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Weblio 辞書 > 英和辞典・和英辞典 > 乳化法の意味・解説 > 乳化法に関連した英語例文

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乳化法の部分一致の例文一覧と使い方

該当件数 : 1444



例文

乳化安定剤の存在下に、酵素を用いて乳化液中の付加重合性モノマーを重合反応させてポリマー微粒子を得る、ポリマー微粒子の製造方例文帳に追加

The method for manufacturing a polymer particulate comprises such a polymerization reaction to give a polymer particulate as polymerizes an addition-polymerizable monomer in an emulsified liquid in the presence of an emulsion stabilizer by using an enzyme. - 特許庁

乳化剤の製造方は、この乳化剤製造用材料を撹拌することで、層状体から二分子膜の親水性ナノ粒子を形成する工程を有する。例文帳に追加

The method for producing the emulsifier has a step of forming the hydrophilic nanoparticle of a bimolecular film from the lamellar body by stirring the emulsifier production material. - 特許庁

重合中のポリマーエマルションの安定性、あるいは生成したポリマーエマルションの機械的安定性が良好な乳化重合用界面活性剤組成物、及びビニル系モノマーの乳化重合方の提供。例文帳に追加

To obtain a surfactant composition for emulsion polymerization having good stability of the polymer emulsion during the polymerization or good mechanical stability of the polymer emulsion after the polymerization, and to provide a method for emulsion polymerization of a vinyl-based monomer. - 特許庁

ジグリセリドを含有する油相を用いた場合にも、酵素処理卵黄を使用せずとも、低温保存時での乳化安定性に優れる酸性水中油型乳化物を製造できる方の提供。例文帳に追加

To provide a method for producing acidic oil-in-water type emulsion excellent in emulsification stability in low-temperature preservation without using enzyme-treated egg yolk even when using a diglyceride-containing oil phase. - 特許庁

例文

酸性水中油型乳化食品の製造方は、卵白加水分解物の存在下で、水相成分および油相成分を乳化する工程を含む。例文帳に追加

The method for producing the acidic oil-in-water emulsified food comprises a process of emulsifying water phase and oil phase components in the presence of an albumen hydrolysis product. - 特許庁


例文

一つの板状粒子について、その一方の面と他方の面とが、親水性・疎水性を異にする親疎水異方性板状粒子及びその製造方、並びにそれからなる乳化剤、乳化助剤を提供する。例文帳に追加

To provide a tabular particle having hydrophilic and hydrophobic anisotropy, of which one surface is different in hydrophilicity or hydrophobicity from the other, to provide a method for producing the particle, and to provide an emulsifier or an emulsification adjuvant comprising the particle. - 特許庁

ジグリセリドを含有する油相を用いた場合にも、酵素処理卵黄を使用せずとも、低温保存時での乳化安定性に優れる酸性水中油型乳化組成物を製造できる方の提供。例文帳に追加

To provide a method for producing an acidic oil-in-water type emulsified composition excellent in emulsification stability during low-temperature preservation without using enzyme-treated egg yolk even when using a diglyceride-containing oil phase. - 特許庁

牛乳と乳化剤を含む混合物を25MPa以上の圧力で均質化処理して牛乳乳化物を調製する工程を含む乳飲料の製造方例文帳に追加

The method of production for the milk beverage includes a step adjusting a milk emulsion by subjecting a mixture containing the milk and an emulsifier to a homogenizing treatment under pressure larger than 25 MPa. - 特許庁

含フッ素共重合体水性重合乳化液から、共重合反応の乳化剤として用いられた含フッ素カルボン酸塩を非常に効率良く含フッ素カルボン酸として回収する方を提供する。例文帳に追加

To provide a method for extremely efficiently recovering a fluorine-containing carboxylate, as a fluorine-containing carboxylic acid, useful as an emulsifying agent for a copolymerization reaction from an aqueous emulsified liquid of a fluorine-containing copolymer. - 特許庁

例文

この際、膜乳化法乳化膜として細孔径がサブミクロンからナノメーターの範囲で制御可能な多孔質体を適用することで微細な液滴が作製される。例文帳に追加

A porous body the pore diameter of which can be controlled within the range from submicron size to nanometer size is applied as the porous emulsification membrane of the membrane emulsification method to produce minute liquid droplets. - 特許庁

