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飯粒を含む例文一覧と使い方

該当件数 : 43



例文

飯粒例文帳に追加

grains of boiled rice  - 斎藤和英大辞典

飯粒例文帳に追加

a grain called rice  - EDR日英対訳辞書

飯粒例文帳に追加

a grain of boiled rice  - EDR日英対訳辞書

飯粒で鯉を釣る例文帳に追加

to throw a sprat to catch a whale  - 斎藤和英大辞典

例文

飯粒をすりつぶした糊例文帳に追加

rice paste glue  - EDR日英対訳辞書


例文

子どもがご飯粒をボロボロこぼす例文帳に追加

The child drops the rice like rain.  - 斎藤和英大辞典

飯粒がボロボロこぼれる例文帳に追加

The rice drops like rain.  - 斎藤和英大辞典

口の周りにご飯粒がついてるよ。例文帳に追加

You have grains of rice stuck around your mouth. - Tatoeba例文

しゃもじの掬い部分へのご飯粒の付着を防止すること。例文帳に追加

To prevent a grain of cooked rice from adhering to a scooping part of a ladle. - 特許庁

例文

調味酢がパック容器の中で上から下へと飯粒間を流れ、その際、調味酢が飯粒表面を伝って流れ、飯粒単位で調味酢が隈無く均等に内部まで浸透する。例文帳に追加

When the seasoned vinegar flows downward among grains of cooked rice, it slips down the surface of the grains of cooked rice and penetrates the inside of the cooked rice by the grain thoroughly and uniformly. - 特許庁

例文

飯粒の形が保たれて飯粒飯粒との間に適度に空気が抱き込まれた手で握ったのと同様な美味しいおにぎりを簡便に製造することが可能であると共に、衛生的で、しかも熱いご飯で手を火傷することなく、屋外での使用にも適したおにぎり製造器を提供する。例文帳に追加

To provide a hygienic rice ball preparing tool easily producing delicious rice balls similar to hand-made rice balls sustaining the shape of rice grains and moderately holding air between the rice grains and suitable for being used outside without getting burnt in the hand with hot boiled rice. - 特許庁

お茶碗に入れられたご飯を食べ終える際、お茶碗に残っているご飯粒を残さずにきれいに食べることができるようにするとともに、お箸を使い慣れない稚い小さな子供でも、お茶碗にくっついたご飯粒を残さずきれいに食べる癖をつけさせるために、簡単にご飯粒を取れるようにする。例文帳に追加

To provide a rice bowl able to eat rice cleanly without remaining rice grains in the rice bowl and with which the rice grains in the rice bowl are cleanly picked up without remaining to make a habit for eating rice even by a little child not used to chopsticks. - 特許庁

該炒飯用調味液は、米飯粒に混ざりやすく、かつ炒飯を容易に得ることができる。例文帳に追加

The seasoning liquid for fried rice is easy to be mixed with rice grains, so that the fried rice can be easily obtained. - 特許庁

小さな半円の突起物をつけることにより、お茶碗とご飯粒の接着面積が小さくなる。例文帳に追加

A contact area between the rice bowl and rice grains makes smaller by the small semicircular projections. - 特許庁

乾いて固まった飯粒が食器にこびりついている場合であっても、十分に食器からご飯粒を洗い落とすことができる食器洗い機を提供すること。例文帳に追加

To provide a dishwasher which is capable of sufficiently flushing away cooked rice grains from dishes even if the dried and solidified cooked rice grains stick to the dishes. - 特許庁

お茶碗にくっついたご飯粒を簡単に取って食べることができるので、お箸を使い慣れない稚い小さな子供にお茶碗にくっついたご飯粒を残さずきれいに食べる癖をつけさせることができる。例文帳に追加

A little child not used to chopsticks, can make a habit to eat the rice grains in the rice bowl without remaining. - 特許庁

接着面積が小さくなることにより、お茶碗とご飯粒の接着力が小さくなり、お茶碗にくっついたご飯粒を簡単に取って食べることができる。例文帳に追加

The area becomes the smaller, weaker adhesion rice to the rice bowl, and the grains are easy to be picked up and eaten. - 特許庁

しゃもじの面に凹凸があっても、しゃもじの上下両面及び側面に付着している飯粒を容易に除去することができる飯粒除去機構を備えたしゃもじ置器の提供例文帳に追加

To provide a rice scoop placing device provided with cooked rice grain removing mechanism which easily removes the grains of cooked rice stuck to both of the upper and lower surface and the side surface of a rice scoop though there are recesses and projections on surfaces of the rice scoop. - 特許庁

また、すしロボットのシャリとは異なり、職人が握ったシャリは内部でご飯粒同士が圧縮されていないという違いがある。例文帳に追加

A difference from "shari" formed by a sushi robot is that grains of cooked rice are not compressed one another inside the shari of Nigiri-zushi formed by a chef.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

