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Weblio 辞書 > 英和辞典・和英辞典 > amino-sugarの意味・解説 > amino-sugarに関連した英語例文

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amino-sugarの部分一致の例文一覧と使い方

該当件数 : 174



例文

To provide an oil-in-water type emulsified lipid composition capable of readily giving white sauce, cream stew, gratin, etc., without inducing lowering of whiteness caused from discoloration with emulsifying degradation or browning by a sugar or amino acid even in performing a high-temperature sterilizing such as a retort treating, without a specific temperature control.例文帳に追加

レトルト処理の如き高温加熱殺菌を行っても、乳化破壊による変色や、糖、アミノ酸による褐変現象にともなう白色の低下が起こらないホワイトソース、クリームシチュー、グラタンなどが特別な温度制御がなくても簡単にできる水中油型乳化脂組成物を提供すること。 - 特許庁

The multiple infusion preparation comprises (A) a reducing sugar solution and (B) an amino acid solution separately stored in each chamber of a container having two chambers partitioned by a communication-free partition wall and (C) a vitamin B_1 solution stored in a small container which is capable of communicating with either one of the two chambers.例文帳に追加

連通可能な隔壁により隔てられた2室を有する容器の各室に分別収容された還元糖液(A)とアミノ酸液(B)、並びに前記2室のいずれか一方と連通可能な小容器に収容されたビタミンB_1液(C)を備えたことを特徴とする総合輸液製剤。 - 特許庁

To amino acid, peptide, protein, nucleic acid, or sugar, and other substances (biomolecular compounds), a plurality of functional groups having electric charge, that is probes, are added in large numbers on temperate conditions, thereby generating multivalent ions of monovalence, bivalence, etc. which are provided to mass analysis.例文帳に追加

アミノ酸,ペプチド,たんぱく質,核酸あるいは糖およびその他の物質(生体分子化合物)について、複数の電荷を有する官能基、即ちプローブ、を温和な条件で多数付加することにより生体高分子の1価または2価以上の多価イオンを生成し、質量分析に供する。 - 特許庁

The poison bait for attracting and exterminating pest insects and causing little change in the attracting component is obtained by producing a composition containing an insecticidal component, an insect-edible attracting component containing a sugar and an amino compound as constituent components and further containing a sulfite compound and/or a thiol compound.例文帳に追加

殺虫成分、糖類およびアミノ化合物を構成成分として含有する害虫可食性の誘引成分に、亜硫酸化合物もしくはチオール化合物又はその両方を含有させた組成物を製造することにより誘引成分の変化が起こりにくい害虫誘殺性毒餌剤。 - 特許庁

例文

Further, the new sea algae glycoprotein-derived peptide obtained after cutting it to sugar chain and peptide chain and then isolating/purifying with a reverse phase HPLC is provided by having a peptide structure of an L-formed amino acid sequence of Ile-Lys-Pro-Gly-Val-Ile-Val-Gly-Gl-Tyr-Val-Val-Ala-Ala-Ala.例文帳に追加

更に糖鎖とペプチド鎖に切断した後、逆相HPLCにて単離精製して得られる新規な海藻糖タンパク由来ペプチドはIle−Lys−Pro−Gly−Val−Ile−Val−Gly−Gl−Tyr−Val−Val−Ala−Ala−Alaを得る。 - 特許庁


例文

In case where a recombinant process inevitably leads to a different product, for example in its sugar chain or the like, due to the difference of the host cells, even though the recombinant protein has the same amino acid sequence as the publicly known one, a claimed invention concerning the recombinant protein specified by a process of production is novel. 例文帳に追加

製造方法により特定して記載された組換えタンパク質に係る発明において、異なる宿主を用いたことにより、公知のタンパク質と糖鎖等に差異を有する組換えタンパク質が得られた場合には、該公知のタンパク質とアミノ酸配列においては区別できなくても、当該発明は新規性を有する。 - 特許庁

The fructosyl peptide oxidase is stabilized in the liquid reagent by allowing a polyaminocarboxylic acid-based chelate reagent, and at least one kind of a reagent selected from an ammonium salt, an hydroxycarboxylic acid-based chelate reagent, sugar alcohols and amino acids to coexist with a fructosyl peptide oxidase-containing solution.例文帳に追加

