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「味噌麹」に関連した英語例文の一覧と使い方 - Weblio英語例文検索


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Weblio 辞書 > 英和辞典・和英辞典 > 味噌麹に関連した英語例文

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味噌麹の部分一致の例文一覧と使い方

該当件数 : 35



例文

味噌という食品例文帳に追加

a food called malted miso  - EDR日英対訳辞書

味噌をつくるための例文帳に追加

malted rice used to make miso  - EDR日英対訳辞書

八丁みそという,自然の豆が原料の味噌例文帳に追加

a type of soybean paste called {"Haccho miso"}  - EDR日英対訳辞書

液体及び速醸型味噌様食材例文帳に追加

LIQUID KOJI AND QUICK-FERMENTED MISO TYPE FOOD MATERIAL - 特許庁

例文

日本酒の場合は味噌、みりん、醤油と同じく黄(きこうじ)(黄菌、黄色菌)が用いられる。例文帳に追加

In case of sake, ki koji (yellow aspergillus) is used the same as in bean paste, mirin, and soy sauce.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス


例文

味噌は塩分濃度が低くの糖分により甘い。例文帳に追加

White miso contains salt at low concentration, and is sweet because of the sugar in koji.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

豆の赤味噌は蒸し大豆(或は煮大豆)と豆を用いる。例文帳に追加

Soybean red miso is made from steamed soybeans (or boiled soybeans) and soybean koji.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

乳酸菌を利用した米の製造方法及び米味噌の製造方法例文帳に追加

METHOD FOR PRODUCING MALTED RICE BY UTILIZING LACTOBACILLUS AND METHOD FOR PRODUCING RICE-MISO - 特許庁

味噌・白味噌の違いは、大豆やのたんぱく質と糖分によるメイラード反応により生まれ、主に熟成期間に由来する。例文帳に追加

The difference between red miso and white miso is created by Maillard reaction caused by protein and sugar in soybean and koji, and mainly arises from a period of maturing.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

モナコリンKを含有する大豆紅並びに、米を原料として成る味噌であり、モナコリンKが100gあたり12mg以上含有される味噌であって、仕込み前に加熱処理された大豆紅を原料とする味噌例文帳に追加

The soybean monoscus-containing fermented soybean paste comprises fermented soybean paste utilizing monakolin K-containing soybean monoscus and rice malt as raw material and containing12 mg of the monakolin K based on 100 g of the soybean paste, wherein the soybean monoscus subjected to heat treatment before preparation of ingredients is utilized as raw material. - 特許庁

例文

西京味噌(さいきょうみそ)は、近畿地方を中心として広く作られる米を多く配合した白黄色の甘口味噌の通称で、通常味噌汁用の味噌が12%前後の塩分であるのに対し5%前後と低いのが特徴である。例文帳に追加

Saikyo miso is the common name for a whitish yellow sweet miso containing a high proportion of malted rice made mainly around the Kinki region; and the main characteristic of this miso is that while miso usually used for miso soup contains 12% salt, Saikyo miso contains only about 5% salt.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

また、「の香」「味噌の香」「アルコールの臭」などの香りが加わっているものもある。例文帳に追加

Some are with the smell of 'rice malt,' 'miso' or 'alcohol.'  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

また、米が多く使用される味噌ほど熟成期間が短く済む傾向もある。例文帳に追加

Miso made with a lot of rice koji (malted rice) tend to mature in a short period.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

複数種穀物の製造方法及び複数種穀物を用いた複数種穀物味噌の製造方法例文帳に追加

METHOD FOR PRODUCING SEVERAL KIND OF CEREAL MALT, AND METHOD FOR PRODUCING SEVERAL KIND OF CEREAL MALT MISO USING THE SEVERAL KIND OF CEREAL MALT - 特許庁

素人では困難な味噌製造時の管理やタイミングの判断などが容易にでき、立てや以後の味噌製造作業が失敗無く円滑かつ確実にでき、家庭の主婦でも自家製の健康味噌を容易に製造可能にした「器具の使用方法」を提案する。例文帳に追加

To provide a "method for the use of a device" enabling easy judgment of the control and timing in the production of Miso (fermented soybean paste) which is difficult by unskilled persons, enabling smooth and sure malt preparation and the following Miso production operations, and facilitating the production of a home-made healthy Miso even by a housewife. - 特許庁