そのため、白鞘は飯粒を練って作った糊で貼り合わせてあるだけで、比較的簡単に割れるようになっている。例文帳に追加

For this reason, shirasaya is usually assembled using a glue of mashed rice to facilitate splitting.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

解凍後に良好な飯粒感が得られ、食味の良い成型米飯が得られる成型方法を提供する。例文帳に追加

To provide a molding method capable of obtaining satisfactory sense of rice grain, after thawing, and molded boiled rice having proper taste. - 特許庁

水分含量が62〜75%であって、米飯粒の溶出固形分量が0.95%以下であることを特徴とする米飯。例文帳に追加

The cooked rice has moisture content of 62-75wt.%, and the elution solid amount of the cooked rice grain of ≤0.95wt.%. - 特許庁

米の炊飯時に添加し、均一に分散し、ご飯粒のほぐれ性や艶、食感、食味を向上させる炊飯用油脂組成物を提供する。例文帳に追加

To provide an oil and fat composition for boiling rice, to be added when boiling rice, homogeneously scattering and improving loosening property, luster, palate feeling and taste of rice grains. - 特許庁

米に加えた水の温度が75℃以上であれば米の澱粉の糊化がすすむので、この場合、食器に付着したご飯粒は十分にとける。例文帳に追加

If the temperature of the water added to the rice is above 75°C, the gelatinization of the starch or the rice progresses and therefore the cooked rice grains sticking to the dishes dissolve sufficiently. - 特許庁

炊飯工程において炊いた米飯を、切断工程においてチョッパー等を使用して飯粒ごとに切断する。例文帳に追加

The cooked rice boiled in a rice cooking process is cut every grain of cooked rice in a cutting process using a chopper or the like. - 特許庁

とけたご飯粒は、前ノズルアーム15及び後ノズルアーム17から水が噴きつけられることによって洗い流される。例文帳に追加

The dissolved cooked rice grains are flushed away by being jetted with the water from the front nozzle arm 15 and the rear nozzle arm 17. - 特許庁

しかし、発酵が進んで酸味が付いてはいてもまだ飯粒が原型を留めた熟成途中のものを「なまなれ」または「なまなり」と呼んで、魚だけでなく周囲の飯も一緒に食べることもあった。例文帳に追加

However, even though it was being fermented and had an acid taste, if grains of rice maintained their original shape, the fish under maturation was called 'namanare' or 'namanari,' and was sometimes eaten along with its surrounding rice.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

御飯に対する穴あけ棒下降に伴う圧迫力を可及的に弱くし、御飯粒の押し潰しを極力少なくできるようにしたおむすび成形装置における具穴成形器および成形方法を提供することを目的とする。例文帳に追加

To provide an ingredient hole forming device for a rice ball forming apparatus and a forming method designed to weak pressing force to the utmost as boring rods for boiled rice descend so as to minimally crush rice grains. - 特許庁

有底状をした金属製内釜の内部表面を樹脂コーテングし、多数の凸部13を形成し、且つ凸部13は飯粒の長辺部の長さよりも小さな外径を有しかつ所定のピッチで配列されている。例文帳に追加

The inner surface of a bottomed metallic inner pan is coated with a resin to form a number of protruding parts 13 so that the protruding parts 13 have outer diameters smaller than the long edge part of the grain of cooked rice and are arranged at a prescribed pitch. - 特許庁

飯粒のような細断により強い粘性を持つペースト状となる物質を、迅速かつ安定した状態で、均一なペースト状物質に変換することができる装置を得る。例文帳に追加

To provide an apparatus with which a substance such as boiled rice to be made into a pasty state having a high viscosity by shredding can be rapidly changed into a uniform pasty substance in a stable state. - 特許庁

飯粒を押し潰すことなく容易で且つ確実に具穴を形成することができ、食感を損なうことなく、御飯の美味しさを向上する。例文帳に追加

To provide an ingredient hole forming device for a rice ball forming apparatus easily and surely forming an ingredient hole without pushing and crushing cooked rice grains, and not losing palate feeling of the cooked rice to improve its tastiness. - 特許庁

圧力炊飯器1で炊飯完了(炊飯器内に水が無くなった時)と同時に放出弁2を開き、大気圧まで降圧させ、炊飯器内のご飯粒中の水分にフラッシュ蒸発を起こさせる。例文帳に追加

The moisture in grains of cooked rice in the rice cooker is flash-evaporated by opening a release valve 2 at the same time as the boiling is finished in the pressure rice cooker 1 (when no moisture is left in the rice cooker) and reducing the pressure to the atmospheric pressure. - 特許庁

本発明は、簡易な構成でありながら、食味の劣りや型崩れがない状態で飯粒が分離することなく寿司飯を取り出すことが可能な寿司飯収納容器を提案できるようにする。例文帳に追加

To propose a Sushi rice ball container from which Sushi rice ball is taken out without separation between cooked rice grains and without degradation of taste nor losing its shape, the container having a simple structure. - 特許庁

