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Umamiを含む例文一覧と使い方

該当件数 : 72



例文

Flavoring adds umami to sake. 例文帳に追加

-酒に旨みを付け加える。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Amino acid adds umami to sake. 例文帳に追加

‐酒に旨みを付け加える。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

It constitutes the balance of tastes kara (dry), ama (sweet) and uma (umami). 例文帳に追加

辛・甘・旨の味のバランスによって織り成される。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Based on this discovery, umami-chomiryo (chemical seasoning) AJI-NO-MOTO seasoning was made. 例文帳に追加

これがうま味調味料の味の素となった。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

This powder like material is the crystallized umami constituents. 例文帳に追加

これは昆布のうまみ成分が結晶化したものである。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス


例文

It has a feature of simple flavor and umami (taste) which rice originally has. 例文帳に追加

米ほんらいの素朴な風味と旨みを特徴とする。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

COATED UMAMI SEASONING AND METHOD FOR PRODUCING THE SAME例文帳に追加

コーティングされたうま味調味料及びその製造方法 - 特許庁

FERMENTED FERTILIZER FORMED AS FERTILIZER FROM UMAMI COMPONENT例文帳に追加

うまみ成分を肥料化した醗酵肥料 - 特許庁

Depending upon the composition of such constituents, a large variety of umami are created. 例文帳に追加

この構成の割合によってじつに多様な旨味が生じる。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

Basically, the higher the amino acid level is, the deeper the taste with umami is. 例文帳に追加

基本的にはアミノ酸度が高いほど旨味のある濃い味となる。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

Because the sugar content of the sakekasu is transformed into amino acids, it increases in flavor and gains umami. 例文帳に追加

酒粕の中の糖分がアミノ酸に変化するため、風味・旨味が増す。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

There is a view that the Otsukayama-kofun Tumuli Cluster is not included in the Umami-kofun Tumuli Cluster. 例文帳に追加

大塚山古墳群は馬見古墳群に含めない見解もある。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Samida Takarazuka Tumulus is in the Umami burial mounds of the southwestern Nara Basin. 例文帳に追加

佐味田宝塚古墳は、奈良盆地の南西部にある馬見古墳群にある。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Tsukiyama Tumulus is situated among the southern group of Umami Tumulus groups, and it is assumed to be the tomb built for a leading figure. 例文帳に追加

馬見古墳群の南群の盟主墓とされている。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

NEW PEPTIDE HAVING DELICIOUSNESS AND SEASONING CONTAINING THE SAME AS UMAMI COMPONENT例文帳に追加

旨味を有する新規ペプチド、及びそれを旨味成分とする調味料 - 特許庁

To perform heating cooking to effectively increase umami ingredients in a heated object.例文帳に追加

被加熱物のうまみ成分を効果的に増やした加熱調理を行う。 - 特許庁

The taste of sake which belongs to "nama" group is somehow harsh and lacks umami and profoundness which sake that undergoes storage and maturing gives. 例文帳に追加

「生」系の酒の味は荒々しく、貯蔵・熟成を経た酒が持つ旨みやまろみ、深みに欠ける。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Therefore, honjozoshu has less umami and sweetness and, generally speaking, its taste becomes light and simple. 例文帳に追加

そのため、旨味や甘味にとぼしく、一般的に味は軽くなり、すっきりしたものとなる。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Both are produced to enjoy umami contained in ori and the strong fragrance or flavor which are unique to moromi. 例文帳に追加

どちらも、滓に含まれているや旨み、醪独特の濃厚な香りや味わいを楽しむために作られる。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

It denotes plain umami obtained with sake that has been matured at low temperature spending a long time. 例文帳に追加

長い時間をかけて低温熟成した酒に生まれる、あっさりとした旨みをさす。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Generally speaking, a sour taste sensed by the tongue decreases as the rise of sake temperature, and umami increases. 例文帳に追加

一般に温度上昇によって、舌に感じられる酸味が相対的に下がり、旨味が上がる。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

While boasting the largest production among kelp, L. longissima is regarded as kelp for general use and sold at a low price, because it contains a little umami (a kind of flavor) ingredient. 例文帳に追加

生産量は最も多いが、旨味成分が少ないために一般向けの廉価品。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

In the production of miso, the more koji, the more sweet it becomes; the more soybean, the more umami it has. 例文帳に追加

製造に際しては、麹が増えると甘味が増し、大豆が増えると旨味が増すとされる。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Belonging to the Umami burial tumulus group, it was constructed in an era earlier than most of the tumuli in the group. 例文帳に追加