フルクトシルペプチドオキシダーゼ含有溶液にポリアミノカルボン酸系のキレート試薬および、アンモニウム塩、オキシカルボン酸系のキレート試薬、糖アルコール類、アミノ酸類より選ばれる1種以上の試薬を共存させることにより、フルクトシルペプチドオキシダーゼを液状試薬中で安定化する。 - 特許庁

This screening method of the prion disease curative medicine indexes the inhibition of bonding of sugar including a disaccharide structure constituting a sulfated polysaccharide to a normal prion protein fragment containing at least amino acid sequence of N terminal regions digested and removed by protease processing of abnormal prion protein, or overall length normal prion protein.例文帳に追加

プリオン病治療薬のスクリーニング方法は、硫酸化多糖を構成する二糖構造を含む糖と、異常型プリオン蛋白質のプロテアーゼ処理により消化除去されるN末端領域のアミノ酸配列を少なくとも含む正常型プリオン蛋白質断片、或は、全長正常型プリオン蛋白質との結合の阻害を指標とする。 - 特許庁

The subject composition for oral administration is stabilized by incorporating the vitamin B1 family, the amino sugar and one or more substances selected from aniline derivative antipyretic analgesic antiinflammatory agent, a propionic acid derivative antipyretic analgesic antiinflammatory agent, an aminobutyric acid derivative, an aminobutyric acid derivative, γ-oryzanol and ferulic acid.例文帳に追加

ビタミンB1類、アミノ糖、並びにアニリン誘導体解熱鎮痛消炎剤、プロピオン酸誘導体解熱鎮痛消炎剤、アミノブチル酸、アミノブチル酸誘導体、γ−オリザノールおよびフェルラ酸から選択された1種または2種以上を含有することで、内服用組成物を安定化させることができる。 - 特許庁

例文

The invention comprises a method for eluting at least one kind of organic material selected from polypeptide, its complex, nucleic acid and its complex from a sparingly water-soluble metal compound holding the organic material adsorbed thereto by contacting the metal compound with an eluate containing a sugar and/or amino acid or its salt.例文帳に追加

ポリペプチド及びその複合体並びに核酸及びその複合体から成る群から選ばれる少なくとも1種の有機物が吸着された難水溶性金属化合物を溶出液と接触させて前記有機物を前記難水溶性金属化合物から溶出する方法は、溶出液が、糖類及び/又はアミノ酸若しくはその塩を含むことを特徴とする。 - 特許庁

例文

This solution for the contact lens includes a buffer composed of at least one kind selected from pyrrolidone carboxylic acid as an acidic component, and a basic amino acid such as L-arginine, L-lysine and L-histidine, tris-hydroxymethyl aminomethane and BIS-Tris as a basic component, sugar alcohol as osmolyte, and biguanide-based disinfectant.例文帳に追加

酸性成分としてピロリドンカルボン酸、塩基性成分としてL−アルギニン、L−リジン、L−ヒスチジンの塩基性アミノ酸、トリスヒドロキシメチルアミノメタン、BIS-Trisの中から選択される少なくとも1種類からなる緩衝剤と、浸透圧調整剤として糖アルコール、およびビグアニド系消毒剤を含有することを特徴とするコンタクトレンズ用溶液である。 - 特許庁

The optical recording material consists of a thin film of a composite structure, in which a surface-active substance, including a peptide structure comprising an L- or D-amino acid or a sugar structure comprising a monosaccharide and a photochromic compound, are contained within porous silica having a regular structure of nanometer size.例文帳に追加

ナノメートルサイズの規則構造を有する多孔性シリカの内部に、L体もしくはD体のいずれかのアミノ酸から成るペプチド構造または単糖から成る糖構造を含む界面活性物質、およびフォトクロミック化合物が含有されている複合構造体の薄膜から構成される光記録材料による。 - 特許庁

There is provided a covalently reactive ligand analogue (CAL) which is a compound containing a constitution element unit of a ligand determinant comprising L1-Lx-Lm selected from the group consisting of an amino acid residue, a sugar residue, a fatty acid residue and a nucleotide, wherein the ligand determinant comprises a linker and a covalently reactive electrophilic group specifically reactive with the receptor.例文帳に追加

アミノ酸残基、糖残基、脂肪酸残基およびヌクレオチドからなる群から選択されるL1〜Lx〜Lmから成るリガンド決定基の構成要素単位を含む化合物であり、リガンド決定基にリンカー、及びレセプターと特異的に反応する共有結合反応性求電子基からなる共有結合反応性リガンドアナログ(CAL)。 - 特許庁

