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柚子を含む例文一覧と使い方

該当件数 : 86



例文

柚子湯(ゆずゆ)とは柚子を浮かべた風呂である。例文帳に追加

Yuzuyu refers to the bath in which yuzus are put and set afloat.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

柚子-表皮を削って使う。例文帳に追加

Yuzu (aromatic citron): Grated rind of yuzu may be used.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

なお、柚子湯は冬の季語でもある。例文帳に追加

And yuzuyu is a seasonal word of winter.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

「柚酢」が「柚子」になったと言われているが、確かなことは不明である。例文帳に追加

It was said that '' ( means vinegar) became '柚子,' but that isn't certain.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

お土産には、柚子を原料にした、柚子味噌(みそ)がある。例文帳に追加

As a souvenir or a gift, you can buy "yuzu miso" (soybean paste with yuzu added as one of the ingredients).  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス


例文

日本で「柚」が「柚子」になったのは、古来の食酢としての利用によるところが大きいといわれる。例文帳に追加

The reason '' changed to '柚子' in Japan largely depends on the usage as vinegar in ancient times.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

青唐辛子を使った柚子胡椒は緑色、赤唐辛子を使った柚子胡椒は橙色を呈する。例文帳に追加

Yuzu kosho made from green chilies is green, while that made from red peppers looks orange.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

柚子湯の作り方としては柚子の果実を5~6個輪切りにして、湯に浮かべる。例文帳に追加

To prepare yuzuyu, they cut 5 to 6 fruits of yuzu into round slices and set them afloat in a bath.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

青い柚子の皮を薄くむき、細かくみじん切りにする。例文帳に追加

Peel a green yuzu thinly, and mince it.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

柚子庵の齋(さい)藤(とう)剛(つよ)志(し)社長は,農家が規格外の農産物を有効活用できるよう手助けを続けていく考えだ。例文帳に追加

Yuzuan's president, Saito Tsuyoshi, hopes to continue helping farmers make effective use of their imperfect produce.  - 浜島書店 Catch a Wave

例文

柚子湯(ゆずゆ)例文帳に追加

A hot citron bath  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

農業:柚子と銀杏が中心。例文帳に追加

Agriculture: Chiefly yuzu citrus and gingko  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

柚子黒豆飲料例文帳に追加

CITRON BLACK BEAN BEVERAGE - 特許庁

柚子胡椒及びその製造方法例文帳に追加

CITRON PEPPER AND METHOD FOR PRODUCING THE SAME - 特許庁

前記柚子香味料としては、生柚子の皮、フリーズドライされた柚子の皮、柚子香料および柚子粉末からなる群より選ばれる少なくとも1種であることが好ましく、柚子粉末の水溶液がより好ましい。例文帳に追加

The Citrus junos spice preferably comprises at least one kind selected from the group of peel of fresh Citrus junos, peel of freeze-dried Citrus junos, Citrus junos spice and Citrus junos powder, and more preferably comprises a solution of Citrus junos powder. - 特許庁

柚子の風味を付加した柚子入り辛子明太子およびその製造方法の提供。例文帳に追加

To provide mustard-containing walleye pollack including citron added a flavor of citron and its producing method. - 特許庁

柑皮、橘皮、陳皮の一種と知られている柚子の果皮、柚子の果汁、あるいはこれらの混合物を、わさびに調合してなる、柚子入りわさび調味組成物、柚子入りわさび香辛料、および該香辛料の製造法。例文帳に追加

The Wasabia japonica-containing seasoning composition is produced by formulating peel of Citrus junos known as one kind of Citri, Leiocarpae, Exocarpium, juice of the Citrus junos or a mixture thereof with Wasabia japonica. - 特許庁

柚子種子由来の精油及び固形物例文帳に追加

ESSENTIAL OIL AND SOLID MATTER DERIVED FROM SEED OF YUZU ORANGE - 特許庁

加熱して揮発分を除いた後に冷却した清酒に、柚子の果皮をおろし金でおろしたおろし柚子を入れて混合し、得られた柚子入り清酒を辛子明太子に塗り、冷蔵庫で冷蔵して熟成させて柚子の風味を付加した柚子入り辛子明太を製造する。例文帳に追加

