1153万例文収録!

「ぬかづけ」に関連した英語例文の一覧と使い方 - Weblio英語例文検索


小窓モード

プレミアム

ログイン
設定

設定

Weblio 辞書 > 英和辞典・和英辞典 > ぬかづけの意味・解説 > ぬかづけに関連した英語例文

セーフサーチ:オン

不適切な検索結果を除外する

不適切な検索結果を除外しない

セーフサーチについて

ぬかづけを含む例文一覧と使い方

該当件数 : 34



例文

うん。 ぬか漬け。 ぬか漬け?例文帳に追加

Yeah. the nukazuke. nukazuke? - 映画・海外ドラマ英語字幕翻訳辞書

糠漬けされた食品一例例文帳に追加

Examples of Nuka-zuke pickles  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

ぬかに塩などをまぜ,ぬか漬けを作るようにしたもの例文帳に追加

rice bran mixed with salt for making pickles  - EDR日英対訳辞書

梅塩で漬け込んだ「鯖の糠漬(へしこ)」例文帳に追加

"MACKEREL PICKLED IN RICE BRAN AND BRINE" SOAKED IN UME SALT - 特許庁

例文

キュウリが おいしいよ。 えっ? ぬか漬けって。例文帳に追加

Cucumber tastes good. eh? nukaduke... - 映画・海外ドラマ英語字幕翻訳辞書


例文

現在の形の糠漬けが出来たのは江戸時代初期と言われている。例文帳に追加

It is said that nuka-zuke of the present form was created at the beginning of the Edo Period.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

沢庵漬け、へしこ、河豚の卵巣の糠漬け、鰯のぬか炊き例文帳に追加

Takuan-zuke, heshiko (pickled blue-backed fish), pickled ovary from blowfish (picked globefish ovary) and sardines boiled with rice bran.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

この経過を経て、ふぐの卵巣の糠漬けは、珍味として重宝される。例文帳に追加

Through these processes, pickled pufferfish ovaries are appreciated as a delicacy.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

ぬか床に手を入れずに攪拌と管理ができるぬか漬け容器。例文帳に追加

To provide a rice-bran paste pickle manufacturing container which can stir and maintain rice-bran paste without sticking hands into it. - 特許庁

例文

糠漬け(ぬかづけ、糠味噌漬け(ぬかみそづけ)とも)とはどぶ漬け、どぼ漬けとも呼ばれ、糠を乳酸発酵させて作った糠床(ぬかどこ)の中に野菜を漬けこんで作る日本を代表する漬物の一つである。例文帳に追加

Nuka-zuke (or nukamiso-zuke), which is also called dobu-zuke or dobo-zuke, is one type of representative pickles in Japan, made by pickling vegetables in nuka-doko (a rice bran bed made by lactic acid fermentation).  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

完成した糠床に、よく洗って塩で揉んだ野菜を漬けると糠漬けの完成である。例文帳に追加

Pickling vegetables washed well and rubbed with salt in the finished nuka-doko, nuka-zuke is ready.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

発酵が進み過ぎて糠漬けが酸っぱくなったときは、卵の殻を砕いて入れる。例文帳に追加

When fermentation advances too much and nuka-zuke becomes too sour, add crushed eggshell.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

へしことは、サバに塩を振って糠漬けにした郷土料理、および水産加工品。例文帳に追加

Heshiko, salted mackerel in rice-bran paste, is a local dish and a processed marine product.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

漬物-沢庵漬け、梅干し、柴漬、味噌漬け、粕漬け、糠漬け、山葵漬け例文帳に追加

Tsuke-mono (pickles): Takuan-zuke (yellow pickled radish), umeboshi (pickled "ume" - Japanese apricot), shibazuke (salted chopped pickled vegetables), miso-zuke (vegetables pickled in miso (fermented soybean paste)), kasu-zuke (vegetables or/and sliced fish meat pickled in sake lees), nuka-zuke (vegetables pickled in fermented rice bran), wasabi-zuke (wasabi pickled in sake lees)  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

ふぐの子糠漬け、粕漬けは、猛毒のゴマフグの卵巣を調理したものである。例文帳に追加

Pickled pufferfish ovaries and pufferfish ovary kasuzuke (pickling in sake lees) are dishes in which the deadly poisonous ovaries of Takifugu stictonotus, or gomafugu, are cooked.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