To obtain a nonconventional health food also as a foodstuff that effectively uses soybean protein, essential amino acids and an essential mineral components of bittern and comprises minerals contained in brown sugar lump, minerals contained in sesame, fucoidan of Nemacystus decipiens, dietary fiber and vitamins of laver and calcium contained in laver and parched barley flour and their nutrients.例文帳に追加

解決しようとする問題点は、大豆のタンパク質と必須アミノ酸、ニガリの必須ミネラル成分を有効利用し、更に黒糖に含まれているミネラル、ゴマに含まれているミネラル、モズクのフコイダン、海苔の植物繊維とかビタミン類、海苔、イリコに含まれるカルシウム、これらの栄養素を含んだ食材で従来にない健康食品を開発することにある。 - 特許庁

The method improves the keeping quality of food without damaging quality of taste, by adding the keeping quality improving agent for food comprising a sugar alcohol and lysozyme, and the keeping quality improving agent for food comprising organic acids and amino acids, and suppresses proliferation of Bacillus subtilis which is a representative putrefactive bacteria, Staphylococcus aureus which is a representative food poisoning bacteria.例文帳に追加

糖アルコールとリゾチームからなる食品用日持ち向上剤や、これらに加えて有機酸類やアミノ酸類からなる食品用日持ち向上剤を食品に添加し、食品の味質を損なうことなく、代表的な腐敗菌であるバチラス・ズブチリスや代表的な食中毒菌であるスタフィロコッカス・アウレウスの増殖を抑制させ、食品の日持ちを向上させる。 - 特許庁

The freeze-concentrated soup is produced by adding one or more components selected from soy sauce, soup stock, amino acid liquid, sugar, fermented seasoning, Japanese rice wine and tasty seasoning to a soup stock produced by extracting a tasty raw material with water, heating the obtained straight soup at 50-90°C for 120-10 min to form the aged taste and flavor and freeze-concentrating the product.例文帳に追加

本発明に係る凍結濃縮つゆは、水を溶媒として風味原料からエキスを抽出しただし汁に、醤油、かえし、アミノ酸液、糖類、発酵調味料、清酒、旨味調味料の少なくとも一つを混合してストレートつゆを生成し、該つゆを50℃〜90℃の範囲で120〜10分加熱して熟成風味を完成させた後、凍結濃縮してなることを特徴とする。 - 特許庁

The external preparation for skin contains an enzymatically synthesized glycogen as an active component and further contains one or more substances selected from vitamins, sugars, sugar derivatives, amino acids, polyhydric alcohols, collagens, organic acids, plant extracts, herb extracts, natural extracts, urea and other components usable in ultraviolet absorbers, anti-inflammatory agents, cell activation agents, antioxidation agents, moisturizing agents, skin whitening agents, etc.例文帳に追加

酵素合成グリコーゲンを有効成分としてビタミン類、糖及び糖誘導体、アミノ酸類、多価アルコール、コラーゲン類、有機酸類、植物抽出エキス類、生薬エキス類、天然エキス類、尿素及びこれら以外の紫外線吸収剤、抗炎症剤、細胞賦活剤、酸化防止剤、保湿剤、美白剤等に用いられる成分から選ばれる一種類以上を含有したものを配合する皮膚外用剤。 - 特許庁

To provide a means for producing a vinegar having high extract content and emitting fragrance suitable as a vinegar having the taste and flavor of the raw materials in a high extract environment without restriction of amino acid content and nonfermentative sugar content and provide a means for producing the high-extract vinegar without causing the lowering of the fermentation efficiency.例文帳に追加

高エキス環境下において、アミノ酸度や非発酵性糖の割合が限定されることなく、原料の風味を残した食酢として好ましい香りを持つ高エキス食酢を製造するための手段を提供すること、並びに、発酵効率の低下を招来することなく、上記のような高エキス食酢を製造することのできる手段を提供すること。 - 特許庁

There are provided an O-bound type galactose addition method using the transformant by a gene obtained by cloning a gene encoding the serine O-bound type galactose transferase including a specific amino acid sequence from tobacco, and a method for suppressing the addition of the O-bound type sugar chain in transformant tobacco plants by suppressing expression of the gene.例文帳に追加

