例文 (179件) |
酒戸の部分一致の例文一覧と使い方
該当件数 : 179件
現在の杜氏や蔵人の制度の直接的な起源は日本酒の歴史江戸時代前期となる。例文帳に追加
The direct origin of present-day toji and the kurabito system appeared at the beginning of the Edo period. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
眼病や婦人病に効果があると、江戸時代に広く薬酒として愛された。例文帳に追加
Kikuzake was widely accepted as medicinal liquor which was good for eye troubles and female disorders during the Edo period. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
そんな因果関係をも知らず、十兵衛は百両を元手に江戸で居酒屋を開く。例文帳に追加
Without knowing such causal relationships, Jubei started a pub in Edo (old Tokyo) with the money of 100 ryo. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
酒井忠績(さかいただしげ)は、江戸時代末期の大名、老中、大老。例文帳に追加
Tadashige SAKAI was a Daimyo (Japanese feudal lord), Roju (member of shogun's council of elders) and Tairo (chief minister) in the later Edo Period. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
田植え、草刈り、稲刈り、ぐい飲みつくり、酒造工場見学根戸で交流を深める。例文帳に追加
The owners deepen exchanges through rice transplanting, mowing, harvesting, production of guinomi (Japanese sake cup) and a tour of the sake brewery. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
また、灘五郷や伊丹市の酒造業、有田町や瀬戸市の窯業も発展した。例文帳に追加
In addition, sake brewing industries in five villages of Nada and Itami City were developed as well as ceramic industries in Arita Town and Seto City. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
陶磁器:有田焼(酒井田柿右衛門)、京焼(野々村仁清)、九谷焼、瀬戸焼、萩焼例文帳に追加
Ceramics ware: Arita Ware (Kakiemon SAKAIDA), Kyoto Ware (Jinsei NONOMURA), Kutani Ware, Seto Ware, and Hagi Ware - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
こうして酒株制度は、江戸時代末期にかけていよいよ混迷の度合いを深めていったのである。例文帳に追加
In this way, sakekabu system became increasingly confused toward the end of the Edo period. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
三人の男は酒場を離れ、人だかりは戸口から横町へふるい出された。例文帳に追加
The three men left the bar and the crowd sifted through the doors in to the laneway. - James Joyce『恩寵』
柱焼酎(はしらじょうちゅう)とは、江戸時代初期に存在した日本酒の伝統的製法用語の一つで、焼酎や粕取り焼酎を、醸造する日本酒の日本酒醪や日本酒上槽した新酒に加える技法のこと。例文帳に追加
"Hashira-jochu" was one of the terms used for traditional manufacturing methods of sake (Japanese rice wine) that existed in the beginning of the Edo Period, which is to add shochu (distilled spirit) or kasudori-shochu (shochu made from sake lees) to moromi (unrefined sake) or newly brewed sake after separation from lees by applying pressure. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
江戸時代では上方でも江戸でも、宴の初めのうちは盃で酒を受け、宴も半ばを過ぎ座がくだけてくると猪口に変えたという。例文帳に追加
During the Edo period, both in Kamigata and Edo, sake was received with sakazuki at the beginning of the party and, in the latter half of the party where the mood changed to a relaxed one, choko was used instead. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
酒呑鈴木氏などの諸家はその後も徳川氏に従い、江戸時代に至って江戸幕府の旗本となる。例文帳に追加
The Sachinomi Suzuki clan and others continued following the Tokugawa clan, and in the Edo period, they became hatamoto (direct retainers of the Edo bakufu). - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
のちに江戸時代に入ってからもしばらくは、地方によっては日本酒の歴史江戸時代後期まで、中央から招いた醸造技術者に対しては「杜氏」よりも「酒師」「麹師」という呼称が一般的であった。例文帳に追加
Brewing specialists who were invited from the capital city were generally called sakashi or kojishi rather than toji even after the Edo period began, or until the latter of the Edo period in some regions. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
日本酒の歴史江戸時代前期の刊行にかかわらず、同書は江戸時代全般を通じて質・量ともに最高の内容を誇ると定評のある酒造指導書である。例文帳に追加
In the history of Japanese sake, this book had been an established directory containing the best contents concerning the brew of sake, from the view point of both quantity and quality throughout the Edo Period, despite it was published in the early Edo Period. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
だが、これもじつはそもそも上方の酒屋が自分のところの酒を江戸市民に売りこむため、手代など重要な人材を派遣し江戸に開店させた「営業所」であった。例文帳に追加
These tonya were originally sales offices that sakaya in kamigata (the Kyoto/Osaka area) opened in Edo to sell their own sake, and important personnel, such as clerks, were sent to these tonya. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
