意味 | 例文 (56件) |
green liquorの部分一致の例文一覧と使い方
該当件数 : 56件
METHOD FOR CLARIFICATION OF GREEN LIQUOR例文帳に追加
緑液の清澄化方法 - 特許庁
SCALE DEVELOPMENT INHIBITORY AGENT IN GREEN LIQUOR PRODUCTION SYSTEM, METHOD FOR INHIBITING SCALE DEVELOPMENT AND GREEN LIQUOR PRODUCTION SYSTEM例文帳に追加
緑液製造系におけるスケール形成抑制剤、スケール形成抑制方法、及び緑液製造系 - 特許庁
SCALE FORMATION INHIBITOR IN GREEN LIQUOR PRODUCTION SYSTEM, METHOD FOR INHIBITING SCALE FORMATION AND GREEN LIQUOR PRODUCTION SYSTEM例文帳に追加
緑液製造系におけるスケール形成抑制剤、スケール形成抑制方法、及び緑液製造系 - 特許庁
METHOD FOR CLARIFYING GREEN LIQUOR IN PRODUCTION OF SULFATE PULP例文帳に追加
硫酸塩パルプ製造における緑液の清澄化方法 - 特許庁
GREEN LIQUOR PRETREATMENT OF LIGNOCELLULOSIC MATERIAL例文帳に追加
リグノセルロース材の緑液による前処理方法 - 特許庁
To provide a method for clarification of green liquor not only improving clarity of the green liquor but also stabilizing the caustification process after the clarification by coagulating/agglomerating the impurities in the green liquor and suppressing concentration of iron in the clarified green liquor.例文帳に追加
緑液中の不純物を凝固・凝集化させて分離し、清澄化された緑液中の鉄濃度を抑えることで、緑液の清澄度を向上させるばかりではなく、緑液清澄工程以降の苛性化工程の操業安定化を導くことができる緑液の清澄化方法を提供する。 - 特許庁
To provide a method for clarifying a green liquor in production of sulfate pulp in which dregs content in the clarified green liquor is suppressed to the minimum and clarity of the green liquor is improved and operation stabilization of caustification step of green liquor production process and later can be led.例文帳に追加
清澄緑液中のドレッグス含有量を最小限に抑え、緑液の清澄度を向上させ、緑液製造工程以降の苛性化工程の操業安定化を導くことができる硫酸塩パルプ製造における緑液の清澄化方法を提供するものである。 - 特許庁
He demanded that I buy green's liquor for my bar.例文帳に追加
奴は 俺のバーの酒をグリーンから仕入れろって 言ってきた - 映画・海外ドラマ英語字幕翻訳辞書
Prior to causticize the green liquor, the lightness of the filtration residue of the green liquor measured by a spectral whiteness colorimeter is maintained at ≥50 by enhancing the degree of clarity of the green liquor.例文帳に追加
緑液を苛性化するに先立ち、緑液の清澄度を高めて分光白色度測色計で測定される当該緑液のろ過残渣の明度を50以上に保持する。 - 特許庁
The method for clarifying the green liquor in production of sulfate pulp comprises returning a part of insoluble impurities (hereinafter referred to as dregs) separated and removed from the green liquor in an amount of 0.001-1 mass/vol% (based on green liquor treating amount) to the green liquor, aggregating dregs contained in dispersed state in the green liquor and separating and removing the dregs.例文帳に追加
硫酸塩パルプ製造における緑液の清澄化方法において、該緑液中から分離除去された不溶性不純物(以下、ドレッグスと称す。)の一部を該緑液に0.001〜1質量/容量%(対緑液処理量)の添加量で戻し、該緑液中に分散した状態で含有するドレッグスを凝集化させて分離除去することを特徴とする硫酸塩パルプ製造における緑液の清澄化方法。 - 特許庁
Continuous measurements are made of a characteristic of the individual components of green liquor fed to slaker and white liquor exiting from the slaker.例文帳に追加
石灰消和装置に供給される緑色リカーと石灰消和装置から出てくる白色リカーの個々の成分の連続的な測定が行われる。 - 特許庁
The method for clarification of green liquor comprises separated addition of an anionic polymer flocculant and a cationic polymer flocculant to the green liquor to coagulate/agglomerate the insoluble impurities contained in the green liquor.例文帳に追加
