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塩味を含む例文一覧と使い方

該当件数 : 174



例文

食塩濃度が低いにもかかわらず十分に塩味を感じ、血圧降下作用等の薬理作用を高いレベルで発揮し、経日による色彩変化が少ない液体調味料の提供。例文帳に追加

To provide a liquid seasoning feeling sufficient saltiness despite with low salt concentration, exerting pharmacological activities including hypotensive activity at high levels, and slight in color change with time. - 特許庁

味覚障害を簡易にスクリーニング検査するために、使い捨て舌圧子1の先端部2に呈味物質(甘味、塩味、酸味、苦味など)をあらかじめつける。例文帳に追加

Taste presenting substances (sweet, salty, sour, better, etc., in taste) are previously applied on the tip part 2 of the disposable depressor 1 for simple screening examination of dysgeusia. - 特許庁

食塩濃度が低いにもかかわらず十分に塩味を感じ、血圧降下作用等の薬理作用を高いレベルで発揮する液体調味料の提供。例文帳に追加

To provide liquid seasoning making an eater sufficiently feel salty in spite of its low content of salt, and exerting pharmacological action such as antihypertensive action at a high level. - 特許庁

また、このような代替塩を加工食品原料の食塩の代わりに用いることで、加工食品の塩味を維持したままでナトリウム分の摂取量を低減できる。例文帳に追加

By using such substitute salt instead of edible salt in a raw material for a processed food, it is possible to reduce sodium intake while keeping the salty taste of the processed food. - 特許庁

例文

切腹する者の前には盃2組(上が「かわらけ」、下は塗り物)と湯漬け(白飯に白湯をかけた物)に香の物3切れ(「身切れ」の意であるという)、塩、味噌の肴と逆さ箸が添えられる(切腹人にとってこの世で最後の食事となる)。例文帳に追加

Before the seppukunin were placed two sake cups (the top one made of unglazed earthenware and the bottom one lacquered) and yuzuke (hot water on cold rice) with three slices ('migire' in Japanese) of pickled vegetables (symbolizing the cutting of the flesh - also pronounced 'migire'), salt, a miso dish and inverted chopsticks (the final meal of the seppukunin).  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス


例文

蒸大豆の酸化による褐変色を防ぎ、発酵むらのない品質の良い味噌を短期間で製造し、しかも、製造された味噌の塩味がやわらかく、且つまろやかな旨味があり、その上ミネラル分の豊富な味噌の製造方法を提供することを目的とする。例文帳に追加

To provide a method for producing a Miso (fermented soybean paste) free from uneven fermentation defect and having high quality in a short time while preventing the browning caused by the oxidation of steamed soybeans and giving the Miso having moderate saltiness and mild delicious taste and rich in minerals. - 特許庁

低食塩含量でカリウムやイソロイシンを含んでいるにもかかわらず、これらの異味が感じられずに適度な塩味を呈し、希釈時においても、風味の持続性に優れ、風味バランス良好な容器詰しょうゆ含有液体調味料を提供する。例文帳に追加

To provide package soy sauce-containing liquid seasoning, in spite of containing low salt content, potassium and isoleucine, presenting moderate salty taste without giving the offensive taste of the ingredients, excellent in flavor retainability even when diluting, and having excellent flavor balance. - 特許庁

加熱殺菌や流通及び保存のための期間において生じるpH低下による酸味を緩和しつつ、容器詰め飲料に用いられてきたナトリウム塩由来のぬめりを伴う「塩味(えんみ)」や、カリウム塩やカルシウム塩の有する特有の味が解消された、容器詰め飲料を提供する。例文帳に追加

To provide a packed drink which moderates a sour taste due to the lowering of pH occurring on thermal sterilization, distribution, and storage period, and eliminates "salt taste" accompanied by sliminess originated from a sodium salt having been used for packed drinks, and the characteristic tastes of a potassium salt and a calcium salt. - 特許庁

動物蛋白質の酵素分解物と植物蛋白質の酵素分解物の混合物0.5〜20.0重量%、塩化カリウム1.0〜20.0重量%及び塩基性アミノ酸0.1〜10.0、重量%を含有することを特徴とする塩味が増強された米飯類又は麺類用調味料である。例文帳に追加

The boiled rice or noodle seasoning enhanced in salty taste includes 0.5-20.0 wt.% of the mixture of an animal protein enzymatic decomposition product and a vegetable protein enzymatic decomposition product, 1.0-20.0 wt.% of potassium chloride, and 0.1-10.0 wt.% of a basic amino acid. - 特許庁