例文

結着樹脂として架橋ポリエステル樹脂を用いた場合でも乳化性能が良好であり、また、保存性に優れるトナーを得ることができる樹脂乳化液、及びその製造方を提供する。例文帳に追加

To provide a resin emulsion having excellent emulsifying performance even when using a cross-linked polyester resin as a binder resin, and capable of obtaining a toner which excels in preservability, and a method of manufacturing the same. - 特許庁

乳化後に除去可能な低沸点の極性有機溶媒を用いることが可能であり、超微細エマルションを低エネルギーで調製しうる新しい乳化を提供すること。例文帳に追加

To provide a new emulsification method capable of using a polar organic solvent having a low boiling point and removable after emulsification and capable of preparing an ultrafine emulsion with small energy. - 特許庁

粒子径が一定である乳化粒子を、自動制御の下、経時で安定して生産する事ができる乳化粒子製造方を提供することを課題とする。例文帳に追加

To provide a method for producing an emulsified particle, by which an emulsified particle having a fixed particle diameter is produced stably with time under an automatic control. - 特許庁

結着樹脂、ワックス、着色剤を含有する組成物の転相乳化によって製造した乳化懸濁液から粒子を合一させたトナー粒子の製造方において、粒径分布、円形度が優れたトナーを提供する。例文帳に追加

To provide toner excellent in particle size distribution and circularity in a method of manufacturing toner particles which are consolidated from an emulsified suspension manufactured by the phase inversion emulsification of a composition comprising a binding resin, wax and a coloring agent. - 特許庁

反応性乳化剤を用いて乳化重合するに際し共重合体ラテックスの体積当たりの攪拌所用動力が0.08KW/M^3〜2.5KW/M^3である共重合体ラテックスの製造方例文帳に追加

A copolymer latex is obtained by emulsion polymerization using a reactive emulsifier, wherein the required power for agitation per the volume of the copolymer latex is 0.08-2.5 kW/m^3. - 特許庁

親油性薬物、界面活性剤、および親水性担体を含有する自己乳化医薬組成物、ならびに自己乳化によって薬物の生物学的利用能を高めるための医薬組成物の製造方を提供する。例文帳に追加

The invention provides a self-emulsifying pharmaceutical composition containing a lipophilic drug, a surfactant and a hydrophilic carrier and a method for producing the pharmaceutical composition for increasing bioavailability of a drug by self-emulsification. - 特許庁

界面活性剤として、ポリグリセリン脂肪酸エステルを用いた水中油型乳化化粧料において、対温度安定性が高く、使用感に優れた水中油型乳化化粧料、及びその製造方を提供することである。例文帳に追加

To prepare an oil-in-water emulsified cosmetic which uses a polyglycerol fatty acid ester as a surfactant, exhibits a high stability under various temperature conditions, and is excellent in feeling in use; and to provide a production method therefor. - 特許庁

乳化剤として両親媒性化合物の逆ベシクルを用いた三相乳化法によって得られた油中水(W/O)型エマルションを提供する。例文帳に追加

The water-in-oil (W/O) emulsion is provided which is obtained by the three-phase emulsifying method using reverse vesicle of amphiphilic compound as an emulsifier. - 特許庁

食品添加物である乳化剤及び安定剤を用いることなく、乳化安定性が良好で、風味の良い冷菓とその製造方を提供することを目的とする。例文帳に追加

To provide a frozen dessert excellent in emulsification stability without using an emulsifier and a stabilizer as food additives, and having excellent flavor, and to provide a method for producing the same. - 特許庁

ソース用乳化安定剤、これを用いたソース及びその製造方において、生野菜及びパスタの両者に対するなじみや食味・食感の調和が良好で、かつ乳化安定性の優れたソースが得られるものを提供する。例文帳に追加

To provide an emulsion stabilizer for sauce, a sauce produced by using the stabilizer and a method for producing the sauce having excellent wettability to raw vegetables and pasta, harmonized taste and palatability and excellent emulsion stability. - 特許庁