味噌の製造に際し、種水としてモナコリンK産生紅菌の培養液を用いて作成した種水を使用して製造されたことを特徴とするモナコリンKを含有する味噌例文帳に追加

The Miso (fermented bean paste) containing monacolin K is produced by using a seed water prepared by using a culture liquid of a monacolin K-producing Monascus yeast. - 特許庁

味噌の製造工程において、蒸大豆を熱いうちに塩と仕込水を加えながらすり潰した後、これを冷却し、次いで、出を加えることによって発酵・熟成したことを特徴とする味噌の製造方法。例文帳に追加

The Miso is produced by grinding steamed soybeans in hot state while adding salt and water, cooling the mixture and adding koji (Aspergillus) to effect the fermentation and aging. - 特許庁

蒸煮大豆、及び発酵アルコールを混合して得られた仕込み混合物を、品温40〜70℃で2〜14日間保持して無塩味噌を得、該無塩味噌をホモジナイザー処理することを特徴とする。例文帳に追加

A fermenting mixture produced by mixing steamed soybean, rice malt and fermented alcohol is maintained at a material temperature of 40-70°C for 2-14 days and the obtained salt-free Miso is treated with a homogenizer. - 特許庁

味噌の包装出荷前に発酵を停止する殺菌処理並びに包装の為の冷却処理を、味噌内のが潰れ無い状態で、且つ収納容器に収納した状態の儘連続的に行う。例文帳に追加

To continuously carry out the sterilization treatment for stopping the fermentation of Miso (fermented soybean paste) before the packaging and shipping of the Miso and the cooling treatment for packaging in a state filled in a vessel while preventing the collapse of the malt in the Miso. - 特許庁

東洋においては、日本酒だけでなく、他の酒類や味噌、みりん、醤油など多くの食品にが使われている。例文帳に追加

In the East, koji is used for many food products, not only for sake, but also for other liquors, bean pastes, mirin (sweet cooking rice wine), soy sauces and, etc.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

未醤は現在でいうところの豆味噌系であったと推定され、が多用されるのは、後世の事であった。例文帳に追加

Misho is presumed to be something like bean miso of today, but it was only in later ages when koji was frequently used.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

ところが、その酸に肝臓癌などを誘発する危険性が指摘されるに至り、味噌や醤油の発がん性が問題になった。例文帳に追加

On the other hand, the carcinogenicity of miso and soy sauce became an issue when it was pointed out that kojic acid leads to the risk of liver cancer.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

唐辛子、味噌及びを材料とし、これら材料を混合した混合物を発酵、熟成させることを特徴とする。例文帳に追加

The seasoning is obtained by using red pepper, fermented soybean paste and malt as the materials followed by mixing the materials, and fermenting and ripening the mixture. - 特許庁

この発明は、酒類,味噌等の発酵食品の製に際し中のユビキノンの生成を促進する化学物質を添加することにより、中のユビキノン含有量を増大させるものである。例文帳に追加

The method for increasing a ubiquinone content in malted rice comprises adding a chemical substance for promoting formation of ubiquinone in malted rice during production of malted rice in a fermented food such as liquors, fermented soybean paste, etc. - 特許庁

原料として大豆類を特定し、モナスカス属の菌株を用いて固体培養して得た大豆紅を具体的に味噌に用いることに関しては、提案されていなかったが、本発明は安全性が高く、健康食品、一般の食品への適用が可能であり、優れたコレステロール低下作用を有するモナコリンKを含有させた風味豊かで色合いの良い大豆紅味噌を提供するものである。例文帳に追加

To provide soybean monoscus-containing fermented soybean paste having high safety, applicable to health food and popular food, containing monakolin K excellent in hypocholesterolemic activity, rich in flavor and having good color, by actually utilizing soybean monoscus obtained through solid culture using strains belonging to genus monoscus for fermented soybean paste while specifying soybean as malt-making raw material which has not been suggested. - 特許庁

この酸は味噌やしょう油等の製造に用いられる菌(Aspergillus属等)が生成する、抗菌作用を持ち原料の腐敗を防ぐ効果がある重要な物質である。例文帳に追加

The acid is produced by Aspergillus oryzae (the genus Aspergillus or others), which is used for production of miso, soy sauce, and so on; it is an important substance which has an antibacterial effect and prevents the ingredients from rotting.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