クラフトパルプ製造における緑液の清澄化方法において、緑液中にアニオン系高分子凝集剤及びカチオン系高分子凝集剤を別々に添加し、緑液中に含有される不溶性不純物を凝固・凝集化させて分離することを特徴とする緑液の清澄化方法。 - 特許庁
To provide a green liquor system scale formation inhibitor capable of sufficiently inhibiting scale formation in a green liquor production system, and to provide a method for inhibiting such scale formation using the inhibitor.例文帳に追加
緑液を製造する系におけるスケールの形成を十分に抑制し得る緑液系スケール形成抑制剤及びこれを用いたスケール形成抑制方法を提供する。 - 特許庁
To provide a scale formation inhibitor obtained from a material producible by using an inexpensive and simple production system and sufficiently inhibiting scale formation in a green liquor production system, and to provide a scale formation inhibition method and a green liquor production system.例文帳に追加
安価且つ簡素な製造系で製造できる材料を用いて、緑液製造系におけるスケールの形成を充分に抑制できるスケール形成抑制剤、スケール形成抑制方法、及び緑液製造系を提供すること。 - 特許庁
At a third stage, a fixed amount of quicklime is added to the slurry of calcium carbonate, a given amount of green liquor is successively added at 0.22 (green liquor)/min/g (a reduced value of quicklime of milk of slaked lime) to carry out the causticization reaction at 50°C.例文帳に追加
第3段階は、炭酸カルシウムスラリーに、生石灰を所定量添加し、また緑液を0.22(緑液)/min/g(消石灰乳の生石灰換算値)の添加速度で所定量逐次添加し、50℃にて苛性化反応を行なう。 - 特許庁
In the causticization reaction of a second process, the addition rate of green liquor is adjusted to 0.02-0.4 cc (green liquor)/min/g (a reduced value of quicklime) and the reaction temperature is 25-75°C.例文帳に追加
第2段工程の苛性化反応において、緑液の添加速度を0.02〜0.4cc(緑液)/min/g(生石灰換算値)、反応温度を25〜75℃で行う。 - 特許庁
The method preferably carried out by adding 1-6 mg/l of the anionic polymer flocculant, 2-40 mg/l of the cationic polymer flocculant to the green liquor and to set the concentration of the iron to be ≤10 ppm in the green liquor after separating the insoluble impurities by coagulation/agglomeration, and the cationic polymer flocculant is added after adding the anionic polymer flocculant to the green liquor.例文帳に追加
緑液に対し、アニオン系高分子凝集剤の添加量が1〜6mg/l、カチオン系高分子凝集剤の添加量が2〜40mg/lであることや、不溶性不純物を凝固・凝集化させて分離した後の清澄緑液中の鉄濃度が10ppm以下とすることや、緑液中にアニオン系高分子凝集剤を添加した後、カチオン系高分子凝集剤を添加することが好ましい。 - 特許庁
At Mr. Tranh's house, they have, clockwise from top, liquor, litchis, sticky rice soaked in liquor, dumplings with green beans, steamed sticky rice wrapped in bamboo leaves and mangosteens. 例文帳に追加
チャンさんの家では,(上から時計回りに)お酒,ライチ,酒に浸したもち米,緑豆の入っただんご,竹の葉に包まれた蒸したもち米,そしてマンゴスチンを食べます。 - 浜島書店 Catch a Wave
Continuous measurements are made of the individual components of green liquor fed to a lime slaker 110 and white liquor exiting from the lime slaker.例文帳に追加
石灰消和装置110に供給される緑色リカーと石灰消和装置から出てくる白色リカーの個々の成分の連続的な測定が行われる。 - 特許庁
It is typically served warm from the pot or cold as a side dish for sake (Japanese liquor) and other alcohol drink, or as a condiment for rice and chazuke (a simple rice dish made by pouring green tea or dashi over cooked rice and sprinkling toppings). 例文帳に追加
酒のつまみやご飯や茶漬けの付け合わせとして温かいまま、または冷えたものも食べられる。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
