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該当件数 : 71



例文

これらの歴史研究の結果、人口に膾した歴史像を大きく覆すような成果が多数発表されており、網野善彦などがその代表として挙げられる。例文帳に追加

Because of these investigations of history, many results that are largely different from well-known images of history have been reported: Yoshihiko AMINO is a typical researcher reporting such results.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

既に触れたように彼らは一般に膾したように忍者のような華々しい間諜行動はとらなかったようであるが、それでもしばしば命ぜられる遠国御用は重要な任務であった。例文帳に追加

As previously mentioned, their performance as secret agents was not dramatic like the ninja as people generally imagine today, however the frequent onkokugoyo was one of their important duties.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

後世に創作された言葉とする説もあるが(本能寺の変参照)、広く人口に膾したためその後の多くの小説の文中に使われており、この言葉をタイトルにした映画やドラマも作られた。例文帳に追加

There is a theory that the phrase was made up by someone else after ages but it has become so widely known that it has been quoted in many novels and used as the title of a movie and a drama.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

さらに、イカの乾燥加工品とともに炭を10重量%以上含有することによって、焚いたときに、イカやスルメをった際の香ばしい匂いが増強された線香が得られる。例文帳に追加

In addition to the dried, processed cuttlefish product, ≥10 wt.% charcoal can be compounded with the incense stick to enhance the spicy aroma associated with roasting of fresh or dried cuttlefish. - 特許庁

例文

串に挿した食品、例えば、ダンゴやとり塊の表面を回転しつつ満遍なく焼いたりったりするときに好適な串棒のチャック装置を提供する。例文帳に追加

To provide a chuck device for a skewer rod, which is suitable for evenly grilling or roasting a surface of a food on a skewer such as a dumpling or chicken chunk while rotating the food. - 特許庁


例文

また、接続のない長尺の棒状体1も酸水素バーナ2で長手方向に順次ることによって加熱処理を行って、内部歪みや表面傷を無くす。例文帳に追加

The long-sized rod-like body 1 which is not connected is also subjected to the heat treatment by successively firing the same in the longitudinal direction by the oxyhydrogen burner 2, by which the internal strain and surface flaws are eliminated. - 特許庁

加熱調理器において、土鍋調理やりなどがハイパワーでできる収納可能な加熱ユニットをトッププレート上に使いたいときだけ出すことにより十分に満足できる調理性能を確保できる。例文帳に追加

To provide a heating cooker, wherein fully satisfactory heating can be performed without being influenced by a top plate by taking out a heating unit which can perform clay pot cooking, roasting, etc., only when using high power and which can be housed on a top plate. - 特許庁

放熱膜30は電磁誘導発熱プレート20の上面に塗布され、電磁誘導発熱プレート20の熱エネルギーを遠赤外線に変換して放射し、食材200のり焼き調理を行う。例文帳に追加

A heat dissipating film 30 is applied on the upper face of the electromagnetic induction exothermic plate 20, the thermal energy of the electromagnetic induction exothermic plate 20 is converted to far-infrared rays and emitted, and the roasting/grilling cooking of a food material 200 is carried out. - 特許庁

食材300は熱源200からの放射熱によるり焼き調理と、食材支持部10の下方から当てられる過熱水蒸気による調理の双方により調理が可能となる。例文帳に追加

The food materials 300 is cooked both by roasting by heat radiated from the heat source 200, and by the superheated steam applied from below the food material-supporting portion 10. - 特許庁

例文

扱いやすく小型の卓上調理器具において、火力による食材の直りとともに、過熱水蒸気による食材の調理を可能とする調理器具を提供する。例文帳に追加

To provide a table cooker easy to handle and having a small size, which enables cooking food materials by roasting over the fire and by superheated steam. - 特許庁

例文

生かつおの柵にやや多めの粗塩をまぶし藁火でり、熱いまま刺身に切り分け薬味と盛り付けたり、刺身に切ったまな板上で薬味やタレをまぶし包丁のひらで叩いてタレをなじませ、そのまま食べる方法がある。例文帳に追加

It is eaten by seasoning raw katsuo fillet with extra coarse salt and roasting it over the straw fire, slicing it into sashimi while it's hot, and serving it with condiments and sauce, or by patting the sashimi with the flat part of a knife on a cutting board to blend the added condiments and sauce.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

五徳の火りを防止するだけでなく、子バーナの下方位置に供給された混合ガスを、子バーナの外側に環状に設けられた親バーナの全周に亘って均一に分布させることにより、親子バーナにおける良好な燃焼を得ることができるガスコンロを提供する。例文帳に追加

To provide a gas stove which does not only prevent flaming of a trivet but also achieves excellent combustion in a concentric burner by uniformly distributing mixed gas supplied to a lower position of a slave burner over the circumference of a master burner provided outside the slave burner annularly. - 特許庁

上方に配設された加熱源からの熱輻(ふく)射によって食材を(あぶ)り焼きする際に、該食材から出る焼き汁、油煙、臭気等を閉じ込めることができ、加熱調理器具内の汚染を防止することができるとともに、効率よく食材を加熱調理することができるようにする。例文帳に追加

To shut the gravy, oily smoke, odor, or the like emitted from a foodstuff when the foodstuff is roasted with the heat radiation from a heat source disposed above; to prevent contamination inside a cooking device; and to efficiently cook the foodstuff. - 特許庁