A grated citron obtained by grating the seedcase of citron with a grater is mixed with a refined sake obtained by heating and removing a volatile component and cooling, then the resultant refined sake including citron is coated on a mustard walleye pollack, thus cooled in a refrigerator and malted to produce the objective mustard walleye pollack including citron added a flavor of citron. - 特許庁

本発明の柚子黒豆飲料は、黒豆の水抽出液および柚子の果汁を含有してなることを特徴とする。例文帳に追加

This citron black bean beverage includes the black bean water extract, and citron fruit juice. - 特許庁

アクセントがきいた一種独特の風味があり、柚子の香りもしっかりと詰め込まれている柚子みそプリンを提供する。例文帳に追加

To provide Yuzu Miso pudding having accented peculiar flavor, and sufficiently packed with Yuzu flavor. - 特許庁

黒豆に対する柚子の重量比は14倍以上であることが好ましい。例文帳に追加

The weight ratio of the citron to the black bean is preferably14 times. - 特許庁

柚子果皮に由来するNF−κB/Th2亢進抑制剤およびその用途例文帳に追加

NF-κB/Th2 INCREASE SUPPRESSOR ORIGINATED FROM CITRON RIND AND APPLICATION THEREOF - 特許庁

柚子の皮に含まれる栄養分を残らず摂取でき飲用した後にカス(残渣)が残らず、柚子の皮に含まれる栄養分を残らず摂取できるだけでなく、酸味や苦味が少ない良好な味を有し、しかも、長期間の保存が可能な柚子茶を製造する方法を提供する。例文帳に追加

To provide a method for producing citron tea making it possible to take nourishment every last one in citron skin without leaving any residue after drinking, and also making it possible to produce citron tea having good taste slightly having sour and/or astringent tastes, and long storable. - 特許庁

細かく刻んだマンボウの皮と柚子果汁を用いてスイーツとする。例文帳に追加

This sweet food is prepared by using the finely chopped skin of the sunfish and the fruit juice of a Yuzu orange. - 特許庁

耐汚染性、耐傷付性に優れた柚子肌状塗装板およびその製造方法例文帳に追加

CITRON SKIN-LIKE COATED PANEL SUPERIOR IN CONTAMINATION RESISTANCE AND INJURY RESISTANCE AND METHOD FOR MANUFACTURING THE COATED PANEL - 特許庁

高知県は温暖な気候に恵まれ、サツマイモや柚子などが採れる全国有数の農産地である。例文帳に追加

Kochi prefecture is blessed with warm weather and is a national leading farmland that produces sweet potatoes (Satsuma Potatoes) and small citrons (Yuzu). - 経済産業省

この柚子粉末水溶液は、柚子粉末濃度が1〜20重量%の範囲であり、前記蒸煮大豆1kgに対して1〜100mL添加することが望ましい。例文帳に追加

It is desirable that the solution of Citrus junos powder has a Citrus junos powder concentration at 1-20 wt.%, and 1-100 mL of the solution is added to 1 kg of the steamed soybeans. - 特許庁

本件発明の柚子風味納豆の製造方法は、水に浸漬させた大豆を蒸煮する工程、得られた蒸煮大豆に柚子香味料を添加する工程、該柚子香味料が添加された蒸煮大豆に納豆菌を接種する工程、および、該納豆菌が接種された蒸煮大豆を発酵させる工程を含むことを特徴とする。例文帳に追加

The Citrus junos-flavored fermented soybeans comprises the following processes: a process of steaming soybeans soaked in water; a process of adding Citrus junos spice to the steamed soybeans; a process of inoculating bacillus natto into the steamed soybeans to which the Citrus junos spice is added; and a process of fermenting the steamed soybeans into which the bacillus natto is inoculated. - 特許庁

柚子肌状の塗装外観を有し、加工性、耐傷付性に優れた、塗装金属板その他の塗装板と、その簡便な製造方法を提供すること。例文帳に追加

To provide a coated metal plate and other coated plates having a coating appearance like orange peel and excellent in workability and scratch resistance, and a simple manufacturing method for the same. - 特許庁

柚子肌、皺、変色等の表面の外観欠陥を生じない熱硬化性樹脂化粧材を提供すること。例文帳に追加

To provide a thermosetting resin decorative material not generating appearance defects such as orange peel, wrinkles, discoloration or the like on its surface. - 特許庁