Also, in the case of green plums and dried plum seeds contained in plum liquor, the toxicity is reduced because alcohol and heat have inactivated enzymes. 例文帳に追加
また、梅酒の青い実や梅干しの種の中身などは、アルコールや熱により酵素が失活し、毒性は低下している。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
To provide a method for manufacturing high-quality calcium carbonate from the green liquor by-produced in a pulp manufacturing process.例文帳に追加
パルプ製造プロセスで副生される緑液から、高品質の炭酸カルシウムを製造できる方法の提供。 - 特許庁
A therapeutic agent for atopic dermatitis has, as active ingredients, sugar, water, and a fermented liquor obtained by fermenting green pine needles as the raw material.例文帳に追加
糖分、水、及び生の松葉とを原材料として発酵させた発酵液を有効成分とするアトピー性皮膚炎の治療剤。 - 特許庁
This medicine is obtained by mixing the gin which is the foreign liquor with the lime in equal amounts, dropping a small amount of a green juice of a cabbage thereinto and forming the resultant mixture into the form of a capsule for use.例文帳に追加
洋酒のジンとライムを半々の量で混ぜ合せ少量のキャベつの青汗を垂らしカプセル状にして使用するものである。 - 特許庁
The therapeutic agent for skin diseases has, as active ingredients, sugar, water, and a fermented liquor obtained by fermenting green pine needles as the raw material.例文帳に追加
糖分、水、及び生の松葉とを原材料として発酵させた発酵液を有効成分とする皮膚疾患の治療剤。 - 特許庁
The causticization reaction of a second stage is carried out at 0.22 cc/min/g (a reduced value of quicklime of milk of slaked lime) addition rate of green liquor at 50°C) at 50°C.例文帳に追加
第2段階の苛性化反応は、緑液の添加速度0.22cc/min/g(消石灰乳の生石灰換算値)、反応温度50℃で行う。 - 特許庁
A therapeutic agent for dermatophytosis has, as active ingredients, sugar, water, and a fermented liquor obtained by fermenting green pine needles as the raw material.例文帳に追加
糖分、水、及び生の松葉とを原材料として発酵させた発酵液を有効成分とする水虫の治療剤。 - 特許庁
In a causticizing step during the alkali recovery step, the insoluble sodium content in the resulting calcium carbonate can be reduced by adjusting the amount of quicklime or slaked lime added to a green liquor relative to the sodium carbonate concentration in the green liquor.例文帳に追加
アルカリ回収工程中の苛性化工程において、緑液中の炭酸ナトリウム濃度に対して添加する生石灰や消石灰の量を調整することにより、生成する炭酸カルシウム中の不溶性ナトリウム含有量を削減することができる。 - 特許庁
A predetermined amount of green liquor generated in the causticizing step and/or introduced from the outside of the step and required to prepare white liquor is added to the raw material and they are mixed and brought into a causticizing reaction at a reaction temperature of 30-105°C to obtain calcium carbonate suitable for use as a pigment for paper making.例文帳に追加
これに対して前記苛性化工程で発生し、及び/又は前記工程外から導入し、白液を製造するに必要な所定量の緑液を添加混合し、反応温度30〜105℃にて苛性化反応を行い、製紙用顔料としての利用に適した炭酸カルシウムを得る。 - 特許庁
To provide a method for obtaining impurity-free high-whiteness calcium carbonate usable as a filler for paper making or a pigment for coated paper from lime sludge produced when green liquor obtained in a kraft process pulp manufacturing process is causticized by adding unslaked lime or slaked liquor obtained by reacting unslaked lime with sodium hydroxide-containing liquor.例文帳に追加