奈良県西部の馬見古墳群に属し、その郡中でも初期に築造された。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

To provide a method for producing a seasoning having a flavor as Sake, and improved Umami.例文帳に追加

日本酒としての風味を有し、しかも、旨味が向上している調味料を製造する方法の提供。 - 特許庁

To provide a yeast fermented food having a soft and glutinous texture with good crispiness and Umami (delicious taste).例文帳に追加

柔らかくてもちもちした歯切れの良い食感で、かつ旨みがあるイースト発酵食品を提供する。 - 特許庁

The Umami-kofun Tumuli Cluster was constructed around the Umami-kyuryo Hill which was stretched from Kawai Town, Koryo Town of Kitakatsuragi County to Yamato Takada City, Nara Prefecture, in the southwest area of the Nara Basin. 例文帳に追加

馬見古墳群(うまみこふんぐん)は奈良盆地西南部、奈良県北葛城郡河合町、広陵町から大和高田市にかけて広がる馬見丘陵とその周辺に築かれた。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

To provide an Umami seasoning coated with an extract without requiring a drying step after coating the Umami seasoning with the extract; and a method for producing the same.例文帳に追加

エキスでうま味調味料をコーティング後に乾燥工程が不要である、エキスでコーティングされたうま味調味料、及びその製造方法を提供すること。 - 特許庁

With the eating habits of today, umami, fat and oil are used very much and, therefore, a light taste is required for drinks. 例文帳に追加

さらに、現代の食生活では旨み・油が多用され、飲料としては軽快な味わいのものが求められるようになってきた。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Other sake, after being processed with such steps, is usually stored for a while in order to draw out umami, mellowness and deep taste. 例文帳に追加

そうでない製成酒は通常それらの工程を経た後に、さらに酒の旨み、まろみ、味の深みなどを引き出すためにしばらく貯蔵(ちょぞう)される。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Sense of taste which is sensed by taste buds on the surface of the tongue and sent to the brain can feel only sweetness, sourness, saltiness, bitterness and umami. 例文帳に追加

また、舌の表面にある味蕾(みらい)でキャッチされ脳へ送られる味覚は甘味、酸味、塩味、苦味、うま味のみである。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

This is because the excessive moisture could prevent the generation of the sticky substance that includes glutamic acid (umami ingredient) if sauce is added before stirring. 例文帳に追加

これは、先にタレなどを加えると水分過多となってしまい、グルタミン酸(旨味成分)を含む粘りがあまり出なくなってしまうからである。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Kikunae IKEDA discovered in 1908 that the main constituent of umami extracted from kelp, which had been used for cooking from old times, was glutamic acid. 例文帳に追加

池田菊苗が1908年古来から使われる昆布の旨み成分がグルタミン酸であることを発見した。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Chazuke of green tea (middle grade tea) is tastier than chazuke of hot water, because green tea contains a certain amount of glutamic sodium (umami, or attractive quality) which has a unique flavor. 例文帳に追加

煎茶は若干のグルタミン酸ナトリウム(うまみ成分)が含まれており、独特の芳香と相まって白湯を掛けるより美味である。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Compared to rice miso and barley miso, it is less sweet and has a nasty bitter taste and strong umami, which are distinguishing characteristics of soybean red miso. 例文帳に追加

米味噌や麦味噌に比べて甘味が少なく、渋味がありうまみが強いのが、大きな特徴である。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

If that is the case, Suyama Tomb, the main tomb of Umami Burial Mounds, which was constructed a little before Miyayama Tomb, has a high possibility of being TAKEUCHI no Sukune's tomb. 例文帳に追加

その場合、宮山古墳より少し前に造られた馬見古墳群主な古墳が武内宿禰の墓の可能性が高い。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Generally speaking, the term "Nara Basin" often refers to the area including Yata-kyuryo Hills, Akahada-kyuryo Hills, Keihanna-kyuryo Hills (in Nara Prefecture), and Umami-kyuryo Hills, etc. other than the basin region. 例文帳に追加

一般的には盆地部の他に矢田丘陵・赤膚丘陵・京阪奈丘陵(奈良県域)・馬見丘陵などを含むことが多い。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

It is installed in the large-scale, keyhole-shaped tumuli of Sakitatenami-kofun Tumuli Group as well as those of Umami-kofun Tumuli Group in the east of the Nara Basin. 例文帳に追加

佐紀盾列古墳群と奈良盆地西方の馬見古墳群の大形前方後円墳に設けられる。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

To provide a flavor enhancer for enhancing the full body and Umami taste of beer and beer-like beverage and beverage of a roast material.例文帳に追加