江戸時代の本草書『本朝食鑑』に、「焼酒は新酒の粕を蒸籠で蒸留して取る」とあるように、清酒が醸造される地域で焼酎といえば粕取り焼酎のことであった。例文帳に追加
Shochu meant Kasutori shochu for people in production area of shochu as it is written that "shochu is produced by the distillation of fresh rice wine lees in a steam basket" in "Honcho Shokkan," a materia medica of the Edo period. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
灰を入れて細菌の繁殖を抑えるのが「灰持酒」の名の由縁であり、対して一般的な清酒は江戸時代より加熱による殺菌を行ったことから「火持酒」と称される。例文帳に追加
Adding charcoal to control the reproduction of bacteria is the origin of the term akumochizake (which incorporates the character for charcoal) and in comparison the common sake brewed since the Edo Period was heated during manufacture in order to kill the bacteria and is therefore called 'Himochizake' (which incorporates the character for fire). - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
並酒(なみざけ)とは、平安時代から江戸時代にかけての日本酒の醸造において、掛け米(蒸米)、麹米ともに精米していない玄米を用いる製法で、また、その製法で造られる酒のことである。例文帳に追加
Namizake refers to a sake (Japanese rice wine) brewing method from the Heian to Edo periods which used genmai (unpolished rice) for both the kakemai (steamed rice) and the kojimai (malted rice), as well as the sake made using the method. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
僧坊酒全盛の時代が終わってからも、奈良流の造り酒屋がその製法を引き継ぎ、江戸時代に入ってからもこのブランドで下り酒などの販路に乗せていた。例文帳に追加
Even after soboshu passed its prime, some sake brewers inherited the brewing method of Nara temples, and these brewers continued to put this brand on the market of "kudarizake" (the sake transported from Kyoto & Osaka area down to Edo) also in the Edo period. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
室町時代初期『御酒之日記』、江戸時代初期『童蒙酒造記』などにその名を残し、当時の日本酒の醸造技術の高さを物語っている。例文帳に追加
Bodai-moto was mentioned in some books, such as "Goshu-no-nikki," the oldest book on sake brewing techniques written in the early Muromachi period, and "Domoshuzoki," the best and the most detailed book on sake brewing techniques written in the early Edo period, and the descriptions show us how advanced the sake brewing techniques in those days were. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
日本においては、江戸時代初期までは四季醸造と名づけられる技術があり、新酒、四季醸造(あいしゅ)、四季醸造(かんまえざけ/かんまえさけ)、寒酒(かんしゅ)、四季醸造(はるざけ)と年に五回、四季を通じて酒が造られていた。例文帳に追加
There was a technique called shikijozo used until the early Edo Period, and shinshu (new sake), aishu, kanmaezake, kanshu (cold sake) and haruzake (spring sake) were brewed five times annually. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
こうして酒株制度はふたたび有名無実化したが、このことはやがて江戸後期から幕末にかけ、酒屋たちのあいだに複雑な酒株無株者と株持ちを起こさせることになる。例文帳に追加
In this way the sakekabu system lost substance again, which led to a complicated situation between the sake breweries with sakekabu and people without from the latter part of the Edo period to the end of it. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
逆に京都酒の樽にわざわざ伊丹酒の銘を焼印し、あたかも他所酒であるかのように偽装表示して京都で高く売るといった逆転現象も江戸時代後期には起こった。例文帳に追加
In the late Edo period, a reversal phenomenon, which was intentionally branded a barrel of Kyoto sake as Itami sake and sold as yosozake in Kyoto at the higher prices disguisedly, occurred. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
酒を全く飲用したことのない女性や下戸の人でも清涼飲料の感覚で抵抗なく飲用できるとともに、酒独特の飲用後の酔い心地を得ることのできる新規な低アルコール酒を提供する。例文帳に追加
To provide a new low alcohol sake, drunk by a woman who has never drunk the sake or a poor drinker without resistance with the feeling of a refreshing drink, and giving a peculiar mood after drinking the sake. - 特許庁
元禄10年10月6日、江戸では諸大名の江戸屋敷留守居役が、幕府の勘定奉行荻原重秀に呼び出され、「酒の商売人が多く、下々の者がみだりに酒を飲み不届き至極である。よって、すべての造り酒屋に対して運上金を課する。酒の価格にはこの運上金を上乗せし、今までの五割増しの値段で酒類を販売せよ」との覚書を手渡された。例文帳に追加
On November 19, 1697, Shigehide OGIWARA, a kanjo bugyo of the bakufu, summoned and handed rusuiyaku (persons representing the master during his absence) of the Edo residences owned by territorial lords a memorandum saying "it is completely unforgivable that there are many sake merchants and that commoners drink sake unnecessarily. Therefore, business taxes shall be imposed on all sake breweries. Add the business taxes onto the price of sake and sell alcoholic drinks for 50 percent more than the previous price." - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