クラフト法によるパルプ製造工程で得られる緑液に、生石灰または生石灰を水酸化ナトリウム含有液と反応させて得た消和液を添加してこれを苛性化した際に生成する石灰スラッジから、製紙用填料あるいは塗被紙用顔料として使用可能な不純物の含まれない高白色度の炭酸カルシウムを取得する方法を提供することを課題とする。 - 特許庁
To provide a method for obtaining high-whiteness calcium carbonate usable as a pigment for coated paper from lime sludge produced when quicklime or a slaking liquid obtained by reacting quicklime with a sodium hydroxide-containing liquid is added to green liquor obtained in a pulp making process by the kraft process to causticize the green liquor.例文帳に追加
クラフト法によるパルプ製造工程で得られる緑液に、生石灰または生石灰を水酸化ナトリウム含有液と反応させて得た消和液を添加してこれを苛性化した際に生成する石灰スラッジから、塗被紙用顔料として使用可能な高白色度の炭酸カルシウムを取得する方法を提供することを課題とする。 - 特許庁
In the method for producing calcium carbonate from the lime sludge produced by causticizing green liquor obtained in a kraft process pulp manufacturing process with unslaked lime or slaked liquor obtained by reacting unslaked lime with sodium hydroxide-containing liquor, the lime sludge is dried by passing through a cyclone using high-temperature hot air after a white liquor recovering step so that high-whiteness lime sludge freed of impurities is obtained.例文帳に追加
クラフト法によるパルプ製造工程で得られる緑液を、生石灰または生石灰を水酸化ナトリウム含有液と反応させて得た消和液にて苛性化し生成する石灰スラッジから炭酸カルシウムを製造する方法において、石灰スラッジを、白液回収工程を経た後、高温熱風を使用したサイクロンを通すことによって石灰スラッジを乾燥させると共に、不純物が分離された高白色度の石灰スラッジを得ることを特徴とする炭酸カルシウムの製造方法。 - 特許庁
There is a dish called pie and mash, in which the eel pie is served with mashed potatoes and a green sauce called liquor over it, and along with fish and chips, it was popular as a common man's food among Londoners. 例文帳に追加
これにマッシュポテトを沿え、リカーとよばれる緑色のソースをかけ回した一皿であるパイ・アンド・マッシュが、フィッシュ・アンド・チップスと並ぶロンドン庶民の味として親しまれてきた。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
"Umeshu" is a liqueur which is popular in Japan and made by steeping green ume (Japanese apricots), which are generally picked around June, in alcohol (normally in white liquor or shochu - distilled spirits). 例文帳に追加
梅酒(うめしゅ)とは、一般的に6月頃に収穫される青ウメをアルコール(ホワイトリカー、焼酎が一般的)で漬け込んだ酒で、日本を代表するリキュールである。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
The scale formation inhibitor containing the copolymer D-H is introduced into a fluid in a green liquor production system containing a calcium ion so that precipitation of calcium salt is controlled and scale formation is sufficiently controlled.例文帳に追加
カルシウムイオンを含有する緑液製造系における流体に、共重合体D〜Hを含有するスケール形成抑制剤を導入することで、カルシウム塩の析出が抑制され、スケールの形成を充分に抑制できる。 - 特許庁
By introducing the scale development inhibitor into fluid in the green liquor production system containing calcium ion, it is possible to inhibit the precipitation of calcium salts and inhibit the development of the scale sufficiently.例文帳に追加
カルシウムイオンを含有する緑液製造系における流体に、本発明のスケール形成抑制剤を導入することによって、カルシウム塩の析出が抑制され、スケールの形成を充分に抑制できる。 - 特許庁
To establish a method for analyzing a cause of operational abnormalities in an caustification process, resulting from foreign materials dissolved in green liquor by performing the adjustment of pH and analyzing the impurities precipitated at a prescribed pH value.例文帳に追加
