1016万例文収録!

「酒戸」に関連した英語例文の一覧と使い方 - Weblio英語例文検索


小窓モード

プレミアム

ログイン
設定

設定

Weblio 辞書 > 英和辞典・和英辞典 > 酒戸に関連した英語例文

セーフサーチ:オン

不適切な検索結果を除外する

不適切な検索結果を除外しない

セーフサーチについて

酒戸の部分一致の例文一覧と使い方

該当件数 : 179



例文

また江には、下りを引き受ける江問屋下りの地廻りというものがあった。例文帳に追加

In Edo, there were kudari-zake-donya (wholesalers handling kudari-zake).  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

井抱一(1761年-1828年) 江琳派とも。例文帳に追加

Hoitsu SAKAI (1761 – 1828), was also regarded as Edo Rinpa.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

屋神社(京田辺市大字興例文帳に追加

Sakaya-jinja Shrine (Oaza Kodo, Kyotanabe City)  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

時代,上方から江へ送られた例文帳に追加

a kind of sake that was sent from an area near Kyoto and Osaka called Kamigata, during the 'Edo' period  - EDR日英対訳辞書

例文

心館(兵庫県神市東灘区)例文帳に追加

Kobe Shushinkan (Higashi-Nada Ward, Kobe City, Hyogo Prefecture)  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス


例文

こうして上方から江へ送られたを下りと呼ぶ。例文帳に追加

The sake which was sent from kamigata to Edo in such a way was called kudarizake.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

時代末期のに関する風俗、流通、器について述べたもの。例文帳に追加

It was described the folkways of sake, distribution and drinking vessels in the end of the Edo period.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

信長にを強要され、下の光秀が断ると「わしのが飲めぬか。例文帳に追加

Forced to drink Sake by Nobunaga, teetotaler Mitsuhide refused.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

トムはおを飲むといつも泣き上になるんだ。例文帳に追加

Tom has a tendency to cry whenever he drinks. - Tatoeba例文

例文

時代において,盛りきりにして売った麺類や例文帳に追加

in the Edo period of Japan, noodles or sake sold in a set amount  - EDR日英対訳辞書

例文

樽廻船という,江時代の樽の運搬船例文帳に追加

in Japan, in the Edo period, a transport ship used to transport casks of sake, called a 'tarukaisen'  - EDR日英対訳辞書

飲みの珍談・奇談・失敗談)例文帳に追加

A drinker (the funny and strange story of a drinker and his failures)  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

匠館(兵庫県神市東灘区)例文帳に追加

Sakashokan (Higashi-Nada Ward, Kobe City, Hyogo Prefecture  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

白鶴造資料館(兵庫県神市東灘区)例文帳に追加

Hakutsuru Shuzo Shiryokan (Higashi-Nada Ward, Kobe City, Hyogo Prefecture)  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

菊正宗造記念館(兵庫県神市東灘区)例文帳に追加

Kikumasamune Shuzo Kinenkan (Higashi-Nada Ward, Kobe City, Hyogo Prefecture)  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

草のや 日暮れてくれし 菊の例文帳に追加

Kusa no to ya, higurete kuresi, kiku no sake (Sunset beyond the grassy doors of my hut, a great spot to sip chrysanthemum sake)  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

喫煙者であるがは弱く下であった。例文帳に追加

He smoked, but he was not a heavy drinker and would become drunk easily.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

井忠行(さかいただゆき)は、江時代前期の大名。例文帳に追加

Tadayuki SAKAI was a daimyo (Japanese feudal lord) in the early Edo Period.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

市中のの相場でも、伊丹や池田は他の土地のに比べはるかに高値で取引されていた。例文帳に追加

The market price of Itami zake and Ikeda zake in Edo were much more expensive than other sake made in other places.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

時代の日本の四季醸造における新の位置づけについては「四季醸造」を参照。例文帳に追加

For the standing of shin-shu amongst Japanese rice wine brewed across the four seasons in Edo period Japan, refer to the publication 'Four-Season Brewing.'  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

このように江時代に入り商品化されたは「商人の」といわれるようになった。例文帳に追加

In this way, the sake which was commoditized in the Edo period came to be called 'sake of merchants.'  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

また、町中の小売業としての屋については、江においては升屋(ますざかや)といった。例文帳に追加

A sakaya as a retail shop in towns was called masu-zakaya (masu: indicates a wooden box for measuring an amount of sake) in Edo.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

工房に通じる展示室では、江時代の造道具を工程順に展示する。例文帳に追加

In the exhibit room that leads to the Kappa Sake Brewery, brewery tools used during the Edo Period are exhibited following the order of the brewing process.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