明治8年(1875年)、明治政府は、江戸幕府が定めた複雑に入り組んだ酒株に関する規制を一挙に撤廃し、酒類の税則を酒造税と営業税の二本立てに簡略化して、醸造技術と資本のある者ならば誰でも自由に酒造りができるように法令を発した。例文帳に追加
In 1875, the Meiji government totally abolished the complicated regulations on sakekabu which were determined by the Edo bakufu, simplified liquor tax into the tax of sake brewing and sales tax, and promulgated some laws and regulations for anyone who had brewing techniques and capital to be able to brew sake freely. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
各地の藩造酒は、幕府の酒造統制に翻弄され、それぞれ時代とともに衰滅や復活など多様な経緯をたどりながら日本酒の歴史江戸時代後期まで続いていくが、最終的にほとんどの藩造酒は藩の財政逼迫を救うほどには成功はしなかった。例文帳に追加
Hanzoshu in each region had been greatly affected by brewing policies of the bakufu (Japanese feudal government headed by a shogun) and had eventually survived until the end of the Edo period led by various events reflecting ups and downs in each era, but most hanzoshu was not so successful that it could not help the difficult financial conditions of clans. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
そのかたわらでは長野県黒澤酒造「くろさわ 柱焼酎仕込」のように、江戸時代の柱焼酎、すなわち『童蒙酒造記』に書いてあるような、まず米焼酎から造ってそれを醸造酒に添加する方法でアルコール添加している日本酒も造られている。例文帳に追加
At the same time, there are some Japanese sake brands like "Kurosawa, Hashira-jochu sikomi" of Kurosawa Brewery in Nagano Prefecture, which is made by blending brewed sake with alcohol of kome-shochu (rice distilled spirit) in the way of hashira-jochu of the Edo Period as written in "Domoshuzoki." - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
千秋万歳の酒禱(せんずまんざいのさかほかい):千秋万歳は、新春に各戸を廻って寿詞を唱え、祝儀をもらう雑芸の者。例文帳に追加
Senzumanzai no sakahokai: "Senzumanzai" is a new year's performer who visits houses, pleading for an auspicious year, and receives a gratuity. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
酒席に侍って各種の芸を披露し、座の取持ちを行う女子のことであり、江戸時代中期ごろから盛んになった職業の一つである。例文帳に追加
Geisha is one of professions that became popular in the mid Edo Period that refers to women serving at banquets performing their various arts and entertaining guests. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
江戸時代以来、高品質な酒を産出してきた灘五郷では宮水と呼ばれる硬水が使用されていた。例文帳に追加
Nada gogo (literally, five districts in Nada) where high quality sake have been produced since the Edo Period, hard water called Miyamizu have been used. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
「酒は燗、肴は気取り(小味なさかな)、酌はたぼ(髷を結った芸者)」などと江戸人は粋がった。例文帳に追加
People in Edo showed off saying "Sake should be taken warm, sakana (dishes eaten with sake) should be kidori (dishes without peculiar flavor), and shaku (a person who serves sake) should be done by tabo (geisha with traditional Japanese hair style)." - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
-もとは摂泉十二郷の銘柄であった『男山』340年の歴史と江戸時代の資料、文献、酒器などが展示、公開されている。例文帳に追加
The history for 340 years of "Otokoyama" which was one of brands for Sessen Junigo and materials, literatures, sake drinking sets and so on during the Edo Period are exhibited to the public. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
江戸時代には会席が料理茶屋(りょうりぢゃや)で行われるようになり、酒席向きの料理が工夫されるようになった。例文帳に追加
Ever since restaurants began to serve kaiseki ryori in the Edo period, they have created various dishes suitable for drinking parties. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
江戸時代は、昭和時代に存在した法制化した日本酒級別制度はないが、いちおう消費者の目安として、例文帳に追加
During the Edo period, there was no legislated sake grading system like that which existed in the Showa period, but consumers roughly ranked sake as shown below. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
日本では、古来より江戸時代初期に至るまで、真夏の盛りを除いて一年を通じて以下のように酒を醸していた。例文帳に追加
In Japan from time immemorial through until the early part of the Edo period, with the exception of mid-summer, sake (rice wine) was brewed year-round as follows - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