緑液に対してpH調整を行って、所定のpH値において析出する不純物を分析することにより、緑液中に溶解している異物に起因する苛性化工程の操業異常に対する原因分析法を確立する。 - 特許庁
The formation of scale can be inhibited by introducing the terpolymer into a fluid in a green liquor production system 30 containing a scale-forming ion.例文帳に追加
かかる三元重合体を、スケール形成イオンを含有する緑液製造系30における流体に導入することにより、スケールの形成を抑制する。 - 特許庁
The green liquor system scale formation inhibitor includes: itaconic acid and/or a salt thereof as monomer unit; and a polymer with a weight-average molecular weight of 500-150,000.例文帳に追加
緑液系スケール形成抑制剤は、モノマー単位としてイタコン酸及び/又はその塩を含み、且つ重量平均分子量が500〜150000である重合体を含有する。 - 特許庁
The method for inhibiting the scale formation includes: introducing the inhibitor into the fluid in a green liquor system.例文帳に追加
スケール形成抑制方法は、モノマー単位としてイタコン酸及び/又はその塩を含み、且つ重量平均分子量が500〜150000である重合体を含有する緑液系スケール形成抑制剤を、緑液系における流体に導入する。 - 特許庁
To provide a scale formation inhibitor that can be produced by an inexpensive and simple production system and sufficiently inhibits scale formation in a green liquor production system.例文帳に追加
安価且つ簡素な製造系で製造でき、緑液製造系におけるスケールの形成を充分に抑制できるスケール形成抑制剤等を提供すること。 - 特許庁
To provide a method for producing calcium carbonate being usable as a pigment for coating paper and having high whiteness from lime sludge produced when quicklime or a slaked liquor obtained by reacting quicklime with a sodium hydroxide-containing liquid is added into green liquor obtained at a pulp production step in a kraft method and causticized.例文帳に追加
クラフト法によるパルプ製造工程で得られる緑液に、生石灰または生石灰を水酸化ナトリウム含有液と反応させて得た消和液を添加してこれを苛性化した際に生成する石灰スラッジから、塗被紙用顔料として使用可能な高白色度の炭酸カルシウムを製造する方法を提供することを課題とする。 - 特許庁
Milk of lime and/or lime mud from the lime slaking process is mixed continuously with the same amount of the green liquor as the required amount to manufacture the white liquor in a conventional operation in a pre- stage causticizer and then a causticizing reaction is started after the specified residence time of the reacting solution.例文帳に追加
次いで、初段苛性化槽において、前記消和工程で得られた石灰乳及び又は石灰泥と、硫酸塩法又はソーダ法によるパルプ製造工程の苛性化工程で発生し、従来の操業において白液を製造するのに必要とされると同量の緑液を連続混合し、反応液の滞留時間を特定して苛性化反応を開始させる。 - 特許庁
In the method for producing calcium carbonate from the lime sludge produced when the green liquor obtained at the pulp production step in the kraft method is causticized with quicklime or the slaked liquor obtained by reacting quicklime with the sodium hydroxide-containing liquid, it is characterized by that lime supplemented from the outside of a system is used as a quicklime source.例文帳に追加
クラフト法によるパルプ製造工程で得られる緑液を、生石灰または生石灰を水酸化ナトリウム含有液と反応させて得た消和液にて苛性化し生成する石灰スラッジから炭酸カルシウムを製造する方法において、生石灰源として、系外からの補充石灰を使用することを特徴とする炭酸カルシウムの製造方法。 - 特許庁
The method of producing calcium carbonate from lime sludge produced by causticizing the green liquor obtained in a kraft process pulp manufacturing process includes a floatation process for separating impurities from the lime sludge.例文帳に追加
クラフト法によるパルプ製造工程で得られる緑液を苛性化して生成する石灰スラッジから炭酸カルシウムを製造する方法において、石灰スラッジから不純分を分離するフローテーション工程を含むことを特徴とする炭酸カルシウムの製造方法。 - 特許庁