ぬか床を適正に加圧できるぬか漬け製造装置を提供すること。例文帳に追加

To provide a device for producing vegetables pickled in salted rice-bran paste, capable of appropriately applying pressure to salted rice-bran paste. - 特許庁

しかしながら糠漬けは現代でもポピュラーな食べ物であり、ご飯、味噌汁、糠漬けの朝食を日本人の原風景の一つと考える人も多い。例文帳に追加

However, nuka-zuke is a popular food even today, so many people consider the breakfast of boiled rice, miso soup and nuka-zuke as an image originating in the Japanese mind.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

糠床を適正温度に維持すると共に、糠床を定期的に自動撹拌して手を汚さずに糠床を常に糠漬けに最適な状態に長期間に渡って維持することが可能な糠漬け機を提供する。例文帳に追加

To provide a machine which is used for producing NUKAZUKE and can maintain a salted rice-bran paste bed at a proper temperature and periodically and automatically stir the salted rice-bran paste bed to always maintain the bed in the optimal state over a long period without making hands dirty. - 特許庁

特に工業的な糠漬け製造における糠漬け用浸漬液の製造期間の短縮およびそれらの維持の簡便化、その成分安定性および均一性の保持、並びに製造された糠漬けに対する良好な風味の付与および粗大糠粒子の洗浄作業とそれに伴う排水問題を解消すること。例文帳に追加

To provide a rice-bran fermented composition reducing time for manufacturing rice-bran paste pickle soaking liquid, simplifying maintenance of the soaking liquid, retaining stability and uniformity of the ingredients in the liquid, adding favorable flavor to produced rice-bran pickles, and solving the problem in washing work of coarse rice-bran grains and discharged water following the washing work. - 特許庁

江戸時代になって精米の際に出る米糠をこの穀類と大豆の代わりに使ったのが糠漬けである。例文帳に追加

Nuka-zuke was established using rice bran instead of grain and soybeans which were produced at the time of rice milling during the Edo Period.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

糠漬けは保存食品であり当然塩分が多いため、塩分の過剰摂取にならないよう気をつけるべきである。例文帳に追加

Because nuka-zuke is a preserved food and includes a lot of salt, obviously you should take care not to eat too much that would that would result in an over consumption of salt.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

また、調理法として酢漬けや糠漬けなどの漬物を短時間で引き上げたものを浅漬けと言う場合もある(この場合、対義語は「古漬け」)。例文帳に追加

Also, a recipe for removing vegetables in vinegar or rice bran in a short time may be called asazuke (in this case, the opposite is 'furuzuke' (long-term pickle)).  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

石川県白山市(旧・石川県美川町(石川県)地区)では、ふぐの卵巣を糠(ぬか)に漬けた河豚の卵巣の糠漬けが郷土料理としてある。例文帳に追加

In Hakusan City, Ishikawa Prefecture (former Mikawa cho, Ishikawa County, Ishikawa Prefecture), there is a local dish in which pufferfish ovaries are pickled in rice bran.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

保存に適し、しかも従来の調理方法では得られない、食感や食味を有する鰻の糠漬けとその製造方法を提供する。例文帳に追加

To provide eels pickled in a fermented medium of rice bran and brine, which are suitable for preservation, not obtained by a conventional cooking method and have texture and eating qualities; and to provide a method for producing the same. - 特許庁

本発明は、毎日掻き回すことを必要としないぬか漬けの甘酢ぬか床を提供することを目的とする。例文帳に追加

To provide sweet vinegar-containing salted rice-bran paste for Nukazuke (pickle soaked in salted rice-bran paste) unnecessary to mix it up every day. - 特許庁

主に家庭にて使用され、漬物容器内の糠床に野菜を入れて糠漬けを製造する軟体性の漬物製造容器を提供する。例文帳に追加

To provide a pickle-producing flexible container which is used mainly at home to produce the pickles in rice bran paste by putting vegetables in the rice bran paste in the pickle-producing container. - 特許庁

従来の糠漬けより大幅に減塩し、かつ漬け上がり後の変色のない漬物を作るための漬床を提供する。例文帳に追加

To provide a pickling bed (commercial name: Eien-no-tomo) for the preparation of pickles having remarkably decreased salt content compared with conventional pickles pickled in rice-bran paste and free from discoloration after pickling. - 特許庁

沢庵漬けのような糠漬けや、糠味噌床も、なれ寿司の穀物を乳酸発酵の基質として利用する技術の延長線上にあり、北陸の「へしこ」や北海道の「糠鰊」などにその中間型を見ることができる。例文帳に追加