例文

殻付塩味付けゆで卵の燻製の製造方法において、長時間の燻煙処理によるタール分の付着の弊害や高電圧処理による装置の使用上の安全性の問題を解決し、該燻製加工卵の品質の向上をはかる。例文帳に追加

To solve a problem that damages due to adhesion of tar caused by smoking treatment for a long time in a method for producing smoked salted unshelled eggs and a safety hazard in operating a device by high voltage treatment and enhance quality of the smoked unshelled eggs. - 特許庁

例文

化学調味料、添加香料などの外添物の作用によること無く、また塩味のみに頼らずに、鮭の肉質の旨味が引き出せ、四季を通じ消費者へ生鮭で、比較的低廉な安定した価格で供給出来る鮭の効率的な加工法を提供する。例文帳に追加

To provide a method for efficiently processing salmon by which taste of salmon flesh can be brought out while not depending on action of externally added substances such as chemical seasonings or flavor additives, or being independent of salty taste alone so as to supply consumers with raw salmon at a relatively lower and stable price in all seasons. - 特許庁

ほやの加工時に捨てられていた体内から取り出される液体に着目し、ほやの旨み及び香りを活かしつつ、海水のミネラル成分を容易に摂取出来る塩味の効いたほや加工品とその製造方法を提供する。例文帳に追加

To provide sea squirt processed goods, having a saline taste which readily afford the mineral ingredients of sea water, while taking advantage of the taste and the flavor of sea squirts, by noticing the liquid taken out from the body of the sea squirt and discarded, at its processing, and to provide a manufacturing method for the sea squirt processed goods. - 特許庁

また、温泉の専門家や利用者による感覚評価すなわちつるつる感や泡つき感などの皮膚感覚、塩味や苦味などの味覚、硫黄臭などの嗅覚により感知する温泉の特徴を、段階表示や文章表現により記載することを特徴とする。例文帳に追加

Sensory evaluation by experts of hot springs or by users, that is, characteristic of the hot spring sensed by skins such as smooth or foamy feeling, taste such as a salty taste and a bitter taste, smell such as sulfurous smell are described in scales or texts. - 特許庁

油脂及び具材からなる油脂組成物において、油脂含量を30重量%以上とし、具材含量を固形分換算で0.01〜35重量%、塩味成分含量を0.1重量%以上、水分含量を5重量%以下、HLB値11以上の乳化剤含量を0.01重量%以上とする。例文帳に追加

This composition comprising an oil and fat component and edible ingredients comprises30 wt.% of fat and oil, ≥0.01 and ≤35 wt.% of the ingredients in terms of solid content, ≥0.1 wt.% of salty taste component, ≤5 wt.% of moisture content and ≥0.01 wt.% of emulsifier having a HLB number of ≥11. - 特許庁

うどん・そば店において、従来の醤油を全く使わない新規な付け汁、かけ汁のメニューを提供可能とし、安価に作成され、防腐効果と品質の均一性に優れ、現在の薄味志向、健康志向に合致した塩味つゆの作成方法を提案する。例文帳に追加

To provide a method for preparing salted soup, capable of providing a menu of a new dipping or pouring soup totally without using conventional soy sauce used in a Japanese noodle and buckwheat noodle store, prepared at a low cost, excellent in an antiseptic effect and the uniformity of its quality and conforming with recent light-seasoning tendency and health intention. - 特許庁

夏季にビールのおつまみとして大量に消費されている茹で枝豆は,これまでそのほとんどが塩味であったが,外観は同様であっても山葵味というこれまでと異なった嗜好の風変わりな鞘付き枝豆とその製造方法を提供する。例文帳に追加

To provide extraordinary green soybeans with pods, having an appearance the same as that of boiled green soybeans which are consumed in large quantities as a light meal with beer in summer season and conventionally mostly have salty taste, and having different preference as Japanese horseradish taste from conventional ones, and to provide a method for producing the Japanese horseradish taste green soybeans. - 特許庁

従来の高甘味度甘味料の欠点である甘みの後引き感がなく、爽やかなであるとともにボディ感(コク感)があって、食品等の経口的用いられる製品に対して良好な甘味を付与し、更に塩味のある食品に対しては塩慣れ効果により旨みを引き出すことのできる甘味組成物の提供。例文帳に追加

To obtain the subject composition having fresh taste and a body feeling and capable of giving excellent sweetness to an orally used product such as a food without remaining over sweetness by including sucralose and an extract of Glycyrrhiza uralensis. - 特許庁

