例文 (179件) |
酒戸の部分一致の例文一覧と使い方
該当件数 : 179件
また江戸には、下り酒を引き受ける江戸酒問屋下り酒の地廻り酒というものがあった。例文帳に追加
In Edo, there were kudari-zake-donya (wholesalers handling kudari-zake). - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
酒井抱一(1761年-1828年) 江戸琳派とも。例文帳に追加
Hoitsu SAKAI (1761 – 1828), was also regarded as Edo Rinpa. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
江戸時代,上方から江戸へ送られた酒例文帳に追加
a kind of sake that was sent from an area near Kyoto and Osaka called Kamigata, during the 'Edo' period - EDR日英対訳辞書
こうして上方から江戸へ送られた酒を下り酒と呼ぶ。例文帳に追加
The sake which was sent from kamigata to Edo in such a way was called kudarizake. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
江戸時代末期の酒に関する風俗、流通、酒器について述べたもの。例文帳に追加
It was described the folkways of sake, distribution and drinking vessels in the end of the Edo period. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
信長に酒を強要され、下戸の光秀が断ると「わしの酒が飲めぬか。例文帳に追加
Forced to drink Sake by Nobunaga, teetotaler Mitsuhide refused. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
樽廻船という,江戸時代の酒樽の運搬船例文帳に追加
in Japan, in the Edo period, a transport ship used to transport casks of sake, called a 'tarukaisen' - EDR日英対訳辞書
上戸(酒飲みの珍談・奇談・失敗談)例文帳に追加
A drinker (the funny and strange story of a drinker and his failures) - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
酒匠館(兵庫県神戸市東灘区)例文帳に追加
Sakashokan (Higashi-Nada Ward, Kobe City, Hyogo Prefecture - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
白鶴酒造資料館(兵庫県神戸市東灘区)例文帳に追加
Hakutsuru Shuzo Shiryokan (Higashi-Nada Ward, Kobe City, Hyogo Prefecture) - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
菊正宗酒造記念館(兵庫県神戸市東灘区)例文帳に追加
Kikumasamune Shuzo Kinenkan (Higashi-Nada Ward, Kobe City, Hyogo Prefecture) - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
草の戸や 日暮れてくれし 菊の酒例文帳に追加
Kusa no to ya, higurete kuresi, kiku no sake (Sunset beyond the grassy doors of my hut, a great spot to sip chrysanthemum sake) - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
喫煙者であるが酒は弱く下戸であった。例文帳に追加
He smoked, but he was not a heavy drinker and would become drunk easily. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
酒井忠行(さかいただゆき)は、江戸時代前期の大名。例文帳に追加
Tadayuki SAKAI was a daimyo (Japanese feudal lord) in the early Edo Period. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
江戸市中の酒の相場でも、伊丹酒や池田酒は他の土地の酒に比べはるかに高値で取引されていた。例文帳に追加
The market price of Itami zake and Ikeda zake in Edo were much more expensive than other sake made in other places. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
江戸時代の日本酒の四季醸造における新酒の位置づけについては「四季醸造」を参照。例文帳に追加
For the standing of shin-shu amongst Japanese rice wine brewed across the four seasons in Edo period Japan, refer to the publication 'Four-Season Brewing.' - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
このように江戸時代に入り商品化された酒は「商人の酒」といわれるようになった。例文帳に追加
In this way, the sake which was commoditized in the Edo period came to be called 'sake of merchants.' - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
また、町中の小売業としての酒屋については、江戸においては升酒屋(ますざかや)といった。例文帳に追加
A sakaya as a retail shop in towns was called masu-zakaya (masu: indicates a wooden box for measuring an amount of sake) in Edo. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
清酒工房に通じる展示室では、江戸時代の酒造道具を工程順に展示する。例文帳に追加
In the exhibit room that leads to the Kappa Sake Brewery, brewery tools used during the Edo Period are exhibited following the order of the brewing process. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
江戸時代に入ると上方から江戸表へ送る下り酒の諸白を「下り諸白」と称した。例文帳に追加
In the Edo period, the moro-haku transported from "Kamigata" (Kyoto and Osaka area) down to Edo was called "kudari moro-haku." - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
彼らは強固な組合をもち、江戸酒問屋や江戸十組問屋を組織していった。例文帳に追加