しゃもじの掬取部12の表面と側面と裏面に大突起物13と小突起物14を配設することにより、ご飯粒との接触面積を小さくし、剥離性を向上させ、ご飯の付着を防止することができる。例文帳に追加

Large and small projections 13 and 14 are provided on the front and side of a scooping part 12 of the ladle, thus reducing the contact area with the grain of rice, improving a release property, and preventing the adhesion of rice. - 特許庁

蒸煮後の飯粒同志の付着性の改善ができ、また米飯の風味、食感、色調、艶等の改善もでき、特に、凍結に適した蒸煮米飯の製造方法を提供すること。例文帳に追加

To provide a method for producing a steamed and cooked rice especially suitable for freezing by which adhesion of a rice grains to each other after the steaming can be improved, and the flavor, the texture, the tone, and the gloss, etc., of the cooked rice are also improved. - 特許庁

また、米飯粒は、表面から0.5mmまでの部分の外層部と、表面から0.5mmを越える部分の内層部との、水分率の差が2.5〜5%、好ましくは、3〜5%である。例文帳に追加

The cooked rice grains have difference of a water content ratio of 2.5-5% preferably 3-5% between an outer layer part up to 0.5 mm from the surface of the rice grain and an inner layer part over 0.5 mm from the surface. - 特許庁

又凸部の代りに凹部を多数形成し、この凹部は飯粒の長辺部の長さよりも小さな外径を有し、且つ所定のピッチで配列されているものである。例文帳に追加

A number of recessed parts may be formed instead of the protruding parts so that the recessed parts have each an outer diameter smaller than the long edge part of the grain of cooked rice and are arranged at a prescribed pitch. - 特許庁

特に、穀類に米を選択しご飯粒にした多孔質健康食品をご飯スープと組み合わせて流動食にすることによりスープの味しみが極めて良く、食し易い流動食を提供することができる。例文帳に追加

The food thus obtained has high water-absorbing tendency and can be combined with various kinds of soups, in particular, by combining boiled rice soup with a porous heath food in the form of rice grains to prepare a liquid food, the liquid food that is highly excellent in soup taste infiltration and easy to eat can be served. - 特許庁

特に、穀類に米を選択しご飯粒にした多孔質健康食品をご飯スープと組み合わせて流動食にすることによりスープの味しみが極めて良く、食し易い流動食を提供することができる。例文帳に追加

This food thus obtained has high water-absorbing tendency and can be combined with various kinds of soup; in particular, by combining boiled rice soup with this food with the cereals in the form of rice grains to prepare a liquid diet, the liquid diet that is highly excellent in soup taste infiltration and easy to eat can be served. - 特許庁

容器内で、含気状態で炊飯および殺菌する米飯の製造方法において、容器もしくはパウチ内上部および下部の米飯粒の食感差が小さくかつ優れた食感を有する米飯を製造することを目的とする。例文帳に追加

To produce a method of producing cooked rice which makes little difference in textures of cooked rice grains at the upper part and the lower part inside a container or pouch, and has excellent textures in the method of producing the cooked rice for cooking or sterilizing in an air-contained state in a container. - 特許庁

本発明は、米の炊飯時あるいは炊飯後に添加することにより、ご飯粒同士の粘着を抑制してご飯のほぐれ性や艶、食感を向上させるだけでなく、非常に風味に優れたご飯が得られる炊飯用油脂組成物を提供することを目的とする。例文帳に追加

To provide an oil and fat composition for cooking rice, which suppresses mutual adhesion of rice-grain, imparting cooked rice improved rice-grain disaggregation, luster, palate feeling and taste, by being added before or after cooking rice. - 特許庁

調理米飯、無菌包装米飯などの加工米飯を製造するに当たり、米飯粒のほぐれ性を向上させ、かつ、米飯の旨味を損なうことなく、ぱらっとした食感および好ましい風味、光沢を与える加工米飯用改良剤およびそれを用いた加工米飯を提供する。例文帳に追加

To obtain both an improver for processing cooked rice capable of improving loosening properties of cooked rice grain and providing the processed cooked rice with light palatability, preferable flavor and luster without impairing flavor of cooked rice in producing processed cooked rice such as cooked rice, aseptic packaged cooked rice, etc., and the processed cooked rice using the improver. - 特許庁

例文

豆腐を原料とし、40重量%〜60重量%の範囲内の重さまで水切りされているとともに、平均径が2.8mm〜4.6mmの範囲内の寸法の粒状に加工されることによって、ご飯粒に類似した食感を付与する。例文帳に追加

This food substitute for rice grains has bean curd as the raw material, and is dehydrated to a weight of 40 wt.%-60 wt.% and processed to a grain-like form of a size of an average diameter of 2.8 mm-4.6 mm so as to be given with palate feeling similar to that of boiled rice grains. - 特許庁

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