麹中のスフィンゴ脂質を富化する方法。 - 特許庁

In the method for producing processed cheese by mixing a processed cheese raw material with natural cheese and adjusting the flavor and taste of cheese, koji cheese prepared by inoculating cheese curd with Aspergillus oryzae and culturing is used as a part or all of the natural cheese to produce processed cheese having good relish and body and excellent flavor and taste.例文帳に追加

本発明はプロセスチーズ原料に、ナチュラルチーズを配合し、チーズの風味や呈味を調整するプロセスチーズの製造方法において、該ナチュラルチーズの一部乃至全部として、チーズカードに麹菌を接種し培養することによって調製された麹チーズを用いることにより、旨味、コクを付与した風味・呈味に優れたプロセスチーズを製造する。 - 特許庁

The method for the recombinant production of FAD-dependent glucose dehydrogenase originated from Aspergillus oryzae with Escherichia coli includes: expressing, in the Escherichia coli, a gene encoding a variant type FAD-dependent glucose dehydrogenase obtained by deleting a part of the amino acid sequence of MLFSLAFLSALSLATASPAGRA existing in the N-terminal region of the amino acid sequence of wild type FAD-dependent glucose dehydrogenase from the amino acid sequence.例文帳に追加

アスペルギルス・オリゼ由来のFAD依存性グルコースデヒドロゲナーゼを大腸菌で組換え生産する方法であって、野生型FAD依存性グルコースデヒドロゲナーゼのアミノ酸配列からそのN末端領域に存在するMLFSLAFLSALSLATASPAGRAのアミノ酸配列の一部を削除した変異型FAD依存性グルコースデヒドロゲナーゼをコードする遺伝子を大腸菌で発現させることを特徴とする方法。 - 特許庁

This exo- and endo-β-1,3-glucanase encoding gene derived from Aspergillus oryzae, a recombinant vector containing the gene, a microorganism transformed by the vector (transformant), a method for decreasing the molecular weight of the β-1,3-glucan by acting the microorganism, a cultured product of the same, and/or the specified protein on the glucan, and a food containing the same are provided, respectively.例文帳に追加

アスペルギルス・オリゼ由来のエキソ及びエンド-β-1,3-グルカナーゼ遺伝子、該遺伝子を含む組換えベクター、該ベクターによって形質転換された微生物(形質転換体)、更には、該微生物、その培養物、及び/又は本発明の蛋白質を作用させることによって、β-1,3-グルカンを低分子化する方法、並びに、それらを含む食品。 - 特許庁

This rice miso is obtained by utilizing a malted rice obtained by inoculating lactobacillus and Aspergillus oryzae on steamed rice produced by steaming the rice immersed in a soybean extract liquid, and preventing the contamination by the harmful microorganisms by performing a lactic fermentation and production of a malted rice simultaneously, and soybeans obtained by the lactic fermentation for preventing the contamination with the harmful microorganisms.例文帳に追加

大豆抽出液に浸漬した米を蒸煮して製造した蒸し米に、乳酸菌及び麹菌を接種し、乳酸発酵と製麹を同時に行うことで有害微生物による汚染を阻止することで製造した米麹と、乳酸発酵し有害微生物による汚染を阻止した大豆を利用して米味噌を製造する。 - 特許庁

The antiallergic material is a water extract having the antiallergic actions and obtained by inoculating the beans with Aspergillus oryzae to afford bean malt, hydrolyzing the product of the malt-forming treatment to hydrolyze the composition elements in the product to afford a solid composition, and extracting the solid composition with water to afford the water extract.例文帳に追加

豆類に麹菌を接種して製麹し、この製麹処理による生成物に加水することにより当該生成物中の組成要素を加水分解した固体組成物を生成し、この固体組成物から水抽出によって生成した水抽出物であって、抗アレルギー作用を有する水抽出物であることを特徴とする。 - 特許庁

The method for producing Hishio comprises a process of making rice malt where a mixture comprising grain milling wheat soaked in water and roasted soybeans is steamed, and thereafter, Aspergillus oryzae is inoculated in the steamed mixture; wherein (1) white having 30-80% of cleaned yield, and (2) soybeans roasted under such condition as to cause overmodulation on only the surface of its cotyledon tissue.例文帳に追加

水浸漬した精白小麦と、炒熱した大豆との混合物を蒸煮し、次いで蒸煮後の混合物に、麹菌を接種する製麹工程を含むひしおの製造方法であって、1)精白歩留まりが30〜80%である精白小麦2)子葉組織の表面のみ過変性される条件で炒熱された大豆を使用することを特徴とするひしおの製造方法。 - 特許庁

In fact, some of chief sake brewers who like complete fermentation have an opinion that, in discussing the quality of fermentation, we should not focus only on parallel multi-fermentation, but we should consider the moromi as immature because the incomplete fermentation cuts off a part of process in which the ingredients such as protein and fat other than starch contained in rice are decomposed by Aspergillus oryzae and yeast, and then converted through complex processes to minor constituents to generate delicate flavors. 例文帳に追加

ちなみに完全醗酵を好む杜氏たちのあいだでは、デンプンの並行複醗酵に限ってその良し悪しを語るのでなく、米に含まれているたんぱく質や脂肪など、デンプン以外の成分も、麹菌と酵母の作用によって分解され、複雑なプロセスを経て、それなりに玄妙な香味を構成する微量成分になっていくので、不完全醗酵であるとこうしたプロセスも一部切り捨ててしまう結果となるため、醪としてはは未熟である、という意見がある。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

The method for producing the cheese-like bean curd enhanced in cheese-like smoothness and taste comprises admixing a proteases solution derived from Aspergillus oryzae with a coagulated product when the coagulation reaction of soybean milk is terminated in a bean curd production process and soon moving the product into a mold box for subjecting to a molding process and dissolving protein contained in the coagulated product into peptide and amino acid during the molding process.例文帳に追加

豆腐製造工程における豆乳の凝固反応終了時に、麹菌アスペルギルスオリゼ由来のプロテアーゼ溶液を凝固物中に添加、混合した後、すぐに型箱中に移して成型処理を行うことで、成型工程中に該凝固物に含まれるタンパク質をペプチド及びアミノ酸に分解させて、チーズ様な滑らかさや旨味を増強させた豆腐の製造を特徴とするチーズ様豆腐の製造方法である。 - 特許庁

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