こうした国際色豊かな酒の交流は、江戸時代初期の朱印船貿易へと引き継がれていった。例文帳に追加
Those exchanges of sake among various countries continued to the trading by shogunate-licensed trading ship in the beginning of the Edo period. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
とくに江戸では人口が集中して大消費地になったために、酒についても専門問屋仲間が成立した。例文帳に追加
Especially in Edo, which was a large market by population concentration, professional wholesale merchants group appeared. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
こうして幕府の酒造統制が緊緩を揺らいでいくうちに、四季醸造の技術は江戸時代の終わりまでに消滅してしまうことになる。例文帳に追加
While the bakufu repeated regulation and alleviation in the control of sake brewing in such a way, the technique of sake brewing in all seasons disappeared before the end of the Edo period. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
また、江戸時代後半にはカムチャツカからシベリア経由でロシア帝国がヨーロッパに日本酒を紹介していたことなども明らかになっている。例文帳に追加
In addition, it is clear that the Russian Empire introduced sake from Kamchatka to Europe through Siberia in the latter part of Edo period. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
江戸市中のみならず武蔵、相模などから身分を問わず酒豪が集められ、東西両軍に分かれて競った。例文帳に追加
Many heavy drinkers in all social classes were gathered not only from Edo but also from Musashi and Sagami Provinces and competed, divided into the east side and west side. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
綱の羅城門の鬼退治(『酒呑童子』)や多田満仲の戸隠山の鬼退治(『太平記』)などにも使われたとされる。例文帳に追加
It is said that it was also used by Tsuna to kill an ogre ("Shuten Doji" - the leader of a group of local bandits) at the Rajo-mon Gate and also by TADA no Manju to kill the ogre of Mt. Togakushi ("Taiheiki", The Record of the Great Peace). - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
江戸時代に伏見の酒、米、人を大坂に運ぶための、宇治川派流から淀川、淀川を航行する輸送船としてはじまった。例文帳に追加
It began as a transport boat sailing from Go-kawa River to Uji-gawa River or Yodo-gawa River for the purpose of transporting sake, rice and people from Fushimi to Osaka. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
古来からある料理で、江戸時代の料理書『料理物語』には酒肴としてゆべしの製法が記されている。例文帳に追加
Yubeshi has existed since ancient times, and a process of making yubeshi as an accompaniment to sake is recorded in a cooking book titled "Ryori Monogatari" ("Tale of Food"), which was written in the Edo period. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
童蒙酒造記(どうもうしゅぞうき)とは、江戸時代初期に書かれた日本で代表的な醸造技術書。例文帳に追加
Domoshuzoki is a representative technical book on sake brewing in Japan, which was written in the early Edo period. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
他戸親王の姉の酒人内親王は桓武天皇の妃となり、朝原内親王(平城天皇の妃)を儲けた。例文帳に追加
An older sister of Imperial Prince Osabe, Imperial Princess Sakahito got married to the Emperor Kanmu, and gave birth to Imperial Princess Asahara, who got married to the Emperor Heizei. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
酒呑童子(鬼同丸、戸倉聖)は安部清明により改心させられ、雷電(土師高遠、志島弓生)と共に魔を封じている。例文帳に追加
Shuten Doji (also known as Kidomaru and Hijiri TOKURA) was talked into mending his ways by Seimei ABE and, together with Raiden (also known as Takato HAJI and Yumio SHIJIMA), kept the evil spirits under control. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
酒井忠義(さかいただあき、文化(元号)10年7月9日(旧暦)(1813年8月4日)-明治6年(1873年)12月5日)は、江戸時代末期の大名。例文帳に追加
Tadaaki SAKAI (August 4, 1813 - December 5, 1873) was a daimyo (Japanese feudal lord) in the end of the Edo period. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
慶応4年(1868年)、江戸幕府が消滅すると庄内藩主酒井忠篤_(庄内藩主)は帰国することになり、林太郎もこれに同行した。例文帳に追加
When the Tokugawa Shogunate terminated in 1868, Tadazumi SAKAI, lord of Shonai Domain, returned to his home domain, and Rintaro followed him. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
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原題:”Grace” 邦題:『恩寵』 | This work has been released into the public domain by the copyright holder. This applies worldwide. Copyright(C)2005 coderati 本翻訳はこの版権表示を残す限り、訳者および著者にたいして許可をとったり使用料を支払ったりすることなく商業利用を含むあらゆる形で自由に利用・複製が認められます。 |
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