乳化剤としてポリグリセリン縮合リシノレイン酸エステル、グリセリン飽和脂肪酸モノエステルを使用した油中水型乳化油脂組成物を魚肉すり身に添加する水産練り製品の製例文帳に追加

This method for producing the seafood-paste product comprises adding a water-in-oil type emulsified oil and fat composition using a polyglycerol condensed ricinoleic acid ester and a glycerol saturated fatty acid monoester as an emulsifying agent to a ground fish meat. - 特許庁

魚類、肉類又はそれらの挽き肉食品用乳化組成物、該乳化組成物を用いた魚類、肉類又はそれらの挽き肉食品及びその製造方例文帳に追加

EMULSIFIED COMPOSITION FOR FISH, MEAT OR MINCED MEAT FOOD THEREOF, FISH, MEAT OR MINCED MEAT FOOD THEREOF USING THE EMULSIFIED COMPOSITION, AND METHOD FOR PRODUCING THE FOOD - 特許庁

D相乳化法により微細かつ安定に乳化分散させた、優れた粘着特性を発揮するポリエステル系エマルション型粘着剤組成物を得ることを課題とする。例文帳に追加

To provide a polyester-based emulsion type adhesive composition which is finely and stably emulsified and dispersed by the D phase emulsification method and exhibits an excellent adhesive characteristic. - 特許庁

乳化系に於ける加混色を実現すべく、干渉光パール粉体を含有する乳化剤形に於いて、前記干渉光パール粉体の分散時に於ける配向性を均一ならしめる技術を提供することを課題とする。例文帳に追加

To provide a technique of equalizing the orientation of interference colored pearl luster powders on dispersion in the form of an emulsion containing the interference colored pearl luster powders to achieve additive color mixing in the emulsification system. - 特許庁

高度不飽和脂質の乳化物に対する抗酸化性に優れ、食品用途に使用することが出来る高度不飽和脂質の酸化防止剤および上記乳化物中の高度不飽和脂質の酸化防止方を提供する。例文帳に追加

To obtain an oxidant for a highly unsaturated lipid which oxidant is excellent in the resistance to oxidation of an emulsificate of a highly unsaturated lipid and is available to food applications, and to provide an oxidation inhibiting process for a highly unsaturated lipid contained in the above emulsificate. - 特許庁

メディアン径が約100〜1500μmの増粘安定剤と常温で液状の乳化剤または乳化剤含有油脂組成物とを混合することを特徴とする増粘安定剤加工品の製造方例文帳に追加

The method for producing a thickening stabilizer processed product includes mixing of a thickening stabilizer having a median diameter of about 100-1,500 μm, and an emulsifier liquid at normal temperature, or an emulsifier-containing oil-and-fat composition. - 特許庁

該低屈折率微粒子は乳化重合により合成されたものであり、平均一次粒子径が80〜500nmで、かつ乳化重合時にニ官能以上のアクリレートモノマーを1重量部以上使用する。例文帳に追加

The low refractive index fine particles are synthesized with an emulsion polymerization method and have an average primary particle size of 80-500 nm, and an acrylate monomer with two or more functional groups of ≥1 pts.wt. is used in the emulsion polymerization. - 特許庁

体に良い、アレルギーやカロリー過多の問題がない、温度変化に対しても性状の変化が少ない、乳化食品の製造方および乳化食品を得る。例文帳に追加

To obtain a producing method for emulsified food which is good for health and has no problem of allergy or excessive calories and has fewer condition changes with temperature variations, and emulsified food. - 特許庁

また、本発明の冷菓の製造方は、油脂とバターミルクとを含有する原料液を混合して乳化液を得た後、該乳化液をフリージングすることを特徴とする。例文帳に追加

The method for producing the frozen dessert includes mixing a raw material liquid which contains oil and fat, and butter milk so as to obtain an emulsified liquid, and freezing the emulsified liquid. - 特許庁

粘度が低下するような配合系でも、増粘剤を増量することなく、十分な粘度を有し、更に長期間乳化安定性の良好な酸性水中油型乳化物の製造を提供する。例文帳に追加

To provide a method for production of an acidic oil-in-water type emulsified composition having substantial viscosity without increasing amount of thickener even in a formulation system tend to reduce viscosity and having an excellent emulsion stability for a long time. - 特許庁