本発明は飲料、冷菓、菓子、惣菜及びその他の加工食品を含む全般の食品に対してイヌリンを添加する事により、味覚にうったえる塩味、臭味、苦味、渋味、酸味という時には嫌味ととれる風味を軽減し、素材の本来もつ旨味を引き出す食品を製造する事に関する。例文帳に追加

The taste improving product enables production of food reduced in flavor such as saltiness, smell, bitterness, astringency and acidity sometimes regarded as unpleasant flavor to educe delicious taste inherent in raw material by adding inulin to all the food comprising a beverage, frozen confectionery, dessert, confectionery, daily dish and any other processed product. - 特許庁

これにより、薬粉流23に含まれる薬粉が舌の表面、口腔の内面等に付着するのをエアカーテン24によって防止でき、不必要な甘味、塩味、酸味、苦味等の味覚を感じることなく、快適に薬粉を吸入することができる。例文帳に追加

The air curtain 24 thereby prevents medical powder included in the medical powder flow 23, from sticking to the tongue surface, the oral cavity inner surface, or the like, and the medical powder can be comfortably inhaled without sensing unnecessary taste such as sweet taste, salty taste, acid taste or bitter taste. - 特許庁

酒のおつまみや珍味として食して好適な秋鮭に塩味または調味液の味付けをしたうえ乾燥してなるサーモンジャーキー(秋鮭の味付き乾物)の品質を改良して商品価値の高い商品を製造する方法を提供する。例文帳に追加

To provide high-quality salmon jerky (seasoned dry autumn salmon) suitable to be served as something to go with sake or delicacy, obtained by seasoning autumn salmon with salt or seasoning liquid and drying the seasoned autumn salmon: and to provide a method for producing the high-quality salmon jerky comprising improving the quality of the salmon jerky to bring high commercial value to the salmon jerky. - 特許庁

(a)少なくともナトリウム塩を含有する塩味成分(b)下記一般式(I)で表されるフラノン類(式中、R^1及びR^2はそれぞれ独立に水素原子又は炭素数1〜4のアルキル基を表す。R^3は水素原子、炭素数1〜4のアルキル基、ヒドロキシル基、アセチル基、メトキシ基又はアセトキシ基を表す。)例文帳に追加

In the formula, R^1 and R^2 each independently show a hydrogen atom or a 1-4C alkyl group, and R^3 shows a hydrogen atom, a 1-4C alkyl group, a hydroxyl group, an acetyl group, a methoxy group, or an acetoxy group. - 特許庁

大豆たん白素材及び含塩調味料を含む、塩味を有するおかず風の液状食品の調製において、該食品中の大豆粗たん白中の11Sたん白含量を30重量%未満とすることで、製造時、喫食時、あるいは再加熱の際に凝集物の発生が抑制された風味良好な大豆たん白含有液状食品の提供を可能とする。例文帳に追加

In preparing a side dish-like liquid food which comprises a soybean protein material and a salt-containing flavor and has salty taste, the soybean protein-containing liquid food, which has good taste and is suppressed in aggregate generation during production, eating and reheating, can be provided by making 11S protein content in the soybean raw protein in the food <30 wt.%. - 特許庁

握り飯、焼き魚、焼き肉、サラダ類、茹枝豆にまぶして、20〜48時間保存後も、これらの食品中に食塩が溶解しないで、喫食時にこれら食品の製造直後に近い塩味の強さ、味のバランスを保ち、これら食品の食味を保つ食塩組成物およびこの食塩組成物を含有する食品を提供する。例文帳に追加

To provide a common salt composition capable of keeping degree of salty taste and balance of taste close to those obtained immediately after producing foods and keeping taste of these foods when a person eats without causing dissolution of common salt into these foods even after mixing rice ball, roasted fishes, roasted meat, salads and boiled unmatured soybean with the common salt and storing the mixture for 20-48 hr. - 特許庁

例文

例えば、インドネシアにおいて「甘くて塩味」が好評であるという市場調査結果が出ると、牛丼だけでなくそのような味付けのメニューを作り、さらに食材はすべて「ハラル」(イスラム教徒が摂取できる食物)であり、牛肉も殺し方がイスラムの教えに従ったものを使用しているなど現地にあったサービスの提供にも取り組んでいる。例文帳に追加

For instance, when they find from a market survey that a sweet and salty taste is popular in Indonesia, they add a menu seasoned to create such taste in addition to the beef bowls; besides, they try to provide service appropriate to local culture, such as using only Halal foodstuffs (food that Muslims are allowed to eat) and beef slaughtered properly according to Islamic law. - 経済産業省

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