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Weblio 辞書 > 英和辞典・和英辞典 > エビ類に関連した英語例文

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エビ類の部分一致の例文一覧と使い方

該当件数 : 81



例文

イセエビ類例文帳に追加

spiny lobsters  - 日本語WordNet

クルマエビ類例文帳に追加

tropical prawns  - 日本語WordNet

甲殻エビ類、特に殻を剥いたエビ類である。例文帳に追加

The prawns, especially shell-removed prawns, are used as the crustaceans. - 特許庁

エビのようなプランクトンの甲殻例文帳に追加

shrimp-like planktonic crustaceans  - 日本語WordNet

例文

小さいエビのような甲殻例文帳に追加

small shrimp-like crustaceans  - 日本語WordNet


例文

アミという,エビのような甲殻例文帳に追加

a small shrimp-like crustacean called an opossum shrimp  - EDR日英対訳辞書

エビ類の凍結方法及び装置例文帳に追加

FREEZING METHOD AND DEVICE FOR SHRIMP - 特許庁

甲殻としては、より好ましくはエビ類であり、特にクルマエビ類が好ましく、とりわけウシエビ(ブラックタイガーエビ)が好ましい。例文帳に追加

The crustacea more preferably is shrimp, particularly preferably is prawn, or especially preferably is giant tiger prawn. - 特許庁

サクラエビや、アマエビ、シロエビ、サルエビ、車エビ、シャコ、カニ等の甲殻の甲羅又は殻の褐変若しくは黒化を防止する。例文帳に追加

To prevent browning and blackening of the carapace or shell of the crustacean such as a stardust shrimp, a northern shrimp, a Japanese glass shrimp, a hardback shrimp, a banded shrimp, a giant clam, a crab or the like. - 特許庁

例文

エビ、カニの黒変防止助剤及びエビ、カニの黒変防止処理剤並びにエビ、カニの黒変防止処理方法例文帳に追加

AUXILIARY FOR PREVENTING CHANGE TO BLACK OF PRAWNS AND CRABS, TREATING AGENT FOR PREVENTING CHANGE TO BLACK OF PRAWNS AND CRABS AND METHOD FOR PREVENTION TREATMENT OF CHANGE TO BLACK OF PRAWNS AND CRABS - 特許庁

例文

甲皮がない小さな水甲殻:ホウネンエビ例文帳に追加

small aquatic crustaceans lacking a carapace: fairy shrimps  - 日本語WordNet

エビ・カニの加工身及びその製造方法例文帳に追加

PROCESSED MEAT OF LOBSTERS, PRAWNS, SHRIMPS OR CRABS AND ITS PRODUCTION - 特許庁

シラエビの殻干し、及びこれを用いた麺のスープ材例文帳に追加

DRIED SHELL OF PASIPHAEA JAPONICA, AND NOODLE SOUP INGREDIENT USING THE SAME - 特許庁

2対のはさみを持っているエビのような十脚甲殻例文帳に追加

shrimp-like decapod crustacean having two pairs of pincers  - 日本語WordNet

原始的な水生動物で大部分は淡水性の甲殻:ホウネンエビ類例文帳に追加

primitive aquatic mainly freshwater crustaceans: fairy shrimps  - 日本語WordNet

だが、ロブスターはイセエビよりもザリガニに近縁で、エビの分上では別々に区分される。例文帳に追加

However, lobsters are closer to crayfish than Japanese spiny lobsters, and lobsters are categorized into different groups of Decapoda.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

その期間はイセエビ類でも種によって異なるが、イセエビの場合は約300日に及ぶ。例文帳に追加

Although the length of the period depends upon the species of Palimuridae, the period for Ise ebi is about 300 days.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

エビ類の2対の触角はしなやかに曲がるものが多いが、イセエビ類の第二触角は太く、頑丈な殻におおわれる。例文帳に追加

Many species of Decapoda have two pairs of flexible antennas, but the secondary antenna of Ise ebi are thick and covered with hard shell.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

エビに似た甲殻で、メスは脚の間の袋に卵と子供を入れて運ぶ例文帳に追加

shrimp-like crustaceans whose females carry eggs and young in a pouch between the legs  - 日本語WordNet