本発明のボイラ用乳化植物油燃料は、室温において、植物油、植物油エステル燃料またはそれらの混合物に水を配合し、乳化する工程を含む方により製造することを特徴とする。例文帳に追加

The emulsified vegetable oil fuel for boilers is obtained by incorporating water in a vegetable oil, vegetable oil ester fuel or a mixture thereof followed by emulsifying the resultant mixture. - 特許庁

風味豊かで(味が強く、においが強い)、フレッシュ感を有し、乳化安定で充分殺菌された水中油型乳化油脂組成物、更にはその製造方を提供すること。例文帳に追加

To provide an oil-in-water emulsified oil-and-fat composition rich in flavor (strong taste and smell), having flesh feeling, stable in emulsification and satisfactorily sterilized; and to provide a method for producing the composition. - 特許庁

セラミド等の両親媒性脂質を含む油相を低濃度の界面活性剤で安定に乳化でき、且つ使用感に優れる水中油型乳化組成物、及び、その製造方を提供する。例文帳に追加

To obtain an oil-in-water emulsion composition which can be produced by stably emulsifying an oil phase containing an amphipathic lipid such as ceramide with a low-concentration surfactant and is excellent in use feeling, and to provide a production method therefor. - 特許庁

ギヤ油が混入した場合における潤滑性、乳化性および乳化安定性に優れ、かつ、優れた耐オイルステイン性とギヤ油分離性を有する、鋼板用冷間圧延油および冷間圧延方を提供すること。例文帳に追加

To provide a cold-rolling oil for steel plates, which is excellent in lubricity, emulsifiability and emulsion stability, when mixed with a gear oil, and has excellent oil stain resistance and gear oil separability, and to provide a cold-rolling method. - 特許庁

また、前記酸性水中油滴型乳化油脂組成物の製造方、更に前記酸性水中油滴型乳化油脂組成物を用いた食品を提供した。例文帳に追加

The manufacturing method of such an acidic oil-in-water type emulsified oil and fat composition and food using such acidic oil-in-water type emulsified oil and fat composition are also provided. - 特許庁

機械的安定性が良く、かつ低温粘度安定性、凍結融解安定性に優れ、さらに流動特性がニュートニアンであり高速塗工性能に優れた乳化重合物を得ることのできる乳化重合方を提供する。例文帳に追加

To provide a method for emulsion polymerization capable of obtaining an emulsified polymer having excellent mechanical stability, low-temperature viscosity stability, freezing and melting stability, Newtonian flow characteristics and excellent high-speed coating performances. - 特許庁

気泡が皆無か、存在したとしても製品の劣化を生じない乳化・分散物を製品として得ることができる乳化・分散装置および方を提供する。例文帳に追加

To provide an emulsification/dispersion apparatus from which an emulsified/dispersed liquid can be obtained as a product free from bubbles or free from its deterioration even if some bubbles exist therein and to provide an emulsification/dispersion method. - 特許庁

含フッ素乳化剤の溶離回収が容易な弱塩基性IERを用い、含フッ素乳化剤の含有量が少なく、保存安定性に優れた含フッ素ポリマー水性分散液の製造方を提供する。例文帳に追加

To provide a method for producing an aqueous fluorine-containing polymer dispersion having a small content of a fluorine-containing emulsifier and excellent in storage stability by using a weakly basic IER which achieves easy elution and recovery of a fluorine-containing emulsifier. - 特許庁

抗ウイルス剤の製造方は、モミの葉から水蒸気蒸留によって抽出物を抽出する抽出工程と、抽出工程によって抽出された抽出物を乳化する乳化工程とを有する。例文帳に追加

The method for producing an antiviral agent includes an extraction step of extracting an extract from fir leaves by steam distillation and an emulsification step of emulsifying the extract extracted by the extraction step. - 特許庁

高温揮発性油等と水のエマルジョン燃料において、乳化剤を大量使用することなく乳化状態を安定させる方を提供する。例文帳に追加

To provide a method for stabilizing an emulsified state without using a large amount of an emulsifier in an emulsion fuel of a high-temperature volatile oil or the like and water. - 特許庁