誘導加熱される加熱プレート10と保持枠11を設けた加熱ユニット12を前記筐体1の内部から任意にトッププレート8上に移動し当接した構成としたもので土鍋調理やりなどがハイパワーでできるものである。例文帳に追加

This heating cooker has a configuration, wherein the heating unit 12 provided with a heating plate 10 to be induction heated and a holding frame 11 is arbitrarily moved from the inside of a case 1 to the top plate 8 and abutted on it, and clay pot cooking, roasting, etc. can be conducted at high power. - 特許庁

このように、角部のない曲線外周形状で保護部材4を形成することにより、悪戯等により保護部材4が剥がされたり、ライター等でられる悪戯により保護部材4が損傷したりすることを可能な限り防ぐことができる。例文帳に追加

The protecting member 4 can be prevented from being peeled by mischief, and the protecting member 4 is prevented from being damaged by mischief such as heating by a lighter by forming the protecting member 4 having a round curved peripheral shape. - 特許庁

打ち破り、こじ破りに強い耐衝撃性、耐貫通性を示すとともに、ガスバーナーなどでったとしても、加熱により容易に穴の開くことのない耐火炎熱照射による破壊貫通性に優れた防犯性能を有する樹脂挿入合わせガラスを提供する。例文帳に追加

To provide a laminated glass with a resin interposed between glass plates, showing strong impact and penetration resistances against a breakage by hitting or a forcible breakage, less prone to be bored by heating even with a gas burner or the like, excellent in a crime preventing performance against destructive penetration by resistance to flame and heat-radiation. - 特許庁

原材料における多数の部分に焔に近付けてる等の熱処理を施すことによって形成した、多数本の曲線が不規則な向きで交叉して形成する雲形模様の線に沿う縮れ部と同縮れ部に囲まれた凹・凸状の脹れ部とをもつものである。例文帳に追加

This basis has crinkling parts 4 along lines of a cloud form pattern formed by numbers of curved lines crossing each other in irregular directions, and uneven swollen parts 5 surrounded with the crinkling parts 4, which are formed by applying heat treatment, for example, numbers of parts of a raw material is parched by bringing flames close to them. - 特許庁

りピンホ−ル等の発生を皆無とし、かつ、酸素ガス、水蒸気等の透過を阻止するバリア性に優れ、ピンホ−ルの発生に伴いシ−ル不良、液漏れ等を回避し、内容物の変質等を防止すると共に保存性、貯蔵性等に優れた液体紙容器を提供することである。例文帳に追加

To provide a paper container for a liquid of superior preservation properties, storage properties and the like not generating burning pinholes at all, having the barrier properties for preventing the permeation of oxygen gas, water vapor and the like, avoiding the defective sealing, liquid leakage and the like following the generation of pinholes and preventing the change of quality of a content. - 特許庁

食品加工処理としては原始的とも言える「り処理」に拘った製品化によって製造工程の煩雑さを払拭すると共に、消費者が進んで手にして主食材に近い感覚で食することができるような新たな形態に依るネギ製品と、その新規な製造方法とを提供する。例文帳に追加

To provide a Welsh onion product in a new form such that complicatedness of a production process is eradicated by commercialization sticking to a "roasting treatment" which may be called even primitive as a food processing treatment and consumers can willingly possess the product in hands thereof to eat the product with a sense close to that of a principal food material, and to provide a new method for producing the same. - 特許庁

これにより、希薄混合気を燃焼空間に直接に噴出させるのではなくて、環状隙間において予め旋回流を形成した上で淡炎口から燃焼空間に吹き出させて旋回火炎Fを形成し、希薄混合気の空気量が不足しても旋回火炎の基部が斜向羽根をることのないようにする。例文帳に追加

By this, swirling flame F is formed by not jetting the lean mixture directly into the combustion space but by precedently forming a swirl in the annular gap and jetting it into the combustion space from the flame hole, and a base part of the swirling flame is prevented from scorching an inclined blade even when air quantity of the lean mixture becomes insufficient. - 特許庁

例文

『料理物語』によれば、「熬酒は鰹一升に梅干十五乃至二十、古酒二升、水少々、溜り少々を入れて一升に煎じ、漉し冷してよし、また酒二升、水一升入れて二升に煎じ使ふ人もある。煮出酒は、鰹に塩少々加へ、新酒で一泡二泡煎じ、漉し冷してよろし、精進の熬酒は、豆腐を田楽ほどに切り、つて、梅干、干蕪など刻み入れ、古酒で煎じてよし」という。例文帳に追加

"Ryori Monogatari" (tale of food) records that 'Irizake is made by putting 15-20 umeboshi, 2 sho (approx. 1.8 liters) of old sake, a little water, and a little tamari (rich soy sauce) into 1 sho of dried bonito before reducing it down to 1 sho, filtering it and cooling it, while there are some people who add 2 sho of sake and 1 sho of water before reducing it down to 2 sho; Nidashizake (extracted sake) is made by adding a little salt to dried bonito and boiling it for a while with new sake, filtering it and cooling it; and shojin irizake is made by putting chopped umeboshi and hoshi kabura (dried turnips) into grilled tofu with size of dengaku, and boiling it with old sake.'  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

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