イセエビ類は古くから日本各地で食用とされている。例文帳に追加

Ise ebi have been eaten since ancient times all over Japan.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

食感及び透明感を改良したエビ類の製造方法例文帳に追加

METHOD FOR PROCESSING PRAWN WITH PALATABLE FEELING AND REDUCED TRANSPARENCY - 特許庁

本発明の加工身は、主材料として異なる種エビ・カニの身、同種のエビ・カニの異なる肉質の身、生又はボイルしたエビ、カニの身のいずれか1又は2以上を組み合わせてなるエビ・カニの身で構成される。例文帳に追加

This processed meat comprises one or more of the meats of the different kinds of lobsters, prawns, shrimp and crabs, the meats of the same different kinds of lobsters, prawns, shrimp and crabs, and the meats of raw or boiled lobsters, prawns, shrimp and crabs. - 特許庁

クルマエビなどのエビ類を生きたままの状態で、低い輸送コストで安全に輸送するための活エビ類の保存(延命)方法を提供することを課題とする。例文帳に追加

To provide a method for conserving (life-prolonging) live shrimps for safely transporting the shrimps such as Penaeus japonicus while keeping the live states at a low transportation cost. - 特許庁

核酸関連物質中の5’−イノシン酸(IMP)の割合が40%以上で、旨味が増強されたエビ類およびエビ類を10〜50℃の温度で、0.1時間〜24時間保持することを特徴とする核酸関連物質中の5’−イノシン酸(IMP)の割合が40%以上で、旨味が増強されたエビ類の製造方法。例文帳に追加

There are provided shrimps containing 5'-inosinic acid (IMP) at a ratio of40% based on nucleic acid-relating substances and having improved taste and a method for producing the shrimps containing 5'-inosinic acid (IMP) at a ratio of40% based on nucleic acid-relating substances and having improved taste by keeping shrimps at 10-50°C for 0.1-24 hours. - 特許庁

食物アレルギーの原因となるエビ類を、カニ等と峻別し、直接的に、確実かつ特異的に検出することが可能なPCR法によるエビ類の検出方法及びそのためのプライマーセットの提供。例文帳に追加

To provide a method for detecting shrimps by a PCR (polymerase chain reaction) method by which the shrimps causing food allergy can sharply be distinguished from crabs etc., and directly, surely and specifically be detected, and to provide a primer set therefor. - 特許庁

ウミザリガニ科・アカザ科・イセエビ科の食用海産甲殻の動物各種例文帳に追加

any of several edible marine crustaceans of the families Homaridae and Nephropsidae and Palinuridae  - 日本語WordNet

二枚貝のなかに納められたエビのような体をもった小さな海洋の淡水甲殻例文帳に追加

tiny marine and freshwater crustaceans with a shrimp-like body enclosed in a bivalve shell  - 日本語WordNet

フィッシュ・アンド・チップス、エビフライ、カキフライなど海鮮のフライに添えられることが多い。例文帳に追加

It is frequently served with deep fried seafood, such as fish-and-chips, deep fried prawns, and deep fried oysters.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

カニ及びその他の甲殻と区別してエビを高感度で検出する手段を提供すること。例文帳に追加

To provide a means for distinguishing a lobster or a shrimp from crabs and other crustaceans and detecting the lobster or shrimp with high sensitivity. - 特許庁

過酸化水素または過酸化水素発生化合物を有効成分として添加した海水中で活エビ類を薬浴処理し、次いで前記有効成分を含まない海水中で前記活エビ類を養生処理して、前記活エビ類の生存率を改善することを特徴とする活エビ類の保存方法により、上記の課題を解決する。例文帳に追加

The method for conserving live shrimps includes subjecting the live shrimps to a medicated bath treatment in a seawater to which hydrogen peroxide or a hydrogen peroxide-generating compound is added as an active ingredient, and subjecting the resultant live shrimps to a recuperation treatment in a seawater free from the active ingredient to improve the survival rate of the live shrimps. - 特許庁