柚子の種子から抽出した良質の精油及び水溶性固形物及びその製法を提供する。例文帳に追加

To provide high quality essential oil and water-soluble solid matter extracted from a seed of Yuzu orange (Citrus junos), and its producing method. - 特許庁

柚子の果実を、切断した後、ミキサー機ですりつぶしてペースト状になし、これに、砂糖、果糖及び蜂蜜、さらに必要に応じ、クエン酸及びビタミンCを加えて配合し、予熱後、容器に入れて密封することにより柚子茶を製造する。例文帳に追加

The method for producing citron tea comprises the following process: cutting citron fruits followed by mashing them with a mixer to be formed into a pasty state; adding sugar, fructose and honey, and further citric acid and vitamin C as necessary to the pasty fruits to be mixed; and subjecting the mixture to preheating treatment followed by charging the mixture in a container and sealing the container closely. - 特許庁

黒豆の水抽出液に特有の豆臭のマスキング、まろやかな酸味の付加、芳醇な香りの付加により、風味が改善された柚子黒豆飲料を提供する。例文帳に追加

To provide a citron black bean beverage improved in flavor through masking of bean flavor peculiar to a black bean water extract, and addition of mild acid taste and mellow aroma. - 特許庁

ラズベリーに対して重量比0.5%〜5%の柚子の果実を混合することによってラズベリー本来の風味とジャムとしての適度の粘度を兼ね備えたジャムを得る。例文帳に追加

The raspberry jam having an inherent flavor of raspberry as well as a suitable viscosity is prepared by admixing raspberry and 0.5 to 5% by weight of Citrus junos relative to raspberry. - 特許庁

【解決手段】凍結乾燥し、次いで蒸煮した柚子の種子から得られた精油であって、ノミリン100質量部に対しリモニン60〜140質量部、デアセチルノミリン50〜130質量部、イチャゲンシン0.5〜15質量部を含有する。例文帳に追加

The essential oil obtained by freeze-drying and then steaming the seed of the Yuze orange includes, with respect to 100 pts.mass of nomilin, 60-140 pts.mass limonin, 50-130 pts.mass deacetylnomilin, and 0.5-15 pts.mass itchagenshin. - 特許庁

繊維強化熱硬化性樹脂の熱プレス成形時の熱と圧力が加わっても、熱収縮に起因する柚子肌、皺等の化粧材表面の外観欠陥を生じない。例文帳に追加

Even if heat and pressure are applied at the time of hot press molding of the fiber reinforced thermosetting resin substrate, the appearance defects such as orange peel, wrinkles or the like caused by thermal shrinkage are not generated on the surface of the decorative material. - 特許庁

このような高密度ポリエチレン樹脂のカレンダー加工によれば、ロールとられなく、引取り性よく、厚みが均一で表面が平滑であり、バンクマークやフローマークや柚子肌のない装飾・表示用基材フィルムを得ることができる。例文帳に追加

When calendered, such a high-density polyethylene resin gives a substrate film for decoration and display which can be easily taken off without sticking to a calender roll, has a uniform thickness and a smooth surface, and is free from flow marks and orange peel. - 特許庁

このような高密度ポリエチレン樹脂組成物のカレンダー加工によれば、ロールとられなく、引取り性よく、厚みが均一で表面が平滑であり、バンクマークやフローマークや柚子肌のない装飾・表示用基材フィルムを得ることができる。例文帳に追加

According to the calendering of such a high density polyethylene resin composition, a decoration/ display base film with uniform thickness and smooth surfaces free of a bank mark, a flow mark, and an orange peel surface can be obtained with good take-off properties without being caught by rolls. - 特許庁

柚子,スダチ,カボス,文旦,レモン,ライム等の主として果汁や果皮を利用する柑橘類果実の搾汁装置に関し、特には柑橘類果実の種類やサイズに応じて最適の搾汁状態を簡便、かつ、正確に調節可能とすることによって、搾汁効率と搾汁品質を向上させる。例文帳に追加

To provide an apparatus for squeezing citrus fruits which improves squeezing efficiency and squeezing quality by adjusting the optimum squeezing status simply and accurately according to sizes and kinds of citrus fruits in particular, regarding the apparatus for squeezing the citrus fruits using mainly the fruit juice and fruit peels of such as citron, "Sudachi", "Kabosu", "Buntan", lemon, and lime. - 特許庁