節類または節類と昆布の出汁取り後の残渣を、5〜25重量%の塩濃度にて、醤油または味噌麹で自然発酵させて得られる旨味調味料。例文帳に追加

The tasty seasoning is obtained by naturally fermenting residue after taking broth from dried fish shavings or dried fish shavings and seaweed at 5-25 wt.% salt concentration with soy sauce koji or miso koji. - 特許庁

以来、永らく造りは、酒造りの工程に占める重要性と、味噌や醤油など他の食品への供給需要から、酒屋業とは別個の専門職として室町時代まで営まれてきた。例文帳に追加

For a long time since, until the Muromachi period, koji production was operated by specialists who were independent from sake traders because of its importance for the process of sake brewing and the supply and demand for other foodstuffs such as miso and soy sauce.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

味噌により、肝がんを含めがんの発生が抑制されるという動物試験結果があることや古くから摂取され続けてきた食物であることから、酸の毒性は問題にならないとされている。例文帳に追加

Because animal experiments show that miso prevents the incidence of cancer including lung cancer, and it is a traditional food which has been eaten for a long time; the toxicity of kojic acid is considered to have little effect.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

大豆を菌で分解させて得られた食塩含量が5%以下の無塩又は低塩味噌様食品素材を含有する組成物及び飲食品が優れた抗肥満効果を有する。例文帳に追加

The composition and food/drink each contains non-salt or low-salt Miso-like food material having salt content of ≤5 wt.% and obtained through decomposing soybeans by Aspergillus, and has excellent anti-obesity effect. - 特許庁

必要とする前処理加工をした魚に、複数の注入針を有する注入手段で、粕、味噌および醤油から選択される1つを主成分とする調味液を注入する。例文帳に追加

This method for producing the pickled fish product comprises injecting into fish subjected to a required pre-treatment process, seasoning liquid having as the main ingredient one ingredient selected from sake lees, malted rice, fermented soybean paste and soy sauce with an injection means having a plurality of injections. - 特許庁

この漬物液として醤油、梅酢、糠、唐辛子又はからし類、アルコール、味噌、塩、砂糖、粕、味醂、、等を主体とし、所望により、各種調味料を添加したものが使用される。例文帳に追加

The pickling liquid is mainly composed of soybean sauce, plum vinegar, rice bran, red pepper or mustards, alcohol, soybean paste, salt, sugar, rice liquor lees, sweet rice liquor, and malted wheat, and various kinds of seasonings are, if desired, added to the liquid. - 特許庁

味噌等の発酵食品の製造において、抗変異原性等を示す生理活性物質として知られる遊離脂肪酸や脂肪酸エチルエステルの含有量が高いものを製造するのに適した菌アスペルギルス・オリゼを選抜し、該菌を用いた発酵食品の製造法を提供すること。例文帳に追加

To provide a method for producing fermented foods such as Miso by selecting koji mold Aspergillus Oryzae suitable for producing high contents of free fatty acids and fatty acid ethyl esters which are known as biologically active substances exhibiting antimutagenicity, etc., in production of fermented foods such as Miso and then using the koji mold. - 特許庁

大豆抽出液に浸漬した米を蒸煮して製造した蒸し米に、乳酸菌及び菌を接種し、乳酸発酵と製を同時に行うことで有害微生物による汚染を阻止することで製造した米と、乳酸発酵し有害微生物による汚染を阻止した大豆を利用して米味噌を製造する。例文帳に追加

This rice miso is obtained by utilizing a malted rice obtained by inoculating lactobacillus and Aspergillus oryzae on steamed rice produced by steaming the rice immersed in a soybean extract liquid, and preventing the contamination by the harmful microorganisms by performing a lactic fermentation and production of a malted rice simultaneously, and soybeans obtained by the lactic fermentation for preventing the contamination with the harmful microorganisms. - 特許庁

例文

蒸した味噌の原料、、塩に、パン酵母、ビール酵母、トルラ酵母から選ばれた1種以上の乾燥酵母を、原材料全体に対して熟成促進剤として0.1〜10重量%、好ましくは0.5〜5重量%添加し、よく混和した後、熟成する。例文帳に追加

One or more kinds of dried yeasts selected from baker's yeast, beer yeast and torula yeast are added as an aging promotion agent to a steamed raw material for Miso, malt and common salt in an amount of 0.1-10 wt.%, preferably 0.5-5 wt.% based on the whole raw materials and the mixture is thoroughly kneaded and aged to obtain aged Miso. - 特許庁

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