エビ類卵黄タンパク質に対する抗血清を用いた成熟度判定法例文帳に追加

METHOD FOR DETERMINING MATURITY OF SHRIMPS BY USING ANTI-SERUM AGAINST SHRIMP EGG YOLK PROTEIN - 特許庁

このため、19世紀に発見された当初は誰もイセエビ類の幼生とは思わず、エビ目の中に「フィロソーマ」という分群が作られたという逸話がある。例文帳に追加

Therefore, there is an anecdote that when it was first found in the nineteenth century, no one imagined that it was Parimuridae larvae and a new taxonomic group called Phyllosoma was created.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

エビの一種であるアキアミをカニ、その他の甲殻、魚介などと区別して、特異的に高感度に検出するための手段の提供。例文帳に追加

To provide a method for specifically detecting Acetes japonicus which is one kind of shrimps discriminating from crabs, other crustaceas, fishes and shellfishes with high sensitivity. - 特許庁

具材は、白菜や葱などの野菜、大豆製品(厚揚げ、焼き豆腐、油揚げ)、練り物(はんぺん、ちくわ)、エビや魚、貝などの魚介、肉(牛、鳥、豚)、キノコなど、ほとんど何でもアリといってよい。例文帳に追加

Varieties of ingredients, or almost anything else, are cooked in Yosenabe: vegetables such as Chinese cabbage and Welsh onion; processed-soybean products (atsuage [thick fried tofu], yakidofu (grilled tofu), abura-age [deep-fried tofu]); fish-paste products (hanpen [a cake of ground fish combined with starch and steamed], chikuwa [fish sausage]); seafood such as prawn, fish, or shellfish; meat (beef, chicken, or pork); and mushrooms.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

天然・養殖、エビの種を問わず、鮮度を維持したままで加工工程上に容易に導入できうる呈味を増強した生鮮エビを作る処理法、および旨味が増強された生鮮品・冷凍品・加熱品のエビ加工品全般の提供。例文帳に追加

To provide a processing method for preparing fresh shrimps having improved taste which can be easily introduced during a processing procedure while keeping freshness independent of natural or cultured articles and kinds of shrimps, and to provide general processed articles including fresh, frozen and heated shrimps having improved taste. - 特許庁

本発明は、廃棄甲殻エビの頭部および外殻を低分子化する乾燥処理技術と低分子アミノ酸が抽出され易い乾燥殺菌エビ粉末を製造することができる(廃棄甲殻の乾燥殺菌処理方法および甲殻の乾燥殺菌粉末)を得ることにある。例文帳に追加

To obtain dry sterilization technique for low-molecularizing the heads and shells of lobsters of crustacea wastes, and (a dry sterilization method of crustacea wastes and dry sterilized powder of crustacea) which facilitate extraction of low molecular amino acid. - 特許庁

本発明は、廃棄甲殻エビの頭部および外殻を低分子化する乾燥処理技術と低分子アミノ酸が抽出され易い乾燥殺菌エビ粉末を製造することができる(廃棄甲殻の乾燥殺菌処理方法および甲殻の乾燥殺菌粉末)を得ることにある。例文帳に追加

To provide a dry treatment technique for reducing the molecular weight of the head part and outer shell of shrimp in waste shellfish, a method for drying and sterilizing waste shellfish capable of producing a dried sterilized shrimp powder from which low-molecular weight amino acids are easily extracted, and also to provide the dried sterilized powder of shellfish. - 特許庁

クルマエビ、イセエビ、ガザミ、イカ、タコ、貝などの水産無脊椎動物の稚仔および幼生を飼育する際に遭遇する給餌による飼育環境の劣化を防ぐ、効率の良い、水産無脊椎動物の飼育方法の提供。例文帳に追加

To provide a method for efficiently breeding aquatic invertebrate, preventing a breeding environment from getting worse due to feeding when breeding fry and larva of aquatic invertebrates such as prawn, lobster, blue crab, cuttlefish, octopus or shellfish. - 特許庁

前記原料である廃棄物としてはカニ殻、エビ殻などの食物残渣、或いは焼酎粕または焼酎粕にカニ殻、エビ殻を混ぜてなる酒製造廃棄物が有効に使用される。例文帳に追加

The food residues such as crab/shrimp crusts or the waste of a distillery product such as the low-class distilled spirits lees or the mixture of the spirits lees and crab/shrimp crusts, can be effectively used as the raw material waste. - 特許庁