They were associated with each other strongly, and organized the wholesale sale of sake in Edo and Edo tokumidonya (a guild of wholesale merchants of ten products in Edo). - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
なお江戸時代に雛祭りで供えられる白酒(日本酒)の風習が生み出されたのは、白酒を供える風習が変化したものという説もある。例文帳に追加
According to one theory, the Edo period custom of offering shirozake (sake) at Doll's Festival derived from the custom of offering shiroki. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
江戸時代の日本酒は、現代の平均的な清酒に比べると、はるかに甘く重く、ちょうど今日のみりん(みりん)のような酒質であった。例文帳に追加
In the Edo Period, the Japanese sake was far sweeter and heavier compared with the current average refined sake, and its quality resembled today's mirin (sweet rice wine for cooking). - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
当初は、江戸時代には下り酒の主流となる伊丹市・灘五郷・西宮市の酒でも他所酒とよばれた。例文帳に追加
In the earliest years, sake from Itami City, Nada gogo (five districts in Nada), and Nishinomiya City, which would be a main kudari-zake (sake shipped from Kyoto and Osaka to Edo) in the Edo period, was also called yosozake. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
慶長4年(1599年)、酒井忠世の嫡男として江戸に生まれる。例文帳に追加
He was born in 1599, as the heir of Tadayo SAKAI. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
明治元年(1868年)、旧水戸藩藩士・酒井捨彦の長男として生まれる。例文帳に追加
He was born in 1868 as the first son of Sutehiko SAKAI, a former clansman of the Mito Domain. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
政策内容を見ると、制限令としては「酒株の設定」「寒造り以外の禁」「酒株天明の酒株改め」「酒株運上金の導入の導入」「下り酒の江戸入津制限」などが、奨励令としては「酒株宝暦の勝手造り令」「藩造酒の許可」などがある。例文帳に追加
The examples of measures include 'establishment of the sakekabu' (an official certificate of sake brewing), 'prohibition of sake other than sake made in the winter,' 'Tenmei revision of the sakekabu system,' 'introduction of business taxes on the sakekabu,' 'restrictions on port entry of sake shipped from Kyoto and Osaka to Edo' and so on as the restriction decrees and 'Horeki katte-zukuri decree (the deregulation policy to promote sake brewing),' 'permission of sake brewed by the domains' and so on as promotion decrees. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
江戸時代になると、大都市となった江戸を中心として、金融業でも醸造業でもない、他のところで醸造した酒を販売する(今日でいう「酒屋」のイメージに近い)商店として酒屋が多く出現するようになる。例文帳に追加
Entering the Edo period, many sakaya selling the sake manufactured by others, not doing financial business operation nor manufacturing sake, (or business close to the image of the 'sakaya' in the present day), appeared centered on Edo that had become a big city. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
酒そのものは、主に摂泉十二郷出身の酒屋が自前の蔵で醸造し、下り酒として江戸へ船で輸送し、江戸で売りさばいた。例文帳に追加
Sake itself was manufactured by sakaya mostly from Sessen-juni-go (the 12 districts in the Settsu Province and Izumi Province) in their own sake-factories, was transported to Edo as kudari-zake (sake transported from the Kyoto/Osaka area), and was sold in Edo. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
いっぽう日本国内においては、江戸時代初期には、後世から四季醸造と名づけられる技術があり、新酒、間酒(あいしゅ)、寒前酒(かんまえざけ/かんまえさけ)、寒酒(かんしゅ)、春酒(はるざけ)と年に五回、四季を通じて酒が造られていた。例文帳に追加
On the other hand, in the early Edo period Japan had a technique which was later named as sake brewing in all seasons, and the sake were brewed five times throughout a year such as, new brew of sake, aishu (sake brewed in the middle season), kanmae-zake (also referred as kanmae-sake; sake brewed before winter), kanshu (sake brewed in winter) to haruzake (sake brewed in early spring). - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
やがて初めから徳利を用いるようになり、江戸時代末期には大名ですら酒宴で徳利で酒を飲むようになったという。例文帳に追加
Later, they began using tokkuri from the beginning and it is said that, at the end of the Edo period, even daimyo used tokkuri for drinking sake in a drinking party. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
奄美諸島では江戸時代から第二次世界大戦以前まで、泡盛や黒糖酒(黒砂糖原料の蒸留酒)が製造されていた。例文帳に追加