Nukazuke such as Takuwan-zuke or Nukamiso-doko is seen as an extension of the technique for making use of grain of nare-zushi as a substance of lactic fermentation; 'Heshiko' in Hokuriku and 'Kasu Nishin' in Hokkaido are seen as being in between.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

以前はどこの家庭にも糠床があり糠漬けを作っていたが、最近は糠床の手入れの面倒さや臭いの問題からスーパーマーケット等で買ってすませる人がほとんどである。例文帳に追加

In the past, each household had nuka-doko and made nuka-zuke, but recently most of the people buy it at the supermarket to avoid the pain and a smell of rice bran bed.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

塩分の含有量が少なく、現代人の嗜好に合う単味の糠漬け新巻の製法を提供し、且つそれに拠る製品の提供を課題とするものである。例文帳に追加

To provide a method for producing a lightly salted salmon pickled in malt having a little salinity and simplicity suitable for preference of a person of modern times, and to provide a product depending on the method. - 特許庁

梅干しの製造過程に生じる「梅塩の原液」を捨てずに梅塩を作り、この梅塩で鯖の塩漬けおよび糠漬をする事によって、生臭さを取り除き、かつ旨味・まろやかさを引き出す。例文帳に追加

Ume salt is produced without throwing away the "undiluted solution of Ume salt" produced in the pickled Ume producing process, and the mackerel is pickled in salt and in rice bran using this Ume salt to eliminate a fishy smell and to bring out good taste and mildness. - 特許庁

梅干しの製造過程で生じる産業廃棄物としての「梅塩の原液」を廃棄する事無く、有効に利用する事の出来る「梅エキス入り塩で漬け込む鯖の糠漬(へしこ)」の製造方法を提供する。例文帳に追加

To provide a method for producing "mackerel pickled in rice bran and brine, soaked in salt containing an Ume (Japanese apricot) extract" that can effectively utilize an "undiluted solution of Ume salt" produced as industrial waste in a pickled Ume producing process, without discarding it. - 特許庁

米糠発酵液と米糠を含む混合物に対して、少なくとも1種以上の乳酸菌か、少なくとも1種以上の乳酸菌と少なくとも1種以上の酵母を接種して発酵させることにより得られる糠床組成物、および当該糠床組成物を使用して漬けられた糠漬け。例文帳に追加

The seasoned vegetables in salted rice-bran paste are obtained using the salted rice-bran paste composition. - 特許庁

例文

熱帯キリンサイを濃青緑色から白色まで原料の色の調整を行い、食感のよい硬さの状態で、酢漬け、酒粕漬けあるいは糠漬けにして、呈味成分の昆布や野菜を加えて加工し、常温で長期間保存できる海藻加工食品。例文帳に追加

To provide a seaweed processed food preservable for a long period at normal temperature by adjusting the color of a raw material of tropical Kappaphycus Alvarezii from a thick blue green to a white, pickling with hardness of good palate feeling, the raw material in vinegar, sake lees or rice bran, and adding sea tangle or vegetables as taste component to the product followed by processing. - 特許庁

索引トップ用語の索引



  
本サービスで使用している「Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス」はWikipediaの日本語文を独立行政法人情報通信研究機構が英訳したものを、Creative Comons Attribution-Share-Alike License 3.0による利用許諾のもと使用しております。詳細はhttp://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/ および http://alaginrc.nict.go.jp/WikiCorpus/ をご覧下さい。
  
Copyright © Japan Patent office. All Rights Reserved.
  
JESC: Japanese-English Subtitle Corpus映画・海外ドラマ英語字幕翻訳辞書のコンテンツは、特に明示されている場合を除いて、次のライセンスに従います:
Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
  
EDR日英対訳辞書
Copyright © National Institute of Information and Communications Technology. All Rights Reserved.
こんにちは ゲスト さん

ログイン

Weblio会員(無料)になると

会員登録のメリット検索履歴を保存できる!

会員登録のメリット語彙力診断の実施回数増加!

無料会員に登録する
英→日 日→英
こんにちは ゲスト さん

ログイン

Weblio会員(無料)になると

会員登録のメリット検索履歴を保存できる!

会員登録のメリット語彙力診断の実施回数増加!

無料会員に登録する

©2025 GRAS Group, Inc.RSS