エビの16S rRNA遺伝子の塩基配列において、エビに共通する塩基と、エビに共通しかつカニ及びその他の甲殻と区別できる塩基とを含む領域の塩基配列またはそれに相補的な塩基配列を有する核酸分子にアニーリングし得る2種または5種のオリゴヌクレオチドから構成される、エビ検出用プライマーセット。例文帳に追加

A primer set for detecting the lobster or shrimp is composed of 2 or 5 kinds of oligonucleotides annealing with a nucleic acid molecule having a base sequence in a region containing bases common to the lobster or shrimp and bases common to the lobster or shrimp and distinguishable from the crabs and other crustaceans or a base sequence complementary thereto in the base sequence of a 16S rRNA gene of the lobster or shrimp. - 特許庁

強アルカリ成分の滲出を防止し、貝エビ類、魚、及び各種藻の生息及び育成ができる環境を作ることが可能な、コンクリート製魚礁を提供する。例文帳に追加

To provide a fishing bank made of concrete capable of preventing a strongly alkali component from oozing and forming an environment for making shellfishes, prawns, fishes and various kinds of algae live and grow. - 特許庁

十脚(Decapoda)ヒオドシエビ由来のルシフェラーゼ、これをコードするポリヌクレオチド、その発光蛋白質の製造法を提供する。例文帳に追加

To obtain both a luciferase derived from Oplophorus gracilirostris of Decapoda and a polynucleotide encoding the luciferase and to provide a method for photoprotein production. - 特許庁

放流後に成長したエビ類の外肢4は、その外側縁の一部4bが外側に隆起変形する。例文帳に追加

The exopodite 4 of the grown shrimp after releasing the shrimp is formed by swelling and transforming a part 4b of the outside edge outward. - 特許庁

EBI-SP1-F1、EBI-SP2-F1、EBI-SP2-R1、及びEBI-SP1-R1に示される特定の塩基配列からなるオリゴヌクレオチドから構成されるPCR法によるエビ類検出用プライマーセット。例文帳に追加

There is provided the primer set for detecting the shrimps by the PCR method including oligonucleotides composed of specific base sequences represented by EBI-SP1-F1, EBI-SP2-F1, EBI-SP2-R1, and EBI-SP1-R1. - 特許庁

PCR増幅を、マルチプレックスPCR法を用いて行う、PCR法によるエビ類の検出方法。例文帳に追加

There is provided the method for detecting the shrimps by the PCR method in which the PCR amplification is carried out by using a multiplex PCR method. - 特許庁

カニをエビ及びアミ、オキアミ等のその他の甲殻と区別して特異的かつ高感度で検出する簡便な手段を提供すること。例文帳に追加

To provide a simple detecting method for specifically and sensitively detecting a crab by distinguishing the crab from other shellfish such as a shrimp, an opossum shrimp, a krill, etc. - 特許庁

クコの実,サンザシ,シナカラスウリの種,エビスグサの少なくとも何れか一種の原料から抽出したエキスが添加されてなる。例文帳に追加

This beverage contains an essence extracted from any one kind of raw material selected from fruit of Chinese matrimony vine, seed of Crataegus cuneata, Cassia tora, and the like. - 特許庁

大型魚の餌となる小型魚や、魚礁に付着した付着生物間に生息する微小エビ類などの蝟集や繁殖効果の高い魚礁を提供する。例文帳に追加

To provide a fish bank having high attracting and breeding effects on small fishes becoming a bait for a big fish, and small shrimps living among organisms attached to the fish bank. - 特許庁

エノキタケの抽出物を、リンゴやバナナ等の果実、エビ類やカニ等の甲殻に代表される食品の黒変・褐変防止剤として用いる。例文帳に追加

A Flammulina velutipes extract is used as the anti-blacking or browning agent for the foods represented by fruits such as apple or banana or crustaceans such as shrimps or crabs. - 特許庁

例文

エビ等の魚介を生きたままの輸送する場合に、おが屑を用いることなく、長期間、魚介の輸送、保存が可能な魚介の輸送用容器を提供することを目的とする。例文帳に追加

To provide a vessel for transporting fish or shellfish that can transport living fish or shellfish, for example, living prawn (Peneus japonicus), for a long period of time in no use of sawdust. - 特許庁

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