乳化法において微細粒子を得るための装置でも高圧に限界があり、低圧で容易に微細粒子が得られる膜乳化用の多孔質ガラス膜が必要とされる。例文帳に追加

To solve a problem that a device for obtaining a fine particle in a membrane emulsification method has a limitation in high pressure, and a porus glass membrane for membrane emulsification is required so as to easily obtain the fine particle under low pressure. - 特許庁

乳化滴の安定性が高く、その合一が効果的に防止され、かつ均一であり、また粉末成分の凝集に起因する色調の変化が起こりにくい乳化化粧料を製造し得る方を提供すること。例文帳に追加

To provide a method which can produce an emulsified cosmetic having emulsified drops high in stability, effectively prevented from coalescence thereof and uniform, and hardly causing variation of color tone derived from aggregation of the powder components. - 特許庁

乳化安定性及び使用感を損なわないようにしながら親水性界面活性剤の使用量を減らすことが可能な乳化液の製造方を提供する。例文帳に追加

To provide a method for producing an emulsion which achieves reduction of used amount of a hydrophilic surfactant while maintaining emulsion stability and sense of use of the emulsion. - 特許庁

連続相が水相である水中油型乳化組成物でありながら、水分蒸散抑制効果が高く、しかも使用感に優れる水中油型乳化組成物及びその製造方を提供すること。例文帳に追加

To provide an oil-in-water emulsion composition, the continuous phase of which is an aqueous phase, the oil-in-water emulsion composition being highly effective in suppressing water evaporation, and providing an excellent impression when used, and to provide a method for producing the oil-in-water emulsion composition. - 特許庁

重合安定性、機械的安定性、化学的安定性が良好なビニルポリマーエマルションを与える乳化重合用界面活性剤組成物、及びビニル系モノマーの乳化重合方の提供。例文帳に追加

To obtain the subject composition which can improve the stability of a polymer emulsion during its polymerization and further improve the mechanical stability and chemical stability of a produced vinyl polymer emulsion, by including a specific compound as an essential component. - 特許庁

油脂100質量部に対して、チーズホエータンパク質またはレンネットホエータンパク質を0.1〜1質量部、水を10〜30質量部配合し、50〜90℃に加熱して乳化する油中水型乳化物の製造方例文帳に追加

The method for producing water-in-oil emulsified substance comprises adding 0.1-1 pts.mass of cheese whey protein or rennet whey protein and 10-30 pts.mass of water to 100 pts.mass of oil and fat, and heating the mixture to have the temperature of 50-90 °C to be emulsified. - 特許庁

肌への刺激性が低く、使用感が良好で、かつ、安定性に優れた油中水型乳化物化粧料、該油中水型乳化物化粧料の製造方の提供。例文帳に追加

To provide a water in oil type emulsion cosmetic having a low skin irritation and a good use feeling, and excellent in stability, and a method for producing the same. - 特許庁

また、酸価0.5以下、色(ロビボンド)が(赤)10以下、(黄)70以下で、尚かつ、該精製コーン油と水の重量比率が70:30で乳化性、又は乳化安定性があることを特徴とする精製コーン油を提供した。例文帳に追加

The invention provides a purified cone oil with an acid value of 0.5 or less, colors (by Lovibond method) of 10 (red) or less, 70 (yellow) or less, and has emulsion stability in the weight ratio of the purified cone oil: water of 70:30. - 特許庁

安定性のあるエマルション燃料をより効率的に生成し、よりコンパクトな形態としてなりうる乳化器、混合乳化器、及びエマルション燃料生成装置、並びにエマルション燃料生成方を提供すること。例文帳に追加

To provide an emulsifier in which emulsion fuel having stability is efficiently prepared and which has a compact shape and to provide a mixing/emulsifying unit, and an apparatus and a method for the preparing emulsion fuel. - 特許庁

例文

流動性のないゲルを形成する高分子を含むO/W型乳化物を泡立て、泡立った状態で充填することを特徴とするホイップドO/W型乳化化粧料の製造方例文帳に追加

The method for producing the whipped O/W type emulsified cosmetic material is characterized by foaming the O/W emulsified material containing the polymer forming a gel not having the flowing property and filling the same in the foaming state. - 特許庁

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