In the Amami island chain, Awamori and Kokutoshu (distilled liquor made from brown sugar) were produced since the Edo period until before World War II. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
元来は飲用であり、江戸時代に日本酒が一般的になる以前は甘みのある高級酒として飲まれていた。例文帳に追加
Mirin was originally an alcoholic beverage and was drunk as a sweet luxury drink before sake became common during the Edo period. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
煎り酒(いりざけ)とは、江戸時代に用いられていた日本の古い調味料で、日本酒に梅干を入れて煮詰めたもの。例文帳に追加
Irizake is an old Japanese seasoning used during the Edo period, which is made by putting umeboshi (pickled Japanese apricot) into Japanese sake (rice wine), and boiling it down. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
江戸幕府の酒造統制や明治政府の造酒税増税に翻弄され、衰滅したり、再生したり、新しいものが生まれたりした。例文帳に追加
Brewers were at the mercy of the Edo bakufu (Japanese feudal government headed by a shogun) sake brewing regulations and the Meiji government's increased sake tax and, fell into decline, recovered and new entities emerged. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
酒造統制(しゅぞうとうせい)とは、日本の江戸幕府が酒造業に対して加えた制限(規制)及び奨励(規制緩和)政策のこと。例文帳に追加
Sake brewing control is the restriction (control) and promotion (relaxation of the control) policy adopted by the Edo bakufu (Japanese feudal government headed by a shogun) in Japan for the sake brewing industry. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
したがって、現在の「寒酒」という語は、日本酒を語る用語というよりは、江戸時代の風俗・習慣・経済を語る用語として見受けられる。例文帳に追加
The current 'kanshu' is a term that refers to not just nihonshu but to the customs, atmosphere, and economy of the Edo Period. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
いっぽう大坂では、従来の造り酒屋が問屋を兼業していたので、江戸のような専門酒問屋は出現しなかった。例文帳に追加
In Osaka, on the other hand, conventional Tsukurizakaya sold wholesale as well so a specialized wholesale merchant of sake like Edo did not appear. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
以前は、江戸へ下り酒として大量輸送される灘五郷のような大ブランドを例外として、基本的に日本酒とは地産地消であった。例文帳に追加
Previously, sake usually had been locally consumed as local products except for famous brand like Nada gogo where a large amount was shipped to Edo as kudarizake. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
僧坊酒(そうぼうしゅ)は平安時代から江戸時代に至るまで、大寺院で醸造された日本酒の総称。例文帳に追加
Soboshu is a collective term referring to Japanese sake brewed in major temples from the Heian period to Edo period. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
僧坊酒の伝統や技法を直接に受け継ぎ、江戸時代の諸流派の源となった流派。例文帳に追加
Having followed firsthand the tradition and techniques of soboshu (僧坊酒: sake brewed in large temples) brewing, Nara-ryu became the origin of various sake-brewing schools which developed in the Edo period. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
酒株(さけかぶ)とは、日本の江戸幕府が酒造統制の基本政策として行なった、醸造業の免許制の一つ。例文帳に追加
Sakekabu is one of the licensing systems in the sake brewing industry, which was implemented by the Edo bakufu (Japanese feudal government headed by a shogun) of Japan as a basic policy for controlling sake brewing. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
更に元治元年(1864年)江戸向けの地回り酒・下り酒を扱う業者に1樽あたり6匁の冥加金をかけた。例文帳に追加
Merchants who dealt in jimawari zake (sake produced around Edo) and kudari zake (sake shipped from Kyoto and Osaka to Edo) for the Edo market were subject to additional myogakin of six monme a barrel, starting in 1864. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
これは、甘党には下戸が多く、酒好きには甘味が苦手な人が多いため。例文帳に追加
This is because many people who love sweets do not drink alcohol very much and many people who love drinking alcohol do not like sweets very much. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
歴史的な背景については「寒造り」および「日本酒江戸時代前期」を参照のこと。例文帳に追加
Please refer to 'kanzukuri' and 'nihonshu of Early Edo Period' for historical background. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
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