本発明は、ビール系飲料および焙煎飲料の濃厚感、旨味を付与する風味付与剤を提供する。 - 特許庁

To provide an electric rice cooker provided with a Sushi rice boiling course wherein uneven boiling is eliminated and rice seasoned with vinegar that has more Umami taste and is favorably vinegared can be boiled.例文帳に追加

炊きムラを無くして、さらに旨みがあり、酢入りがよいすし飯を炊き上げることができるすし飯炊飯コースを備えた炊飯器を提供する。 - 特許庁

To provide an apparatus for producing tea capable of producing the tea excellent in luster and color and reshaping quality and rich in body and Umami.例文帳に追加

色沢と整形品質に優れ、しかも「こく」と「うまみ」の豊かな茶を製造できる茶の製造装置を提供することを目的としている。 - 特許庁

To identify taste receptors that function as sweet or umami taste receptors, and to provide compounds that specifically bind thereto.例文帳に追加

甘味及びうま味の受容体として機能する味覚受容体の特定、並びにそれらに特異的に結合する化合物を提供すること。 - 特許庁

The moisture of the umami (taste) from the broth is made to remain by this adequate vacuum and the penetration of the broth is rapidly enhanced.例文帳に追加

この適度な真空により煮物より旨みの水分を残し、短時間で煮汁の浸透を高めたものである。 - 特許庁

A natural seasoning developing strong Kokumi can be produced by hydrolyzing a vegetable protein or an animal protein by a decomposition power of a protein hydrolase or an inorganic acid, and removing L-sodium glutamate constituting the main constituent of Umami (deliciousness) components in the taste components of the hydrolyzed protein so as to have a specific sodium glutamate concentration.例文帳に追加

植物性の蛋白質や動物性の蛋白質を、蛋白加水分解酵素や無機酸が持っている分解力で加水分解して得られた蛋白加水分解物において、蛋白加水分解物の呈味成分中、旨味(umami)成分の主体を成すグルタミン酸ナトリウム(L-sodium glutamate)を一定濃度になるように除くことによってこく味(濃厚風味、kokumi )を強く発現させる天然調味料を製造する。 - 特許庁

Mince cooled vegetables into 5mm squares to be mixed together, adding such seasonings as soy sauce, sake (Japanese liquor), umami-chomiryo (chemical seasoning) and others, and then let them soak for a few hours or one night before eating. 例文帳に追加

よく冷やした野菜を、五ミリ大に荒くみじん切りにし混ぜ合わせ、醤油や日本酒、うま味調味料などで味付けし、数時間から一晩置く。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

"Sensing sweetness and dryness" which an ordinary person can sense with his tongue fluctuates depending upon fragrance, umami, koku (body) and food and seasoning that is eaten together with sake as well as the physical condition of the person. 例文帳に追加

一般の人の舌が知覚する「甘辛感」は、酒の持つ香り、旨み、こく、食べあわせている食品や調味料、また飲んでいるときの体調などにより、大きな揺らぎを持つ。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

In current Japanese households, the major method for making a curry sauce is to use 'roux,' which is a solidified mixture of ingredients such as curry powder, fat and oil, flour, and umami ingredients. 例文帳に追加

現在の日本の家庭では、カレー粉・油脂・小麦粉・旨味成分などを固形化した「ルー(食品)」を使ってカレーソースを作る調理法が主流である。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Although powdered Kobucha whose main ingredient is umami-chomiryo (good taste seasoning) is popular at present, square Kobucha of two centimeters is increasingly popular combined with the good taste of konbu soup stock. 例文帳に追加

現在はうま味調味料が主体の粉末昆布茶が一般的であるが、2cm角に切った角切り昆布茶が登場し、昆布出汁の旨みが相まって人気が出ている。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Seasoning is based on soup stock, and fermented soybean seasonings, such as soy sauce and miso (bean paste) that includes a lot of umami (giving good taste) ingredients, in addition to salt for salty flavor. 例文帳に追加

調味は出汁を基本とし、塩味をつけるのには塩のほか、うま味を豊富に含んだ醤油、味噌などの大豆発酵調味料が基本的な調味料として用いられる。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

It is mixed with koji (a fermentation agent) and salt to ferment, so the protein of soybean resolves to be easily digestible and large amounts of amino acid which is the source of umami (savory) are released. 例文帳に追加

これに麹や塩を混ぜ合わせ、発酵させることによって大豆のタンパク質が消化しやすく分解され、また旨みの元であるアミノ酸が多量に遊離する。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

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