To provide a method of easily producing calcium carbonate having high whiteness usable as filler for paper making or a pigment for paper to be coated in the production of the calcium carbonate from lime sludge produced by causticizing green liquor obtained in a kraft process pulp manufacturing process.例文帳に追加
クラフト法によるパルプ製造工程で得られる緑液を苛性化して生成する石灰スラッジから炭酸カルシウムを製造する方法において、製紙用填料又は塗被紙用顔料として使用可能な、高白色度の炭酸カルシウムを容易に製造できる方法を提供することを課題とする。 - 特許庁
The method is composed of a lime slaking process which slakes continuously quicklime containing less calcium carbonate than a specific amount with a white liquid and/or a green liquor under specific lime concentration utilizing a causticizing process in a pulp making process by a sulfate method or a soda method.例文帳に追加
硫酸塩法又はソーダ法によるパルプ製造工程の苛性化工程を利用して、特定量以下の炭酸カルシウムを含有する生石灰を、特定の石灰濃度で白液及び/又は緑液で連続的に消和反応させる消和工程を含む。 - 特許庁
In the causticizing process of pulp production, improvement of lime sludge dewaterability, decrease of dreg generation and, moreover, high whitening of calcium carbonate can be achieved by adding the baked products of scallop shells and a green liquor and performing causticizing reaction.例文帳に追加
パルプ製造工程の苛性化工程において、ホタテ貝殻の焼成物と緑液とを添加して苛性化反応を行うことによって、石灰泥の脱水性向上、ドレッグスの発生量低減、さらには、炭酸カルシウムの高白色度化を達成することができる。 - 特許庁
This invention relates to a method of manufacturing calcium carbonate slurry characteristic of using at least two kinds of dispersing agents, particularly with respect to a method of manufacturing calcium carbonate slurry from lime sludge that is created when green liquor obtained from the pulp manufacturing process by way of kraft method is causticized.例文帳に追加
クラフト法によるパルプ製造工程で得られる緑液を苛性化する際に生成する石灰スラッジから炭酸カルシウムスラリーを製造する方法において、少なくとも2種類の分散剤使用を特徴とした炭酸カルシウムスラリーの製造方法。 - 特許庁
The flavor comprises, for example, coffee flavor, green tea flavor, black tea flavor, oolong tea flavor, cola flavor, flavor of Korean pickles, mint flavor, peppermint flavor, flavor of soup of fermented soybean paste, sauce flavor, mayonnaise flavor, cheese flavor, whisky flavor, flavor of Japanese rice liquor, rum flavor, sherry flavor, flavor of soup of Chinese noodles, and hot chili flavor.例文帳に追加
フレーバーは、例えば、コーヒー味や緑茶味、紅茶味、ウーロン茶味、コーラ味、キムチ味、ハッカ味、ペパーミント味、味噌汁味、ソース味、マヨネーズ味、チーズ味、ウイスキー味、日本酒味、ラム酒味、シェリー酒味、ラーメン汁、ホットチリ味等からなる。 - 特許庁
意味 | 例文 (56件) |
Copyright © Japan Patent office. All Rights Reserved. |
JESC: Japanese-English Subtitle Corpus映画・海外ドラマ英語字幕翻訳辞書のコンテンツは、特に明示されている場合を除いて、次のライセンスに従います: Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0) |
本サービスで使用している「Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス」はWikipediaの日本語文を独立行政法人情報通信研究機構が英訳したものを、Creative Comons Attribution-Share-Alike License 3.0による利用許諾のもと使用しております。詳細はhttp://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/ および http://alaginrc.nict.go.jp/WikiCorpus/ をご覧下さい。 |
Copyright © 1995-2024 Hamajima Shoten, Publishers. All rights reserved. |
ログイン |
Weblio会員(無料)になると 検索履歴を保存できる! 語彙力診断の実施回数増加! |
ログイン |
Weblio会員(無料)になると 検索履歴を保存できる! 語彙力診断の実施回数増加! |