時代に入ると上方から江表へ送る下りの諸白を「下り諸白」と称した。例文帳に追加

In the Edo period, the moro-haku transported from "Kamigata" (Kyoto and Osaka area) down to Edo was called "kudari moro-haku."  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

彼らは強固な組合をもち、江問屋や江十組問屋を組織していった。例文帳に追加

They were associated with each other strongly, and organized the wholesale sale of sake in Edo and Edo tokumidonya (a guild of wholesale merchants of ten products in Edo).  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

なお江時代に雛祭りで供えられる白(日本)の風習が生み出されたのは、白を供える風習が変化したものという説もある。例文帳に追加

According to one theory, the Edo period custom of offering shirozake (sake) at Doll's Festival derived from the custom of offering shiroki.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

時代の日本は、現代の平均的な清に比べると、はるかに甘く重く、ちょうど今日のみりん(みりん)のような質であった。例文帳に追加

In the Edo Period, the Japanese sake was far sweeter and heavier compared with the current average refined sake, and its quality resembled today's mirin (sweet rice wine for cooking).  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

当初は、江時代には下りの主流となる伊丹市・灘五郷・西宮市のでも他所とよばれた。例文帳に追加

In the earliest years, sake from Itami City, Nada gogo (five districts in Nada), and Nishinomiya City, which would be a main kudari-zake (sake shipped from Kyoto and Osaka to Edo) in the Edo period, was also called yosozake.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

慶長4年(1599年)、井忠世の嫡男として江に生まれる。例文帳に追加

He was born in 1599, as the heir of Tadayo SAKAI.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

明治元年(1868年)、旧水藩藩士・井捨彦の長男として生まれる。例文帳に追加

He was born in 1868 as the first son of Sutehiko SAKAI, a former clansman of the Mito Domain.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

政策内容を見ると、制限令としては「株の設定」「寒造り以外の禁」「株天明の株改め」「株運上金の導入の導入」「下りの江入津制限」などが、奨励令としては「株宝暦の勝手造り令」「藩造の許可」などがある。例文帳に追加

The examples of measures include 'establishment of the sakekabu' (an official certificate of sake brewing), 'prohibition of sake other than sake made in the winter,' 'Tenmei revision of the sakekabu system,' 'introduction of business taxes on the sakekabu,' 'restrictions on port entry of sake shipped from Kyoto and Osaka to Edo' and so on as the restriction decrees and 'Horeki katte-zukuri decree (the deregulation policy to promote sake brewing),' 'permission of sake brewed by the domains' and so on as promotion decrees.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

時代になると、大都市となった江を中心として、金融業でも醸造業でもない、他のところで醸造したを販売する(今日でいう「屋」のイメージに近い)商店として屋が多く出現するようになる。例文帳に追加

Entering the Edo period, many sakaya selling the sake manufactured by others, not doing financial business operation nor manufacturing sake, (or business close to the image of the 'sakaya' in the present day), appeared centered on Edo that had become a big city.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

そのものは、主に摂泉十二郷出身の屋が自前の蔵で醸造し、下りとして江へ船で輸送し、江で売りさばいた。例文帳に追加

Sake itself was manufactured by sakaya mostly from Sessen-juni-go (the 12 districts in the Settsu Province and Izumi Province) in their own sake-factories, was transported to Edo as kudari-zake (sake transported from the Kyoto/Osaka area), and was sold in Edo.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

いっぽう日本国内においては、江時代初期には、後世から四季醸造と名づけられる技術があり、新、間(あいしゅ)、寒前(かんまえざけ/かんまえさけ)、寒(かんしゅ)、春(はるざけ)と年に五回、四季を通じてが造られていた。例文帳に追加

On the other hand, in the early Edo period Japan had a technique which was later named as sake brewing in all seasons, and the sake were brewed five times throughout a year such as, new brew of sake, aishu (sake brewed in the middle season), kanmae-zake (also referred as kanmae-sake; sake brewed before winter), kanshu (sake brewed in winter) to haruzake (sake brewed in early spring).  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

やがて初めから徳利を用いるようになり、江時代末期には大名ですら宴で徳利でを飲むようになったという。例文帳に追加

Later, they began using tokkuri from the beginning and it is said that, at the end of the Edo period, even daimyo used tokkuri for drinking sake in a drinking party.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

奄美諸島では江時代から第二次世界大戦以前まで、泡盛や黒糖(黒砂糖原料の蒸留)が製造されていた。例文帳に追加

In the Amami island chain, Awamori and Kokutoshu (distilled liquor made from brown sugar) were produced since the Edo period until before World War II.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

元来は飲用であり、江時代に日本が一般的になる以前は甘みのある高級として飲まれていた。例文帳に追加

Mirin was originally an alcoholic beverage and was drunk as a sweet luxury drink before sake became common during the Edo period.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