特定のアミノ配列を含むタバコ由来のセリンO−結合型ガラクトース転移酵素をコードする遺伝子をクローニングし、当該遺伝子による形質転換体を用いたO−結合型ガラクトース付加法、当該遺伝子発現を抑制することによる形質転換タバコ植物におけるO−結合型糖鎖の付加抑制方法。 - 特許庁

This food wherein favorable scorches and flavor are maintained owing to double characteristics of starch, namely, high coating film-forming ability and slight effect on palate feeling can be obtained by allowing a composition containing starch not pregelatinized in advance, as well as sugar and amino acid each of which is conventionally used for making the food surface scorched through heating with a microwave oven, to adhere to the food surface.例文帳に追加

従来より電子レンジ加熱で食品表面に焦げ目を生じさせる際に用いられている糖とアミノ酸に加えて予めα化されていない澱粉類を含む組成物を食品表面に付着させることによって、澱粉類の皮膜形成能の高さと食感に与える影響が少ないという2重の特質により、良好な焦げ目と風味を維持した食品を得ることが可能となる。 - 特許庁

To provide a novel organopolysiloxane with a saccharide and an organopolysiloxane bonded via an amide bond by reaction of an acid anhydride modified organopolysiloxane and a sugar amine having a primary or secondary amino group, and a manufacturing method for an organopolysiloxane with the introduction ratio of an organopolysiloxane to a saccharide improved by the reaction in a polar solvent including water.例文帳に追加

酸無水物変性オルガノポリシロキサンと一級又は二級のアミノ基を有する糖アミンとの反応でアミド結合を介して糖類とオルガノポリシロキサンが結合した、新規のオルガノポリシロキサンを提供し、さらに水を含有する極性溶剤中で前記の反応を行うことにより、糖類に対するオルガノポリシロキサンの導入率を高められる製造方法を提供する。 - 特許庁

A protein having a dockerin having at least one dockerin-specific sequence in which an amino acid at a site corresponding to a sugar chain modification prediction site is aspartic acid in a sequence associated with a cohesin-binding ability in a type I dockerin from Clostridium thermocellum is used as a protein for constructing a protein complex using a scaffolding protein having a type I cohesin from Clostridium thermocellum.例文帳に追加

クロストリジウム・サーモセラム由来のタイプIコヘシンを有する骨格タンパク質を利用したタンパク質複合体を構築するためのタンパク質として、クロストリジウム・サーモセラム由来のタイプIドッケリン中のコヘシン結合能に関連した配列において、糖鎖修飾予測部位に相当する部位に相当する部位のアミノ酸がアスパラギン酸である、少なくとも一つのドッケリン特異的配列を含むドッケリンを有する、タンパク質を用いる。 - 特許庁

In the structure analyzing technique of glycoprotein or glycopeptide by MALDI mass analysis using a liquid matrix, a mixture containing at least glycoprotein or glycopeptide to be structurally analyzed and an ionic liquid being a matrix is subjected to MALDI mass analyzing measurement and ions, which originate from glycoprotein or glycopeptide to be structurally analyzed and is kept in sugar-amino acid bond, are detected from the mixture.例文帳に追加

構造解析すべき糖タンパク質又は糖ペプチドと、マトリックスとしてのイオン性液体とを少なくとも含む混合物を、MALDI質量分析測定に供し、前記混合物中から前記構造解析すべき糖タンパク質又は糖ペプチドに由来し且つ糖−アミノ酸結合が維持されたイオンを検出することを含む、液体マトリックスを用いたMALDI質量分析による糖タンパク質又は糖ペプチドの構造解析手法。 - 特許庁

例文

This cosmetic comprises a first agent obtained by mixing one or more kinds of vitamin C derivatives with sodium copper chlorophylline and one or more kinds selected from an amino acid, urea and a sugar alcohol and lyophilizing the mixture and a solution containing one or more kinds of a polyphenol containing three or more phenolic hydroxy groups in the molecule, an organic acid and/or its salt and a chelating agent.例文帳に追加

ビタミンC誘導体の一種または二種以上と銅クロロフィリンナトリウムとアミノ酸、尿素、糖アルコールから選ばれる一種または二種以上を配合し、凍結乾燥した1剤と分子内にフェノール性水酸基を3個以上有するポリフェノール、有機酸および/またはその塩、キレート剤から選ばれる一種または二種以上を配合してなる溶解液とからなる化粧料を提供することで解決する。 - 特許庁

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