柚子,スダチ,カボス,文旦,レモン,ライム等の主として果汁や果皮を利用する柑橘類果実の切削装置に関し、特には柑橘類果実の種類やサイズに応じて最適の切削状態を簡便、かつ、正確に調節可能とすることによって、切削効率と切削品質を向上させる。例文帳に追加

To provide a cutting device for citrus fruits which improves cutting efficiency and cutting quality by adjusting the optimum cutting status simply and accurately according to the kinds and sizes of the citrus fruits in particular, regarding the cutting device for the citrus fruits using mainly the fruit juice and fruit peels of such as citrus, "Sudachi", "Kabosu", "Buntan", lemon, and lime. - 特許庁

100%エタノールに溶解しなかった残渣を水抽出し、水溶液を分離し凍結乾燥し、該凍結乾燥物の水分を減圧下に加熱して除去して柚子の種子からリモノイド配糖体を含有する固形物の製法である。例文帳に追加

The residue not dissolving in 100% ethanol is extracted by water, the aqueous solution is separated and is freeze-dried, the moisture of the frozen dried product is removed by heating under reduced pressure, and the solid matter including the limonoid glycoside is produced from the seed of the Yuzu orange. - 特許庁

柚子などの香酸柑橘類の果実圧搾による搾汁方法において、搾汁前に特別の前処理を必要とせず、また果汁の酸化を受けず、果汁の二次汚染をきたすことなく、搾汁中の柑橘系果実にオイルフリーのコンプレッサーにより、常時エアーブローを施す。例文帳に追加

This method for squeezing the flavorful acid citrus fruits such as Citrus junos is characterized by always blowing air on the citrus fruits with an oil-free compressor during the squeezing process without needing a special pretreatment, without oxidizing the juice, and without secondary pollution of the juice. - 特許庁

従来品では廃棄されていた粒径の大きい組成物も有効に利用し、一般生菌数が少なくて安全性が高く、しかも、塩分量を多くせずに唐辛子の青臭さを押さえ、かつ、熟成処理を省略することができる柚子胡椒とその製造方法を提供する。例文帳に追加

To provide a citron pepper highly safe because of a small general viable count, having reduced grassy-smelling of pepper without increasing the amount of salinity, enabling a maturing treatment to be omitted, and produced by utilizing a composition having large particle diameters which are discarded in a conventional product; and to provide a method for producing the citron pepper. - 特許庁

製造にあたっては、凍結乾燥させ、蒸煮して柚子種子を膨潤させた後粉砕し、油溶性溶媒で精油分を抽出し、油溶性溶媒に溶解しなかった残渣を100%エタノールで抽出し、エタノールを蒸散させ精油分を得る。例文帳に追加

In producing, the Yuzu orange seed is crushed after freeze-drying, steaming and swelling, the essential oil component is extracted by an oil-soluble solvent, the residue not dissolving in the oil-soluble solvent is extracted by 100% ethanol, and ethanol is evaporated, and thus, the essential oil component is obtained. - 特許庁

柚子などの香酸柑橘類の搾汁装置において、果皮由来の有用成分である精油や植物ステロイドなどの果皮有用成分の含有量を増加させることのできる、新しい柑橘系果実の搾汁方法および搾汁装置を提供する。例文帳に追加

To provide a new method for squeezing citrus fruits, by which the contents of useful pericarp ingredients, such as essential oils and plant steroids, as useful ingredients originated from the pericarps, can be increased in a squeezing apparatus for flavorful acid citrus fruits such as Citrus junos, and to provide a squeezing apparatus. - 特許庁

例文

また、もやし、大根葉、人参、柚子の皮について、コーヒー豆から抽出されたコーヒー豆抽出物を含む鮮度保持剤を0.07%添加した後、60℃で12時間乾燥を行って、乾燥野菜を製造した結果、乾燥野菜は依然として元の色が残されており、しかも縮れが少なく、新鮮さが感じられることが分かった。例文帳に追加

When 0.07% freshness-keeping agent containing the extract of the coffee beans extracted from the coffee beans is added to bean sprouts, the leaves the Japanese radish, carrots and skins of citron, and the resultant products are dried at 60°C for 12 hr to provide dried vegetables, the dried vegetables still keep original colors, have small amount of shrinkage, and provide fresh feeling. - 特許庁

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