煎り(いりざけ)とは、江時代に用いられていた日本の古い調味料で、日本に梅干を入れて煮詰めたもの。例文帳に追加

Irizake is an old Japanese seasoning used during the Edo period, which is made by putting umeboshi (pickled Japanese apricot) into Japanese sake (rice wine), and boiling it down.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

幕府の造統制や明治政府の造税増税に翻弄され、衰滅したり、再生したり、新しいものが生まれたりした。例文帳に追加

Brewers were at the mercy of the Edo bakufu (Japanese feudal government headed by a shogun) sake brewing regulations and the Meiji government's increased sake tax and, fell into decline, recovered and new entities emerged.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

造統制(しゅぞうとうせい)とは、日本の江幕府が造業に対して加えた制限(規制)及び奨励(規制緩和)政策のこと。例文帳に追加

Sake brewing control is the restriction (control) and promotion (relaxation of the control) policy adopted by the Edo bakufu (Japanese feudal government headed by a shogun) in Japan for the sake brewing industry.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

したがって、現在の「寒」という語は、日本を語る用語というよりは、江時代の風俗・習慣・経済を語る用語として見受けられる。例文帳に追加

The current 'kanshu' is a term that refers to not just nihonshu but to the customs, atmosphere, and economy of the Edo Period.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

いっぽう大坂では、従来の造り屋が問屋を兼業していたので、江のような専門問屋は出現しなかった。例文帳に追加

In Osaka, on the other hand, conventional Tsukurizakaya sold wholesale as well so a specialized wholesale merchant of sake like Edo did not appear.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

以前は、江へ下りとして大量輸送される灘五郷のような大ブランドを例外として、基本的に日本とは地産地消であった。例文帳に追加

Previously, sake usually had been locally consumed as local products except for famous brand like Nada gogo where a large amount was shipped to Edo as kudarizake.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

僧坊(そうぼうしゅ)は平安時代から江時代に至るまで、大寺院で醸造された日本の総称。例文帳に追加

Soboshu is a collective term referring to Japanese sake brewed in major temples from the Heian period to Edo period.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

僧坊の伝統や技法を直接に受け継ぎ、江時代の諸流派の源となった流派。例文帳に追加

Having followed firsthand the tradition and techniques of soboshu (僧坊: sake brewed in large temples) brewing, Nara-ryu became the origin of various sake-brewing schools which developed in the Edo period.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

株(さけかぶ)とは、日本の江幕府が造統制の基本政策として行なった、醸造業の免許制の一つ。例文帳に追加

Sakekabu is one of the licensing systems in the sake brewing industry, which was implemented by the Edo bakufu (Japanese feudal government headed by a shogun) of Japan as a basic policy for controlling sake brewing.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

更に元治元年(1864年)江向けの地回り・下りを扱う業者に1樽あたり6匁の冥加金をかけた。例文帳に追加

Merchants who dealt in jimawari zake (sake produced around Edo) and kudari zake (sake shipped from Kyoto and Osaka to Edo) for the Edo market were subject to additional myogakin of six monme a barrel, starting in 1864.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

これは、甘党には下が多く、好きには甘味が苦手な人が多いため。例文帳に追加

This is because many people who love sweets do not drink alcohol very much and many people who love drinking alcohol do not like sweets very much.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

歴史的な背景については「寒造り」および「日本時代前期」を参照のこと。例文帳に追加

Please refer to 'kanzukuri' and 'nihonshu of Early Edo Period' for historical background.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

時代以降も「下り諸白」などのように上級をあらわす語として使われた。例文帳に追加

The term had been used for a high-grade sake such as 'kudari-morohaku' in and after the Edo period.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

索引トップ用語の索引



  
本サービスで使用している「Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス」はWikipediaの日本語文を独立行政法人情報通信研究機構が英訳したものを、Creative Comons Attribution-Share-Alike License 3.0による利用許諾のもと使用しております。詳細はhttp://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/ および http://alaginrc.nict.go.jp/WikiCorpus/ をご覧下さい。
  
EDR日英対訳辞書
Copyright © National Institute of Information and Communications Technology. All Rights Reserved.
  
Tatoebaのコンテンツは、特に明示されている場合を除いて、次のライセンスに従います:
Creative Commons Attribution (CC-BY) 2.0 France
こんにちは ゲスト さん

ログイン

Weblio会員(無料)になると

会員登録のメリット検索履歴を保存できる!

会員登録のメリット語彙力診断の実施回数増加!

無料会員に登録する
英→日 日→英
こんにちは ゲスト さん

ログイン

Weblio会員(無料)になると

会員登録のメリット検索履歴を保存できる!

会員登録のメリット語彙力診断の実施回数増加!

無料会員に登録する

©2024 GRAS Group, Inc.RSS